Unokái mellett a nagyszülő is nevelődik!

Micsoda meglepetés: köztelevíziónkban nem csak krimi, háborús akció, rémségesen gagyi tévésorozat és stúdióbeszélgetés, de vakációs film is látható a nagy nyári szünidő utolsó harmadában! Méghozzá a Provence-i vakáció című francia vígjáték, augusztus 13-án, csütörtökön este 22.00 órai kezdettel a Duna Televízióban – Jean Renóval a főszerepben. A nagyszülői hivatáshoz lassacskán felzárkózókat mulatságosan bemutató történet talán még a megátalkodottan kételkedőkkel is elfogadtatja a felnőtt – gyermek kapcsolat lényegét: a nevelés kétoldalú folyamat! Az is gyarapszik általa, aki azt hiszi magáról, kijárta az élet iskoláját… Aki a tapasztalatlant tanítja… Docendo discimus – tanítva tanulunk – mondogatták vagy kétezer évvel ezelőtt a bölcs római polgárok. Korunk korosodóinak is mondogatni kéne, reggeltől estig. Estétől reggelig…

Jean Reno méltó partnere a 2014-ben forgatott filmben a környezetével jelnyelven értekező, kilencéves Lukas Pelissier. De a nagypapaként első alkalommal feltűnő színész többi mozgóképes unokája is igazán jól zöngicsél! És ezen nem is lehet csodálkozni: a tizenhét éves Chloe Jouannet második filmje a Provance-i vakáció, a legidősebb unokát játszó Hugo Dessioux pedig, jó ideje komikus videósorozat főszereplője

A Provence-i vakáció forgatókönyvírója s rendezője, Roselyne Bosch a mindennapok sűrűjéből hitelesen tudósító újságíróként pártolt át a filmgyártáshoz.

Jean Renóval első ízben – 2010-ben – Magyarországon forgatott. (La rafle című, francia-német háborús filmjének magyar szereplői: Gubás Gabi, Fenyő Iván, Barbinek Péter, Lengyel Tamás.)

Talán éppen ekkor és minálunk hallotta először Roselyne Bosch Reno személyiségjegyeit meglepően árnyaló nagy mondását: „Ahogy öregszem, egyre fontosabbak számomra a gyermekeim.”

A Provence-i vakáció Paul-ját szívszorítóan kritikus és mulatságosan ígéretes helyzetek sora vezeti el a felismerésig: unokái társaságában ő is egyre gazdagodik. Alkalmasint hozzájuk is fiatalodik…

És, miközben a Jean Reno által igen hatásosan elénk állított kemény fickó a három kénytelenségből nála vakációzó gyermek „vegykonyhájában”  fődögél, a fővárosból – más lehetőség híján – vidékre telepített unokák is megszeretik a provence-i életet. A tájat is, a számukra mind ez ideig semmibe vett növény- és állatvilágával együtt.

De még a környék  szerintük igencsak furcsa őshonosait is elfogadják.

Kisvártatva meg is kedvelik őket. Hogy is ne tennék, nagyszüleik szomszédai sok-évszázados törvényeik szerint segítik őket. Védik is, ha a modern világ ártalmai fenyegetik a bakfist, a majdnem-felnőttet, vagy – netán – a süketnéma legkisebbiket.

A keservesen induló vakáció utolsó napjaiban szavak nélkül is értik, mi több: érzik is, hogy nagyszüleik falujában messzi idegenben próbálkozó, elvált szülők gyermekeiként is otthonra leltek.

Hazára.

Akár népnek, nemzetnek is nevezhető családra.

2020. augusztus 11.

vissza >>