Az Elhagyatott Rét
és a Százholdas Pagony lakói

Családunk körében is egyre népszerűbbek a kuflik, Dániel András mesehősei, nem „csak” a könyvkereskedelemben. Középső unokám is lelkesen hallgatja a történeteiket, pedig eddig inkább csak az autós és vonatos könyvek érdekelték. Hogy kik azok a kuflik? Nem kiflik, nem kukacok, nem kavicsok. Kitalálójuk, a sokoldalú grafikus és elismert festő szerint sok mindenre hasonlítanak – olykor gumilabdára, máskor színes nyalókára… – és semmire sem. A locsei.net szerzője szerint Milne bácsi méltán világhírű klasszikusainak, Micimackóéknak a rokonai.

A kuflik az Elhagyatott Réten laknak, A. A. Milne legelőször 1926-ban bemutatott barátai a Százholdas Pagonyban. Két elragadó közösség, amelyet a 2 évesnek éppúgy érdemes megismerni, mint a 102 évesnek

A Pagony kiadványaiból – Kuflik a hóban, A kuflik és a nagy eső, Egy kupac kufli, Szerintem mindenki legyen KUFLI!... – sok minden megtudható a kuflikról. Legfőképpen az, hogy egymás iránti figyelemmel, kölcsönös engedményekkel, jókedvvel miként tudnak megoldani minden olyan nézeteltérést – összeütközést! – amilyenekkel az igazi réteken, kupacokon és pagonyokban nem csak a gyerekek, de még a felnőttek is nehezen boldogulnak.

A kufliknak, mint a legtöbb kisgyereknek, jó a szövegük.

A legképtelenebb ötletekre is fogékonyak.

Színre, formára, lelki alkatra való tekintet nélkül mindenkit előítéletek nélkül fogadnak, rokonszenvesnek találnak. Nem csak egymást – Pofánka Bélabát, Zödön Hildát, Titusz Valért és Fityircet, vagy fordítva meg össze-vissza – de az Elhagyatott Rét többi lakóját is. A varázsgombát, a lábas gyíkot, a lókutyát…

Miként a Százholdas Pagony lakói, a kuflik is szívesen rendeznek egymásnak születésnapot. Ajándékról is a Csekélyértelmű Medvebocshoz hasonló módon gondoskodnak: azt adják az ünnepeltnek, amiről ők maguk szívesen lemondanak. (Az már az író és illusztrátor Dániel András „világraszóló” leleménye, hogy ennek az ajándéknak a kuflik mindahányan örülnek. A bárcsakbokor magokból ugyanis olyan növényt ültethetnek a kupacuk mellé, amilyet a leginkább szeretnének…)

Árvíz idején is szinte ugyanúgy próbálják menteni egymást, mint Micimackó Malackát. Hogy a többi mesés párhuzamot ne is soroljam…

Milne bácsi micimackós történeteit rettenetesen tönkretették az amerikanizált animációs filmváltozatok. Ha a Móra Ferenc Könyvkiadó szinte folyamatosan nem gondoskodna róla, hogy az eredeti mű – Karinthy Frigyes remek fordításában – minden korosztály számára és minden időben kéznél legyen, okkal-joggal aggódhatnánk, hogy unokáink látóköréből az igazi Micimackó végleg eltűnik.

A kuflis meséket ez a vész nem fenyegeti, Dániel András történeteiből idehaza a KEDD Animációs Stúdió készített mesesorozatot. Középső kis unokám már fel is fedezte, de a kuflikat könyv alakban is változatlanul kedveli.

És, ki tudja, a kedves kuflik közreműködésével egyszer csak – a zenés-táncos Walt Disney-változatot megunva – az igazi Micimackóra is rátalál.

2017. május 22.

vissza >>