Don Matteo és a megbocsátás hatalma

A keresztények nagy ünnepe, Pünkösd közeledtével nem árt tisztázni magunkban, mi a bűn, az igazság és az ítélet. A megunhatatlan olasz tévésorozat hősére, Don Matteóra e napokban is számíthatunk! A Duna Televízió és a Prime ezúttal is hétfőtől péntekig közvetíti a Terence Hill által megszemélyesített pap ötleteit. A Duna Televízió 18.40-től a hetedik évad epizódjait, a Prime 17.55-től a tizenegyedikét. Gubbio, majd Spoleto plébánosa mind a két ciklusban a régi formáját hozza. A magyarországi nézők számára voltaképpen újdonságnak tűnő tizenegyedik évadban Don Matteo talán régebbi megnyilvánulásainál is kitartóbban figyel az új évezred első éveiben világra jött fiatalok gondjaira. Számítógépes játékok rabságában veszkődő fiúkra, kiszolgáltatott lányokra… Ha valaki, az immár hittantanárként is tevékenykedő Don Matteo pontosan tudja, a harmadik évezred szülötteit mi mindentől kell(ene) megóvni!

A nagy múltú városokban kerekező pap útjait a tévénézők ezrei szeretnék –gyalogosan, két- vagy négy keréken – követni. A COVID-19 megjelenése előtt nem is egy utazási iroda szervezett társas utakat a már Krisztus születése előtt 89-ben törvényhatósági jogú városként működő Gubbióba, vagy a Krisztus születése előtt 241-ben Spoletium néven ismert Spoletóba. A világjárványtól továbbra is rettegő embereknek azonban egyelőre az olasz tévésorozat díszleteiként feltűnő, csodálatos városképekkel kell beérniük

A locsei.net szerzője nem először  ajánlja olvasói figyelmébe Isten ajándékát. Pár évvel ezelőtt azt a lelkipásztorként is, hittantanárként is, közösségi hajtóerőként is példásan működő papot sztároltam, aki nem „csak” követi, de éli is Jézus tanítását: Szeresd felebarátodat, mint magadat (Lk10: 27).

2016-ban a logikusan gondolkodó Don Matteót ajánlottam olvasóim figyelmébe, akinek az ébersége példátlan emberismerettel párosul.

Azóta – a 2018-ban és az azt követő években forgatott történeteknek köszönhetően – azt a felebarátai iránti féktelen felelősségtudattal megáldott embert is ajánlanám, aki mostani világunk megannyi ártalmától szeretné megvédeni polgártársait.

Azokat is, akik a közelében élnek: híveit, barátait, vitapartnereit, tanítványait és azok fölmenőit…

De az ismeretlenből útjaira tévedő, azokat keresztező idegeneket is…

Elfogulatlanul, előítélet-mentesen. A teremtett világ természetes rendje szerint.

A számítógépes zaklatások áldozatait…

Az alternatív gyógyászat kelepcéiben vergődő betegeket és orvosokat…

Az idegengyűlölet eszelős apostolait, valamint az általuk gerjesztett indulatokat elszenvedő embereket…

Az iskolai közösségükből testi hibájuk, vagy anyagi helyzetük miatt kiutált diákokat…

A magukra hagyott, önmagukat (hiába) kereső bakfisokat…

A függetlenséget messziről sem ismerő, önzően önállótlan nagymenőket…

Don Matteo – leleményes forgatókönyvíróinak és találékony dramaturgjainak okosan összeállított idézetgyűjteményéből szemelgetve – mindegyikőjüket a szeretet erejével, a megbocsátás hatalmával vigasztalja. Még a gyilkost is bátorítja. A gonoszt is nyugtatgatja.

Hatalmas a remény a jóra –  mondogatja – s a néző, legalább így, Pünkösd előtt megpróbál e mondásához fölzárkózni.

Mégis csak jobb ekként ünnepelni, mint reggeltől estig fenekedni, ellenségképet gyártani… Tátott szájjal a sült galambot várni…

2020. május 26.

vissza >>