Tanévnyitóóó!

Évekkel ezelőtt szeptember elsején országos eseménynek számított a tanévnyitó ünnepség. A miniszterelnök szólt a tanulóifjúsághoz, köztelevíziónk pedig, új és eredeti gyermekműsorokkal kedveskedett az iskolába indulóknak. (Olykor politikai felhangok nélkül!) Most az osztódással szaporodó közszolgálati adók is inkább csak az innen-onnan szárnyra kapó oktatáspolitikai rossz hírek cáfolatával próbálják jó kedvre deríteni s munkára sarkallni a diákokat. Meg „a kiadott műsortól eltérő”, kutyafuttában összehozott nemzeti tanévnyitóval, augusztus 30-án, délután ötkor, a Duna Televízió műsorán. A kereskedelmi televíziók pedig, gyermekszereplőkkel ékített drámákkal próbálkoznak. Lehet, hogy ma már egyedül csak Vukban bízhatunk?

Tűzforró Alabama

A vadászat

A FILMCAFE augusztus 29.-i és 31.-i műsorán – 29-én 17.20 órai kezdettel, 31-én 15.15-kor – egy temetkezési vállalkozó gondjaira bízott kamasszal ismerkedhetünk meg. A Lucas Blach által megszemélyesített tizenéves a kedvenc nagynénje által szállítmányozott kalapdoboz titkát is ismeri: a jókora skatulya a nagynéni által megölt férj fejét rejti. Napestig találgathatom, mit kezd e történettel az az ifjú néző, kit középiskolai tanulmányaira illett volna valamiképpen ráhangolni.

A vadászat című dán filmdrámának, amelyet augusztus 30-án 1.10-kor a FILM MÁNIÁN lehet megtekinteni, még az első elemitől is távol lévő kisleány a kulcsfigurája. Ha a tisztalelkű gyermek igazat szól, minden romba dől körülötte. Ha kiderül róla, hogy csak fantáziált, ugyancsak. De talán nem jóvátehetetlenül. Az a rettenetes információáradat, amely szinte feltartóztathatatlanul árad az emberiség felé, a felnövekvőket még a felnőtteknél is erősebben megviseli.

Rumnapló

Az AMC műsorán szeptember 3-án 14.15-kor feltűnő Rumnaplót pályaválasztási tanácsadónak is vélhetné valaki. A neves oknyomozó újságíró, Hunter S. Thompson emlékére készült film ugyanis azt igyekszik igazolni, hogy az ifjúkori alkoholizmusból is ki lehet gyógyulni. Főleg, ha nemes célok és ígéretesen szép lányok lebegnek a delíriumosan kába tekintetek előtt. Persze, vannak, akik egészen más tanulságot szűrnek le Bruce Robinson produkciója láttán. Azt hajtogatják, amikor a Vége feliratot megpillantják, hogy nem csak a Rumnapló rendezője ismer olyan országot, ahol a korrupció az égig ér, és az újságírók 85 százaléka alkoholista, hanem ők is, közvetlen közelről.

Noé barátai

A már gyakorló és a leendő állatbarátoknak szóló, Noé barátai című műsor, amelyben hol ismert embereket mutatnak be kedvenc állataik társaságában, hol állatkerti látogatásoknak lehetünk tanúi, s alkalmanként állatorvosi jó tanácsokat is kaphatunk – igazán jó tanévnyitó tévéprogramnak tekinthető. Adásideje miatt azonban csak feltételes módban beszélhetünk róla; mert hát ki néz televíziót szeptember elsején hajnali 4.30-kor? Vagy, ha mégis akad ilyen elszánt barátja Noénak, mit fog csinálni az illető az első tanítási nap – mondjuk – harmadik tanóráján? A pad alatt szundikál?

A Noé barátai című sorozat honlapja szerint a Duna Televízióban minden szombaton 13.15-kor találkozhatnak a nézők e népszerű összeállítás egy-egy epizódjával. A 35. hétre rendelt műsor-előrejelzések szerint azonban szeptember 3-án nem szerepelnek ezen adó programjában Noé barátai…

Kár, kár… Hess, madár!

Vakáción a Mézga család

Connie, a boci

Minden korosztály örömét leli benne, nem csak az iskoláskorúak, mi az? – erre a találós kérdésre alighanem a fél ország azt válaszolná: Ez a műsor a Mézga család! Persze, csak a nyári vakáció kezdetén zúgnának így, egy szólamban. Egy nappal a nyári szünet befejezése után inkább bosszantónak tűnik, hogy mások soha véget nem érő szabadságával ingerli az embereket a köztelevízió. Lakatlan szigeten árválkodnak, vagy a maffia fogságában senyvednek, Mézgáéknak hívják őket, vagy másként, szeptember elsején, másodikán délelőtt, az iskolapadból nézvést, a legtöbb fiú, lány a háta közepére sem kívánja őket. Talán még azon is mérsékelt hangerővel tudnak derülni, hogy Máris szomszédból a nagy vakáció sajátos forgatagában egészségügyi miniszter lesz…

A gyermekek köztévéje, az M2 azt hirdeti, hogy új baráttal örvendezteti meg kis nézőit a szeptemberi, dolgos hétköznapok kezdetén. Egy a fejlődésben visszamaradt bocival, Connie-val, „aki” – spanyol rajzfilmesek jóvoltából – hétköznap délutánonként látogatja meg a magyar tévénéző gyerekeket. Az „új barát” kitétel ellen azonban a kisebbek is, a nagyobbacskák is hevesen tiltakoznak. No, persze, mert ők kicsit sem retardáltak, nem úgy, mint Connie. Pontosan emlékeznek rá, hogy a lila foltos kis tehén már a Duna Televízióban is megjelent. És volt, amikor a Minimax, a JimJam is futtatta őkelmét…

Úgy tűnik, igazán jó tanévkezdő műsorként egyedül Vukban bízhatunk. Dargay Attila 1981. óta közszeretetnek örvendő, rajzfilmes mesehősében, „akitől” – szeptember 3.-án, szombaton 12.30-kor az M2 jóvoltából – kicsi és nagy egyformán megtanulhatja, mi mindent kell még annak is elsajátítania, aki felmenőitől káprázatos képességeket örökölt, ha a szüntelenül változó világban boldogulni szeretne. Vuk tanítómesterétől és rokonától, Karaktól, a vén rókától meg azt leshetjük el – korhatár nélkül! –, hogy mi mindenre képes a kedélyes, a türelmes és legfőképpen: az önfeláldozó szeretet.

Nem akármilyen tudnivaló ez a 2016-17-es tanév kezdetén! De a későbbiekben sem.

2016. augusztus 30.

vissza >>