Jelbeszédes családi film is lehet mulatságos! Sőt: megható!

Karácsonyi „előzetesként” családi filmekkel tűzdelik meg műsorukat a nézőikre is ügyelő tévéadók. A siketnéma Bélier családot bemutató francia-belga filmvígjátékkal azonban, december 1-jén este 22.55-től a 30 éves Európai Filmakadémiát köszönti a Duna Televízió, nem a rendkívüli adottságokkal sújtott és megáldott családokat. Nem a halláskárosultakat üdvözli, nem a jófülűeket sztárolja, de nem is a mutujokat, vagy a különösen tehetségeseket. Az európai kultúra védelme s támogatása érdekében jeles európai filmrendezők által létrehozott szervezet, az Európai Filmakadémia 2015-ben a Legjobb filmvígjáték díjára jelölte A Bélier család című 106 percet. Mi, nézők, a legmulatságosabb, és mégis igen megható családi filmek műfajában is értékelhetjük.

Eric Lartigau a családi film-rendezés nagymestere; a süketnéma szülőket megjelenítő színészek, Karin Viard és Francois Damiens a „családcsavaros” francia filmvígjátékok népszerű szereplői. A Bélier család legifjabb tagját képviselő Luca Gelberg nem csak szerepe szerint siketnéma

A négytagú Bélier család – három forgatókönyvíró, Victoria Bedos, Thomas Bidegain, Stanislas Carré de Malberg, valamint a rendező Eric Lartigau tálalásában – egy csinos francia kisváros közelében levő birtokán él és sikeresen gazdálkodik. A család három tagja, az apa, az anya és a kisebbik gyermek siketnéma.

Paula (akit a hazájában inkább „csak” énekesnőként és dalszerzőként jegyzett, de első – s talán egyetlen? – filmszerepéért a franciák legrangosabb filmes díjával, Césarral kitűntetett Louane Emera személyesít meg), a gyönyörű, kedves, lelkiismeretes és szorgalmas kamaszlány az egyetlen „jófülű” a családban. És a legmegbízhatóbb és legkészségesebb közvetítő a süketnémák és az ép hallású beszédesek társadalma közt. Mindennapi teendőit – szülei oldalán, az istállóban, a földeken, a piacon; kortársai mellett, a könyvtárban, a tanórákon, a kórusban, a zenés-táncos ifjúsági rendezvényeken – természetes lendülettel, sőt: örömmel végzi.

Aztán egy szép napon, megszokott életének szegélyvonalán megjelenik a szerelem. Nyomában pedig ott kattog, zúg, zenebonázik a felismerés: a Bélier- lány csodálatos énekhangját Párizsban, a legjobb mestereknél lehetne – kellene? – fejleszteni, tökéletesíteni…

A Bélier család – amúgy – kiegyensúlyozott életét alapjaiban rengeti meg e lehetőség, amely – mindennek tetejében – a családfő elhatározásával szinte egy időben érkezik hozzájuk: Bélier papa jelölteti magát az önkormányzati választásokon. Hogy a környék termőföldjeit az örökös (és dermesztően magabiztos) „befutó” iparosítási terveitől megmenthesse, a városka polgármestere akar lenni. Süketsége, némasága e nemes program megvalósításában nem lehet akadály, ha mellette van a lánya…

Talán még a túlfűtött nemzedéki ellentétektől (is) zajos Kelet-Közép-Európában sem igen találni olyan riasztó meredélyű válsághelyzet, mint amilyet a rokonszenves Bélier famíliának a 2014-es filmvígjáték szerint át kell élnie. Miközben pedig, velük együtt töpreng, tétovázik, vagy háborog a film nézője, a mulatságos fordulatok láttán sem feledheti saját családi életének a Bélier féle konstellációkhoz módfelett hasonlatos, vagy azoktól igencsak elütő helyzeteit. És, menet közben ráébredhet arra is, valójában mire jó a nézhető, be- és elfogadható családi film. Segít eligazodni a saját áttekinthetetlennek, kilátástalannak, vagy kibogozhatatlannak tűnő, atyafiságos viszonyaink közt.

Az Európai Filmakadémia harmincadik születésnapját egyébként, mi, magyarok december 9-én – valószínűleg – magyar film győzelmével köszönthetjük: Enyedi Ildikó új filmjét ugyanis a Legjobb film, a Legjobb rendező és a Legjobb forgatókönyvíró kategóriában is díjazásra érdemes produkciónak tekintik az Európai Filmdíjról szavazó akadémikusok. Az Arany Medve-díjas Tettről és lélekről főszereplője, Borbély Alexandra pedig, a Legjobb színésznőnek járó díj várományosa.

A díjátadás előestéjén, december 8-án, pénteken 22.45-kor Enyedi Ildikó korábbi, ugyancsak világhírű rendezése lesz látható a Duna Televízióban, Az én XX. századom.

A franciák másik közkedvelt családi vígjátéka meg, A kis Nicolas nyaral december 2-án, szombaton fut a Paramount Channel műsorán. A – tán – legfontosabb felnőttet e produkcióban is A Bélier család című filmből megismert Francois Damiens állítja elénk

Ez utóbbi két televíziós programot is a locsei.net olvasóinak a figyelmébe ajánlom.

2017. november 28.

vissza >>