Karácsonykor mindenkire figyelni kell!

A szeretet mindenütt jelen van; a karácsony azoknak jó, akik szeretnek valakit – állítják az Igazából szerelem című angol filmvígjáték hősei és anti-hősei. Az agglegény miniszterelnök, a nevelőapja mellett árválkodó kisfiú, az alkotói válságban senyvedő szépíró, a kiégett rock-sztár… És ki mindenki még abban a 129 percben, amellyel december 10-én, vasárnap 17.15-től vigadhatunk a klasszikus sikerfilmeket futtató AMC-nek (American Movie Classics) köszönhetően! A világ – tán – legjobb forgatókönyvírójaként emlegetett Richard Curtis által írt és rendezett produkcióról aligha kell bárkinek is bizonygatnia, hogy sikerfilm. Karácsonyt váró hangulatban talán azt sem, hogy – a klasszikus szó eredeti jelentése szerint is – mestermű…

Danielt, az alkotói magányt kereső szépírót Colin Firth személyesíti meg

Nem találkoztam olyan emberrel, aki az Igazából szerelem című angol filmet ne kedvelte volna. Még a legzordonabb kritikusok is (elnéző) szeretettel szoktak nyilatkozni róla. De olyat sem ismerek, aki számon tartotta volna, hogy ez a 2003-ban forgatott filmvígjáték az egyik legnépszerűbb forgatókönyvíró, Richard Curtis legelső rendezése! Mintha a világ legtermészetesebb ténye volna, hogy aki a forgatókönyvírás nagymestere, rendezőként is rendkívüli tehetség!

A jótékonysági akcióiról is híres Curtis, mulatságos filmmesék (Négy esküvő és egy temetés, Sztárom a párom, Bridget Jones naplója, Mr. Ben, Ben – az igazi katasztrófafilm…) szerzője, legalább egy évtizednyi várakozás után jutott el a filmrendezői pulpitusig.

És milyen jó, hogy egyáltalán eljutott! Az Igazából szerelem című, érzelmesen csúfondáros film ugyanis nem elképesztő sztárparádéjával ejti rabul a nézők sokadalmát, hanem azzal a minden halandóra – szépre és csúfra, ügyesre és esetlenre, sikeresre és balszerencsésre – kiterjesztett figyelemmel, amely a meseszövő Richard Curtis-nek voltaképpen a legsajátságosabb tulajdonsága. Mondhatni: éltető eleme.

És, mert éltető eleme, nem csak forgatókönyvíróként, de első-filmes rendezőként is tudja, mi kell ahhoz, hogy világunknak azt a jellegzetességét, hogy gyarlók és szentek, esendőek és nagyszerűek egy kupacban, egymásra utalva tüsténkednek, mozgóképek segítségével megidézhesse: mindenkire oda kell figyelni!

Kiváltképpen karácsony előtt.

Hugh Grant, mint miniszterelnök jelenik meg e filmben a választottját, Natalie-t alakító Martine McCutcheon oldalán

A kiégett rock-sztárt, Billy Mack-et egy másik Billynek becézett William, Bill Nighy alakítja

Alan Rickman és Emma Thompson csaknem példás életű házaspárt alakít

Liam Neeson és filmbéli fogadott fia, Sam

Ennek a kivételes figyelemnek a természetes következménye, hogy Curtis mozijából szinte senki sem maradhat ki. Sem a hősök, sem az anti-hősök. Ha rettentően magányosak, mint a Hugh Grant által megszemélyesített miniszterelnök, azért nem; ha kétségbeejtően közönyösek, mint a Bill Nighy által alakított rock-sztár, hát azért.

A szerencsések azért kerülnek be a Curtis féle karácsonyi filmforgatagba, hogy a néző látva lássa, mi a jussa az önfeláldozó szeretetnek. Az Emma Thompson által megszemélyesített családanya, könnyeit letörölve, megaláztatását leplezve, igyekszik a családi békét legalább karácsony éjszakáján fenntartani. Két gyermekének felhőtlen öröme lelki kínjainak a fájdalomdíja.

A fogadott fiával magára maradó családfőnek (a figurát Liam Neeson „hozza”) a saját gyászát kell felszámolnia, hogy az anya nélkül maradt gyermek szomorúságát elűzhesse. Szándékát akkor sem feledi, amikor kiderül, a fiúcskát a reménytelennek tűnő szerelem gyötri, nem az anyja elvesztése miatti fájdalom…

Ezekből a sztorikból, ha nem Richard Curtis rendezte volna őket, filmvígjáték-jelenetek helyett trutymós filmszörpök is lehettek volna. Az Új-Zélandból útnak induló Curtis kezei közt azonban olyan mulatságos jelenetek kerekedtek belőlük, amelyek láttán kacagni, könnyezni s talán kicsit okosodni is lehet.

A 61 éves Richard Curtis eddigi életművével egyébként akár az egész decemberi ünnepváró időszakot meg lehetne tölteni. A találékony kereskedelmi televíziók ezt is teszik: december 5-én, kedden 0.25.kor a Story 4-en a Négy esküvő és egy temetés című vígjátékot hozza a Mikulás; december 7-én és 17-én a Cinemaxon a Hadak útján című, kétrészes háborús-lovas film lesz látható. (December 7-én, csütörtökön 1.30-tól, 17-én, vasárnap 7.35-től.) December 16-án, szombaton 14.40-től a DIGI Film műsorán a 2013-ban forgatott Mary és Martha tekinthető meg. A Viasat3 e napon a Mr. Ben-es produkciók közül válogat, 16.30-tól a Ben – az igazi katasztrófa című filmmel szórakoztatja nézőit.

2017. december 5.

vissza >>