KAFF 2017

Összeállt a 2017-es Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a KAFF versenyprogramja! 116 magyar produkció versenyez a június 21-25. közötti rendezvényen az egészestés európai filmek és a televíziós műsorok mellett. A nemzetközi hírű hazai alkotók – Jankovics Marcell, Cakó Ferenc… – társaságában számos, Kecskeméten szárnyra kapó, ifjú tehetség – Bucsi Réka, Glaser Katalin, Bertóti Attila… – is bemutatja legújabb munkáját a hírös városban, amely immár az animációs filmművészet világtérképének is meghatározó pontja lett. Az idei KAFF az ígéretes ifjú tehetségek fóruma is.

Bucsi Réka: LOVE

Jankovics Marcell: Az Árpádok emlékezete – A keresztesek Magyarországon

Akik a KAFF-ot szervező, kecskeméti rajzfilmstúdió felhívására beküldött 229 pályaművet mind látták, digitális forradalomról beszélnek, és ifjú tehetségek felbukkanásának örvendeznek.

A hazai animációs filmek 13. alkalommal megrendezett fesztiválján 36 rövidfilm, 25 televíziós sorozat, 22 diákfilm és 33 alkalmazott animáció lesz látható. Az európai animációs játék- és tévéfilmek 10. kecskeméti szemléjén az utóbbi két esztendőben jelentékenynek vélt, globális termést ismerheti meg a KAFF közönsége.

Richly Zsolt:
Kormos mesék – Fázó rókafiak

Roger Mainwood:
Ethel és Ernest

A filmes szakma által oly’ igen lelkesen ismételgetett digitális forradalom ismérvei az egészestés animációs produkciókon is felismerhetők. A brit, francia, lengyel, román animációs műhelyekből kikerülő nagyfilmeknek már a témaválasztásuk is meglepő: olyan történeteket jelenítenek meg – hitelesen és hatásosan – amelyekkel alighanem az élőszereplős mozifilmek is nehezen birkóznának meg.

A Romániában élő Anca Damian három nemzet, románok, lengyelek és franciák összefogásával készített munkája például, a Varázshegy, annak a lengyel emigránsnak, Adam Jacek Winklernek az igaz történetét dolgozza fel, aki az 1980-as években, Afganisztánban harcolt a szovjetek ellen.

Jean-Francois Laguionie:
Louise a parton

A korábban számos rangos díjjal jutalmazott, francia Jean-Francois Laguionil filmje – kanadai közreműködőkkel – a magukra maradt öregek derűs tettrekészsége előtt tiszteleg. A Louise a parton című produkció a nyári szezon után egy tengerparti városkában rekedt idős hölgy robinzonádáját „örökíti meg”.

A brit Roger Mainwood egy átlagos londoni pár életének negyven évét mutatja be, Ethel és Ernest igaz története (valamint Rajmond Briggs díjnyertes képregénye) alapján.

A realista (!) animációs filmművészet iskolapéldájaként.

KAFF-os megmérettetésük után mindegyikkel szívesen találkoznék köztévéink valamelyikén, fő műsoridőben, ünnepnapokra rendelt, türelmes nézőként már réges-rég megérdemelt adomány gyanánt. Amiként az utóbbi években elindított, és évente egy-egy epizóddal gazdagított televíziós sorozatokkal is jó volna közelebbi ismeretséget kötni, függetlenül attól, hogy miként fogadja őket az idei KAFF közönsége.

Jankovics Marcell 2014-ben elindított Az Árpádok emlékezete című történelmi sorozatát és annak valamennyi újabb részét alighanem „menet közben” is díjazná az ember. Feltéve, persze, hogy az M2-őn, vagy egyebütt gyakorta feltűnne…

Cakó Ferenc Világ-meséit, Richly Zsolt 2002 óta készülő Kormos meséit szintén lelkesen fogadnánk, kicsik, nagyok, fiatalok, öregek egyaránt.

Az ugyancsak 2014-ben útjára indított és a méltán világhírű kecskeméti sorozat, a Magyar népmesék alapelvei szerint formálódó Cigánymesék című televíziós sorozat kiteljesedéséért is érdemes szurkolni. A júniusi KAFF-on megjelenő, Tűzpiros kígyócska című új részért – talán –kettőzött kíváncsisággal is. És, erősen reménykedve, hogy a sorozat jelenlegi „gazdája”, Balajthy László a sorozatot elindító Horváth Mária által kijelölt úton halad…

A rövidfilmek kategóriájában versengő, párperces produkciók közül bizonyára sokan lesznek kíváncsiak Jankovics Marcell Arcmására; az Oscar-díj „előszobájáig” eljutó Bucsi Réka kisfilmjére, a LOVE-ra…

A pár évvel ezelőtt Ariadné fonala című remekművéért okkal-joggal ünnepelt Bertóti Attila legújabb munkájára, a Somhatalomra…

A Lázár Ervin meséje alapján formálódó Bab Berci-sorozatra; Glaser Katalin Városi legendáira…

Azokat a Kedves Olvasóimat, akik e júniusi „programajánló” silabizálásában idáig eljutottak, kötelességem figyelmeztetni, hogy a locsei.net szerzője által hirtelenjében összeállított lista a KAFF-on megjelenő animációs produkcióknak legfeljebb a tizedét sorolja. S azt is vázlatosan, önkényesen, szertelen szabadsággal…

Mindeközben a listagyártó negyedszázados emlékei s jelen idejű sejtései szerint is bizonyos benne, hogy a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon sokkal, de sokkal több értékkel, érdemmel, erénnyel és ígérettel lehet majd találkozni június 21. és 25. között, mint amennyiről a fentiekben szó esett.

Arról nem is szólva, hogy maga a város, Kecskemét is olyan érték, amit mindenkinek érdemes megismernie.

Magyarnak, idegennek egyaránt.

Tüzetesen, részletesen.

Késedelem nélkül.

2017. május 7.

vissza >>