Jön a mesebeli kis kondás!

Ez ám a bőség! Tévénézőként öt naprakész produkcióval is találkozhatunk augusztus 20-án! Az államalapítás ünnepén azonban – az M2 és a négy-tizenkét évesek televíziójaként elkönyvelt, tegnap még Kiwi TV-ként emlegetett, ma már Kids-ként jegyzett adó jóvoltából – „csak” a Magyar népmeséknek örvendhetünk! A Duna World délelőtti műsorán feltűnő István király című tévéjáték ugyanis ma sem hat másnak, csak Esztergályos Károly és Gálffi László megfontolt kételkedésének a törvényes utód nélkül maradt, agg király, valamint az eredeti színművet jegyző Sík Sándor drámája felett. A Koltay család – Gábor és Gergely – által jegyzett Sacra Corona láttán (M5 13.15) azt is feledjük, kit tisztelhetnénk ma is a megbékélés politikáját szorgalmazó László királyban. A Királydombon 2015-ben öregfiúk stadionkoncertjeként megrendezett rockopera (Duna Televízió 14.10), az István, a király üzleti vállalkozássá silányította a Szörényi-Bródy szerzőpáros eredeti mondandóját. Szabó Magda Az a szép fényes nap című színművének közel négy évtizeddel ezelőtt forgatott tévéváltozata (Duna Televízió 21.55) a napjainkban is gyakran ismételgetett, ünnepinek azonban aligha nevezhető állítást kérdőjelezi meg: a cél valóban minden eszközt szentesít? A 2002-es Bánk bán operafilm (M5 22.25) a valóban élt nagyúr napjainkban megtépázott nagyságát juttatja eszünkbe… A Magyar népmesék című rajzfilmsorozat ellenben a magyar népi kultúra iránt keltheti fel az érdeklődést – a legkisebbekben is. A gyermekekben, akik kikezdhetetlen értékeinket örökölhetik meg általa. Erkölcsi hozadékát pedig, akár életre szóló eligazításként is fogadhatják.

A Magyar népmesék című rajzfilmsorozat a hazai animációs művészet – tán – legsikeresebb alkotása. És nem is „csak” idehaza minősül annak (ahol a Magyar Értéktárba is bekerült). De külföldön is: forgalmazási jogát vagy negyven ország vásárolta meg. A youtube-on pedig hetvenmilliós a nézettsége

A felnövekvők szolgálatára rendelt köztelevízió, az M2, de a TV2 gyermekeknek szánt tévéadója, a Kiwi TV-ből  lett Kids is hétköznapokon szokta kis nézőit a száz részes Magyar népmesék sorozat történeteivel mulattatni (s okítani). Azon a nevezetes csütörtökön azonban, amelyiket minden naptár piros betűkkel különböztet meg a többitől, augusztus 20-án kora reggel, késő délelőtt és délután, de még este is magyarnépmesézhetnek a tévékészülék elé telepített gyermeklelkűek. (Korhatár nélkül. Akár kilencvenkilenc évesig.)

Ha a Kiwi-Kids közelében heverésznek: „hajnali” fél öttől öt óráig.

Amikor a Kids korareggeli népmeseműsora véget ér, a kereskedelmi adótól az M2 veszi át a „stafétabotot”. A közszolgálati adó 5.10-től 11.30-ig mutatja be nekik a Mikulás Ferenc nagyszerű ötlete alapján, Jankovics Marcell tervezői és rendezői remekléseivel 1977-ben elindított sorozat első történeteit.

Midőn a köztelevíziós meseórák véget érnek, ismét a Kiwi-Kids vállalja magára az ünnepi meseszolgáltató szerepét: 11.50-től 12.20-ig az 1989-ben – immár Horváth Mária, valamint Nagy Lajos, Balajtay László, Kricskovics Zsuzsanna és Király László közreműködésével és Jankovics Marcell szakmai irányításával – összeállított negyedik évad epizódjai lesznek láthatók, a negyvenhatodik résztől a negyvenkilencedikig.

Aztán kora délután megint az M2-nél a mesés lehetőség, legalább este nyolcig: 14.40-től A só című tanulságos rajzfilm lesz látható, utána A szállást kérő róka következik, meg A kismalac és a farkasok. Befejezésként A kis gömböccel ismerkedhetnek meg azok is, aki talán magát a szót – gömböc – sem ismerik.

(Nem is gondolná az ember, hányan nem tudják mifelénk, valójában mi is az a gömböc! Nem is egyszer hallani: felnőtt is, gyermek is a mélynövésű köpcösöket, a túlsúlyos vakarékokat nevezi gömböcnek, vagy hólyagnak. Kis kondásról meg, talán soha nem is hallottak. Hogy ő volna az a bátor legényke, aki a mérhetetlenül mohó Gömböc – avagy Hólyag – bendőjéből idővel mindenkit kiszabadít? Jó, ha a többség a Magyar népmesék ötödik epizódja láttán e csodás fordulatot elhiszi!)

Talán mondanom se kellene: tévképzetekkel küzd, aki a fentebbi, részletes műsorismertető olvastán azt hiszi, hogy a locsei.net szerzője augusztus 20-án  reggeltől estig  a televízió elé parancsolná a gyereknépet. Jaj, dehogy! Csak az M2 és a Kids előzékeny műsorpolitikája láttán arra szeretném felhívni olvasóim figyelmét, hogy két egymással ügyesen egyeztető tévétársaságnak köszönhetően minden napszakban lesz mivel lekötni az ünnepi forgatagban – esetleg – nehezen magára találó kisgyermekek figyelmét!

(Sőt, talán nem is csak az övékét, de az emelkedett  szónoklatoktól, túlzásokkal ékesített ceremóniáktól, kérészéletű ígéretektől rettegő felnőttekét is…)

Az a művészi igényességgel megjelenített mesekincs, amelyet a Magyar népmesék című animációs sorozat hatásosan képes közvetíteni az ultramodern huszonegyedik század emberének is, azt is tudatja velünk és az utánunk következő nemzedékeknek, amiről – talán – az ünnepi szónokok sem beszélnek, és az iskolában is keveset hallani:

Hogy a hétköznapi élet olyan kellékei, mint a só, vagy a családi szeretet, mindennél többet érnek…

Hogy a barátság olyan kincs, amiről pár jó falatért kár volna lemondani…

Hogy a gazdag ember fiai is koldusbotra juthatnak, ha üres fejjel lébolnak a világban, ha voltaképpen semmihez sem értenek…

Azokban az országokban, ahol a Magyar népmeséket igen sokan kedvelik, a legnépszerűbb epizódokat kivételes figyelemmel kezelik.

Kínában például a Gyöngyvirág Palkót meg A víz tündérét… Japánban A kővé vált királyfit…

Idehaza – tudtommal – semmilyen felmérés nem jelzi, melyik rajzfilmes népmesét várják és szeretik a legtöbben. Így aztán népmeserajongó leányunokámat faggatom: a száz közül neki melyik a kedvence?

Szempillantásnyi idő sem kell hozzá, sms-ben érkezik a felelet: Eb, aki a kanalát meg nem eszi! Meg A háromágú tölgyfa tündére!

Ezeket a kedvenceket – persze – nagymamaként én is készségesen vállalom. 2021. augusztus huszadikáján talán meg is találom…

2020. augusztus 18.

vissza >>