Ahol a gyermek mindennél fontosabb…

2017-ben – úgy tűnik – a „bombabiztos” sikerfilmek és az egyházi ünnepet is számon tartó programok mellett hétköznapi történetekkel telítik karácsonyi műsoraikat a magyar nyelvű tévéadók. Így kerülhet az M3-on futó A Pál utca fiúk, vagy a Duna World-ön követhető, vatikáni élő adás közelébe az az amerikai filmvígjáték, az Ilyen az élet című produkció, amely a maga meghatóan mulatságos eszközeivel azt mutatja meg, mi minden kell ahhoz, hogy igazi család születhessen. Az RTL KLUB december 24-i adásában 20.35-től megtekinthető film, noha első percétől az utolsóig a mi zűrös-zavaros harmadik évezredünket „hozza”, azt a kétezer-valahány évvel ezelőtti emberpárt is eszünkbe juttatja, amelyik a Szeretet parancsát követve alapított családot Betlehemben.

A két önérvényesítő nagymenő – az ifjú hölgyet Katherine Heigl alakítja, a fiatalembert Josh Duhamel – a saját életét akarja élni, függetlenül, felhőtlenül, égig érő szakmai és anyagi siker várományosaként. Egy alig egy esztendős kisleány azonban átíratja velük sorsuk forgatókönyvét

A 2010-ben forgatott, Ilyen az élet című amerikai film kulcsfiguráit – rendezőjét, Greg Berlantit és a két főszereplőt, Katherine Heigl-t, valamint Josh Duhamelt – vadabbnál vadabb sorozatokból ismerhetjük. Effélékben üdvözölhetjük őket a decembervégi szép napok peremvidékén is. (A forgatókönyvíróként, producerként a rendezőnél is népszerűbb Berlanti munkái, A zöld íjász meg A holnap legendái a Cool és a Viasat6 műsorát december harmadik hetében is rendesen megtöltik; a „graceklinikás” Katherine Heigl-lel a FOX és a Prime decemberi adásában akár naponta találkozhatunk. Josh Duhamel, a Tüzes bosszú tűzoltója a Film+-on látható, a Casino biztonsági szolgálatának bátor Danny-je a FOX-on, december 31-ig, vagy még tovább.)

Elképzelni sem tudom, miként találtak rájuk kisdedóvós feladatkörben! Azt viszont nem csak elképzelni, de köszönteni is lehet, hogy sok bunyós, csalós, bűnözős megbízatás után „rákattantak” az Ilyen az élet által felkínált, számukra nyilván szerfölött szokatlan helyzetekre. S olyan hitelesen, mulatságosan és mégis kedvesen tálalták a (tragikus) véletlenek által rájuk osztott szerepeket, Katherine Heigl a kétségbeejtően ügyefogyott anya, Josh Duhamel a magabiztosan tétova apa figuráját, mintha a valóságban már többször is eljátszották volna. (Lehet, hogy csakugyan…?)

A Szeretet a filmstúdiókban is csodákra képes, nem „csak” Betlehemben. Meg a forgatókönyvíró asztalán, a modern ember hétköznapjaiban…

Hőseink – filmbéli nevükön: Holly és Eric – számára, amikor megismerjük őket, csupán egyetlen egy bizonyosság létezik – akár a Názáretből a várandós Máriával útnak induló József számára: a gondjaikra bízott gyermeket, mintha a sajátjuk volna, vállalniuk kell.

A hogyanról halovány elképzeléseik sincsenek. Barátjuk, szomszédjuk a maga gondjával bajlódik, a hivatalosan föléjük rendelt „gyámügyes” az elméletek szak(?)embere, nem a mindennapi gyakorlaté…

Eleinte a gyermek körüli természetes teendőket is – etetés, pelenkázás, altatás… – erőiket meghaladó vállalásként kezelik. Hát még a lemondások végeláthatatlan sorozatát! Azt, ahogyan korábbi életvitelüktől, terveiktől, vágyaiktól meg kell válniuk!

Az Ilyen az élet című 115 perc mozgóképes perpatvarait, örömeit, bánatait, minden gyermeket vállaló pár átélheti. Legfeljebb nem akkora „szélvihar” közepén, ahogyan az e filmben látható. A modern ember – akár férfi, akár nő – akkor is nehezen tud régi énjéről lemondani, ha a hagyományos menetrend szerint – közös elhatározással, kellő előkészületek után, tekintélyes „szakmai” ismeret birtokában – vállal saját gyermeket. És a végkifejlet – család lesz-e a gyermeket fogadó ifjú párból, vagy pár hónapra, évre összebútorozó, alkalmi közösség – sem az egyik, sem a másik „ügymenet” esetében meg nem jósolható.

Berlanti derűs mozija – a maga féktelen realizmusával – arról győzi meg a nézőt, ahol a gyermek mindennél fontosabb, család születik akkor is, ha a fél világ összeesküszik ellene.

Hogy ez az alapigazság a Warner Bros. Pictures által jegyzett amerikai filmvígjáték nélkül, immár sok száz éve nyilvánvaló?

Igen, erre tanítja – emlékezteti – az emberiséget az „ünnepek ünnepe” (Assisi Szent Ferenc nevezte így), Jézus születésének, a Mindenható Szeretetnek szép karácsonyi emléknapja is.

A felejthetetlen emberpár, Mária és József viszontagságokban (is) bővelkedő története, melyre – még az adventi borús napokban is – ritkán gondolunk.

Pedig érdemes volna!

Karácsony előestjén – lám – az RTL KLUB is ezt szorgalmazza!

2017. december 19.

vissza >>