Most már elég!

Avagy: bunyóra bunyó?

Novemberben az RTL II.-őn tűnt fel, ma, január 12-én a COOL tűzi műsorára. Január 22-én 21.00 órai kezdettel az AXN Magyarország programján lesz látható. Az önvédelmi harcra berendezkedő családanyákat bátorító amerikai filmet, ki tudja, miért, szinte folyamatosan vetítik mifelénk a kereskedelmi televíziók. Michael Apted 2002-es rendezését, mióta a hazai mozikban megjelent, sokan szapulják, ám, ettől függetlenül, egyre többen nézik. A tanulékony asszonynép lelkesen…

A Jennifer Lopez által megszemélyesített családanyát a legsikeresebb válóperes ügyvéd világosítja fel: a családon belül elszenvedett erőszak leghatásosabb ellenszere, ha a saját eszközeit alkalmazza bántalmazójával szemben. Bunyóra bunyó…

Hímnemű kritikusai azért hibáztatják Apted moziját, mert olyan nagyon hétköznapi… Hát, nem is tudom. A történet egy kikötői gyorsétkezdében kezdődik, ahol az egyik vendég fogadást köt: pár óra alatt meghódítja a Jennifer Lopez által megszemélyesített, talpraesett pincérlányt. A másik meg lebuktatja a lány előtt a hideg mosolyú tippelőt.

Elképzelni is nehéz, hogy az ilyen eset melyik vízparti bisztróban számít mindennaposnak. Azt már könnyebb, hogy a nemes lelkű lovagba, ki a csúf akciót leleplezi, a megalázott felszolgálólány nyomban beleszeret. Józan elmével a szerelmes történet folytatásáról sem egyszerű eldönteni, hogy mesés-e vagy nagyon is valóságos. Minálunk a legtöbben hihetetlennek tartanák azokat a körülményeket, amelyek között, röviddel a megismerkedésük után a két fiatal egybekel, saját házba költözik, és gyermekét nevelgetve, menetrendszerű boldogságban él. Nincsenek a megélhetésüket érintő gondjaik, az egészségük is rendben, kislányuk testi, lelki gondozását a „megfelelő sínpárra” helyezték… (Magyarországi kor- és sorstársaik többségének ez mind komoly főfájást okozna.)

Pár év múltán azonban – talán az eseménytelen jólét következményeként? – mennyei békéjük pokollá változik: a sorozatos hűtlenségen rajtakapott férj, a tegnapi nemes lovag egyre keményebb ütlegekkel akarja megtartani szégyenletes helyzetéből menekülő asszonyát.

Az érzelmes és derűs bevezető után az Államokat át meg átszelő, kegyetlen road movie tanúja lesz a Most már elég! nézője. Az utazás vesztese pedig – jó darabig úgy tűnik – a gyermekével a karján bujkáló családanya. Meg, aki a szánandóan szép kettős segítségére siet. A kislánya szeme láttára brutálisan bántalmazott asszonyt voltaképpen a törvény sem védi – erre az egyik legsikeresebb válóperes ügyvéd hívja fel a szerencsétlen nő figyelmét. És ő igazítja el az egyetlen lehetséges megoldást illetően is: neki, a gyöngébbik nem képviselőjének kell megleckéztetnie rettenetes ellenfelét. Méghozzá a férfi eszközeivel, azaz: támadóját laposra kell vernie. Majd e meghökkentő tanács után, elegáns mozdulattal átnyújtja az elképedt asszonynak annak a harcművészeti mesternek a névjegyét, aki a nagy visszavágóra fölkészítheti…

Az ifjú korában, Cambridge-ben jogásznak készülő rendező, Michael Apted, aki filmes hírnevét egy a gyermekek jogairól (is) szóló dokumentumfilm-sorozattal alapozta meg (és akinek az egyik legnépszerűbb filmjét, az etológus Dian Fossey életét megörökítő Gorillák a ködben című művét január 14-én 16.40-kor, 15-én 8.45-kor tűzi műsorára a Paramount , jól tudta, mit kell tennie, hogy a családjuk körében – sajnálatos módon a társadalmi formációktól és gazdasági mutatóktól függetlenül, immár „kordivatként” – bántalmazott nők védelmére lehessen. Tudatosítania kell bennük, hogy csak magukra számíthatnak, a jog nem igazán – és főleg nem a kellő időben – segítheti őket. A társadalom pedig – hol képmutatóan, hol kényelmesen – szinte teljesen kizárja őket azoknak a köréből, akikért felelősséget kell vállalnia. (Talán többen is emlékeznek még arra a parlamenti vitára, amely során honatyáink még a feltételezés ellen is hevesen tiltakoztak, hogy a családon belüli erőszak kis hazánkban egyáltalán előfordulhat…) Ad absurdum játékfilmje által a lehető legképtelenebb módszert ajánlja a nőknek Michael Apted: bunyót a bunyós férfiak ellen.

Miközben, persze, ő is tudja, filmjének nézői is tisztában vannak vele, hogy a családon belüli önvédelmi harcnak a tettlegességnél szelídebb formái is létezhetnek – valahol.

2016. január 12.

vissza >>