Randi a hullaházban,
avagy miként lehet túlélni a gyászt?

Ez a nyár is telített nyughatatlan fiatalokkal. Izgágákkal is, akik a szünidei szabadság hatására válnak elviselhetetlenül akaratossá, de olyan zaklatott fiúkkal, lányokkal is, akiket valóban nyomasztó gondok hergelnek. Ez utóbbiak „táborába” tartozik az a két tizenéves, akiket Gus Van Sant 2011-es filmje megrendítően, ugyanakkor bátorító vigaszt nyújtva mutat be nézőinek. A nyugtalanság kora című amerikai mozi augusztus 3-án, csütörtökön 13.50-től, 4-én, pénteken 8.05-től tekinthető meg az AMC műsorán.

A nyugtalanság kora című amerikai film sikerét a két rokonszenves főszereplő is biztosítja; a „színészgyerek” Henry Hopper alakítása, aki először 6 éves korában került filmkamerák kereszttűzébe, valamint a vezetéknevét lengyel édesanyjától öröklő ausztráliai színésznő, Mia Wasikowska játéka, akinek a nagybeteg Annabel a 17. filmszerepe

A független filmesként induló Gus Van Sant gyakran szokott a társadalom peremére szorult emberekről mesélni. Fiatalokról a leghatásosabban. Drogfüggő fiúról, aki gyógyszertárakat rabol ki, hogy mindennapi kábulatához hozzájuthasson (A gyógyszertári cowboy, 1989)

A dél-bostoni munkásnegyed rendőrverésben, de egyetemi professzorokat megszégyenítő matematikai felismerésekben is menő fickójáról (Good Will Hunting 1997)…

A viharos és zajos sikerei elől egy csendes erdőbe menekülő zenészről (Az utolsó napok, 2005) …

A nyugtalanság kora című film fiataljai, Enoch és Annabel „csak” a múlandóság könyörtelen tényével bajlódnak. A Henry Hopper által megszemélyesített fiú szülei halálának a bizonyosságát képtelen feldolgozni. (Meg azt a percet, amelyet az apjával, anyjával közösen elszenvedett autóbaleset túlélőjeként a „túlsó parton” töltött). A Mia Wasikowska által alakított, gyönyörű s okos lány pedig azt, hogy gyógyíthatatlan beteg, legfeljebb pár hónap az élete.

Külön – külön furcsa, halál közeli programokat szerveznek maguknak ezek a szeretni való fiatalok. Például, temetéseket látogatnak, függetlenül attól, hogy ismerték-e vagy sem a megboldogultat. (Egy gyászszertartáson ismerkednek meg egymással.)

Temetőkertekben kivirágzó szerelmük óráiban is a halállal „cimborálnak”, hullaházban randiznak, szellemekkel társalognak, miközben a végzetes tényt, hogy tudniillik aki fiatal, az is elveszítheti szeretteit, sőt a saját életét is, nem tudják, és talán nem is akarják elfogadni.

Aztán, szinte az utolsó pillanatban, mégis felfedezik közösen megélt életük szépségeit. Azt az ajándékot, ami a másik embertől kapható,vagy néki adható.

A tegnapi, színházjáró magyar, aki Heltai Jenő mesejátékát, A néma leventét még ismeri, a két filmbéli gyerekember nagy felismerését látván, persze, azon nyomban idézni kezdi a hetven-nyolcvan évvel ezelőtt oly’ igen híres sort: „Az élet szép… Tenéked magyarázzam?”

(Esetleg azokat is mondogatni kezdi, melyeket a hóhér, bizonyos Setét Lajos e nevezetes sor előtt hajtogat: „Az a gyáva,/ ki mit érez, elrejti magába,/ És, ami benne gyönge, emberi,/ A másiknak föltárni nem meri…”)

De vajon ki tudja ma már a tizenévesek közül, hogy ki volt és mit írt Heltai Jenő? Hogy miről szól A néma levente?

A mozifilmekből, televíziós adásokból, internetes fórumokról összecsipegethető ismereteknek egyébként is messze nagyobb az ereje s a hitele, mint azoknak, amelyeket régi színpadokról, dédapáikkal egyidős szerzők munkáiból szedegethetnének össze a tizenéves nyughatatlanok!

Még jó, hogy van olyan eltökélt filmrendező, aki kifejezetten nékik dolgozik!

(Gus Van Sant másik híres munkáját, Fedezd fel Forrestert! című rendezését egyébként augusztus 7-én és 8-án a FILMCAFE műsorán lehet megtalálni; az édes Mia Wasikowskát pedig, több más figyelemreméltó szerepében az HBO és a Filmbox Plus programján. Az Alice Csodaországban című filmet augusztus 5-én, szombaton, az Életem farmját augusztus 3-án, csütörtökön.)

És annak is örvendeni kell, hogy a kereskedelmi tévéadók között több olyan is ügyködik hazánkban, amely fontos mondandójú, nézhető, sőt: szép filmekkel szolgál!

2017. augusztus 1.

vissza >>