Mese, mese, ismeret

Ámbár „hivatalosan” senki nem beszél róla, a 16. Gyermekkönyvnapok címen futó „járulékos” rendezvény a 88. Ünnepi könyvhét igazán örömteli eseménye. A Móra, a Pagony, a Napraforgó, a Könyvmolyképző, a Holnap Kiadó – valamint a lelkes szerzők és illusztrátorok – jóvoltából számos új mesekönyvet és hasznos ismeretterjesztő kiadványt talál a könyv-heti kirakodóvásárban a bölcsis, az óvodás, a kisiskolás, de a nagy gyerek is, ha a felnőttek árnyékából kikandikálva, a hatalmas és színes kínálatot megpillantja. A locsei.net szerzője Budapesten, még az ünnepi megnyitó előtt, a nagy készülődés óráiban kilenc, öt és kétéves unokájához igazodva mérte föl a terepet. No, persze, második gyermekkorát élve, saját használatra is „bespájzolt”, és a Nyugat-Európában élő „pótunokákról” sem felejtkezett meg.

Körútját a Napraforgó sátránál kezdte, s a kiadó elképesztően gazdag – és hasznos – kínálatából A közlekedés alapszabályait megtanító matricás füzeteket választotta. A négyrészes sorozat a biciklivel, gyalogosan (!), autóban és autóbusszal való biztonságos és kulturált (!) közlekedés játékos ismertetője, szélsebesen kerékpározó fiúunokám sokat tanulhat belőle. A SUSAETA EDICIONES kiadványa alapján közreadott magyar füzetek egyébként minden korosztály számára ajánlhatók, végtére is a biztonságos városi és közúti közlekedés tudnivalóit valamikor minden magyar polgárnak meg kellene tanulnia! (A kulturált közlekedés „tudományáról” nem is beszélve!)

Aztán a Pagony következett, Agócs Írisz Szia, jóga! című könyvecskéje. A népszerű illusztrátor – aki „amúgy” a jóga elkötelezett híve – olyan közösségeknek, nagycsaládoknak szánja kiadványát, amelyekben – talán éppen a gyermeknép kezdeményezésére? – több korosztály is jógázik, vagy eztán szeretne. A középkorú, köpcös apuka (vagy nagypapa?), a karcsú ifjú lány, a kerekded családanya… A szerző azt kívánja tudatosítani olvasóiban, hogy lehetnek kicsik és testesek, magasak és vékonyak, fiatalok, öregek, fiúk, vagy lányok, a jóga ugyanúgy az övék. A Napüdvözlet nevű gyakorlatsor csakúgy, mint a Holdüdvözlet, a Földüdvözlet…

Legkisebbik unokámnak a Holnap Kiadó sátránál keresek „olvasnivalót”: Kányádi Sándor Három székláb című versének Szimonidesz Kovács Hajnalka által illusztrált leporellóját. A gyermek ismeri, s szereti a verset, fújja is, ha mondókázni támad kedve: „Billeg ballag,/ Ballag billeg,/ s Billegballag/ ballag-billeg.” Ám a Holnap portékái közt más, számára fontos kiadványt is találok, Sajdik Ferenc saját maga által írt és rajzolt ismeretterjesztő könyvsorozatának az első kötetét, Hát (m)ilyenek a kutyák? címmel. Lecsapok rá, hirtelen.

Pedig a kisgyermekeknek szánt könyvsorozatokat általában fenntartásokkal fogadom. A hat kötetesre tervezett, Bartos Erika által írt és illusztrált budapesti útikönyvvel, a Móra kiadványával is így vagyok. Attól tartok, mire a sorozat végére ér a szerző s a kiadó, felnő az a korosztály, amelyik az indulását érdeklődéssel követte. Más olvasnivalót keres magának, azt sem bánva, hogy korábban elkezdett ismeretszerzési akcióját hatalmas fehér foltokkal kell lezárnia. De, mert a Móra Kiadó vonzó kiadványról lemondani nem tudok, „áthidaló megoldásként” a Buda tornyai című bédekkert a saját házi könyvtáram számára vásárolom meg.

Aztán újabb, német nyelven kiadott Lázár Ervin-mesék után kutakodom. Esztendeje, a 15. Gyermekkönyvnapokon meglelt, német nyelven nagyravágyó feketerigóval Bajorországban élő rokonaim körében Lázár Ervinnel és Móra Ferenccel (meg a róla elnevezett kiadóval) közösen komoly sikert arattunk. Nem ártana a tavalyi tapsot az idén is kiérdemelni. Nem is hagy cserben a nagy múltú kiadó, 2017 karácsonyán A Négyszögletű Kerek Erdőt postázhatom a magyar irodalommal német nyelven ismerkedő hozzátartozóimnak.

A Könyvmolyképzőnél Csukás István Mirr-Murrját keresem, a híres sorozat negyedik kötetét. Azt, amelyikben a nevezetes macska felfedezi, hogy ő mekkora nagy nyomozó tehetség…

Unokáim, persze, nem „csak” a könyvre számítanak, hanem az író bácsi aláírására is. A 15. Gyermekkönyvnapok alkalmával vagy két órán keresztül álldogáltam, várakoztam, hogy ez a kérésük is teljesülhessen. Végtelenül józan ismerőseim kérdezték is tőlem, mire jó az efféle „hetykélkedés”. Arra, válaszoltam, hogy a 108. Ünnepi könyvhéten, a 36. Gyermekkönyvnapok alkalmából ők is sort álljanak majdani, Csukás Istvánhoz, Kányádi Sándorhoz mérhető jeles magyar írók és költők kézjegyére várva.

2017. június 9.

vissza >>