Múltunkból cipelt roncsainkból épül a jelen

Ha nem fedeztem volna fel az M5 június 22-i, 23-i műsorán, akkor is ráhangolódtam volna Szomjas György huszonhat évvel ezelőtt forgatott Roncsfilmjére. Miután napjaink Sánta Gizijét láttam kukák közé bedőlni – menthetetlenül. Ámbár ez a sztori nem a nyóckerben, hanem az egyik elitnek mondott budai negyedben esett meg, és az általam megismert, hús-vér Gizi fonnyadtabb is, szutykosabb is volt a filmbéli figuránál, a meghökkentő kis közjáték mégis az 1989-ben játszódó, mozgóképes történetet idézte fel bennem. A kultuszfilmmé avanzsáló produkciót, amelynek a válogatott benyögéseit ma is szívesen citálják az emberek. 1992-ben azért váltottunk jegyet a Roncsfilmre, hogy iszonyú felismerések és borzasztóan nagy hahoták közepette búcsúzhassunk a mögöttünk hagyott világtól. Ha most találkozunk vele, pláne a köztelevízióban – napi híradók szomszédságában – megbizonyosodhatunk felőle: keserves múltunkból tovább cipelt roncsainkból épül a jelen is.

Szomjas György mozija nem a rendszerváltás történelmi pillanatait idézi, hanem a kisemberekét. Munkanélküliekét, alkalmi munkásokét, zöldségesekét, taxisokét… Rendőrét, nyomozóét, körzeti orvosét, házmesterét – Mucsi Zoltán, Gáspár Sándor, Szirtes Ági, Pap Veronika, Hollósi Frigyes, Szőke András, Bánsági Ildikó, Andorai Péter, Ujlaky Dénes, a filmkritikus Bikácsy Gergely és a dramaturg – műsorvezető – humorista Fábry Sándor közreműködésével

A történet terepe ma is a Roncsfilmből megismert állagát mutatja. A Szomjasék által utcanévvel, házszámmal is pontosan megjelölt Szigony utca 24. például – kívülről úgy tűnik – csak egy kaputelefonnal gazdagodott az elmúlt negyedszázad óta. Kopott falak, málladozó vakolat, törött ablakok…

A kaputelefonon húsz lakóhoz is felcsöngethetnék. Este hét után, persze, nincs az a pénz, amennyiért e tájon, ilyen merényletet bárki elkövetne. A ház mellett álló üres telekről (a hajnali féldecikért – a berlini példán felbuzdulva – itt döntöttek falat a Roncsfilm hősei, utolsó leheletéig itt üldözték a városi hízót, Pucit is) egyébként is jól látni, miként próbálják otthonukba terelni a gangon játszó gyereknépet a vakítóan fehér trikós édesapák.

Minden utcasarkon kedves kis tábla ígéri: Józsefváros újjáépül. És csakugyan, a múltidéző saroképülettel, a Szigony utca 24-gyel szemben tizenvalahány-emeletes lakótorony ágaskodik. A másik oldalon a Szeretet Misszionáriusai, Teréz Anya nővérei naponta 250-300 személynek osztanak est(?)ebédet…

Ám a környékről, ahol a Roncsfilm végzetesen naturalista és észbontóan expresszionista jelenetei játszódnak, eltűnt a hírhedt vendéglátó-ipari egység, a Gólya, a könnyű testi sértések „bölcsője”. S vele együtt a gólyás törzsközönség…

Szétszéledtek mindahányan, régiek és újak, városszerte.

Romkocsmákba mostanság az otthonról „jól eleresztett” ifjúság jár. A Szomjas György Roncsfilmjéből megismert, derűs (vagy dühös) bunyósok, Kapák, Gézák, Edék, Lajosok, Hajnalkák, Bélák… a budai erdők lakói lettek.

Vagy üresen árválkodó középületeké, fényes metrómegállóké. (Lásd: az M4-es vonalán, Kelenföld vasútállomástól Újbuda-központig…)

Napjainkban, ahogyan látom, autóbusz-végállomásoknál ütlegelik egymást…

A kannás bort ismeretlen helyről szállítmányozzák… (Aki reggel hétkor nem szerzi be a napi fejadagját, mondják, estig is szomjazhat. Vagy másnap reggelig?)

Hogy ki ismeri őket igazán, ki tudna, vagy akarna róluk filmet forgatni, nem tudom. De azt igen, hogy a június 22-én, pénteken az M5-ön 21.15 órai kezdettel (majd 23-án 02.15-től ugyanott) megtekinthető Roncsfilm róluk is szól.

Minden hazánk-béli kisemmizett testi-lelki nyomoráráról… Időtlenül.

Meg rólunk, ma még – úgy, ahogy – tisztes polgári létben veszteglő halandókról, akik több mint negyed százada nem és nem tudjuk (vagy merjük) felfogni, hogy a múltat nem lehet végképp eltörölni, elfeledni.

Toldozni, foldozni sem…

Újratermelésével, átigazításával tehát, fel kéne végre hagyni…

S belátni végre – lehetőleg össznemzetileg – hogy a múltból magunkkal hozott roncsokból nem lehet épkézláb, békében és tisztes jólétben élhető jelent építeni.

2018. június 19.

vissza >>