Örömhír!

Örömhír: nem szűnt meg, hanem megújult a Szerelmes földrajz című ismeretterjesztő tévésorozat. A megújulás első jelei január 14-én 14.25-től láthatók a Duna Televízióban, a Dárday Istvánt bemutató epizódban. A pályatársai által csak Hugónak becézett filmrendező a vidéki Magyarország szerelmetes hívének vallja magát, nem csodálkozhatunk hát azon, hogy nem városon, hanem a Nyugat-Dunántúlon, Nógrádban és a főváros „vidékies” környékén mutatja meg a nézőknek legkedvesebb tájait.

A nógrádi Cserhátsurány, a Veszprém megyében levő Külsővat, a kupi malom, valamint a Budapest hegyeit, völgyeit átszelő Szakadék út is megjelenik a változatlanul Hollós László és Dala István által jegyzett, régi-új Szerelmes földrajban

Cserhátsurány a gyermekkori szép nyarak színtere volt a hetvenhét esztendős Dárday István életében. (Nagy árat fizetett érte, hosszadalmas, ám haszontalannak semmiképpen nem nevezhető kényszerkitérők után jutott be a Színház és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára.)

Külsővat az 1980-ban bemutatott Harcmodor című játékfilmjének az „ötletadó gazdája” s helyszíne volt.

A kupi malom a hivatalosan soha, sehol be nem mutatott Nevelésügyi sorozatának a hozadéka lett. Közösségi ház, ahol a véle egy húron pendülő mozgóképesekkel zavartalanul együtt munkálkodhatott. A Társulás stúdió ötlete is e falak közt született, mondja büszkén a rendező, aki a mozgókép világát a legbékésebb táj ölelésében sem képes feledni.

Amikor a Szerelmes földrajz stábja Dárday Istvánnal és az általa kiválasztott útitárssal, a róla portréfilmet forgató Domonkos Jánossal a felújított malomépülethez megérkezik, régi munkatársa, forgatókönyvírója, Szalai Györgyi fogadja őket. A tengelyig érő sárból is ő menekíti ki az elveszetten tébláboló férfiakat. Filmeseknél – úgy tűnik – a csapatmunka, a bajtársiasság életre szóló feladat...

A megújult Szerelmes földrajz számos nóvumának egyike, hogy a riporter szerepét a műsor központi alakjának a kívánsága szerint a produkcióhoz rendelt „útitárs” veszi át. Rokon, vagy jó barát, unoka, szomszéd, kolléga; ő kérdez és okvetetlenkedik. Az útitárs gondoskodik róla, hogy a tévékamerák figyelő tekintete által követett kiruccanás a mesterkéltségnek még a látszatát is kerülje.

Ezt az újítást igazán jó ötletnek tartom – feltéve, hogy az alkalmi mitfahrer nem nehezíti meg a rendező munkáját. De még ennél is jobban örvendek annak a sok légi felvételnek, amellyel a megújult Szerelmes földrajz nézőjét elhalmozza. Végre olyan látószögből is megpillanthatjuk szülőhazánk tájait, amilyenből még sose láttuk, és tán életünk végéig sem láthattuk volna. (A véletlen különös ajándéka, hogy Dárday István Szerelmes földrajza szűkebb pátriámat, Pápa városát és környékét égi magasságból engedte látnom.)

Amit sajnálok, az az eredeti Szerelmes földrajz indító képsora s kísérőzenéje, melyet érzelemmentes új változatokra cseréltek. Mi szükség volt erre, nem tudom. De azt igen, hogy a megújított sorozat 26 új epizódja mellett a régebbi Szerelmes földrajzokat is ismételni kellene. Folyamatosan! Érzelmes kísérőzenével, könnyfakasztó képsorokkal is!

2017. január 10.

vissza >>