A tizedes meg a túlélés alapiskolája

Pár évvel ezelőtt még „hivatalosan” is az egyik legjobb magyar filmvígjátéknak tartották a Duna Televízióban július 18-án, szombaton 15.10-től, a Duna World-ön vasárnap, azaz július 19-én 2.20-tól megtekinthető A tizedes meg a többiek című 101 percet. Napjainkban mégis egyre kevesebben ismerik, keresik. Fekete-fehér – fintorognak a fiatalok. Háborús történet – fanyalognak a finom lelkűek… Aztán, ha mégis végignézik, ők is ráébrednek, amire Keleti Márton1965-ös produkciójának legelső nézői: a túlélés alapiskoláját járja ki, aki ezt a halálosan kacagtató sztorit figyelemmel követi. Évei számától, lakhelyének geopolitikai helyzetétől függetlenül.

A rendező, Keleti Márton a kor legjobb, legismertebb és legígéretesebb színészeire bízta a második világháború végóráiban játszódó történetet: Sinkovits Imrére a címszerepet, Darvas Ivánra, Major Tamásra, Márkus Lászlóra, Pálos Györgyre, Cs. Németh Lajosra, Szabó Gyulára a többit

Az ezeregy feladattal megbízott és minden kitüntetéssel (Kossuth-díjjal háromszor is, három egymást követő évben) díjazott Keleti Márton tudta, hogy a mozik népét mivel lehet meghódítani: olyan helyzetekkel és olyan jellemekkel, akik és amelyek mindenki számára ismerősek. Még az adott politikai rendszer szolgálatkész híveinek is, kritikusainak is, társadalmi helyzetüktől és iskolai végzettségüktől függetlenül. Alul, fölül, középen is…

Az 1960-as években forgatott Keleti Márton filmek tehát olyan történeteket tálaltak, amilyenekről közismertségük ellenére nemigen meséltek. Pláne a voltaképpen mindenki számára elérhető mozgóképes világban! (Régen a mozikban, az utóbbi ötven-hatvan évben a televízióban…)

A tizenévesek érzelmi életét 1962-ben megjelenítő Esős vasárnap; az össztársadalmi elvárásoktól függetlenedő csavargókat „népszerűsítő”, 1963-as Hattyúdal… Vagy két évvel később az értelmiségi lét magánéleti buktatóit is kibeszélő, a karrierépítés államilag jóváhagyott módszereire is rávilágító Butaságom története… Ezek a kádári konszolidáció éveiben összehozott játékfilmek aztán akkora sikert arattak,  amekkorát napjainkban elképzelni sem igen lehetne.

A július 18-án, szombaton délután a Duna Televízióban megtekinthető A tizedes meg a többiek fogadtatása pedig, még a fentebb említett filmekénél is fergetegesebb volt. Ha fennhangon nem is beszélt róla senki sem, legbelül alighanem mindenki érezte, sejtette is: nem „csak” a világháborús eszelő túléléséről szól ez a Szász Péter által szellemesen felturbózott dobozyimrés történet. Hanem az irtóztatóan megtorolt 1956-os forradalom utáni esztendők átvészeléséről is.

Folytonos átöltözésekkel, átigazolásokkal, financiális cselfogásokkal…

Helyzetfelismerési gikszerekkel is, az erkölcsi magaslatokat messziről kikerülve…

De mindig emberségesen, segítőkészen…

A Sinkovits Imre által elképesztően hitelesített tizedes katonatársai zsoldjával a nyakában motorozik a frontvonalon. Ez ám a bátor katona! – hajmeresztő mutatványa láttán német, magyar, szovjet mind ezt mondogatja. Pedig nem is a bátorság hajtja, hanem a jövőképe: abból az összegből, amelyet kézigránátoknak álcázva igyekszik a tűzvonalból kimenteni,  a béke első napjaiban autószerelő műhelyt szeretne létrehozni…

Kisvártatva azonban rá kell döbbennie, hogy az élet mindennél többet ér. A másoké is, nem csak a sajátja.

A Keletről érkező megszállók kiskatonájáé is, a másként gondolkodóé is, hiszen azokat is anya szülte…

Akár csak őt…

Szó szerinti bajtársait is mind hazavárja valaki…

Tehát a túlélésre kell játszani, nem a gyarapodásra, a saját egyszemélyes boldogulásunkra.

Mindannyiunkéra, hisz’ egymagunkban úgysem boldogulunk! – ez A tizedes meg a többiek máig figyelemre méltó létfilozófiája.

2020. július 14.

vissza >>