Anyák napi ajándék? A remény himnusza!

Nem „csak” anyák napi ajándék május első vasárnapján a Duna Televízióban 23.00 órától megtekinthető spanyol-francia játékfilm, a Mama, de válságkezelő program is. A reménykedés himnusza! A forgatókönyvíró-rendező, Julio Medem is annak szánta szerintem. Mielőtt ez a 107 percnyi mozgóképesített történet összeállt, spanyol földön millió-szám vártak az emberek válságkezelő programokra. Nem bánták volna, ha a 2008-as gazdasági válságból épphogy kikászálódva, megmutatja nékik valaki, miért és miként érdemes élni, mi mindennek lehetne, s kellene örvendezni. Ma szerte a világban sok százmilliárdan várják e nagy talányra a feleletet. Lehet, hogy egynéhányan a Mama című film láttán meg is találják?

Ha csak azzal próbálta volna nézőit meghódítani a 2015-ös játékfilm, hogy az Oscar-díjas Penélope Cruzra osztotta a főszerepet, ma már talán a könnyen, gyorsan feledhető munkák közé sorolnánk Julio Medem moziját. A Mama című filmnek azonban nem csak a főszereplője, de a története is rendkívüli

Vajon Spanyolország 2008-as gazdasági válsága késztette Julio Medemet, hogy a Mama című film forgatókönyvét megírja? Nem tudom.

Az viszont kétségtelen, hogy a két történet, az országé és a Penélope Cruz által megszemélyesített asszonyé számos ponton találkozott Madridban, a harmadik évezred első éveiben.

Ahogyan az Ibériai-félszigeten fekvő, hatalmas országra, a Penélope Cruz arcvonásaival megjelenő, rokonszenves tanárnőre is egyszerre s hirtelen zúdultak rá a kétségbeejtő gondok, bajok, veszedelmek.

Az összeomló gazdaság kísérőjeként a minden korábbinál félelmetesebb méreteket öltő munkanélküliség, a munkavállalói jogok megnyirbálása, az oktatásra rendelt közpénzek visszatartása… És mi minden még, édes Istenem!

Mindez fenekestül kavarta föl a középiskolai tanárként is helytálló családanya életét. Az iskolaév végén felszámolták a tanintézetet, ahol hosszú éveken keresztül dolgozott, őt pedig, több más kollégájával együtt menesztették.

Bizakodó ember létére pályamódosító akciókról kezdett hát el töprenkedni.

Álláskereső körútját – lelkiismeretes munkavállalóként mást, mit is tehetett volna – a régóta halogatott közegészségügyi vizsgálattal kezdi.

Az Alex Brendemühl által megszemélyesített kezelőorvos diagnózisa: áttétes mellrák.

(A Mama című film magyarországi mozi-bemutatója alkalmával honi kritikusaink erős szavakkal helytelenítették e jó doktor kórismét. Romantikus regényekben, giccsparádékban talán még elviselhető – írták és mondták megállíthatatlanul –, hogy a főhőst egyszerre s egy időben több csapás is érje. De egy huszonegyedik századi filmdrámában? Mi tagadás, irigyeltem őket, amikor okfejtésükkel találkoztam…)

A megdöbbent asszony férje, közös gyermekük édesapja telefonon tudatja vele, hogy kedves, ifjú tanítványa kedvéért elhagyta…

Hősünk azonban, miként szűkebb és tágabb környezete, e drámai körülmények – magára maradó fiúgyermek, halálfélelem, kemoterápia, emlő-eltávolítás… – szorításában is az életet szeretné dicsőíteni.

A reményt!

Maradék idejében természetes napi gyakorlatként szeretne másoknak – lehetőleg mindenkinek – örömöt szerezni.

Szép vállalkozása – termékenyen, jótékonyan és megnyugvással fogadni a feltartóztathatatlant – mindent megváltoztat körülötte. Bizakodóbbá s jobbá válnak körülötte az emberek.

Talán még a nézők is, május 3-án, vasárnap este, miközben a Duna Televízió anyák napi műsorát figyelik.

(Amúgy 2015-ben, amikor a Mama című filmet forgatták, Spanyolország igazán szépen kezdett talpra állni.)

2020. április 28.

vissza >>