A Virtuózok győztese: Vivaldi, Haydn, Chopin, Brahms…

Az 1974-es, legelső karmesterverseny óta nem volt a Magyar Televízióban komolyzenei műsornak akkora visszhangja, mint amekkorát a Virtuózok című sorozat keltett. Ez azonban csak és kizárólag az egyes adásokból megismert fiataloknak és az általuk megszólaltatott zeneműveknek köszönhető, nem a túlpörgetett szórakoztató műsorok mintájára összehozott tehetségkutató vetélkedőnek.

Boros Misi

Gyöngyösi Ivett

Lugosi Dániel Ali

A köztévék köztévéjeként elkönyvelt m1 jelenlegi gazdái, a Duna Televízió népzenei vetélkedőjének, a Fölszállott a pávának a sikerét megirigyelvén, úgy láttak munkához, hogy nem voltak biztosak benne, „van-e a mai televíziózásban létjogosultsága egy komolyzenei vetélkedőnek”. Kodály Zoltán szülőhazájában nehezen értelmezhető kishitűségük parancsára, olyan rendezőre bízták hát a Virtuózokat, aki a komolyzenét és szerelmetes híveit, rátermett ifjú művészeit a piaci követelményeknek megfelelően be is tudja csomagolni. Koós György, az elmúlt másfél évtizedben szórakoztató műsorok, vetélkedők, dáridók, Bagi-Nacsa, Boros-Bocskor, Friderikusz show-k leginkább foglalkoztatott, örökös főrendezője, a Show and Game nevű vállalkozás társtulajdonosa munkához is látott. Az ízlésének megfelelően csillogó „pódiumon”, kellően felajzott közreműködők körében „csak” a felhangzó zeneművek és előadóik kerültek a háttérbe, a televíziós mutatvány ment – mit ment, pörgött, viharzott! – mint a karikacsapás.

Eleinte.

Aztán Vivaldi, Haydn, Chopin, Brahms, Weber…, valamint Kormányos Vanessza, Boros Misi, Gyöngyösi Ivett, Lakatos Vivien, Lugosi Dániel Ali… észrevétlenül – és, látni lehetett: önkéntelenül – átvette a rendezőtől az organizátori feladatokat, és a televíziós show-ból, közös erővel, felemelően szép komolyzenei műsort produkáltak. Varga Edit műsorvezetői ügyetlenkedéseit Bősze Ádámnak sikerült feledtetnie, Miklósa Erika versenybírói szereptévesztéseit Némethy Attilának és Szenthelyi Miklósnak a versenyzők produkciójához és a tehetségkutató vállalkozáshoz is méltó, emberségesen tárgyilagos, közérthetően megfogalmazott értékítéletei. Az olykor meghökkentően, máskor megrendítően érett előadások élményét a versenyzőkről kapott háttér-információk is cizellálták, el is mélyítették. Megtudhattuk, hogy Kormányos Vanessza sajnálatosan gyakori kórházi tartózkodásai során is gyakorol, és, ha azt látja, hogy hegedűjátéka hallatán betegtársai fájdalmaikról is megfeledkeznek, ő is mosolyog. Hallhattuk, hogy a 11 éves Boros Misi nem „csak” Haydnt szereti, de a jéghokit is; hogy Gyöngyösi Ivett esténként a zongorája alatt tér nyugovóra, mert így, amint felébred, nyomban imádott hangszeréhez ülhet…

Kormányos Vanessza

Demeniv Mihály

Lakatos Vivien

Ha két hónappal korábban, a középdöntők idején még ezeregy fenntartással figyelte is az ember az m1 2014-es, nagy vállalkozását, a Virtuózokat, az adventi sötétség napjait már fénnyel és reménnyel tudta feltölteni e komolyzenei tehetségkutató műsor. Azt tudatosította nézőjében a máig királyiként csúfolt-becézett köztelevízió, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság körében, „annyi balszerencse közt,/ Oly sok viszály után”, nem megfogyva, de számszerűen is igazolható gazdagságban él a komolyzene iránti érdeklődés; hogy a hat és huszonkét év közötti korcsoportokban számos nemzetközi hírnévre érdemes zenei talentum található. És, lám, köztévéink tán legönhittebb, ugyanakkor milliónyi szakmai gonddal, bizonytalansággal küszködő részlege, az m1 hozzásegítette őket, hogy az arra érdemeseket megismerje a nagyvilág! Ezért a Virtuózok valamennyi televíziós közreműködője elismerést érdemel.

Ám, ami ez után vár e televíziós produkció versenyzőire – függetlenül attól, hogy a műsorzáró adásban, a gálaesten láthatjuk-e őket –, híres koncertpódiumokra való meghívásukat, további tanulmányaikat, menedzselésüket, nem szabadna a televíziózásnak alárendelten szervezni, irányítani.

Művész hazája széles nagyvilág, s a hírnek országútját lakja ő” – szoktuk volt idézni a költői sorokat, miközben a szívünk is vacog a félelemtől, hogy a legígéretesebb tehetségeket időtlen időkig magukhoz láncolják a földkerekség nálunk ezerszer tehetősebb és vonzóbb régiói. Nem tudom, más miként vélekedik erről, a Virtuózok lelkes nézőjeként annak örvendenék igazán, ha bizonyos lehetnék benne, hogy Lakatos Vivien hegedűjátékát, Boros Misi zongorahangversenyét az unokáim is hallgathatnák, Budapesten, Pécsen vagy Szegeden… Ennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy e mostani tehetségkutató tévéműsor felfedezettjeinek útjait tapintatosan, okosan és nagy-nagy szeretettel egyengesse az a közösség, amelynek a nyelvét anyanyelvüknek tekintik a most megismert fiatalok, a magyarság.

2014. december 16.

vissza >>