Gyerekjáték szülőnek lenni, ha…

Akár hiszik, akár nem, a nagy nyári vakáció kezdetén az RTL KLUB figyelmezteti a szülőket a legeslegfontosabb tudnivalóra: a június 17-én, vasárnap 20.05-től megtekinthető amerikai filmvígjáték, a Gyerekjáték azt igyekszik elfogadtatni felnőtt nézőivel, hogy a gyermekek kedvéért mindenről érdemes lemondani. Még az önzésről is. A tizenkét éven felüli kiskorúakkal meg azt, hogy nincs annál boldogítóbb szünidei program, mint családi körben forgolódni, pezsegni, lábatlankodni, erősödni!

Madison Pettis-t, de Dwayne Johnsont is a 2007-es Gyerekjáték népszerűsítette igazán, noha sem az akkor 9 esztendős kislánynak, sem a 35 évesen apaszerepben bemutatkozó „izompacsirtának” nem ez a 110 perces amerikai filmvígjáték volt a legelső mozgóképes vállalkozása. Madison azóta felnőtt – pár hét múlva ünnepli a huszadik születésnapját – Dwayne pedig – a gyermekbarát mozikat sem feledve, vagy feladva – akciófilmek sztárja lett.

A legtöbb magyar néző messziről sem ismeri azt az életstílust, amelyet az Andy Fickman által rendezett Gyerekjáték bemutat. Ám az alaphelyzetet – szülők, akik mit sem tudnak édes gyermekükről, gyermekek, akik véletlenül értesülnek róla, hogy ki a felmenőjük – egyre többen.

A modern élet könyörtelen velejárója a családi kötelékek lazulása, az esetlegessé váló szülő-gyermek kapcsolat.

Az önmegvalósítás életelvévé felturbózott, határtalan önzés is – s ezen a felülről hozott népszaporulati rendelkezések sem igen változtatnak. Hanem inkább rontanak.

Ezért aztán előbb-utóbb ki-ki otthonosan mozog abban az amúgy rettenetesen fényűző világban, ahová ez a 110 perces filmtörténet elvezeti. Ha az amerikai foci királyának, a Dwayne Johnson által igazán életszerűen megszemélyesített Joe-nak az otthonában a sok fényes ketyere közt el nem is igazodik az ember, azt az első öt-tíz perc után is nyugtázhatja: ennek a fickónak önmaga a mindene. Barátja, bálványa, példaképe…

Mindenki más – csapattárs, szurkoló, alkalmi ágyastárs, ügynök – csak az ő felülmúlhatatlanul csodálatos lényét szolgálja. Miként az általa rendezett-fizetett bulik is… Nem is igen érti, miért akarna bárki is meglépni az ő nagy mulatságáról. Azt még kevésbé, ha a kérdőre vont „szökevény” arra hivatkozik, a családjához szeretne hazatérni. Számára ők az élet, mondja, nem a jó piák, kaják, zenék és szép nők világa… És nem is a rendesen megfizetett televíziósok által felturbózott karrier…

Hősünk nem is igen érti, miről karattyol a Morris Chestnut által megjelenített sporttárs. A hülye kis ugratásokkal egymást mulattató csapattársak is csak sejtik.

Aztán másnap reggel megjelenik nagymenőnk ajtajánál egy kedves kisleány. Egy hónapig a rögbi-királynál (bocsánat: az amerikai foci királyánál – a 19. század végén a rögbiből kifejlesztett csapatjátékot a Gyerekjáték című film magyar fordítói és kritikusai is gyakran összekeverik) szeretne lakni. Azt állítja, máshol – az iskolai szünnapok idején – nem is lakhatna! És egyébként is ő az apja…

Az önimádó bajnok eleinte kelletlenül ”apáskodik”. Muszáj szülte akcióit a média is felkapja, bajnoki jó híre is kétségessé válik, ha apaként rosszul vizsgázik…

A fontossági sorrendet – mi lényegesebb számára, a csapat, a meccs, a győzelem, vagy a gyermek öröme, biztonsága, lelki békéje? – nehéz fölállítania. (Ez, bizony, hivatástudattal felvértezett szülőkkel is gyakran megesik.) Két forgatókönyv-írónő – Nichole Millard és Kathryn Price – is gondoskodik róla, hogy az öntömjénező bajnok mulatságosan, vagy könnyfakasztóan szívszorító kalandok során megtanulja, el is fogadja, hogy a gyermeknél, aki ráadásul apjának „átdolgozott, javított kiadása”, senki és semmi nem lehet fontosabb.

Miközben pedig a két rokonszenves amerikai színész, Dwayne Johnson és Madison Pettis összjátékát figyeljük, mi, nézők is reménykedni kezdhetünk: talán-talán még a saját jelentőségüket túlbecsülő emberek is jó szülőkké válhatnak, ha még az RTL KLUB is azt bizonygatja, milyen remek móka, mi több: magasztos hivatás: szülőnek lenni!

(Amúgy Dwayne Johnson a napokban több más filmben is „elcsíphető” a magyar nyelvű tévéadók műsorán: a Megtorlás című akciófilmet a Gyerekjátékkal egy napon, június 17-én 22.00 órai kezdettel vetíti a DIGI Film. A Fogtündér című filmben – tündérlétre kárhoztatva – június 13-án, szerdán 12.45-től – az HBO műsorán lesz látható. Vízi-mentősként ma, június 12-én, kedden, 2.40-től az HBO2 szállítmányozza…

Madison Pettis a Sohaország kalózai című sorozatban jelenik meg gyakorta, az M2 műsorán. Legközelebb június 16-án, 17-én 17.05-kor…)

2018. június 12.

vissza >>