Rőzsetűz

„Nem vagyok csillag, csak rőzsetűz, de az, amíg ég, meleget tud adni az egyszerű embereknek” – ezzel a Móra Ferenc-idézettel is kezdődhetne december 24-én, szombaton 17.25-kor az M3-on az a Karácsony Mórával című tévéműsor, amelyet – ámbár a benne szereplő rövidfilmek, tévéjátékok és televíziós mesék az 1950-es, 60-as, 70-es, 80-as években készültek – az ünnepi összeállítás időszerű programjaként fogadhatunk. Móra Ferenc írásait a II. világháború után Szőts István fedezte fel a film számára, példáját Rákosi és Kádár regnálása idején boldog, boldogtalan követte. A nézőközönség – háromtól százhárom évesig – régen is gazdagodott, most is gazdagodik a sokféle indíttatású s ideológiájú Móra Ferenc-átiratok által, amelyek fölött mindenkoron az író rőzselángos igyekezete győzedelmeskedik. Milyen jó, hogy ezt az M3 felfedezte!

40 évvel ezelőtt azt tartottam a Magyar Televízió legnagyobb érdemének, hogy visszatereli az embereket a jó könyvekhez. A Karácsony Mórával című összeállítás címlistája láttán az MTVA fő adóiról is ezt kell tartanom

A gyermekekhez szóló Móra Ferencet „forgatókönyvíróként” is fölfedező s alkalmazó mozgóképesek sorát a tehetsége s szakmai tisztessége okán is a megéltnél sokkal, de sokkal jobb sorsra érdemes Szőts-tanítvány, Szemes Mihály nyitotta meg, amikor – hozzá hasonlóan tehetséges pályatársai, például az operatőr Badal János közreműködésével – A szánkó című rövidfilmet 1955-ben megrendezte. Hogy idehaza miként fogadták ezt a – minden pátosztól, érzelmességtől mentes – szívmelengető 19 percet, nem tudom. Ám azt igen, hogy a Föld azon pontjain, ahol A szánkót bemutatták, a legnagyobb elismeréssel illették. (A szánkó a velencei filmfesztiválon is komoly díjat kapott, Santiago de Chile filmszemléjén is. Ez utóbbin nem is akárkitől: a rendezvény gyermek-közönségétől!)

A szentestén 19.10-től megtekinthető filmecske szentestére illő történetet jelenít meg: a gazdag fiú gyönyörű szánkóját sóvárogva néző szegény gyerekek munkát vállalnak, hogy a keresetükből egy ládát vásárolhassanak, majd abból maguknak szánkót fabrikáljanak. Ám, mind e közben olyan idős asszonyra találnak, aki hideg kunyhójában, betegen didereg. Hát felaprítják a szánkónak szánt ládát, és jól felfűtik vele a néni viskóját. Aztán elégedetten, vidáman indulnak hazafelé…

Szemes Mihálynak – aki, a hadifogságból hazatérvén, először a MAFILM dramaturgja, aztán vágója, híradósa, szinkronrendezője, majd segédrendezője, a lejtmenetes karrier iskolapéldája lett, 1951-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán sem oktathatott – több, Móra Ferenc önéletrajzi indíttatású elbeszélései alapján írt forgatókönyve is volt. A körtemuzsika, A kincskereső, A csodakalap, Megy a ködmön világgá, A kis bicebóca, Az égbelátó… Csupa olyan történet, amelynek a mondandója minden időben érvényes: hogyan járja ki a felnövekvő gyermek a közösségi élet alapiskoláját, miként tanulja meg az önzetlenség, a lemondás, a részvét és a segítőkészség mindennapi „tudományát”.

A szánkó nemzetközi sikere után okkal, joggal remélhette Szemes Mihály, hogy egészestés játékfilmet rendezhet belőlük.

Rendezhetett is, öt évvel az után, hogy Katkics Ilonának a Szemes Mihály forgatókönyvei alapján forgatott, 6 részes televíziós sorozata, a Kincskereső kisködmön szép sikert aratott.

Az M3 nem a nevezetes televíziós sorozat 5. részét futtatja december 24-én, 18.15-től A kis bice-bóca cím alatt, nem is Szemes Mihály csodálatos mozifilmjét, hanem egy ugyancsak Katkics Ilona által jegyzett, mindegyik „mórás bice-bócánál” gyöngébb változatot. Miért döntöttek így az ünnepi műsor szerkesztői, nem tudom. Talán, mert – ahogyan mondani szokás – „ez volt kéznél”? Vagy, mert a „teljes választékot” nem ismerik?

Rőzsetűznek, persze – a Rab ember fiaival megtoldva – az a két és fél óra is megteszi, amely mellett – Karácsony Mórával cím alatt – december 24-én este melegedhetnek a Gyermek születését tévékészülékük társaságában ünneplő emberek. Elvégre a magyar televíziózás ágbogának a lángjainál is meg lehet érezni s érteni, hogy mindnyájan jóságra, szeretetre, testvériségre születtünk, dátumainktól, nemzetiségünktől, társadalmi és vagyoni helyzetünktől függetlenül.

2016. december 20.

vissza >>