2019 január 19.

Hazafias légkörben szépen gyarapodott, mostanában szorong és szűkölködik

A téli szünetben végre eljutottunk a Magyar Természettudományi Múzeum állandó és időszaki kiállításaira is. (Az őszi szünetben csak a kültéri Időösvénynél időztünk, hosszasan. A keletkezésük sorrendjében felállított, sokmillió éves kőzettömbök is annyi érdekes és fontos témát és teendőt sorakoztattak elénk, hogy csak korgó gyomrunk figyelmeztetett a múló időre…) Kicsinek, nagynak hatalmas élmény volt, amit az egykorvolt Ludovika Akadémia fedett lovardájából létrehozott kiállítótérben láthattunk. És nem is „csak” az ásványtár drágakövei, a korallzátonyok élővilága, vagy a fogadótérben felfüggesztett barázdás bálna koponyája ragadta meg a figyelmünket, de a többszintes kiállítási tér hangulata is. A hazaszeretetnek az a sajátos megnyilvánulási formája, mely szülőföldünk természeti adottságai láttán szikrázik fel e múzeum látogatóiban.

tovább >>

2018. szeptember 2.

Ha a szeretet a kapaszkodónk…

Nem „csak” augusztus huszadikát, a tanévkezdés napját is lehet televíziós portréval ünnepelni. Például a magát „az útpadkára szorultak írójának” (is) nevező Ferdinandy Györgyöt bemutató összeállítással, amely szeptember másodikán 12.30-tól lesz látható az M5 műsorán. A Magyar Művészeti Akadémia megbízásából B. Révész László által szerkesztett-rendezett produkció az utódaikat e jeles napon kétségbeesett tanácstalansággal útjukra bocsátó szülőket, nagyszülőket is gyámolíthatja. A viszontagságos gyermekéveit és viharos ifjúságát voltaképpen sértetlenül megélő Ferdinandy ugyanis (aki 1945-ben tíz esztendős volt, 1956-ban huszonegy), kamerák kereszttűzében is elragadó közvetlenséggel fejtegeti, magyarázza: minden nehézségen túl lehet jutni, tisztességgel, emberül, ha a szeretet a kapaszkodónk. Az Örökké úton című portréfilmben közreadott történeteket Ferdinandy György igencsak terjedelmes életműve is „igazolja”.

tovább >>

2017. május 22.

Az Elhagyatott Rét
és a Százholdas Pagony lakói

Családunk körében is egyre népszerűbbek a kuflik, Dániel András mesehősei, nem „csak” a könyvkereskedelemben. Középső unokám is lelkesen hallgatja a történeteiket, pedig eddig inkább csak az autós és vonatos könyvek érdekelték. Hogy kik azok a kuflik? Nem kiflik, nem kukacok, nem kavicsok. Kitalálójuk, a sokoldalú grafikus és elismert festő szerint sok mindenre hasonlítanak – olykor gumilabdára, máskor színes nyalókára… – és semmire sem. A locsei.net szerzője szerint Milne bácsi méltán világhírű klasszikusainak, Micimackóéknak a rokonai.

tovább >>

2017. április 22.

Ismeret- és élménytár? Leletmentés? Vagy, amit akarunk?

Remek foglalkoztató- és színező könyvre találtunk a Magyar Nemzeti Galériában. Kilencéves unokám kedvére ismerkedhet általa a budavári királyi palota történetével, lakóival, de képzőművészetünk nagy korszakaival és jeles alkotásaival is. És mindeközben maga is „alkothat”. Elképzelheti, meg is rajzolhatja, hogy milyen ruhája lehetett Mátyás királynak; saját családjának tagjait pedig barokk portréfestők stílusjegyeit alkalmazva örökítheti meg. „Kukoricázhat” is, Rippl-Rónai József munkamódszerét követve… A KULTÚRA 2008 kiadványa kicsiknek, nagyoknak érdekes ismeretekkel szolgál. Hasznos időtöltéssel is. Ráadásként pedig, a múzeumi barangolást is örömteli élménnyé varázsolhatja

tovább >>

2016. június 18.

Nemzedékek nagymamája –
Bálint Ágnes

Június 18-án, szombaton délelőtt 11 órakor a Magyar Tudományos Akadémia székházában (1051 Budapest, Széchenyi tér 9.) ez évben második alkalommal adják át a polgárok javaslatai alapján odaítélt Magyar Örökség díjakat. A kitüntetettek: a Misztrál együttes, Domonkos Béla szobrászművész, Szvetnik Joachim ötvösművész és restaurátor, Gárdonyi Zoltán zenepedagógus és Gárdonyi Zsolt orgonaművész, Jánosi Antal televíziós szerkesztő-rendező, Ritoók Zsigmond ókortudós, valamint Bálint Ágnes meseíró, szinte megszámlálhatatlan televíziós gyermekműsor életre szólítója.

tovább >>

2015. december 5.

Levél a Mikulásnak, az angyaloknak,
szülőknek, nagyszülőknek is

Éjt nappallá téve írjuk a leveleket, és nem is csak a Mikulás bácsinak, de már az angyaloknak is. Középső unokámnak szinte percenként változnak az ötletei (bocsánat: a kérései). Ami minden küldeményünkben a fő helyen szerepel: És kérek szépen egy járgányt a Mélytengeri mentőcsapatból, kapitánnyal! Aki egyszer is a gyermek mellé telepedett, hogy az M2 jóvoltából Magyarországon is népszerű ír-brit animációs produkció negyvenvalahány epizódjából legalább egyet a kisfiúval közös élményként éljen át, tudni fogja, hogy a mesés oceanográfiai ismeretterjesztés rajongó híve nem a levegőben beszél, a 3D-s mentőcsapat valamennyi tagjának külön járgánya van, a legmenőbb természetesen a kapitányé, mely tizenötezer forintért idehaza is megvásárolható.

tovább >>

2015. november 12.

Jól csak a szívével lát az ember

Nehéz eldönteni, megszívlelte-e Antoine de Saint-Exupéry rókájának a mondását A kis herceg című francia animációs film amerikai rendezője, Mark Osborne. Jól csak a szívével lát az ember, ekként tanította messzi bolygóról érkező, kis barátját a róka, mielőtt egymástól végleg elbúcsúztak volna. Osborne azonban, úgy tűnik, inkább csak a tökéletes technikára meg a sikerre ügyelt, nem a szívére.

tovább >>

2015. november 4.

Mátyás király játszóterén

A napsütéses őszi szünet legnagyobb ajándéka második osztályos unokám számára Buda vára volt. Szüleivel ódon utcáit, tereit járta be, nagyanyjával Mátyás király nyomait kereste. A Halászbástya közelében, a középkori várat, reneszánsz palotácskát idéző játszótéren meg is találta.

tovább >>

2015. augusztus 6.

Istentelenül zengő ABC

Az elsőszülött unokámmal kettesben töltött nyári vakációra sok egyéb mellett magammal vittem egy úgynevezett tanító mesekönyvet is, hogy az első osztályt dicséretesen kijáró gyermek, ha kedve tartja, az érdeklődését felkeltő, színes kiadvány segítségével tanév közben szerzett tudását gyakorolni tudja. Esténként, ha a kislány észrevette, nagyanyja az álmosságtól a nagy betűket is alig látja, e B(b)etűs könyv rövid történeteinek az olvasásába kezdett, hogy, mint mondta, mindkettőnknek szép álmai legyenek. Az egyik alkalommal azonban a Kozák Erzsébet által szerkesztett könyvecskében szereplő Zengő ABC ugyancsak éberré tette. Hova lett a J betűs sor, a „Jó az Isten, jót akar”? Megváltoztatták a szöveget! – még éjféltájban is így méltatlankodott az én unokám.

tovább >>

2015. június 21.

Az égig érő cseresznyefa legislegtetején

Nagy örömömre, tündéres népmesékre leltem az idei ünnepi könyvhéten. A Tündértánc, a vajdasági Forum kiadványa – Molnár Márta irányításával – az 1980-as években megjelent, újvidéki népmesegyűjtemények bunyevác, magyar és szerb anyagából válogatott. Az illusztrációkat képzőművészeti tárlatai révén is egyre ismertebb Tóth Alisa készítette a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság által támogatott kötethez; alig várom, hogy a nagy vakáció kezdetén együtt olvashassuk az első osztályt dicséretesen befejező unokámmal.

tovább >>

2015. május 10.

Dinó-vonat, gőzmozdony…

Most akkor nézzünk egy kis Chuggingtont! – estefelé ezt kérte tőlem hároméves fiúunokám, a járművek nagy rajongója, és a számítógépem elé telepedett. Fogalmam sem volt róla, kit vagy mit keressek, hogy a gyermek kérését teljesíthessem. Rokoni segítség kellett hozzá, hogy rájöjjek, Chuggington Sodor-sziget „szomszédságában” keresendő, miként a mesebeli szigeten, e képzeletbeli városkában is embernévre hallgató vonatok teszik változatossá az életet. Thomas, a kis gőzmozdony rokonai: a feledékeny Wilson, az óvatos Brúnó meg az öreg Pöfögő Pepe.

tovább >>

2015. április 15.

Rendes kölkök,
szép család

Azt kérdi honlapom olvasója, öt fiúgyermek édesanyja, pártfogolnám-e a könyvét, amelyben családjának hétköznapjait készül elmesélni? Hogy is ne pártfogolnám, válaszolom e fórumon, hiszen a Büdös kölkök címmel tervezett kiadvány azt igyekszik majd tudatosítani olvasóiban, amit elég kevesen tudnak – tudunk – mostanság: mi az, amitől hét ember, öt gyermek és két felnőtt, igazi, összetartó családot alkot?

tovább >>

2015. április 11.

Pom Pom a mi barátunk!

Véget ért a kis piros versenyautó, Roary egyeduralma, középső kis unokám, hogy, hogy nem, tavaszi vakációja óta a motorok nagy barátja. Meg Pom Pomé, ha mozgóképes mesék után sóvárog. Ez utóbbi váltásnak kiváltképpen örvendek. És nem is „csak” azért, mert az 1970-es évek végén, a 80-as évtized kezdetén megjelent 26 rajzfilm íróját, Csukás Istvánt, rajzolóját, Sajdik Ferencet és rendezőjét, Dargay Attilát módfelett kedvelem. Hanem, mert úgy vélem, ha Pom Pommal barátkozik az unokám, jótékonyabb hatások érik, mint ha továbbra is az autóversenyek világában botladozna.

tovább >>

2015. márius 1.

Inkább művészet, mint tudomány!

Megszületett a harmadik unokám, míg karomba nem vehetem, a nemrég megjelent szakirodalmat tanulmányozom. Igaz, Bruno Bettelheim könyve, miként címe is sejteti, nem a nagyszülőknek íródott, hanem azoknak az édesanyáknak, édesapáknak, akik olyan gyermeket szeretnének nevelni, aki bízik önmagában, lelki élete tartalmas, gazdag, és örömét leli a hétköznapjaiban, e szép programban azonban – nagymamaként – én is felkészülten szeretnék részt venni.

tovább >>

2015. január 29.

Vonatok, autók, rakéták

Többen is kérdik, miért nem számolok be második unokámmal közös mesekönyv-élményeimről. Alighanem sok szülő, nagyszülő számára ismerős a válasz, ami e kérdésre adható: a február végén harmadik születésnapjához érkező kisfiút a vonatok, autók és űrrakéták érdeklik, nem a csodás fabulák. Pár napja azonban olyan kiadványt találtam számára, amely fölött végre hosszabban elidőzhettünk; persze, ez sem mesekönyv, hanem ismeretterjesztő kiadvány – a vonatokról.

tovább >>

2015. január 16.

Mesék Mátyás királyról

Mióta a visegrádi királyi palotában körülnéztünk, legnagyobb unokámnak egyre gyakrabban kell mesélnem az igazságos Mátyás királyról. Amikor már szinte minden meséből és igaz történetből kifogytam, nyomtatott és mozgóképes segédlet után kezdtem kutatni, de sehol semmit nem találtam. Jótékony lelkek siettek a segítségemre. Duci angyal karácsonykor, bajuszos-szakállas háromkirályok ünnepén. Az egyik a Mátyás király, az igazságos című mesekönyvet röpítette el a karácsonyfánk alá, a másik a Mátyás, az igazságos című egészestés rajzfilmet a postaládánkba, DVD formájában.

tovább >>

2014. december 31.

A harmadikra várva

Nagy boldogság: jön a harmadik unokám! Az első kettő megtanította, milyen, semmi máshoz nem hasonlítható érzés nagyszülőnek lenni. A harmadik azt is tudatosítja bennem, sebesen változó világunkban nem lehet, nem is szabad kizárólag a hagyományos csecsemőgondozási, gyermeknevelési ismeretek birtokában fogadni az új családtagot. Így hát, „továbbképzésem”, még inkább az első gyermeküket váró, ifjú szülők felvértezése érdekében megfelelő szakirodalom után néztem.

tovább >>

2014. november 12.

Adél, Léda, Viola…

Az őszi szünet arra (is) jó, okoskodtunk elsőosztályos unokámmal, hogy előkészítsük a terepet a Mikulásnak meg a karácsonyi angyaloknak. Nem volt könnyű dolgunk, október 24. és november 2. között a fővárosban mindent beterített a halloweenes eszelő, nem akartam, de, talán nem is tudtam volna a hat és fél esztendős gyermeket azzal megzavarni, hogy elmagyarázzam neki, akik a boszorkányok, kísértetek éjszakáját népszerűsítik, voltaképpen a kereszténység előtti, pogány vallásokat próbálják újraéleszteni. Ki üzleti megfontolásból, ki lélekhalászat céljából… Kedvenc könyvesboltjainkban azonban ezúttal sem kellett csalódnunk, halloween-mentes övezetként, barátságosan, figyelemreméltó kínálattal és jó programokkal fogadtak bennünket.

tovább >>

2014. november 2.

Szerencsének szerencséje

Mostanában, ha csak tehetjük, székely népmeséket olvasunk. Fél évvel ezelőtt még Lara Faraway tündértövis-történeteivel múlattuk az időt, reggel, délben, este. A tündértövisek előtti időkben pedig, Berg Judit lengemeséinél szinte senki és semmi nem volt fontosabb. A váltást csöppet sem bánom, sőt, kifejezetten örvendek neki, annak ellenére, hogy a „levitézlett” tündéreket és lengéket is én szállítmányoztam a virágoskertek, ligetek, nádasok apró tüneményei iránt érdeklődő lányunokámnak.

tovább >>