A hegyi doktor a hét minden napján rendel

Negyvenöt éves tévénézői függetlenségemet feladva, sorozatfüggő lettem. Hiányérzetem támad, sőt, elvonási tünetekkel küszködöm, ha délutánonként nem találkozom Martin Gruberrel, a ZDF jóvoltából 2008 óta újra rendelő hegyi doktorral. Mifelénk hétfőtől péntekig a Duna Televízióban, szombaton és vasárnap a TV2 műsorán fogadja „betegeit” a naprakész orvostudor. Tudom, az 1992 óta szinte folyamatosan megújuló német tévésorozat nem a műfaj leges-legjobbika, négy forgatókönyvírója, négy rendezője és három operatőre sem képes a megfelelő szinten tartani. Pláne évfolyamról évfolyamra, hétről hétre, napról napra! Ám azt valamennyi új és egyre újabb epizódja jól szemlélteti, hogy létezik még olyan sarka a világnak, ahol az egészségügyi rendszer voltaképpen zavartalanul működik. Ha magas hegyek által körülölelt, kis település lakója betegszik meg – a hegyi doktor kezdeményezésére, majd pedig az ő elővigyázatos irányításával – őt is a létező legkorszerűbb intézmények – laboratóriumok, szakkórházak, klinikák, kutatóközpontok, szakrendelők, szanatóriumok, rehabilitációs intézetek – munkatársainak a „közreműködésével” kezelik. Szélsebesen.

A híres sebész – a nagyvilág nevezetes gyógyintézeteit is bejárva – visszatér a szülőfalujába, hogy a magukra maradt embereken segítsen. Azokon is, akiket mindenkinél jobban szeret, és azokon is, akiket nehéz szeretnie…

Leleményes forgatókönyvíróinak köszönhetően Martin Gruber (akit a már a Rex-sorozatból meg az Alpesi nyomozókból is jól ismert Hans Sieg személyesít meg) igen súlyos, ritka kórokkal is találkozik. Olyan nyavalyákkal, amelyek amerikai kollégájának, a Doktor House-sorozat zseniális diagnosztájának is komoly gondot okoznának. Gruber doktornak ráadásul a legtöbb esetben hozzátartozóként, polgártársként is helyt kell állnia, miután a betegséget felismerte s a gyógyító terápiát megtervezte, meg is szervezte. Ezenközben az egész falu őt figyeli, ki bizalommal, segítőkészen, ki bizalmatlanul, sőt dühödten, ellenségesen…

Az orgonaépítő munka közben lezuhan a létráról, állapotát egy régóta titkolt betegség is súlyosbítja. A hegyi doktornak kell az életmentő műtétre rábeszélnie, majd elvitetnie…

Martin doktor testvére, Hans (Heiko Ruprecht) és a hitvese gyermeket vár, ám a magzat, amint azt a hegyi doktor szorgalmazására elvégzett, méhen belüli vizsgálatok megállapítják, a Freeman-Sheldon szindrómával együtt járó, kéz- és lábfejeit, arc- és szájformáját deformáló rendellenességek hordozója…

A kislányát egyedül nevelő édesanya tartós kimerültségére az egyik iskolai nevelő hívja fel a hegyi doktor figyelmét. Ám a szerencsétlen asszony kivizsgálása után a krónikus fáradtságnál jóval súlyosabb kórról tanakodnak a szakemberek. Olyan betegségről, amelynek a pusztítását csak gyors műtéttel lehet megállítani. De időközben ki vigyázna a jó esetben is lassan gyógyuló szülő gyermekére?

Martin Grubernek szinte minden élethelyzet kezelésére van ötlete, javallata. A legtöbbnek a gyors és hatékony megoldására is.

Legkisebb gyermekének a simulitisét például, igen eredeti módon gyógyítja: nagykanálnyi csukamájolajat rendel az iskolabeteg fiúcskának, naponta többször is. Aztán az A és D vitaminban gazdag táplálék-kiegészítő egykettőre talpra állítja a gyermeket. Az iskolakerülési kórból is kigyógyítja…

A leleményes, jólelkű s elismerésre méltóan felkészült doktor voltaképpen a tévénézők teremtménye, az 1992-ben – főszereplőként a német nyelvterületen igen-igen népszerű Gerhard Lipperttel – indított tévéfolyam forgatását több évnyi kényszer(?)szünet után 2008-ban, azaz tíz esztendővel ezelőtt számos tévénéző határozott kérésére kezdték el újra.

Azóta a csöndes kis tiroli település, Ellman, ahol a Hegyi doktor – Újra rendel című tévésorozatot forgatták, forgatják (és amely – menet közben – nem csak Martin Grubernek, de az őt megszemélyesítő Hans Siglnek is a tényleges otthona lett), a turisták által hihetetlenül kedvelt kirándulóhellyé változott.

Mi több, a sorozatot gyártó ország lakosságának az egészségügyi ellátása is kedvezően alakult. (Bár, ebbe, többen is mondják, a Kelet felől Nyugat-Európáig eljutó menekültáradat orvosdoktorai is besegítettek…)

Hogy kis hazánkban kit miként gyógykezel a (H)hegyi doktor, nem tudom. Ám azt igen, hogy két hónappal ezelőtt háziorvosom által kiállított szakrendelési beutalómra a választ, azaz a kitűzött szakvizsgálatok elvégzését Gruber doktortól aligha várhatom.

Tőle csak a reményt kaphatom: egyszer, talán, meglehet, még az én életemben, a magyarországi egészségügyi ellátás is talpra áll!

2018. november 27.

vissza >>