Mesetévé, vagy kacattár?

Harminc nap múlva kitör a nagy nyári vakáció, hasznos és biztonságos eltöltése a legtöbb család számára óriási kihívás! Hogy kitől vagy mitől várhatnak segítséget e nagy feladat teljesítése során, nem tudom. De azt sejtem, hogy az évekkel ezelőtt a felnövekvők köztévéjének kikiáltott M2-től nem sok jóra számíthatnak. Ez az adó szorgalmi időben is találomra összehordott kacatokkal szórakoztatja és tanítgatja a gyermeknépet – reggel nyolctól este nyolcig! A hatéveseket csakúgy, mint a kiskamaszokat! (A bölcsis korosztályról meg az óvodásokról adásideje jelentős részében azonban szinte meg is felejtkezik!) Ezt felmérve, sajnos, gyanítható, hogy a nyári szünet hosszú heteiben M2-ék mire lesznek kaphatók! Mickey egér játszóterére terelgetik a gyereknépet? Karácsonyi egerezésre bíztatva kicsiket, nagyobbacskákat, nyáron is? Mint május derekán?

Manó Benő és koboldtársai a Nagy Koboldfa lakói

Miles világűrbeli kalandjai a Holnapföldi Átkelési Hatóság körzetében zajlanak

Éliás, a kis (norvég) mentőhajó minden bajbajutott vízi jármű segítségére siet

Leó, az ifjú (szingapúri) vadőr számos állatot segít visszajutni a családjához

Szilaj, a vad völgy paripája sok keserves kaland árán tanulja meg, mibe kerül a civilizáció

Egy tízéves kislány a mesés nagyvárosból egy feketeerdei kis faluba költözik és gazdagabb lesz az élete, mint valaha is képzelte volna…

Készséges nagymamaként igyekszem kis unokáim mozgóképes mikro- és makro-világához felzárkózni. Iparkodásomat általában siker koronázza: a legkisebbel például, már elég hosszan tudok társalogni a koboldról, akit Manó Benőnek hívnak. A középsővel Miles-ról beszélgetek a legszívesebben. A fiúcskáról, aki a jövőből érkezik hozzánk, rendszerint délután öt után.

Fiúunokáim kedvéért Éliással, a kis mentőhajóval is lelkesen ismerkedem. (Mindeközben „magánszorgalomból” annak is örvendezem, hogy a Vén Pisla nevű világítótoronynak, „aki” az új mentő-hajócskának minden fontos dolgot megtanít, amire a Tengerzugban valaha is szüksége lehet, Reviczky Gábor a magyar hangja.)

És lesem az alkalmat, hogy a svéd gyermekműsor, az Állati rövidek valamelyikére közösen rátaláljunk. Meg a szingapúri Leóra, aki testvérével és Harcos nevű kutyácskájával együtt oly’ igen sok állatot tudott az élőhelyére visszavinni…

A legnagyobbik unokámmal – szeptemberben kisgimnazista lesz az eszemadta – a Nálatok laknak állatok? című tévésorozat epizódjait szeretném elcsípni az M2-őn, vagy egyebütt. (A német produkciót, amely még véletlenül sem tévesztendő össze a Kaláka 1986-os koncertfilmjével, egy kötőjel, valamint az általa a címhez kapcsolt e szócska is figyelmeztet erre: a Kisfaludy András által jegyzett felvétel címe: Nálatok, laknak-e állatok? )

És keresem az alkalmat, hogy közösen megnézhessük a 2002-ben „számítógépmentesen”, azaz a hagyományos rajzfilmes módszerekkel megalkotott, Oscar-díjas filmet (címe: Szilaj, a vad völgy paripája), amelynél meggyőzőbben még sosem láttam igazolni az örök tételt: aki a természet gyermeke, az sosem hagyja magát betörni…

Igen, ezeket a különböző korú gyermekeknek szánt műsorokat is az M2-őn találtam, az utóbbi hetek folyamán. Sok vállalhatatlanul gyönge s haszontalan (olykor talán még kártékonynak is nevezhető) köztelevíziós adás közelében.

Manó Benő 104 (?) epizódja az óta már egytől egyig „kifutott” az adásból.

Lassan Miles jövőidejű sorozata is véget ér.

Szilaj története az M2 hétvégi ritka adománya volt…

És alighanem a tízesztendős Gerda sem fogja kamerák kíséretében az idők végezetéig folytatni állatvédő akcióit…

Ami viszont továbbra is fel-feltűnik az M2 műsorán, naponta többször is, az Mickey egér gagyisága.

Meg Vampirina sorozata. (Magányos múmiával, szellemirtóval, az Erdélyből Pennsylvániába költöző vámpírlány sápadt történeteivel…)

Mintha hagyományvilágunktól idegen és igazából egészségesnek sem nevezhető életstílusra próbálnák ránevelni az M2 szerkesztői a mai hat-tizennégy éveseket, úgy állítják össze napi műsoraikat. Saját filmeket, azaz magyar műveket, közép-európaiakat, európaiakat a legritkább esetben illesztenek adásaikba. (Legutóbb például május 8-án, 12.50-kor tűnt fel egy Magyar népmese az M2 műsor-előzetesei között. Lehet, hogy az új országgyűlés megalakulását szerették volna vele s általa köszönteni?)

Mintha nem is a rajzfilmművészet és a mesemondás, meseírás csodálatosan termékeny földjén élnénk, legnagyobb kedvvel és lendülettel azt a zenés-táncos Disney-kultúrát tálalják az M2 gazdái, lehetőleg hiánytalanul, amelyből – szerintem – már az egész világnak elege lett.

De nem az M2 csapatának! Ők bárkinek lehetővé teszik, hogy Mickey egér „tudásközpontú sorozatához” csatlakozhasson! A világ legkedveltebbnek mondott karakterei a varázsigét is megadják ehhez: „Mese, Meskér, Mickey Egér!” (Szellemes szöveg, mondhatom!)

E jelszó hallatán megnyílik az egérformájú játszótér (még az esőerdőben is van belőle egy), és ott különböző eszközök – Szerkentyű, Mikkentyű, Pörgönc – segítségével együtt „tanulhatunk Disney szenzációs hatosával”.

Hogy mit tanulhatunk? Hát azt, hogy miként lehetünk olyanok, mint ők!

Akinek az az álma, vágya, hogy Minnie-hez, Plutóhoz, Goofy-hoz, Daisy-hez, vagy Donald kacsához hasonlítson a gyereke, kitartó mikkentyűzés után ezt is elérheti…

A hazai tévénéző nagyközönség mindig is hajlott rá, hogy – gyermekét a tévékészülék elé ültetve – függetlenítse magát, kis időre legalább, felnőtt kötelezettségei alól. Ha az M2 valóban úgy működne, ahogyan megálmodói elképzelték, akkor is számos aggodalmat kelthetne a felelősségtudattal megvert-megáldott emberekben a gyermekek televíziós adójával kettesben maradó felnövekvő helyzete. Hogy tudniillik mit kezd a gyermek, a hatéves, a nagyobbacska, vagy az egészen apró azzal az ismeretvilággal, képi és zenei zagyvalékkal, amit a Mickey-féle produkciók és műfajbéli társaik láttán magába fogad, a nagy nyári szabadság idején esetleg sok órán át, megszakítás nélkül?

Hogy mit tehetnek e hatás ellen azok, akik az úgynevezett modern élet minden áldása és átka ellenére is egészséges utókorról álmodoznak? Olyan lányokról, fiúkról, akiket még a közadókból kiskorúak számára fenntartott köztelevízió sem butít el, félemlít meg, ha napestig magányosan szemlélik, akkor sem?

A jelenleginél jóval igényesebb és megfontoltabb műsorpolitikát folytató M2-ért kéne tán háborúzni?

2018. május 15.

vissza >>