Szép karácsonyi ajándék volna!

Az MTVA műsorújságja, az RTV Részletes a Duna Televízió védjegyével hirdeti a vagy ötven éve felnőtt és gyermek által egyaránt kedvelt tévésorozat, a Belle és Sébastien legújabb folytatását. Lehet, hogy ez azt jelenti, a mozikban már megtekinthető, 2015-ös változat karácsonyra köztévénkbe rendeli a teljes filmfolyamot az 1965-ben forgatott első epizódtól kezdve? Meg a más-más rendező által jegyzett, harmadik évezredbeli részeket? Szép ajándék volna!

A Cécile Aubry regénye alapján forgatott Belle és Sébastien történeteket fél évszázada korhatár nélkül kedvelik az emberek. Ma már a harmadik évezredben készített folytatásokat is, nem csak az eredeti sorozatot

A magyar nézők 1967 karácsonyán találkozhattak először a francia Alpokban kóborló kutyával és a véle életre szóló barátságot kötő kisfiúval. Belle-t és Sébastient azon nyomban a szívünkbe zártuk, és várva vártuk történetük folytatását. Az emberségről, bátorságról, kitartásról, önfeláldozásról szóló történeteket, amelyeket csodálatos természeti képek kereteznek.

Negyvenhat évnyi várakozás után a folytatás meg is érkezett. A 2013-ban forgatott francia családi filmnek, amely a sorozatéval azonos címen jelent meg a mozikban, a DVD forgalmazásban, majd az M2 műsorán, legalább akkora volt a sikere, mint a Cécile Aubry könyve alapján készült, eredeti produkciónak. Amelyet egyébként 2013-ban köztévénk szombat délutánonként, vasárnap délelőttönként száznyolcvanezer (!) néző örömére szintén műsorába illesztett.

Tudtommal senki sem nehezményezte, hogy ebben a Nicolas Vanier által rendezett 95 percben torzonborzabb és maszatosabb fiúcska jelenítette meg Sébastient, mint a regény legelső mozgóképes változatában. Félix Bossnet az 1943-ban játszódó történet révén korunk kedvence lett. Azt pedig csak utólag vehettük észre – persze, csak az, aki a stáblistát tüzetesen tanulmányozta – hogy a Sébastient első ízben megszemélyesítő Mehdi El Glaoui a 2013-as folytatásban is megjelenik. Ő André, a favágó, aki embert próbáló munkája közben magyarázza el az egykori szerepét „átvállaló” Félix-Sébastiennek, mi változtathatja fenevaddá az állatot, vagy az embert. A kegyetlen bánásmód, ha megfosztják természetes mozgásterétől, szabadságától – mondja.

A hegyen, völgyön át, magányosan kóborló gyermek, persze, magától is rájött erre, csak tapasztalatainak igazolását akarta hallani a komoly férfitól, aki nem olyan „ingatag”, mint a nevelőapja, César. (Az újabb változatokban Tchéky Karyo által alakított pásztor találta meg egy elhagyott menedékházban az újszülöttet, haldokló anyjának ő ígérte meg, hogy a kisfiúnak gondját viseli.) És nem is olyan hirtelen haragú, mint a kis falu többi lakója, akik hajtóvadászatot szerveznek a hatalmas kutya ellen…

A falu aprónépe által kiközösített, apátlan-anyátlan árva és a felnőttek által csak „bestiaként” emlegetett, gazdátlanul kódorgó állat barátsága mentén a természetes közösségben élő hegylakók hétköznapjai szolgáltatják a mozgóképesített Belle és Sébastien új történeteit is. A 2013-as még az író közvetlen közreműködésével készült, a mozikban november 3.-tól látható folytatás már Cécile Aubry tényleges részvétele nélkül.

Miként az eredeti műnek, és az az alapján forgatott sorozatnak, az újabb változatoknak is a természetes jóság és az előítéletek következetes mellőzése a mozgatórugója. Azon a tájon, ahol Belle és Sébastien szaladgál, mindenki hajlamos a jóra. (Ha mégsem, miként a települést megszálló német katonák vezetője, előbb-utóbb fogékonnyá válik iránta.) A képzeletbeli (vagy a valóságos?) Saint Martin lakói az előítéleteiket is sutba vágják, ha bajba jutottakon kell segíteni. Orvosnak sebesült állaton, francia polgárnak hóförgeteg által betemetett, ellenséges katonán… És minderre egy hatesztendős fiúcska és egy véle egyidős kutya kikezdhetetlen barátsága ébreszti rá őket.

Meg a nézőiket.

Ki tudja, ha köztévénk jóvoltából a karácsonyi ünnepek alkalmával mi is találkozhatnánk velük, Belle és Sébastien példáján okulva, magyar földön is leckét vehetnénk emberségből, kitartásból. Önfeláldozásból is.

2016. november 15.

vissza >>