A világnak annyi! (Vagy mégse?)

Reménytelenül sötét világba viszi nézőjét a mexikói rendező, Alfonso Cuarón 2006-os filmje. Végül azonban reménykedni is megtanít Az ember gyermeke című, kevéssé utópisztikus történet, amely május 25-én, pénteken 21.00 órától tekinthető meg a TV4 műsorán. Az amerikai filozófus – politikai közgazdász – író Fukuyama szerint nyilvánvaló, hogy napjainkban erre a 2027-ben játszódó angol-amerikai filmre kell figyelni. A rendező pedig, röviden, ám találóan meg is indokolja, hogy miért. Nem a már általunk is ismert, és kilenc év múltán föltehetően mindnyájunkat a mostaninál jóval határozottabb és emberségesebb állásfoglalásra késztető menekültkérdés miatt. Hanem, mert azt üzeni: ne higgyük, hogy nem tudunk változtatni az életünkön!

Clive Owen, Julianna Moore, Michael Caine, Claire-Hope Ashitey, Pam Ferris meg a többiek a film nézői által is megélhető jövő egyetlen stabil (?) államának állandó vagy ideiglenes lakóit személyesítik meg. Fásultakat, lázadókat, ajzószerekkel feldobottakat, kitaszítottakat… Csupa olyan halandót, mint amilyenekkel napjainkban lépten, nyomon találkozhatunk

Az ember gyermeke című – jelenünkre erősen hajazó – fantasztikus film történetét olyan idős asszony találta ki az 1990-es évek kezdetén, akinek az egész életét meghatározta, be is árnyékolta a második világháború. P. D. James párját, gyermekeinek édesapját mentálisan nyomorították meg a háborús esztendők. Élethossziglan. A hadirokkantaknak járó állami juttatásoktól övéit és őt magát is elütve. (A pszichés betegségeket Nagy-Britanniában állítólag nem lehetett 1945 után a világháborús katonai szolgálat számlájára írni.) P(hyllis) D(orthy) James–nek tehát, az úgynevezett világbéke legnehezebb korszakában kellett megtanulnia, hogy nő létére, családfőként miként tud kisgyermekeiről és hitveséről gondoskodni.

E komoly leckét, úgy tűnik, az angol irodalmi életben P. D. James néven elfogadott hölgy leleményesen és derűsen teljesítette. Panaszkodni senki nem hallotta, ám azt hosszú élete során mindenkinek a tudtára akarta adni, hogy gyermek nélkül az élet mit sem ér!

A gyermek a jövő ígérete. Bizonyossága. Kötelezvénye.

Hetvenkét esztendősen kiadott könyvében (amely a jeles mozgóképest, Alfonso Cuarónt is erősen megragadta), a maga oknyomozó szépírói módszereivel a gyermekvárás – meddőség dilemmáját boncolgatta P. D. James: mi történik szép bolygónkkal, ha az anyák már nem képesek gyermeket foganni, világra hozni.

A Cuarón által berendezett – 2018-ban kísértetiesen ismerősnek tűnő – jövőben az egész világ gyászolja a Föld legfiatalabb lakójának, a 18 esztendős Diegónak a halálát. A fiatalember egy utcai csetepatéban vesztette életét.

Látszatdemokrácia látszatrendjében – „miközben az illegális bevándorlókra úgy vadásznak, mint a tetvekre” – bárkivel, bármikor megeshet az efféle „baleset”. A világhíradó nézőiben azonban nem csak ezt tudatosítja a fiú halála, de azt a globális felismerést is, hogy a kihalásig kevesebb, mint egy évszázada van az emberiségnek.

Mindeközben a Halak nevű humanitárius szervezethez rendkívüli hír érkezik: tizenkilenc év után terhes egy lány! A bolygón egyedüliként!

Biztonságos helyre kéne menteni – hajtogatják – hogy annak rendje s módja szerint világra hozhassa gyermekét.

De hol a biztonság e felfordult világban?

És ki kockáztatja az életét azért a magzatért, akiről semmi más nem tudható, csak az, hogy az ember gyermeke.

A szülésznő – menet közben – terrorista lesz, a humanitárius szervezet kulcsembere gyermekrablónak áll…

Mindenki lő mindenkire…

Ám, amikor felhangzik az újszülött sírása, elhallgatnak a fegyverek. A legádázabb fickó is áhítattal hallgatja a szutykos rongycsomóból fel-feltörő nyekergést.

Rövid ideig. Amíg anya és gyermeke – védelmezőjük oltalmában – az utcát, várost, világot benépesítő, könyörtelen harcosok alakulatai közt elhalad…

Szerencsénkre Cuarón – valamint Clive Owen és Claire Hope Ashitey – gondoskodik róla, hogy e csöndes, akciómentes jelenet is életre keltse, föl is erősítse nézői reményeinket: 2027-ig még változtatni lehet(ne) a világon!

Tán még előbb is?

2018. május 22.

vissza >>