Mamlaszországban

A Frederico Fellini „jelmeztervezői közreműködésével” összehozott, élőszereplős Pinokkiót június elsején (19.50-től) hétvégi fő műsorának szánja a TV4. Olyan produkciónak, amelynek felnőtt is, gyermek is örvendezhet. Ennek a 2002 óta francia, izraeli, német és olasz közös munkaként jegyzett 108 percnek az a Roberto Benigni a forgatókönyvírója, rendezője és címszereplője, aki 1997-ben a csodatévő szülői szeretetről forgatott filmjével fészkelte be magát az emberiség szívébe. Öt évvel később Pinokkió eredeti történetéből formált mozgóképesített példabeszédet. Mamlaszország népeinek azt próbálja megmutatni általa, hogy milyen keserves kalandok során lehet megtanulni az emberséget. (Mamlaszországot, persze, nem a térképen kell keresni. Ameddig a szem ellát, egyébként is könnyen, gyorsan megtalálható.)

Carlo Collodi Egy bábu története című meseregénye Enrico Mazzanti illusztrációival jelent meg először könyv alakban. Frederico Fellini az utolsó filmjében főszerepet játszó Roberto Benignivel e kiadványról is el-elbeszélgetett. Sőt a kosztümöt is megtervezte, melyben a fabábút – Pinokkiót – Benigni eljátszhatná. S bő egy évtized múltán Benigni a Fellini által – Mazzanti sugallatára – leskiccelt kosztümöt viselő Pinokkió lett…

Collodinak a fából faragott, rakoncátlan kis csibészről írt története igen gyors és távlatos sikert aratott. Pár évvel az után, hogy a gyermeki gyanútlansággal lázadó figura története folytatásokban megjelent, Pinokkió világszerte a könnyelmű ifjúság jelképe lett. Népszerűségét az is növelte, hogy egyházi körökben erőteljesen tiltakoztak ellene. Pinokkió a zavargás szellemét közvetíti a gyanútlan ifjú olvasók felé – a legerőteljesebb vád ez volt ellene.

(Magyarul 1907-ben, Tuskó Matyi címmel jelent meg először Pinokkió története.)

Az első mozgóképes átiratot 1911-ben készítették belőle – a legutóbbit napjainkban forgatják. Ebben a változatban Gepettót, a fabábu életre szólítóját, „apját” az a Roberto Benigni alakítja, akit a 2002-es filmátiratban – a TV4 jóvoltából e hét végén – Pinokkióként ismerhetünk meg.

Az eredeti szövegtől és Collodi írói szándékától az 1940-es amerikai animációs film idegenítette el a leghatározottabban a történetet. És e Disney-rajzfilm hatásától évtizedeken át nem lehetett szabadulni.

Ha valaki mégis megpróbálkozott vele, horror lett belőle. (1996: Pinokkió bosszúja)

Jobb esetben sztárparádé, amelyben – például – Gina Lollobrigida tündérkedése ragadta meg a nézői figyelmet, és nem az önfejű s engedetlen fabábú jellembéli változásának a tanulságos története. (1971: hat részes olasz – francia – NSZK filmsorozat)

Hogy miként tanul meg ember módjára helytállni, tűrni és szeretni az a gyanútlan fahasáb, akinek a kiszolgáltatottságot „menet közben”, vészterhes kalandok közepette kell megélnie, a képmutatókat fölismernie…

S még azt is fölfedeznie, hogy Mamlaszországban bizony, magától nem sokszorozódik meg a tallér, akárki ígéri is. Hanem – mint a kámfor – eltűnik; gyakran éppen azoknak az alattomos alakoknak a közreműködésével, akik megsokszorozódásukat kilátásba helyezték.

És mindezt a napjainkban is fontos, hasznos „leckét” oly’ sok szeretettel, és olyan harsány humorral jeleníti meg a Collodi szövegéhez lelkiismeretesen visszatérő Benigni forgatókönyve, rendezése, színészi játéka, hogy a nézőnek eszébe sem jut háborogni miatta: évszázados „tananyaggal” szolgál a nagyhatalmú (?) televízió, a globális hatósugarú mozgóképipar.

A számos rangos díjjal jutalmazott Benigni ehhez ért igazán: játékos derűbe burkolva képes a nézők tudomására hozni s el is fogadtatni az élet kemény tényeit és azok következményeit. Majd pedig, még ijesztően nevetséges „leckeórái” után is rá tudja ébreszteni a befogadót – fiatalt, középkorút, öreget egyaránt –, hogy A(a)z élet szép.

Vagy, amiként az életre keltett fahasáb világgá kiáltja: Jaj, de jó élni!

S mi, Mamlaszország polgárai, éppen ezt felejtettük el az utóbbi időkben megtanulni, utódainknak megtanítani:

Jaj, de jó szeretetben élni!

Megsokszorozódó szeretettel tevékenykedni!

(S amúgy: jogosan és igazságosan kiérdemelt, de megsokszorozódásra képtelen tallérjainkat megfontoltan és irgalmasan felhasználni!)

2019. május 28.

vissza >>