2020. november 24.

Jaj, nekünk: a gondtalanul élők is nagy gondban vannak

Két világhírű és egy ígéretes Douglas jelenít meg egy átlagos amerikai családot abban a játékfilmben, amely a Sony Movie hétvégi műsorán három alkalommal is (november 27-én 14.45-től, 28-án 9.20-tól, 29-én reggel 7-től) elcsíphető. A nyolcvanhét esztendős Kirk Douglas (akit vagy  hatvan évvel korábban a mozik népe Spartacusként fogadott a szívébe) a mulatságosan zsémbes családfőt „hozza”. A film forgatása idején majdhogynem hatvankodó Michael Douglas az apjával nehezen boldoguló nagyfiút. A 2003-ban negyedszázados Cameron Douglas pedig, a sem a családját, sem önmagát nem lelő, (ki)útkereső unokát. Fred Schepisi rendezésének azonban az igazi ajándéka a mifelénk Túl nagy család címen futtatott játékfilmből tüneményesen kiemelkedő, negyedik Douglas, a meleg szívű, türelmes és megértő nagymamát alakító Diana Douglas. Kirk első felesége, Michael édesanyja, Cameron igazi nagymamája az egyetlen e díszes kompániában, aki – szerepe szerint – a tipikusan zűrös famíliában az egyetértést képes megteremteni. Pár percig legalább…

tovább >>

2020. november 17.

Pingvinek, kutyák, emberek

Az ifjúság tévéadója, az M2 mutatja be november 21-én, szombaton 18.15 órai kezdettel a Pingvinmentő őrjárat című ausztrál családi filmet, de minden korosztály örömmel fogadhatja: éltes természetvédők, kutyabarátok, pingvinpártiak… Nagyszülők, vér szerinti, édes felmenők, pót-apák, pót-anyák… Igaz történet alapján hozta össze ezt a kilencvenöt percet a forgatókönyvíró és a rendező, Peter Ivan és Stuart McDonald. Hangyányi kitaláció sincsen benne. S a természetvédelemnek az a módszere, melyet bemutat, ma is működik. Aki nem hiszi, járjon utána: Middle Island szigetén napjainkban is két juhászkutya őrzi-védi-menti a törpepingvineket. És, mióta ezek a megbízható, bátor és értelmes ebek szolgálatba álltak, rókás támadásnak egyetlen tündéri törpepingvin sem lett az áldozata.

tovább >>

2020. november 10.

Amikor a szabadság kivész a világból

Csodás és fantasztikus történetekkel teli filmekkel idézi meg az emberiség múltját és lehetséges jövőjét a televízió november második hetében. A Duna Televízió az 1956-os Tízparancsolatot illeszti műsorába november tizenharmadikán, pénteken 21.55-től; az AXN a 2013-as Elysium – Zárt világot november 15-én. Vagy háromezer évvel korábbi és 134 esztendő múlva esedékes (?) históriákat ismerhetnek meg a nézők Cecil B. DeMille és Neill Blomkemp rendezése által. Mind a két produkció olyan korban „időzik”, amelyből kiveszett – vagy kiveszhet –  a szabadság.

tovább >>

2020. november 3.

A nagyvilágban ma is mindenütt használt íróeszköz a biropen

Hosszú és kalandos élete során Bíró László József (1899-1985) volt újságíró, szerkesztő, festőművész, olajtársasági vámügyintéző… A nagyvilág feltalálóként „iktatta”, ám  ő ez ellen a golyóstoll regényeként közreadott önéletrajzában a maga módján, azaz elbűvölő szerénységgel tiltakozott: „Nem tanultam kémiát vagy gépészetet – esetemben tehát nem beszélhetünk feltalálói pályáról”… A 2018-ban forgatott , és az M5 műsorán november nyolcadikán, vasárnap délután 16.05-től megtekinthető ismeretterjesztő film, a Nyugtalan vér sem Bíró László József feltalálói pályáját részletezi. „Csak” a találmányait. Meg különös fordulatokban gazdag életét.

tovább >>

2020. október 27.

Anya és leánya – érzelmi zűrzavar?

Anya és leánya – érzelmi zűrzavar; ki ne ismerne hasonló történeteket, mint amilyenekkel november elsején a Duna Televízió és a FILMBOX STARS szembesíti nézőit? (A Duna Televízió 21.20 órai kezdettel, a FILMBOX STARS 21.00-től.) A Szabó Magda regénye alapján forgatott Pilátus új magyar tévéfilm. A kereskedelmi adón megjelenő Anya, lánya, unokája egyszer-másszor vígjátékként is értékelhető amerikai filmdráma. Mind a kettőt főszereplőjük élteti: Hámori Ildikó a magyar produkciót, Jane Fonda az amerikait.

tovább >>

2020. október 20.

„Mire jó a forradalom, ha csak a fejünkben létezik?”

Mire jó a forradalom, ha csak a fejünkben létezik? – kérdik az október 23-án az M2 ünnepi műsorán 21.20-tól megtekinthető német történelmi dráma, A néma forradalom tizenéves hősei, akik 1956-ban kétpercnyi csönddel tüntettek a magyarok mellett. A Lars Kraume által 2018-ban, igaz történet alapján forgatott film hatvannégy esztendővel ezelőtti, világraszóló, nagy zendülésünknek olyan igazságaira is ráirányíthatja az utókor figyelmét, amelyekre sajnálatosan ritkán hivatkozunk. (Talán, mert nem is igen hallottunk róluk?) Az pedig az idei ünnepi műsor-összeállítás kivételes adománya, hogy köztelevíziónkban a 2018-as nagyjátékfilm „kommentárjára”  is rátalálhatunk. Ordódy Györgynek Az 1956-os forradalom anatómiája című ismeretterjesztő összeállítása (amely ugyancsak e napon, 10.25-től lesz látható a Duna Televízióban) akár „magyarázó jegyzete” is lehetne  A néma forradalom 111 percének!

tovább >>

2020. október 13.

Reménykedhetünk?

A harmadik világháború maradványain, a huszonegyedik század utolsó harmadában egy Libriaként emlegetett országban minden művészetet és minden érzelmet tiltanak. Az össznépi feledés érdekében az ország minden polgárának naponta kötelező agymosó gyógyszert fogyasztania. Még az iskoláskorú gyermekeknek is! A hatalmi szóval elrendelt orvosság hatását tetőtől talpig felfegyverzett, érzelemmentesítő csapat ellenőrzi… A Equilibrium című amerikai sci-fit, amely ezt a kétségbeejtően negatív utópiát meghökkentően realisztikus módszerekkel mutatja meg, október 17-én, szombaton 21.55-től a FILMBOX, 18-án, vasárnap 1.30-tól pedig az HBO tűzi műsorára. Kurt Wimmer százhét perces mozija láttán földrajztudományi előképzettség nélkül sem nehéz fölbecsülni, hol lehet az a Libria.

tovább >>

2020. október 6.

A kifinomult fekete meg a türelmetlen állampolgár

Igaz történetet elevenít fel A komornyik című amerikai film, amely október 9-én, pénteken és 11-én,  vasárnap tekinthető meg a FILM MANIA kora délutáni műsorán. (Pénteken 14.25-től, vasárnap 13.05-től.) Az első afroamerikai producer, Lee Daniels által 2013-ban mozgóképesített életrajz „eredetijét” Eugene Allen-nek hívták, és szinte ugyanazt az életutat tette meg, mint amit az Oscar-díjas Forest Whitaker által megjelenített címszereplő, a „kifinomult fekete” maga mögött hagyott. Az erőszakmentes polgárjogi mozgalmakat pártolta, ha édes gyermekével kellett ölre mennie emiatt, akkor is. És mindeközben rendíthetetlen nyugalommal szervírozta a teát, a kávét, meg minden mást is azoknak a kiválóságoknak, akiknek vagy három évtizeden át a szolgálatában állt. Hét amerikai elnöknek: Eisenhowertől Reaganig.

tovább >>

2020. szeptember 29.

A tehetséges senki

A tehetséges Mr. Ripley, kivel október 2-án, pénteken este nyolc órakor találkozhatunk a FILMCAFE-ban, mindig is azt hitte, hogy jobb hamis valakinek lenni, mint igazi senkinek. Az önérvényesítésben kiváltképpen tehetséges senkik érájában nem árt megismerkedni ezzel a fickóval! A mifelénk – sajnos – kevéssé ismert, másutt rettentően népszerű írónő, Patricia Highsmith híres regényfüzérének első fejezetei alapján forgatott filmek egyike, az 1999-ben Anthony Minghella által rendezett produkció gondoskodik róla, hogy a hiszékeny emberek – kóros jóindulatuktól is megszabadulván – a nagyratörő senkiháziakkal szembeni védekezés tudományát is megismerhessék.

tovább >>

2020. szeptember 22.

Szivárványokon innen és túl…

Egyszer volt, hol nem volt, a szivárvány maradványain is túl, volt egy ember, aki sikere törmelékein is rendesen szeretett volna élni. Természetes körülmények között, mint az átlagemberek. Judy Garland legújabb életrajzi filmje szeptember 27-én, vasárnap este, 20.00 órától tekinthető meg a magyarországi HBO műsorán. Hogy mi újat tudhatunk meg e száztizennyolc percből a már tizenhét évesen is világsztárként ünnepelt színésznőről az angol Rupert Gooldnak, a Royal Shakespeare Company társigazgatójának a jóvoltából? Többek közt azt, hogy ha az életkörülményei engedték volna, érett fejjel tán sokoldalú filmszínész is válhatott volna belőle.

tovább >>

2020. szeptember 15.

A ház emlékei

Az iszonyatos szenvedésekkel teli huszadik század jellegzetes kisvárosi történetét ismerhetni meg A ház emlékei című játékfilmből, amely szeptember 18-án, pénteken 21.05-től tekinthető meg az M5 műsorán. Forgatókönyvíró-rendezője az a leginkább száz dokumentumfilmjéért tisztelt Zsigmond Dezső, akiről e 2002-es munkája láttán bátran elmondható: játékfilmrendezőként is széles  körű elismerésre méltó.

tovább >>

2020. szeptember 8.

Lehet, hogy Drakulics polgártárs itt járkál közöttünk?

A szeptember 10-én este 20.00 órától az HBO műsorán megtekinthető véres magyar filmvígjáték (címe: Drakulics elvtárs) nem csak az 1970-es éveket teszi förtelmesen nevetségessé, de napjaink – egyesek által –  szabadsághősökként ünnepelt lidérceit is. Talán ezért is tartják hátborzongató mulatságnak az emberek a Bodzsár Márk által kitalált és megrendezett történetet. A kádári időket is könnyen, gyorsan és alaposan megismerhetni általa. S talán a lehetséges holnapot is.

tovább >>

2020. szeptember 1.

Visszatérés? De honnan? És hová?

Bizalmatlanul bizonytalan, magányos asszonyok küzdenek a családjukért Pedro Almodóvar Volver című filmjében, amelyet szeptember 6-án, vasárnap este 21.40-től tűz műsorára a Duna Televízió. Félelmeiket, de még hátrányos helyzetüket is feledve, elképesztő élethelyzetekből evickélnek ki ezek a nők, méghozzá győztesen. Erőszakoskodó párjuktól mentik meg édes leányukat… Oldalági rokonaikról, felmenőikről gondoskodnak, éltükben, holtukban egyaránt. Közben a visszatérésről dalolnak. (A Volver című dal a Volver című filmtől függetlenedve lett világszám.) „Elfelejtettél átölelni, mikor a lelkem hideg volt/ És megmenteni ebből a magányból… És úgy tűnik, nem akarsz emlékezni/ De egy nap vissza akarsz jönni… És a szíved fájni fog és látni fogod/ Hogy helytelenül cselekedtél.”

tovább >>

2020. augusztus 25.

Kutyafuttában

Kutyás családi filmmel örvendezteti meg nézőit a TV2 a nagy nyári szünidő utolsó hétvégi délutánján. A 2017-ben W. Bruce Cameron vagy hatvan nyelvre lefordított könyve alapján forgatott Egy kutya négy élete című film augusztus 30-án, vasárnap 15.50-től mesél a kutyák küldetéséről. Akár hiszik, akár nem, a házőrzők környékén általában ritkán hallható szó: küldetés, a százperces történet során többször is elhangzik. A négylábú főhős ugyanis, születése pillanatától, négyszeri „nekifutásra” arról elmélkedik, amiről napjainkban az emberek is elég ritkán: Mi az élet célja? Miért vagyunk a világon? Van bármi értelme ennek az egészek?

tovább >>

2020. augusztus 18.

Jön a mesebeli kis kondás!

Ez ám a bőség! Tévénézőként öt naprakész produkcióval is találkozhatunk augusztus 20-án! Az államalapítás ünnepén azonban – az M2 és a négy-tizenkét évesek televíziójaként elkönyvelt, tegnap még Kiwi TV-ként emlegetett, ma már Kids-ként jegyzett adó jóvoltából – „csak” a Magyar népmeséknek örvendhetünk! A Duna World délelőtti műsorán feltűnő István király című tévéjáték ugyanis ma sem hat másnak, csak Esztergályos Károly és Gálffi László megfontolt kételkedésének a törvényes utód nélkül maradt, agg király, valamint az eredeti színművet jegyző Sík Sándor drámája felett. A Koltay család – Gábor és Gergely – által jegyzett Sacra Corona láttán (M5 13.15) azt is feledjük, kit tisztelhetnénk ma is a megbékélés politikáját szorgalmazó László királyban. A Királydombon 2015-ben öregfiúk stadionkoncertjeként megrendezett rockopera (Duna Televízió 14.10), az István, a király üzleti vállalkozássá silányította a Szörényi-Bródy szerzőpáros eredeti mondandóját. Szabó Magda Az a szép fényes nap című színművének közel négy évtizeddel ezelőtt forgatott tévéváltozata (Duna Televízió 21.55) a napjainkban is gyakran ismételgetett, ünnepinek azonban aligha nevezhető állítást kérdőjelezi meg: a cél valóban minden eszközt szentesít? A 2002-es Bánk bán operafilm (M5 22.25) a valóban élt nagyúr napjainkban megtépázott nagyságát juttatja eszünkbe… A Magyar népmesék című rajzfilmsorozat ellenben a magyar népi kultúra iránt keltheti fel az érdeklődést – a legkisebbekben is. A gyermekekben, akik kikezdhetetlen értékeinket örökölhetik meg általa. Erkölcsi hozadékát pedig, akár életre szóló eligazításként is fogadhatják.

tovább >>

2020. augusztus 11.

Unokái mellett a nagyszülő is nevelődik!

Micsoda meglepetés: köztelevíziónkban nem csak krimi, háborús akció, rémségesen gagyi tévésorozat és stúdióbeszélgetés, de vakációs film is látható a nagy nyári szünidő utolsó harmadában! Méghozzá a Provence-i vakáció című francia vígjáték, augusztus 13-án, csütörtökön este 22.00 órai kezdettel a Duna Televízióban – Jean Renóval a főszerepben. A nagyszülői hivatáshoz lassacskán felzárkózókat mulatságosan bemutató történet talán még a megátalkodottan kételkedőkkel is elfogadtatja a felnőtt – gyermek kapcsolat lényegét: a nevelés kétoldalú folyamat! Az is gyarapszik általa, aki azt hiszi magáról, kijárta az élet iskoláját… Aki a tapasztalatlant tanítja… Docendo discimus – tanítva tanulunk – mondogatták vagy kétezer évvel ezelőtt a bölcs római polgárok. Korunk korosodóinak is mondogatni kéne, reggeltől estig. Estétől reggelig…

tovább >>

2020. augusztus 4.

„A koleránál százszor veszélyesebb kór a bízni nem tudás”

Nem valamilyen nevezetes évforduló, hanem az életpéldája avatja időszerűvé napjainkban Kölcsey Ferenc mozgóképesített történetét. Az 1980-as években Kulin Ferenc írása alapján forgatott Kölcsey című tévéjáték, amely augusztus 8-án, vasárnap 12.30-tól tekinthető meg az M5 műsorán, 1831-től 1838-ig, halála órájáig kíséri figyelemmel a magyar múlt e jeles személyiségének politikusi tevékenységét. A feledékeny utókor, de – talán –  még a bulvármelléki irodalomtörténészek előtt is híven tanúsíthatja ez a hatvan perc: Kölcsey Ferenc nem „csak” a műveivel, de magán- és közéleti magatartásával is erősen hatott a kortársaira. Későbbi nemzedékekre is, mondhatni, folyamatosan. A továbbiakban – remélhetőleg – időtlen időkig.

tovább >>

2020. július 28.

A szív bajnokai és balfókái

Igaz történet alapján, a valóságból „átigazolt” mellékszereplőkkel készült az augusztus 1-jén, szombaton a Cool esti műsorán 20.30-tól megtekinthető amerikai film, A szív bajnokai. Sokan mégis hitetlenkedve fogadják. A rendező, John Lee Hancock ugyanis az amerikai foci ismert „sztárjának”, Michael Oher-nak az élettörténetét mozgóképesítette, azaz azt kürtölte világgá, jólelkű sápadt arcúak segítségével miként lehet élsportoló egy színes bőrű szegénylegény. Oher mesésen gyors és sikeres sportkarrierje már az újságíró–író Michael Lewist is lázba hozta. A regénye alapján 2009-ben forgatott film azonban az egyszeri s egyedi esetnél messzebbre penderíti a nagy darab színesbőrű sportoló történetét. A nézőket talán még a mindennapjainkat fojtogató, közhelyes előítéletek fölismeréséhez is elvezetve.

tovább >>

2020. július 21.

„Ha baj van gyüvök én, kérem!” – mondja az idegenből hazafelé induló Háry János

„Ha baj van, gyüvök én, kérem!” – így búcsúzik Bécsben az uralkodótól a hazafelé induló Háry János. Legalábbis így meséli a nagyabonyi csárdában a falubélieknek, a véle nagyjából egyidős véneknek, meg a történeteit szorgalmasan jegyzetelő diáknak, aki a nagyot mondó vitéz füllentéseit hatalmas tüsszentésekkel „igazolja”. Kodály Zoltán daljátékának, az 1925-27 között írt Háry Jánosnak az1965-ös filmes feldolgozása július 26-án, vasárnap délelőtt 11.05-től tekinthető meg a Duna World műsorán. Alapmű ez is, akár a korábbi s későbbi mozgóképes átiratok! Mindnyájunknak ismerni illene. Hazatérőknek, útnak indulóknak egyaránt!

tovább >>

2020. július 14.

A tizedes meg a túlélés alapiskolája

Pár évvel ezelőtt még „hivatalosan” is az egyik legjobb magyar filmvígjátéknak tartották a Duna Televízióban július 18-án, szombaton 15.10-től, a Duna World-ön vasárnap, azaz július 19-én 2.20-tól megtekinthető A tizedes meg a többiek című 101 percet. Napjainkban mégis egyre kevesebben ismerik, keresik. Fekete-fehér – fintorognak a fiatalok. Háborús történet – fanyalognak a finom lelkűek… Aztán, ha mégis végignézik, ők is ráébrednek, amire Keleti Márton1965-ös produkciójának legelső nézői: a túlélés alapiskoláját járja ki, aki ezt a halálosan kacagtató sztorit figyelemmel követi. Évei számától, lakhelyének geopolitikai helyzetétől függetlenül.

tovább >>

2020. július 7.

Sztálin halála – Avagy a diktátornál csak a munkatársai félelmetesebbek?

A Sztálin halála című játékfilm, amely július 12-én, vasárnap 21.20-tól tekinthető meg a Duna Televízióban, voltaképpen nem is a rettenetes Joszif Visszarionovics végóráit idézi meg. Hanem azt az őrült hatalmi harcot, amelyet a „nagy tetem” mellett közvetlen környezete folytatott. Berija, a szovjet titkosszolgálat vezetője, a sztálini koncepciós perek egyik fő felelőse, Malenkov, aki jó ideig Sztálin személyi titkára volt, Hruscsov, akit utóbb a desztalinizáció kezdeményezőjeként könyvelt el a nagyvilág, miközben nem megszüntetni, hanem megőrizni akarta a sztálinizmust, állítólag a túlkapások mellőzésével… Egyik aljasabb, és korlátoltabb, mint a másik, ártatlant, bölcset, vagy jó szándékút véletlenül sem találni közöttük. A diktatúra csinálmánya mindahány. Kortól és földrajzi helytől függetlenül.

tovább >>

2020. június 30.

Zichy Mihály, a szabadgondolkodó képíróművész

Éveinek kétharmadát Oroszországban élte le a romantikus rajzművészet híres mestere, Zichy Mihály, mégis megmaradt sírjáig hű magyarnak. Emlékét a dédunokája, az író, könyvtáros, politikus Csicsery-Rónay István 2003-ban negyvenperces dokumentumfilmben idézte meg: Zalától Szentpétervárig. A Dettre Gábor által rendezett összeállítás július 2-án és 3-án 16.20-, illetőleg 0.30-tól tekinthető meg az M5 műsorán. Miközben pedig a páratlan életművet maga mögött hagyó képíróművész személyiségével, életútjával, munkásságával ismerkedünk, afölött is bátran töprenkedhetünk, milyen világ lehetett az, amikor a párját ritkító magyar tehetséget – Liszt Ferencet, Munkácsy Mihályt, Zichy Mihályt… – a hírnév szülőföldjüktől távol emelte az egekig, gyökereiket mégsem feledték, magyarságukat minden élethelyzetben vállalták…

tovább >>

2020. június 23.

Hideg napokon mindenkit ismerni kellene!

Trianon centenáriumán a magyar nemzet önismeretét szolgáló filmdráma is megjelenik köztelevíziónk műsorán. A Duna Televízióban június 25-én, csütörtökön 23.35-től tekinthető meg az a Cseres Tibor írása alapján Kovács András által forgatott játékfilm, a Hideg napok, amely az 1942-es, etnikai indíttatású bácskai tömeggyilkosságot végzetes valósághűséggel  idézi meg. Több, mint fél évszázada méltatják és vitatják az emberek ezt a 96 percet. Némelyek kárhoztatják is, kitartóan, rendesen. Abban azonban az 1966-os bemutató óta senki nem kételkedett, hogy a fasizmusnak az az ábrázata, amely a Hideg napokból a nézőre vicsorog, a hasonlóságon alapuló egyezések felismerését segítheti. Mondhatni – időtlen időkig.  Az író és a rendező kortársai a film 1966-os bemutatója után a személyi kultusz éveiben átélt „közjátékokra” hivatkoztak. A bátrabbak pedig –  egyre kitartóbban – egy minden addiginál jobban megkonstruált társadalmi mechanizmus után sóhajtoztak. Olyan világra vágytak, amely „mind a fasizmus, mind a személyi kultusz időszakából valóban levonja a tanulságot”…

tovább >>

2020. június 16.

Mahler Budapesten

A budapesti Operaház első aranykorát Gustav Mahlernek köszönheti. A cseh-osztrák karmester és zeneszerző 1888 és 1891 közötti tevékenységét bemutató dokumentumfilm (címe: Mahler Budapesten) a hazai komolyzenei élet kiválóságainak – Fischer Ivánnak, Marton Évának, Péteri Lórántnak… – a közreműködésével azt tárja az olykor bizony elképesztően feledékeny és előítéletes utókor elé, hogy három csonka év alatt mi mindent honosított meg minálunk  Gustav Mahler, ez a kirobbanó zenei tehetséggel megáldott, de örökösen kétkedő s aggályoskodó személyiség. Nagy Endre közel egyórányi ismeretterjesztő filmje június 21-én, vasárnap 18.45-től tekinthető meg az M5 műsorán.

tovább >>

2020. június 9.

Válogatott jelszavaink és hadigéink

Csak semmi pánik! – mondogatja június 14-én, vasárnap délután 16.10-től a TV2-őn Ötvös Csöpi – azaz Bujtor István – munkatársai körében, a legfurább helyzetekben is. Nekik talán napjainkban is érdemes „szót fogadni”? Hiszen majd negyven éve forgatott, mozgóképes történetük is azt tanúsítja, amit napjaink szokványos közjátékai: a félreállított, de szakmailag nélkülözhetetlen profi rá se ránt, hogy érdemeiért tehetségtelen főnöke zsebeli be az elismerést… Hogy sziklaszilárd erkölcsi talapzatát el nem hagyva, józan ésszel kivitelezett élet- és értékmentő akcióit késlekedés nélkül feledik… És örvendezzünk, hogy minden idők – tán – legsikeresebb magyar akció-vígjátékát az egyik kereskedelmi televízió éppen most igyekszik ismét képbe hozni!

tovább >>

2020. június 2.

„A foci olyan, mint a háború”

Átkozottul őszinte és szívfacsaróan kedves filmvígjáték a június 7-én, vasárnap este, 22.25-től az RTL KLUB műsorán megjelenő Brazilok. Elsőfilmes rendező és tehetséges fiatal színészek hada tanúsítja általa, hogy mi mindenre képes a hazai filmgyártás! Érdemei elismerése mellett a focimániások földjén mindez idáig mégsem igazán népszerűsítették a mindössze másfél órányi Brazilokat.  Érzékeny témát viccesen tálalni? Napjainkban sem szokás ez mifelénk! Tartok tőle,  most is csak a Lópici Gáspárként gyászolt Szilágyi István tragédiájának „köszönhető”, hogy vasárnap esti fő műsor lett belőle! A felülmúlhatatlanul eredeti, vén színész ugyanis pár felejthetetlen pillanatra az M. Kiss Csaba által jegyzett Brazilokban is megjelenik! A falusi focipályát sepregeti, az esélyteleneket élteti, csuklik, imbolyog, békésen mosolyog…

tovább >>

2020. május 26.

Don Matteo és a megbocsátás hatalma

A keresztények nagy ünnepe, Pünkösd közeledtével nem árt tisztázni magunkban, mi a bűn, az igazság és az ítélet. A megunhatatlan olasz tévésorozat hősére, Don Matteóra e napokban is számíthatunk! A Duna Televízió és a Prime ezúttal is hétfőtől péntekig közvetíti a Terence Hill által megszemélyesített pap ötleteit. A Duna Televízió 18.40-től a hetedik évad epizódjait, a Prime 17.55-től a tizenegyedikét. Gubbio, majd Spoleto plébánosa mind a két ciklusban a régi formáját hozza. A magyarországi nézők számára voltaképpen újdonságnak tűnő tizenegyedik évadban Don Matteo talán régebbi megnyilvánulásainál is kitartóbban figyel az új évezred első éveiben világra jött fiatalok gondjaira. Számítógépes játékok rabságában veszkődő fiúkra, kiszolgáltatott lányokra… Ha valaki, az immár hittantanárként is tevékenykedő Don Matteo pontosan tudja, a harmadik évezred szülötteit mi mindentől kell(ene) megóvni!

tovább >>

2020. május 19.

„A szép Veróna tárul itt elénk”

Egy ötven éve írt levélre érkező válasz motorizálja annak a 2010-es amerikai játékfilmnek a történetét (címe: Levelek Júliának), amely május 23-án, szombaton 13.40-től tekinthető meg a TV2 műsorán. A maga érzelmes stílusával azt igyekszik igazolni ez a csodálatos toszkán táj által körülölelt százegynéhány perc, hogy sosincs késő, ha az igaz szerelem a tét. Tantételének igazolására Shakespeare Rómeó és Júliáját állítja elénk; pontosabban e mai napig minden másnál népszerűbb tragédia tartozékait: Júlia házát, erkélyét, ha soha nem élt e régi veronai épületben a tragédia-béli Capulet-lány, akkor is. Emlékéhez menekülnek, az ő segítségét kérik a vigaszra váró szerelmesek a harmadik évezredben is…

tovább >>

2020. május 12.

A tánc olyan, mint az élet: bizalom nélkül nem megy…

Igaz történet ihlette azt az amerikai filmet (címe: Vezet a ritmus), amely május 16-án, szombaton 15.00 órától tekinthető meg a VIASAT 3 műsorán. Ennek a 2006-ban összeállított 108 percnek az eredeti forgatókönyvét egy sokszorosan díjazott szalontáncos, név szerint Pierre Dulaine „írta”. Az a férfiú, aki makacsul hitt benne – és e nézetéhez ma is ragaszkodik –, hogy a társastánc segítségével minden gyerek kapcsolatba kerülhet egymással. Szegény a gazdaggal, éles elméjű a tompa agyúval, fekete a fehérrel, esetlen a táncra termettel… A „karámba zárt selejt” a képzett versenytáncosokkal is. A Pierre Dulaine-t megszemélyesítő Antonio Banderas éppen velük próbálkozik. A lepusztult parkolóházba (?) zárt „hitványakat” igyekszik keringőzni, tangózni, megtanítani… Végzetesen nekikeseredett tizenévesekben ébresztgeti a reményt: a tánc olyan, mint az élet – bizalom nélkül nem megy…

tovább >>

2020. május 5.

Az igazság egy nagy marhaság? – kérdi a kisdiák

Olyan durva világban, mint amilyen a második világháború befejeztével Közép-Európát is uralta, vásott csibészekké cseperedő gyermekek iskoláiban nehéz lehetett tanítani. A hagyományos pedagógiai módszereket és eszközöket alkalmazó tanárnő (kinek a tanóráin csak addig volt csönd, amíg az osztályközösség megbízottja kiküldetéséből visszatért, és jelentette, nevelőjük aznap milyen színű alsóneműt viselt) hiábavalóságának kétségbevonhatatlan tudatával hagyta el a tantermet, és csodálatos zöld réteken átvágva, a legközelebbi elmegyógyintézetig meg sem állt. A helyére kézifegyverrel érkező férfiú nem csak szigorú, harcias, de fegyelmezett, délceg, tájékozott és sokoldalú ember is; az összes rosszcsont példaképének tekinti, első blikkre is. De vajon a nagy háborút követő években Sztálinon és a többi, föntről, hivatalosan kijelölt ideálokon kívül szabadott bárki mást is eszményképnek tekinteni? És a későbbiekben?

tovább >>

2020. április 28.

Anyák napi ajándék? A remény himnusza!

Nem „csak” anyák napi ajándék május első vasárnapján a Duna Televízióban 23.00 órától megtekinthető spanyol-francia játékfilm, a Mama, de válságkezelő program is. A reménykedés himnusza! A forgatókönyvíró-rendező, Julio Medem is annak szánta szerintem. Mielőtt ez a 107 percnyi mozgóképesített történet összeállt, spanyol földön millió-szám vártak az emberek válságkezelő programokra. Nem bánták volna, ha a 2008-as gazdasági válságból épphogy kikászálódva, megmutatja nékik valaki, miért és miként érdemes élni, mi mindennek lehetne, s kellene örvendezni. Ma szerte a világban sok százmilliárdan várják e nagy talányra a feleletet. Lehet, hogy egynéhányan a Mama című film láttán meg is találják?

tovább >>

2020. április 21.

„Amíg élsz, lehetőséged van kijavítani a hibáidat!”

Vigyázat! A 2015-ben a Legjobb Európai Filmnek nyilvánított, olasz – svájci – angol – francia produkció, amely április 25-én, szombaton 21.30-tól lesz látható a Duna Televízióban, nem az ifjúsággal foglalkozik! Ez a 124 perces Ifjúság az öregség látlelete! Főszereplői kesernyésen kedves öregurak, akik sok évtizedes barátságukra hivatkozva faggatják és ugratják egymást. Szeretnék tudni, hogy még úgy, ahogy előhalászható emlékeikkel és maradék idejükkel mit kéne kezdeni. Ám egyikük sem tud a másiknak életképes, vagy holtbiztos tanácsot adni. Közhelyekkel vigasztalják egymást. „Statiszták vagyunk”, mondja a bölcsebb a balgábbnak, mire ez a válasz érkezik: „Amíg élsz, lehetőséged van kijavítani a hibáidat”. Jó szöveg ez mostanában mifelénk, annyi szent!

tovább >>

2020. április 14.

Keleti nyugalom, öreges remények

Éveik és anyagi helyzetük karanténjába zárt, idős emberek a hősei annak a Keleti nyugalom – Marigold Hotel című angol filmnek, amely április 18-án, szombaton 12.45-től tekinthető meg az RTL II műsorán. Igazán jókor érkezik: a COVID – 19 karanténjába zárt idős honfitársaink is tanulmányozhatják általa, mi mindenre alkalmas a szükségállapot. Ráadásul e vidám mozgóképes lecke díszlete a Föld egyik igen érdekes helysége, Jaipur (más írásmóddal: Dzsaipur), a Rózsaszín város, Indiában az első építészek által megtervezett kolónia; 2019 óta az UNESCO kulturális öröksége.

tovább >>

2020. április 7.

Mindenkinek köze van a világhoz

Nekem közöm van a világhoz… Ezer szállal kötődöm hozzá! – mondja Ganczaugh Miklós a Duna Televízióban nagypénteken – április 10-én – 17.05-től megtekinthető dokumentumfilmben. A Mohi Sándor által rendezett, alig egy órányi, ihletett mű azt a festőművészt mutatja be, aki hosszú s viszontagságos pályája során az értelemmel fel nem foghatót akarta az anyagban felmutatni. A művészet által is megjeleníthető öröklétet. Húsvét üzenetét: az emberi szenvedésből is van feltámadás!

tovább >>

2020. március 31.

125 éves a mozi! Vivát Lumiére!

Százhuszonöt éve a Lumiere testvérek, Louis és Auguste a világot tálalták a világnak. Mozgóképek rögzítésére, vetítésére és másolására alkalmas kinematográfjuk történetét, valamint legelső filmjeiket a lyoni Lumiere Intézet főigazgatója, Thierry Frémaux 2016-ban fűzte össze igazán szórakoztató, s egyszersmind leleményesen oktató dokumentumfilmmé. A Lumiere! című kilencven percnek, amely április 2-án, csütörtökön 21.55-től lesz látható az M5 műsorán – szerintem – az a legnagyobb érdeme, hogy mindent elmond, és mindent bemutat, amit a moziról ma is, holnap is tudni kell és tudni érdemes. Azt is, hogy milyen a tökéletes kompozíció, mi lehet a mozi mindenkit megérintő témája (a locsei.net szerzője előzékenyen előlegezi a feleletet: az élet történései), s hogy a „mozgófényképen alapuló, megjelenítő művészet” mondandóját milyen rajtvonalról, milyen stílusban lehet, és milyen kifejezésmóddal érdemes közreadni. Lumiere-ék filmes válasza: lehetőleg vidáman, érzékenyen, általános érvénnyel. Minden átköltés nélkül.

tovább >>

2020. március 24.

Colette

A huszadik század híresen hírhed francia írónőjének, a szerelem örömeit és kínjait bátran kibeszélő Sidonie-Gabrielle Colette-nek az életét mutatja be az az angol-amerikai játékfilm, amely március 29-én, vasárnap 20.00 órától lesz látható az HBO műsorán. A férje által hosszú pórázon tartott fiatalasszonynak a független női lét megteremtése érdekében tett első kísérleteit bemutató 111 perc jelentős részét Magyarországon forgatták. A kétes erkölcsű Párizsból szülőföldjére, egy kis burgundiai faluba oly’ igen szívesen vissza-visszatérő Colette például, az igazán jól felismerhető zebegényi vasútállomásra érkezik. Mondhatni: menetrendszerűen. Számomra – mi tagadás – ezért (is) rokonszenves Wash Westmoreland 2018-as mozija.

tovább >>

2020. március 17.

A régi időknek sosincs vége…

Közép-Kelet-Európa legutóbbi nagy fordulata közben – 1989-1990-ben –, az akár monarciás rokonunknak is tekinthető Vladislav Vancura írása alapján forgatta Jiri Menzel azt a filmjét (címe: Vége a régi időknek), amely március 19-én, csütörtökön 21.50-től tekinthető meg az M5 műsorán. A szülőföldjén ezeregy tiltással hátráltatott Menzel mindig is tudta, leleményesen összeállított mozgóképsoraival mire kell nézői figyelmét felhívnia. A nyolcvanas és kilencvenes évtized fordulóján, miközben körülötte minden fölépítmény recsegett, ropogott, az 1920-as éveket idézte meg. Az Osztrák-Magyar Monarchia düledékein tétovázó független köztársaság akarnokait, akik közül nem is egyet ma is személyes ismerősként üdvözölhetnénk.

tovább >>

2020. március 10.

Elpusztítani mindent – „mellékérdekeket figyelemre nem méltatva”

Március 15-én, vasárnap a szokásos ünnepi műsor – 80 huszár, A Hídember, „A haza minden előtt!” – mellett 21.35-től a Duna World-ön feltűnik az Elpusztítani mindent című dokumentumfilm is, amely az 1848/49-es szabadságharc jobbára elhallgatott, tragikus eseményeit sorolja. Az Erdélyben és a Délvidéken 1848 őszétől 1849 tavaszáig nemzetiségi ellentétek indíttatására végbevitt, népirtásnak is nevezhető vérengzéseket, amelyeknek a felelőseit máig nem nevezték meg. „Moderátoraikat” pedig, 1989 óta egyes vidékeken nemzeti hősként hírelik. Az ismeretlen polgárháború alcímet viselő hatvan perc a százhetven éve be nem gyógyuló sebeket a megbékélés reményével kezeli. A történész munkáját réges-régi egyházközségi anyakönyvek, római katolikus plébániák, szerzetesházak historia domusai segítik.

tovább >>

2020. március 3.

Fészkes fenevadak, fenekedő emberek

Kacagtatóan okos vígjátékkal örvendezteti meg felnőtt (!) nézőit a FILM MANIA március 6-án, pénteken 19.05-től (és szombaton délelőtt, vasárnap koradélután). A Fészkes fenevadak című amerikai – angol film az eszement gazdagokat teszi nevetségessé és az elszánt állat- és embervédőket népszerűsíti. Méghozzá Monty Python-os nekirugaszkodással: e fergeteges kilencven percnek ugyanis nem „csak” a két férfi főszereplője, de az egyik forgatókönyvírója s a producere is a televíziós humort fenekestül fölforgató, majd meg is újító, világhírű társulat alapító tagja.

tovább >>

2020. február 25.

Vád nélkül

A vádeljárás nélkül, különös kegyetlenséggel halálra ítélt, vétlen Biedermann Imre világát idézi meg február 25-én, kedden 21.35-től a Duna Televízióban a Vád nélkül című dokumentumfilm. Kisfaludy András ötvenperces új munkája a vagyonos embereknek arra a mifelénk szinte már teljesen feledett típusára emlékeztet, akinek fölmenőitől örökölt életelve volt: A vagyon – felelősség

tovább >>

2020. február 18.

Élni muszáj!

Hetvenöt éves az a történet, amelyet február 23-án, vasárnap 21.35-től a Duna World műsorán megjelenő dokumentumfilm Élni muszáj címmel megidéz. Kismarosi idős emberek emlékeztek Tóth Tamás kamerái előtt a Szovjetunió lágereiben megszenvedett éveikre. Bányai Gabriella, Koch Teréz, Müller Róza, Neubauer Erzsébet, Poldauf Mária, Witsinger Katalin… 1945. január 2-án, amikor a tizenéves leánykákból és koros férfiakból összeterelt csapatot útnak indították, hogy a nagy Szovjetunió területén a háború okozta károk helyreállításánál segédkezzenek, a „felszabadító” vörös hadsereg lovas katonái korbácsokkal ütlegelték őket. Senki sem állt ki mellettünk – mesélik, sírva…

tovább >>

2020. február 11.

Miss Potter

A Miss Potter című angol – amerikai film, amely február 13-án 14.50-től tekinthető meg a FILMCAFE műsorán, az immár két Oscar-díjjal is minősített Renée Zellweger hatásos közreműködésével azt a világhírű meseírót idézi meg, aki az előítéletek kalodájából is mesésen szabadult. Chris Noonan 2006-os rendezése a lehető legjobb időben érkezik: amikor Beatrix Potter honfitársai sem igen tudják, mi közép-kelet-európaiak is alig-alig, hogy kényszerhelyzetes elfogultságainkkal, zsákutcákban peshedő sorsunkkal mit kéne kezdeni.

tovább >>

2020. február 7.

Richly Zsolt Indiája (József Attila után – szabadon)

Sokan gyászolják Richly Zsoltot, a rajzfilmrendezőt, a grafikust, a címzetes egyetemi tanárt. Szerettei, tisztelői, tanítványai… Filmjeinek nézői, négytől kilencvennégy évesig. Ma, február 7-én 14.00 órakor gyászistentiszteleten emlékeznek meg róla a Budavári Evangélikus Templomban. A köztelevízió M2 néven emlegetett adója február 19-ig minden áldott nap a felnövekvőket kedvesen, tapintatosan és leleményesen pallérozgató rajzfilmjeit futtatja. Kiváncsi Fáncsi történeteit, Heltai Gáspár tanulságos fabulái alapján forgatott meséit… A locsei.net szerzője a pályakezdő Richly Zsoltra emlékezik: József Attila versére komponált diplomamunkáját szeretné a feledésből előhívni. Mindössze háromperces, Indiában című „prelúdiumát”. Immár véglegesen lezárt életművének bevezető tételét, határozottan eltervezett és nagy bátran nyilvánosságra hozott pályakörét

tovább >>

2020. február 4.

Csak a valóság érdekel – mondja a hetvenéves Kisfaludy András

Csaknem négy évtizede a huszadik századi magyar történelem, művészet- és művelődéstörténet fehér foltjait igyekszik fölszámolni, hiteles információkkal, példaértékű személyiségekkel benépesíteni. Dokumentumfilmjei szinte kivétel nélkül mind a régészek leletmentő munkáihoz hasonlatosak; felejtésre ítélt eseményeket idéznek meg – feledhetetlenül. Száműzöttek magántörténelmét, 1945 tavaszán elkövetett politikai gyilkosságsorozatot; Kádár János köreiben komoly riadalmat keltő, progresszív dalokat fütyülő fiatalokat… A szellem filozófusát, Fülep Lajost; az állami gondozott gyerekből íróvá, költővé, festőművésszé érő Muciust, a mai napig kellően nem méltányolt Kovásznai György mellett. Magáról e sűrű évtizedek során nemigen beszélt Kisfaludy András. A Szerelmes földrajz című tévésorozat csapatának azonban sikerült „bekerítenie” a hetedik X küszöbére érkező rendezőt. A Buda ölelésében alcímet viselő adás február 6-án, csütörtökön 16.55-től a Duna World műsorán lesz látható. Február 8-án, szombaton 7.25-től a Duna Televízióban.

tovább >>

2020. február 2.

„Az irgalom a dinamit, amely lerombolja a falakat”

A február kilencedikén, vasárnap éjszaka köztévénkben is elcsíphető 92. Oscar-díj átadás sem lesz „magyartalan”! A két pápa című, három Oscarra érdemesített filmben az a magyar pap, Jálics Ferenc jezsuita szerzetes is megjelenik, aki sok évvel ezelőtt Ferenc pápát – azaz Jorgo Mario Bergogliót – tanította. Az angol – olasz – argentin – amerikai közös munkaként jegyzett film azonban, Fernando Meirelles rendezése nem csupán emiatt kelthet különös figyelmet mifelénk. A filmbéli XVI. Benedek és Ferenc pápa szóváltásai az egyre inkább elbizonytalanodó embereket is eligazíthatják. És nem is „csak” a keresztényeket. De minden huszonegyedik századi halandót, aki nyugodt lelkiismerettel szeretné élni az életét.

tovább >>

2020. január 28.

Akarjuk, vagy sem, előttünk forog A(a)z óriáskerék!

Február 1-től vidámparkos órákat ígér nézőinek a Duna Televízió és az HBO – négytől kilencvenkilenc évesig. Az óriáskerék című Woody Allen produkció, amely a hónap első szombatján 22.20-tól a Duna Televízióban látható, meglett embereknek ajánlható. (Tétováknak kiváltképpen!) Az amerikai – spanyol animációs film, a Csodapark február 2-től 8-ig az HBO műsorán este, reggel, délelőtt, délután, korhatár nélkül megtekinthető. Mindeközben – óriáskerekek és körhinták árnyékában – elfuserált életekkel is találkozhatunk, a gyermeki képzelet határtalan erejéről is megbizonyosodhatunk.

tovább >>

2020. január 21.

A bajba jutott gyerekek őrangyalai: Amy meg az anyja

Két asszony, anya meg a lánya. Mindent megtesznek a bajba jutott gyerekek megmentése érdekében. Pedig az igaz történet alapján forgatott, és a magyar nyelvű Story4 műsorán a hét minden napján megjelenő Amynek ítélve című amerikai sorozat főszereplői nem is angyalok. Hanem magánéleti gondjaikkal is bajlódó, magukra hagyott asszonyok. Egymással is gyakran vitáznak, hozzátartozóikkal is… A magukat mindenhatónak tekintő hivatalnokokkal háborúznak is. Az öt író és tizenkét rendező által 1999 és 2005 között összehozott 114 (?) epizódot „csak” a nézők és a kritikusok szeretik. Szó szerint is határtalanul.

tovább >>

2020. január 14.

Fellini nyomában (Avagy miként találjuk meg önmagunk)

Fellini századik születésnapját a mester híres művei (8 és ½, A bikaborjak) mellett az első-filmes Taron Lexton mozijával is ünnepli január 19-én, vasárnap a köztelevízió. Az igaz történet alapján forgatott amerikai – olasz játékfilm, a Fellini nyomában a Duna Televízió koradélutáni műsorán 13.25-től látható. Kilencvenhárom percével azt mutatja meg, miként hat még ma is az életünkre – a tizenévesekére csakúgy, mint a hetvenkedőkére – mindnyájunk Federicójának a varázsereje. Emellett, persze, a múló idővel együtt deresedő kíváncsiságunkat is újraéleszti ez a szeretetreméltó produkció. Eszünkbe idézi, hogy a 2020-ban kiváltképpen időszerű felliniádákat is érdemes volna „képbe hozni”. A diktatúra és az anarchia sajátos rajzolatát adó Zenekari próbát, az öregedéssel és az elmúlással farkasszemet néző Ginger és Fredet, ijesztően nevetséges (vagy nevetségesen ijesztő?) köznapjaink látomását, A hold hangját… Természetesen a pályakezdő, nagy neorealista immár klasszikusnak tekinthető művei, az Országúton és a Cabiria éjszakái mellett. Vagy után?

tovább >>

2020. január 7.

M2 Petőfi – kincs, ami nincs

Elvben megfizethetetlen ajándék, a valóságban azonban nem más, csak színlelés az M2 Petőfi Tv programajánlata. A magát a fiatalok „hasznos napi televíziójaként” hirdető közmédia (amely reggel hattól este nyolcig a legkisebbek adója, 0-tól 12 évesig, 20.15-től hajnali ötig a 18-35 éveseké) ritkán szolgál maradandó élményekkel, életbevágóan fontos ismeretekkel! Inkább a Disney Channel által unásig futtatott rajzfilmsorozatokat, tizenévesekre szabott szappanoperákat tálalja. Ígéretüket – amely szerint nézőiket „jelentős részben saját gyártású tartalommal” örvendeztetik meg – M2-őék, bizony, gyakran feledik…

tovább >>

2019. december 31.

Mobiltelefonos BÚÉK, vagy amit akartok

Fejbe is kólint, meg is nevettet az a BÚÉK című magyar játékfilm, amely 2020. január elsején 21.00 órától jelenik meg a TV2 műsorán. Goda Krisztina 2018-as rendezése – mint korábbi munkái: a Csak szex és más semmi, a Veszettek, a Kaméleon – ezúttal is mai magyar valóságunkat tükrözi. Szép sorjában azokat a képmutató, keserű, pipogya, folyton folyvást fenekedő polgártársainkat ülteti elénk, akiknek az igazi egyénisége még legjobb barátaik, közeli hozzátartozóik számára is csak mobiltelefonos segédlettel ismerhető meg. Simlisen is szeretetre (s szánalomra) méltó figura mindahány…

tovább >>

2019. december 24.

Ott legbelül dal van…

Tizennyolc éven át forgatták a Dunatáj Alapítvány munkatársai azt az Ott legbelül dal van… című dokumentumfilmet, amely öt kászoni település maradék népdalkincsét mutatja be. Mohi Sándor rendezése december 29-én, vasárnap 21.35-től tekinthető meg a Duna World műsorán. „Pár hangnyi dallamok – írta Kodály Zoltán 1912-es gyűjtőkörútja után – mintha kőbe vésve állták volna századok viharát”. Ám, mint tudjuk, a kő is mállik, porladását fagykárok, kémiai, biológiai elváltozások is okozhatják. A kászoni dallamok legnagyobb ellensége az idő. S a véle karöltve járó korszerűsödés.

tovább >>

2019. december 17.

Közeledni segíti egymáshoz a hívő és a nem hívő embereket

A karácsonyi ünnepkör figyelemreméltó „háttér-információit” adja az a hatrészes ismeretterjesztő sorozat (címe: A pápa – a történelem legbefolyásosabb embere), amely december 21.-től tekinthető meg a Spektrum Televízió műsorán. A mintegy kétszáznegyven perces produkció legfőbb érdeme, hogy közeledni segíti egymáshoz a hívő és a nem hívő embereket. Meg az, hogy – archív felvételek, dramatizált jelenetek és a sorozat kedvéért felvett, legújabb-kori beszélgetések segítségével – a világtörténelemnek azon korszakait idézi meg, amelyek – vatikáni kooperációval – voltaképpen jelenünkhöz vezettek. A 2018-ban összeállított mozgóképsor számos felvetése közül toronymagasan kiemelkedik két szentencia. Az egyik II. János Pálra vonatkozik: „Az Úr megasztárt küldött a pápai trónra”. A másik a római katolikus világegyház 2013-ban megválasztott pápájára, Ferencre: „Elképesztő ajándék az emberiség számára”.

tovább >>

2019. december 10.

Micsoda öröm, ha hetedik mennyország az otthonod!

Régi szólásmondásaink kutatói szerint a legnagyobb boldogság, a legtisztább öröm részese, aki a „hetedik mennyországban” tartózkodik. A Story4 műsorán hetek óta naponta, azaz hétfőtől vasárnapig megtekinthető Hetedik mennyország című amerikai tévésorozat főszereplői igencsak boldogok lehetnek. Nékik ugyanis hetedik mennyország az otthonuk. A hétgyermekes kaliforniai család mindennapi örömei s bánatai hazai viszonyaink közt is ismerősek. És ez talán nem is olyan meglepő: az önmagukat kereső kis- és nagykamaszok, a felelősségtudattal birkózó majdnem-felnőttek, az idősebb testvéreiknél is bőbeszédűbb és bölcsebb kisiskolások és óvodások a világ számos pontján hasonlítanak egymásra. Ezért aztán a melléjük rendelhető „használati utasításokat” bátran alkalmazhatja az is, aki Közép-Európában él, nem Kaliforniában. Ha tévésorozat formájában érkezik a segédlet, akkor is.

tovább >>

2019. december 3.

Befejezetlen múltunk rock- és romkocsmája: Bolse vita

Sokatmondó magyar játékfilmmel ajándékozza – virgácsolja – meg nézőit a Duna Televízió Mikulása: december 6-án, pénteken 21.45-től a számos külföldi és hazai elismeréssel illetett Bolse vita fut Miklós napi műsorán. Fekete Ibolya 1996-os munkája a szertelenségek évének is nevezett 1989-es esztendőt idézi meg. Vad reményeket és keserves fölismeréseket, amikor szerte a világban azt hitték az emberek, hogy Közép-Kelet-Európában minden lehetséges. Az itt élőknek és az ide érkezőknek azonban kelletekorán rá kellett (volna) ébredniük, hogy régiónk nem a korlátlan lehetőségek hazája.

tovább >>

2019. november 30.

Különkiadáááás!

Negyvenhat éve hetente egyszer – eleinte szerdánként, majd pedig keddenként – megjelenő televíziós jegyzeteim hagyományát ezúttal szombati különkiadással kell megszakítanom, hogy széles körben hívhassam fel a figyelmet a szerintem kihagyhatatlan televíziós eseményre: a Föld túlsó oldalán, filmesek nemzetközi fórumán pár nappal ezelőtt a legjobb színésznő díjával kitüntetett Gera Marinával december 3-án, a Fogyatékosok világnapján a Duna Televízióban, a Nino bárkája című tévéfilmben is találkozhatunk! Miként az Örök tél című tévéfilmben, amelynek főszereplőjeként New Yorkban a neki ítélt Emmy-díjat Gera Marina átvehette, ebben a hatvan perces produkcióban is az elfogadás, a szeretet erejéről szól a mozgóképes történet. Azt példázza, amit a legtöbb játékfilmes és televíziós produkció, amelyben Gera Marina ez ideig megjelent: „emberségünk csak a másik ember iránti feltétlen figyelem árán teljesedhet ki”

tovább >>

2019. november 26.

Tarzanra várva

Sose hittem volna, hogy a gyermekkoromban kénytelenségből (apám nógatására) olvasott Tarzan történeteket valaha is népszerűsíteni kezdem. Most mégis ezt kell tennem: a legújabb Tarzan-film ugyanis, a négy Harry Potteres produkciót is jegyző David Yates munkája a maga kalandfilmes fordulataival talán azokat is mozgósítja, akiket mindezidáig nemigen foglalkoztatott, holnap, vagy holnapután milyen lesz az élővilág körülöttünk. Ez a tarzanos száztíz perc ugyanis – higgyék el nekem – annál a hirtelenjében összehozott nemzeti klímavédelmi konzultációnál is többet ér, amelynek a körülményesen megfogalmazott kérdéseinél „csak” a titokzatossága a felháborítóbb: honfitársaink nagyobbik része a beküldési határidő előtt vagy másfél nappal, véletlenül tudhatta meg, hogy elmondhatná a magáét az éghajlatváltozás nem kívánt hatásainak kitett Kárpát-medence védelmében!

tovább >>

2019. november 19.

„Szeretetszegény világban nem a visszahúzódás a helyes magatartás”

A november 22-én, pénteken 21.45-től a Duna Televízióban megjelenő Róma ege alatt című olasz-német film rendezőjéről írt méltatások közt több más mellett ez olvasható: „Az egyetlen dolog, ami a gonosz győzelméhez szükséges, az, hogy a jó emberek nem tesznek semmit ellene”. Christian Duguay, jó ember létére, az új évezred kezdetén minden tőle telhetőt megcselekedett, hogy a mindenkori gonosz győzelmét megakadályozza. 2010-ben például kétrészes életrajzi filmet forgatott, hogy a vagy negyven éven át szovjet félretájékoztatók által folyamatosan besározott XII. Piuszt, a római katolikus egyház 261. pápáját a kellőképpen dokumentálható történelmi valóságnak megfelelően állítsa tétova korunk ítélőszéke elé. A három óránál is hosszabb mozgóképes produkció azt is megmutatja, egyetlen jó ember is mi mindenre képes. Kiváltképpen, ha jóságának bölcsesség a társa…

tovább >>

2019. november 12.

A párizsi hentes nem akart hős lenni…

A szeretnivaló Gérard Jugnot, a francia filmgyártás ügyeletes „kisembere” ezúttal nem csak színészként, de forgatókönyvíróként és rendezőként is megmutatja, hogy mi mindenre képes az egyszerű ember, ha helyén a szíve meg az esze. 2002-ben forgatott filmje, az Edmond Batignole november 14-én, csütörtökön 17.20-tól lesz látható a FILMBOX műsorán. (És 18-án, hétfőn koradélután, 19-én, kedden délelőtt, 24-én, vasárnap ebéd után…)

tovább >>

2019. november 5.

„Hová megyünk?”

Napjainkban is ismerős jelenetekre lel, aki november 8-án, pénteken a huszonöt éve forgatott, Törvénytelen című magyar bűnügyi filmet 21.50-től a Duna Televízióban megtekinti. Gátlástalanul pöffeszkedő urak és elvtársak minden gorombaságra kész testőreik gyűrűjében akciózgatnak benne; közelükben kárpótlás címén visszakapott vagyonkájuktól megfosztott öregek lakat alatt várják a megváltó halált. Utódaik, ha vannak, talán szabadlábon, vagy ideiglenes szabadságvesztésre kárhoztatva – a kilátástalan jövőt. Az elmúlt negyed században András Ferencnek ez a rendezése csak ritkán volt látható a mozikban, a televízióban. Nem is csak a filmforgalmazás gondoskodott róla, hogy a többség előtt ez a mozgóképesített példabeszéd (is) rejtve maradjon. A pártos kötődésű kritikusok is, akik szinte egy szólamban bizonygatták, hogy ez a 104 perc végtelenül unalmas, hamis és ostoba. Ennek ellenére egy-két ember ma is tudja róla: nyomasztó valóságunk tükrébe néz, aki a Törvénytelen című filmmel megismerkedik.

tovább >>

2019. október 29.

Szaffi

Annak a sok évszázados keresztény ünnepnek a közelében, amikor elhunyt szeretteinkről szokás megemlékezni (pontosabban: a halottak napját követő vasárnapon), az élet értelméről mesélő rajzfilmet illeszt műsorába a TV2. Az 1984-es Szaffi – Dargay Attila külföldön is, idehaza is általános elismeréssel fogadott rendezése – a 17. századba visz vissza, de irtóztatóan modern világunkban is képesek vagyunk gyönyörködni benne. Okosodhatunk is általa – négy évestől kilencvennégy évesig!

tovább >>

2019. október 22.

„szabad csak az, akit Szó nem butít, fény nem vakít”

Számháborúznak az iskolások. 1956, 10, 23 – ezekből a számjegyekből annyi négyjegyű számot lehet kihozni és a játékosok homlokára kötni, amennyit csak akartok – az ötödik osztályos tanulókat tanáruk e szavakkal igazítja el. Az új fiú 1956-ot kötözi a homlokára… Vidéki gyerekek és felnőttek 56-os emlékeit idézi meg az a 2006-os magyar játékfilm, amelynek szóról szóra hiteles története Kovács Istvánnak A gyermekkor tündöklete című önéletrajzi regényéből vétetett. Azok, akik a Budakeszi srácok című történelmi filmet a forradalom ötvenedik évfordulójára összehozták, a tizenéveseket szerették volna felvilágosítani, lázba hozni. Hogy valóra vált-e ez az elhatározás, nem tudom. Ám azt igen, hogy akik a filmbéli számháborúzókkal egyidősek, akik a forradalmat vidéki tizenévesként élték meg, a Budakeszi srácok ihletésére a saját 56-os emlékeiket kezdték idézni, majd továbbörökíteni. A feledéstől menteni.

tovább >>

2019. október 15.

Köntörfalak – köntörfalazás nélkül

Kisiklott sorsok, egymást félreértő emberek tengődnek kis magyar valóságunk köntörfalazással felhúzott falai között: a Köntörfalak című magyar játékfilm október 20-án, vasárnap 23.00 órai kezdettel tekinthető meg az RTL műsorán. Az a nyolcvan perc, amit a forgatókönyvíró-rendező Dyga Zsombor 2008-ban oly’ igen sikeresen összehozott, a mai negyvenesek, ötvenesek életérzését, önértékelési zavarait, erkölcsi összevisszaságát (lehetséges pályatereikkel toldalékolva) jeleníti meg. Az 1974-es évjáratú rendező mozgóképesített kamaradarabjának három hőse van, kik közé, ahogyan ez másokkal és máskor is megesik, hívatlanul állít be a negyedik. E nem várt vendég neve – s ez, bizony, akármilyen bemutatkozási szertartás nélkül is nyilvánvaló – Végzetszerű Elrendelés. A régimódiak általában Vaksorsnak tiulálják őkelmét.

tovább >>

2019. október 8.

Vannak, akik mindent megengedhetnek maguknak?

Vannak, akik mindent megengedhetnek maguknak? Lövöldözhetnek, gyilkolhatnak is? A Gyertek el a névnapomra című magyar játékfilm szerint, amelyet október 13-án, vasárnap tűz délelőtti műsorára a Duna World, látszólagos demokráciákban igen. Mi több – amint az a Karinthy Ferenc írásaira alapozott, időtlenül hatásos Fábri Zoltán-filmből is kikövetkeztethető – voltaképpen kockázatmentesen. Abban a visszás korban, amikor ezt a kétórányi „röntgenképet” a hazai színjátszás közszeretetnek örvendő tagjaival közösen összehozták, egyszer-másszor már próbálkozni lehetett a (részleges) igazmondással is. No, persze, annak is ára volt: Karinthy Ferenc már évekkel korábban közreadta 1956-ot bántó egyoldalúsággal bemutató regényét, a Budapesti őszt. Fábri Zoltánnak meg az utolsó munkája lett a Gyertek el a névnapomra.

tovább >>

2019. október 1.

Amerikai anzix – avagy a korlátok közé szorított szabadság lehetőségei

Október 6-án, az 1849-es – aradi – vértanúk emléknapján a (mozgó)képbe zárt hazátlanság filmje tekinthető meg a Duna Televízió esti műsorán. Bódy Gábor európai visszhangot keltő diplomamunkája, az Amerikai anzix 1975-ben a korlátok közé szorított szabadság lehetőségeit sorakoztatta fel. Azt a világot, amelyikben nincsenek nagyszerű kihívások, jó vagy rossz választások. Csak képtelennél képtelenebb helyzetek. Mannheimben az 1961 óta megrendezett, nemzetközi filmfesztiválon nagydíjjal jutalmazták e kilencvenöt percet. Ennek következtében idehaza sem lehetett elfeledtetni. Idővel, persze, mégis feledtük. Mostanság azonban ideje ismét felfedezni. A szárnya szegett szabadságról ugyanis, figyelemre méltó mozgóképsorokat másutt nemigen láthatunk…

tovább >>

2019. szeptember 24.

És holnap miben reménykedjünk?

Online zaklatásba forduló szerelmi történetként hirdetik azt az új magyar filmet, amely mellbevágó címmel (Remélem legközelebb sikerül meghalnod) fut szeptember 27-én, pénteken este a magyarországi HBO műsorán. Pedig jóval több annál: pontos látlelet a magyar társadalomról. A holnapiról is, nem „csak” a mostaniról! Egyébként e 2018-ban forgatott kilencvenhat perc láttán sok mindent érdemes megjegyezni; mindenekelőtt a film rendezőjének a nevét. Mert a 2003 óta szinte megállás nélkül író, rendező, vágó Schwechtje Mihálytól eddig is sok fontos mozgóképsort láthattunk (volna), s eztán is sokatmondó filmeket várhatunk tőle!

tovább >>

2019. szeptember 17.

Az öregek és a gyerekek akármelyik (arany)tónál egymásra találhatnak

Alkalmi közvélemény-kutatásaim szerint „csak” az érzelmesen értelmes emberek kedvelik Az aranytó című amerikai filmet. A kőszívűek – meg a vaskalaposok – általában felületes produkcióként kezelik. Történetét ócsárolják, párbeszédeit szapulják… A többséget azonban ez csöppet sem zavarja, harmincnyolc éve a nézők kedvence az a Katharine Hepburn és Henry Fonda által megszemélyesített, idős pár, akiknél (tán) utolsó szép nyarukon – mint egy kézbesíthetetlen postai küldeményt – ott hagynak egy zűrös kiskamaszt. Viseljék el egymást, ahogy’ tudják… Nem is tudom, gőzerővel kell-e ajánlgatni, hogy a Duna Televízióban szeptember 22-én, vasárnap este 21.20-tól lesz látható Az aranytó. A legtöbb érzelmesen értelmes ember úgyis rátalál!

tovább >>

2019. szeptember 10.

Moszkva tér, Kalef, Széll Kálmán…

Mostanában megint beszédtéma az a budai tér, amely az 56-os forradalom leverése után, majd a rendszerváltás előtt is a tizenévesek kedvelt találkozóhelye volt. Azok a fiatalok, akik a 60-as években nap, mint nap e placcon határozták el, hogy merre menjenek, Kalefként emlegették ezt a területet. Amióta Széll Kálmánnak a hely arculatától és szellemétől ugyancsak elütő szobrát fölállították, egyre többen térnek vissza az 1951 és 2011 között elrendelt elnevezéshez, a Moszkva tér emlegetéséhez. Nem mintha a moszkovita titulust igazán kedvelnék… Csak Széll Kálmántól is ódzkodnak. A Duna Televízió szeptember 13-án, pénteken 22.25-től a Moszkva tér című játékfilmet tűzi műsorára. Reménykedjünk, előbb-utóbb a Kalef című dokumentumfilm is látható lesz valahol!

tovább >>

2019. szeptember 3.

Napszállta

Az Oscar-díjas Nemes László második nagyjátékfilmjéről, a magyar-francia közös munkaként forgatott Napszálltáról (amely szeptember 6-án, pénteken 21.50-től tekinthető meg a magyarországi HBO műsorán) többen is azt állítják, hogy az 1913-as esztendő Budapestjén játszódik. Pedig – voltaképpen – napjaink fővárosát tükrözi! Az egyre kiismerhetetlenebb, egyre kaotikusabb világvárost, ahol – amint az a filmben is elhangzik – „temérdek szépség mögött a világ borzalma” lakozik. Semmi sem az, aminek látszik; a feltett kérdésekre nincsenek válaszok. A magamagát pusztító civilizáció uralkodik mindenek felett.

tovább >>

2019. augusztus 27.

„Az egész el van cseszve”

Háborúban mindent szabad – kesernyés gúnnyal ezt állítja az a 2019-es angol film, amely augusztus 30-án, pénteken 18.20-tól tekinthető meg a magyarországi HBO műsorán. Milliókat manipulálni, gyűlöletet kelteni… Az Egyesült Királyság Európai Uniós történetét a 2016-os népszavazással ugyancsak fölkavaró események megidézésével, persze, nem csupán Nagy-Britannia viszontagságos helyzetét hozza képbe ez a kilencvenhárom perc. De Európáét is, ahol immár a közösségi média közreműködésével minden megtörténhet: felfuvalkodott kispályások alapozzák meg a jövőt.

tovább >>

2019. augusztus 20.

„Az igazság szép dolog, jó dolog, de akinek hatalma van, az nem szorul rá”

Talán az államalapítás ez évben naptárilag is meghosszabbodó ünnepének a záróakkordjaként kerül a Duna Televízió augusztus 22-i műsorába a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? Hogy derülhessen is a magyar az augusztus 20-án reá zúdított pátosz után? Hogy feledhesse a Sacra Corona címen futtatott mozgóképesített balfogást? Vagy, talán másért? Akár így, akár úgy, ennek a Makk Károly által 1964-ben rendezett filmvígjátéknak mindnyájan örvendhetünk. Megadatik általa, amivel köztévénk máskor oly’ igen ritkán ajándékozza meg egyre fogyatkozó nézőseregét: 22.10-től 23.40-ig felszabadultan kacaghatunk!

tovább >>

2019. augusztus 13.

Tanévnyitó előtti, korhatár nélküli „kötelező tananyag”: Kóristák!

Ezúttal – úgy tűnik – időben próbálják felkészíteni nézőiket, azaz a kis- és nagykorú magyar társadalmat az iskolakezdésre mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi tévétársaságok. A már augusztus derekán felsorakoztatott programok közül (A fantasztikus Róka úr című animációs film a Paramount hétvégi adásnapján, az Egy asszony illata a Filmcafén, az Anya című tv-sorozat a TV2 műsorán…) azt a francia – német – svájci filmet ajánlom olvasóim figyelmébe, a Kóristákat amelyik igazán pontosan és meggyőzően szemlélteti, hogy csak az emberséges pedagógiai módszerek lehetnek eredményesek. Ha egy jóakaratú tanárnak a szabad művészetek valamelyikét – mondjuk a zenét – is sikerül tanóráira belopnia, életre szóló csodákra is képes lehet a közoktatás!

tovább >>

2019. augusztus 6.

Amikor „forr a világ bús tengere”, a meséhez kell menekülni!

Az 1941-es esztendőben nem csak a nagypolitikában, a harctereken, de még a filmgyárakban is forrt „a világ bús tengere”. Orson Welles Aranypolgára szakított a hollywoodi hagyományokkal, a német emigráns, Fritz Lang nagy témája lett a Gestapo E(e)mbervadászata. A Német Birodalomban munkálkodó filmesek a „faji szempontból hasznos halált” próbálták népszerűsíteni. (Produkciójukkal az 1939 után a szellemi és testi fogyatékosok sérelmére elkövetett tömeggyilkosságokat akarták igazolni.) Hazánkban Jugoszlávia lerohanásának, a Szovjetunió elleni hadba lépésnek, valamint az Egyesült Államokkal való hadi állapot kimondásának évében – noha társadalmi gondokat feszegető filmek is készültek – egy édes történelmi filmvígjátéknak örvendtek az emberek. Mi tagadás, az augusztus 9-én, pénteken 22.10-től az M5 műsorán látható Egy éjszaka Erdélyben című nyolcvan perc ma is képes feledtetni gondjainkat! Hogy aztán, a VÉGE felirat után egyre erősebben hasogassanak.

tovább >>

2019. július 30.

Vigyázat! Az amerikai barát nem hagyományos akciófilm!

A hétköznapok is lehetnek rendkívüliek, hétköznapian tisztességes emberek rendkívül szörnyű tettekre is képesek! Az 1977-es nyugat-német film, Az amerikai barát, amely augusztus 4-én, vasárnap 21.10-től látható a Duna Televízióban, egy hétköznapian rendkívüli bűnözőt mutat be. Wim Wenders első igazán sikeres rendezése nem hagyományos akciófilm, inkább a bűnözők mozgóképes lélekrajza. „Amúgy” az egyik legjobb új német film, amelyben a „szakképzett” gonosztevők és az áldozatok szerepét filmrendezők alakítják: Nicholas Ray, a Haragban a világgal direktora, Samuel Fuller, akinek a produkcióját 1953-ban, Velencében díjazták, Peter Lilienthal, aki 1979-ben Berlinből az Arany Medvét vihette haza, valamint a cannes-i különdíjas Jean Eustache…

tovább >>

2019. július 23.

Szünidei encsembencsem

Bevalljuk, vagy sem, lépten, nyomon tapasztalható: szegény család gyermekének a nyári vakáció szép napjaiban szinte az egyetlen szórakozási lehetősége a köztelevízió. A közadókból fenntartott, kiskorúaknak szánt M2 azonban reggel nyolctól este nyolcig mindenféle encsembencsemmel eteti azokat a négy-hat-nyolcéveseket, akiknek a szülei nagy családi utazásokra, pár napos vagy órás, költséges programokra, méregdrága ketyerékre – távirányítós robotokra, walkie-talkie szettekre, táncszőnyegekre… – gondolni sem mernek. (Vagy tán – az elképesztően idegesítő interaktív játékok hatását józanésszel fölmérve – nem is akarnak.) Odaültetik hát a kiskorút az ilyen-olyan évjáratú családi tévékészülék elé, ahogyan pár évvel, évtizeddel ezelőtt anyjuk, apjuk őket is odaparancsolta az MTV Szünidei matinéjához. Talán fel sem ötlik bennük, hogy a „dobozból” mi minden ömölhet kifelé. És jön Mickey egér játszótere, meg Vampirina és az ő kis koporsóágya; a folyamatosan civakodó, gyűlölködő Tündéri keresztszülők…

tovább >>

2019. július 16.

„mindenütt földindulás, üzlet, romlás…”

A Magyar Művészeti Akadémia tagjait bemutató portrésorozat legújabb fejezete Kiss Benedeket, a „száj-meleg sárszók” költőjét mutatja be. B. Révész László rendezése, mely először július 21-én, vasárnap lesz látható az M5 műsorán, a nemzedéktársaknak kijáró tisztelettel hozza képbe a hetvenhat éves poétát, aki minden időben irtózott tőle, hogy „sunyi mén gyanánt a szamárcsapatban” nyargaljon.

tovább >>

2019. július 9.

A fiú, akit az élvezetek tettek tönkre

Dorian Gray, a festőien szép fiatalember a szépség evangéliumát hirdető költő, író, színpadi szerző Oscar Wilde teremtménye. (S talán tükörképe is…) Előkelő pártfogójának tanácsára e gyanútlanul gyenge ifjonc a züllés minden nemét kipróbálja. Történetét, amely könyv alakban először 1891-ben jelent meg, több alkalommal is filmre vitték. A 2009-es mozgóképesített változat, az Oscar Wilde műveit sikeresen adaptáló Oliver Parker rendezése július 11-én, csütörtökön este kilenctől tekinthető meg a FILM MÁNIA műsorán. A tizenkilencedik századi Anglia mélységeit és magaslatait igen szemléletesen megidéző tanmese a huszonegyedik században tündökletesen züllő ifjakat is megérintheti! Meg is ragadhatja, le is taglózhatja…

tovább >>

2019. július 2.

Gyula vitéz ma is hódít,
télen is, nyáron is

Ötven éve forgatták, Gyula vitéz azonban – forgatókönyvírójának, Polgár Andrásnak, főszereplőjének, Koncz Gábornak, valamint rendezőjének, Bácskai Lauró Istvánnak köszönhetően – ma is hódít, télen is, nyáron is Legközelebb július 4-én, csütörtökön, a Duna Televízióban, 22.35-től. A nagyokosok mostanában azt mondogatják róla: korát megelőző alkotás. Igazság szerint azonban ez a 76 perc nem a saját korát előzte meg, hanem a miénket. Mert, hát, ugyan hol látható manapság olyan mozgóképes társadalomkritika, villanásnyi legalább, mint amilyen ezt a produkciót élteti? S hol a magasságos köztévé kifigurázása? Vagy munkáshős, kiért a nép egyszerű gyermekei lelkesednek? Népítélet a föntről ránk erőszakolt történelemszemlélet miatt? Napjainkban leginkább csak a politikai élet nagymenőit szemlélhetjük, ha az M-akárhány esti adása előtt időzünk… Kis és nagy hordók szónoklatait hallgathatjuk, kritikátlanul. Gyula vitézre várva…

tovább >>

2019. június 25.

„…az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át…”

Kecskeméten, Kodály Zoltán szülővárosában a város immár világhírű animációs filmfesztiváljára készülődvén, bölcs emberek naprakészen továbbírták a Mester híres mondását: Legyen az animáció mindenkié! S a tizennegyedik alkalommal megrendezett KAFF programja június 19. és 22 között valóban ezt szorgalmazta! Menet közben pedig e feledhetetlen szentencia folytatását is eszünkbe juttatta: „A sivatagon át is vezet út. De mi… azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken”.

tovább >>

2019. június 18.

Összeomló civilizációnk düledékein

Az információs kor fontos emberét, a Facebook feltalálóját bemutató film fut június 22-én, szombaton 16.30-tól a Viasat3 műsorán. Mark Zuckerberget, persze, nem „csak” a Facebook-ként elhíresült közösségi háló miatt érdemes megismerni! Az 1984-es születésű fiatalember, amint az a három Oscarral is jutalmazott százhúsz perces mozi alapján (címe: Social Network – A közösségi háló) nyilvánvaló, kor- és pályatársai közül is kimagaslott! Cikizték is emiatt rendesen! Fiúk, lányok vegyesen. A magányos Zuckerberg tehát, mert mást nem tehetett, kollégiumi szobájában, a számítógépe segítségével próbált ismerkedni, kapcsolatokat kiépíteni. S láss csodát, közösségi oldalának bevezetése után nyolc évvel e fiúnak egymilliárd regisztrált ismerőse volt! Összeomló civilizációnk düledékein Mark Zuckerberg az emberi kapcsolatokat alapjaiban változtatta meg.

tovább >>

2019. június 12.

A kisbetűs viszkis meg a nagybetűs

Kitalált történet, valós alappal – ezt állítják a TV2-őn június 16-án, vasárnap 18.55-től megtekinthető A V(v)iszkis című magyar filmről, akik szívesen felednék, feledtetnék, hogy korrajz is e produkció, nem „csak” Budapesten pörgő akciós mozi. Az Antal Nimród által írt és rendezett 126 percnek ugyanis szinte minden jelenete azt tükrözi, mi mindent válthat ki az emberekből a felismerés: rendszerváltás ide, polgári demokrácia oda, mifelénk, Kelet-Közép-Európában társadalmi egyenlőtlenség az osztályrésze a kis- és nagybetűsöknek egyaránt. Kinek így, kinek úgy, bűnökkel és bűnözőkkel körülvéve.

tovább >>

2019. június 4.

A megszállottakat is lehet kedvelni?

Megszállottakkal vagyunk körülvéve. A huszadik században főleg azokat a nagyhatalmú fanatikusokat szemlélhettük, és napjainkban is azokat tanulmányozhatjuk, olykor egészen közelről, akik mások pénzéből állítják fel – méghozzá a saját telkükön, vagy a szülőfalujukban – magánhóbortjuk emlékművét. Werner Herzog Fitzcarraldo című rendezése, mely június 7-én, pénteken 23.15-től lesz látható a Duna Televízióban, ezeknél jóval rokonszenvesebb és szórakoztatóbb megszállottat állít elénk. Olyan vállalkozót, aki a zenedrámáknak és a világhírű operaénekesnek, Enrico Carusónak a rajongó híve. Nagy álma, hogy „kaucsukbáróként” szerzett jövedelméből a dzsungel mélyén olyan operaházat építsen, amelyben a nagy énekes is szívesen színre lép.

tovább >>

2019. május 28.

Mamlaszországban

A Frederico Fellini „jelmeztervezői közreműködésével” összehozott, élőszereplős Pinokkiót június elsején (19.50-től) hétvégi fő műsorának szánja a TV4. Olyan produkciónak, amelynek felnőtt is, gyermek is örvendezhet. Ennek a 2002 óta francia, izraeli, német és olasz közös munkaként jegyzett 108 percnek az a Roberto Benigni a forgatókönyvírója, rendezője és címszereplője, aki 1997-ben a csodatévő szülői szeretetről forgatott filmjével fészkelte be magát az emberiség szívébe. Öt évvel később Pinokkió eredeti történetéből formált mozgóképesített példabeszédet. Mamlaszország népeinek azt próbálja megmutatni általa, hogy milyen keserves kalandok során lehet megtanulni az emberséget. (Mamlaszországot, persze, nem a térképen kell keresni. Ameddig a szem ellát, egyébként is könnyen, gyorsan megtalálható.)

tovább >>

2019. május 21.

„Már réges-régen elment a vonat”

Negyven éves az Indul a bakterház című, közkedvelt magyar tévéfilm. De nem csak e kerek évforduló miatt érdemes május 24-én, pénteken, 21.50-től az M5 műsorán megtekinteni! Hanem, mert felismerhetjük általa, milyen az a világ, amelyben a buta, mohó és önző felnőtteket válogatott csínytevéseivel megleckéztető, vad gyerek egymaga igyekszik helyretolni az – amúgy – körkörösen elbaltázott erkölcsi rendet! Ez fogta meg az olvasókat 1939-ben is, amikor a tévéfilm irodalmi alapanyaga, Rideg Sándor regénye a Népszavában – folytatásokban – először megjelent. És ez bűvölte el az 1980-as évek tévénéző sokadalmát, amikor a Schwajda György forgatókönyvírói közreműködésével Mihályfy Sándor által rendezett egy óránál alig hosszabb televíziós produkciót bemutatták. És alighanem ez hat napjainkban is, amikor a mi baktereink a sorompót mindig akkor iparkodnak „lecsukni, mikor már réges-régen elment a vonat”…

tovább >>

2019. május 14.

„Keressetek és találtok”

Mi, magyarok is hozzáadtuk a magunkét ahhoz az amerikai – magyar – török – japán közös munkaként összehozott mozgóképes borzongatáshoz, amely Inferno címen május 16-án, csütörtökön 21.00 órától lesz látható a SONY Movie műsorán. A Firenzében, Velencében és Isztambulban játszódó százhuszonegy perc jelentős részét Budapesten forgatták. Leleményes helytörténészeink a Ron Howard által rendezett film magyarországi bemutatója után nyomban közre is adták, mit hol és miként. A Néprajzi Múzeumban (még a nagy költözés előtti, Kossuth téri épületben), a Kiscelli Múzeumban, a Gutenberg téren… Maga a (P)pokol az Andrássy úton, az Operaház előtt jelenik meg e különös filmben. Hogy e felismerések révén mennyire érezhetjük magyarnak és európainak ezt a produkciót, nem tudom. De azt igen – erre az Inferno 121 perce ugyancsak hatásosan figyelmeztet –, hogy európai örökségünk és értékrendünk figyelembe vétele nélkül képtelenség az emberiség jövőjéről tanakodni. Hát még dönteni! Ez sem a bölcseknek, sem az ostobáknak, sem a jóknak, sem a gonoszoknak nem sikerül.

tovább >>

2019. május 7.

Csernobil árnyékában nem lehet Paksot nem félteni

A Csernobil című, hazánkban jó ideig titkolt amerikai-angol mini-sorozat a huszadik század utolsó harmadában óvatlan emberek által okozott, irtóztató tragédiát mutatja be. Az öt részes produkció, amely május 7-étől keddenként, fő műsoridőben lesz látható a magyarországi HBO műsorán, azt szemlélteti, milyen az, amikor a valóság minden rémes elmeszüleménynél félelmetesebb. A Craig Mazin forgatókönyve alapján Johan Renck által rendezett öt óra ugyanis azokat a hibákat jeleníti meg, méghozzá „felturbózatlanul”, amelyek a 33 évvel ezelőtti atomkatasztrófához vezettek. És, mert annak az 1986. április 26-án bekövetkezett, rettenetes balesetnek a részleteire irányítja a tévénézők figyelmét, amely eztán is – több tízezer éven át – kontinensünk élővilágát fenyegeti, nekünk, magyaroknak, Kelet-Közép-Európa lakóinak a vérfagyasztó csernobili történet megidézésekor nem lehet nem félteni a mi Paksunkat.

tovább >>

2019. április 30.

Gyerekek, felnőttek – vice versa

Május elsején – a tavasz, Munkás Szent József, valamint a nemzetközi munkásmozgalom ünnepén – mindenki számára szívderítő tévéműsorral szolgál a TV2. A szerdán 11.35-től megtekinthető, méltán világhírű magyar produkció, a Keménykalap és krumpliorr ugyanis azt mutatja be, hogy miként hozhatják rendbe a gyerekek, amit a felnőttek elrontanak. A Csukás István elbeszélése alapján forgatott televíziós sorozat az 1970-es években is világszám volt, akár a film közreműködői által a történet befejező akkordjaként összehozott Hörömpő Cirkusz előadása. A négy részes tévésorozatból – közkívánatra – összevágott mozifilmre jó ideje váltakozó szerencsével vadásznak az emberek. A hétévesek csakúgy, mint a kilencvenkilenc esztendősek. Mindazok, akik az igazán jó – azaz mulatságosan igazmondó – mozgóképes vígjátékokat kedvelik.

tovább >>

2019. április 23.

Véres végjátékot láthatunk az M3 utolsó óráiban!

Április 29-től megszűnik az M3, a köztelevízió jobbára hazai gyártású, régi tévéműsorait sugárzó adója. Eztán – aki akarja és tudja – interneten követheti még az M3-on meghirdetett sorozat folytatását is. És, mert az eleinte Annónak becézett adó utolsó óráiban a Nero, a véres költő lesz látható a közszolgálatból kiseprűzött program műsorán, bátran megjósolható: véres végjátékra számíthatunk! Hogy kinek mit hoz a „konyhájára” ez a hebehurgyán levezényelt rendelkezés, nem tudom. Ám azt igen, hogy sok szegény nyugdíjas fog szitkozódni miatta! Mindazok, akiknek ma már csak a köztévé szállítja a művelődést, a szórakozást. De nem ám a hírműsorai, a stúdióbeszélgetései, hanem az ifjúságukat, viszonylagos létbiztonságukat megidéző Magyar Televízió negyven-ötven évvel ezelőtt gyártott, igényes programjai!

tovább >>

2019. április 16.

Akció-kalandfilm nagypénteken

Hatvan évvel ezelőtt a mozit akarták megmenteni Ben Hur mozgóképesített történetével. Ma a televíziót. Az 1959-ben William Wyler által rendezett szuperprodukció mesterien teljesítette a reá bízott feladatot: tizenegy Oscar-díjával, látványosan izgalmas jeleneteivel és vonzó karaktereivel visszahódította a televízió kedvéért a filmszínházakat hűtlenül elhagyó tömegeket. Ma, amikor egyre nagyobb gondot jelent, hogy miként lehetne a televízió közelébe visszaterelni a „doboztól” egyre inkább idegenkedő sokadalmat, megint csak Ben Hurral próbálkoznak a médiamogulok. De nem az ’59-es „technikolor csodával”, hanem annak 2016-os felújításával, legalábbis mifelénk. A kazah-orosz Timur Bekmambetov rendezését ajánlja nézői figyelmébe április 19-én, nagypénteki fő műsorként a TV2, miközben – a Duna World kivételével, ahol 21.10-től Ferenc pápa római keresztútja lesz látható – a többi közszolgálati adó sem szolgál a húsvéti ünnepkörhöz illő tévéprogramokkal. Hogy hány hűséges nézőt hoz a kereskedelmi televízióként elkönyvelt TV2-nek ez a harmadik évezredbeli Ben Hur, nem tudom. Ám azt igen, hogy az angol-görög akció-kalandfilmként megjelölt 112 perc láttán az 59-es Ben Hurt igen sokan fogják keresni. Videó-kölcsönzőkben, interneten, kalózkiadványokon…

tovább >>

2019. április 9.

„Nem bűn, ha az ember hivatásának megfelelően működik”

Shakespeare kevéssé ismert királydrámájával, az 1598-99 környékén írt V. Henrikkel érdemes a magyarnak legalább egyszer találkoznia! Kiváltképpen napjainkban, amikor a Duna Televízió (április 13-án, szombaton 21.30 órai kezdettel) ezt az „összejövetelt” előzékenyen meg is szervezi. A Kenneth Branagh által jegyzett mozgóképes átirat egyesekben azt is tudatosíthatja – s persze, teljes közösségünkben is –, hogy mi mindenre képes a felelőségtudattal felvértezett vezető. Az 1387 és 1422 között valóban élt férfiú, akinek igazságszeretetét, bátorságát, becsületességét, vitézségét még ellenfelei sem vitatták, a kicsapongás szószólójaként elhíresült írói kitaláció, Sir John Falstaff „legjobb tanítványaként”, Harry herceg néven Shakespeare más jeles művében is feltűnik. A királyi trón ifjú várományosát a IV. Henrikben arra inti „ez az öreg kerítő”, a politikai eseményeket józan ésszel értelmező, vén cimbora: „Nem bűn, ha az ember a hivatásának megfelelően működik”!

tovább >>

2019. április 2.

Az élet egy csoda (?)

A szerb filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer, zenész és zeneszerző Emir Kusturica filmjeit vagy határtalan lelkesedéssel fogadják az emberek, vagy, akár a hidegzuhanyt: égig érő indulattal, dühösen. 2004-ben forgatott 155 percét több nézője is ez utóbbival illette. Kiváltképpen a gyógyíthatatlanul tehetséges Kusturica nemzedék-, sors- és honfitársai. Olykor éppen azok az emberek, akik az új évezredben is a délszláv háború maradványain élnek. A szemellenzős szomszédok, a kaján pályatársak meg készségesen átvették, majd buzgón továbbították is azokat az értékítéleteket, amelyekkel legelső kritikusai Az élet egy csoda című, francia – olasz – szerb közös munkával összehozott produkciót minősítették. Pedig, aki ezt a háborús tébolyt igazán hitelesen megjelenítő filmet megismeri (s ezt a Duna Televízió jóvoltából április 5-én, pénteken 22.02-től bárki megteheti), megbizonyosodhat róla, hogy az ítészei által fáradtnak és erőtlennek titulált produkció egyetlen perce sem tűnik bágyatagnak. Az alkotói kipurcanás jelei sem fedezhetők fel rajta. Sőt!

tovább >>

2019. március 26.

A bolygóműves Galamb

Mi történt volna az autós világban a magyarok nélkül? – kérdezik a Ford Motor Company munkatársai a magyar forgatócsoport – Mátyássy Áron rendező és két operatőre, Buk Miklós és Győri Márk – kamerái előtt. Majd a voltaképpen maguknak feltett kérdést rögvest meg is válaszolják: Magyar mérnökök játszották a főszerepet abban a technológiában, amit ma ismerünk! A Ford birodalom híres géptervezőjét, Galamb Józsefet bemutató dokumentumfilm, A bolygóműves (amely március 30-án, szombaton 19.30-tól tekinthető meg az M5 műsorán), két helyszíne: Detroit és Makó. Akik az Egyesült Államokban emlékeznek és emlékeztetnek a száz-száztíz esztendővel ezelőtti eseményekre – ipartörténészek, muzeológusok, nagy idők mozgatórugóinak és tanúinak az utódai – ma is figyelemre méltó felismeréseket sorolnak, szinte megállíthatatlanul. És nem is „csak” az autógyártás, a gépipar környékéről. De a szakoktatás, a munkamorál, az összetartó közösség folytonosan mindennapi adományairól is.

tovább >>

2019. március 19.

Dunavirág a Duna fölött

A tiszavirágról – talán – már mindenki hallott. (Nem is olyan régen a boldogtalan szerelmesek e rövid életű kérészfajra hivatkozva szokták bánatukat világgá dalolni: „Temető a Tisza, mikor kivirágzik/…ha a két szemem könnytengerben ázik,/ Úgy vágyom a Tiszát, mikor kivirágzik”.) A dunavirágról azonban csak hat-hét éve olvashatni, hallani. Amióta – negyven év után – ismét tömegesen jelenik meg tisztuló folyóink fölött. A hivatalosan Ephoron virgo néven számon tartott rovar látványos magyarországi megjelenéséről természetfilmeseink és tudósaink A dunavirág mentőakció címmel olyan ismeretterjesztő filmet állítottak össze, amely nem „csak” a dunavirágot mutatja be (méghozzá varázslatosan), de azt is igyekszik nézőivel elfogadtatni, hogy természeti örökségünk védelme – mindnyájunk közös ügye. Hogy rajtunk múlik, kis- és nagy embereken az is, miként alakul folyóink sorsa; meg tudjuk-e menteni vizes élőhelyeinket, erdeinket, ligeteinket. Vagy hagyjuk, hogy nagy étvágyú ügyeskedők parkoló pályája legyen, ami szép hazánk természeti kincseiből még megmaradt?

tovább >>

2019. március 12.

„A politikában a becsület nagyon meghatározhatatlan valami”

Az ezeregyszer ismételt Hídember helyett egy 1977-ben, Pécsi Ildikó által rendezett tévéfilm lesz ebben az esztendőben az M3 március 15-i ünnepi műsora. Kossuth vagy Széchenyi? – ezt firtatja hetvenöt percen át az a romantikus kitaláció, amelyben Széchenyi Istvánt Bregyán Péter, hitvesét Varga Mária, Kossuthot Mihályi Győző, Deákot Horváth István, Wesselényi Miklóst Kovács Titusz személyesíti meg. Amikor e talányos produkció világra jötte közhírré tétetett, azt találgatták az emberek, vajon ki állhat az az idő tájt országszerte népszerű, szép színésznő forgatókönyvírói, rendezői vállalkozása mögött. Napjainkban azt latolgatják, többen is, mi a gond Bereményi Gézával, hogy az ő Széchenyi-filmjét Pécsi Ildikóéval cserélik le. Vannak, akik erre A túlélő dala című Bereményi vers két sorát idézik válaszul: „…mielőtt elmentél, az igazság veszély volt,/ Mára már észrevétlen kicsike szégyenfolt!”

tovább >>

2019. március 5.

„Ha az emberek lopkodnak is, nem érdemlik meg, hogy nyerjenek”

A méltán világhírű filmrendezőre, Milos Formanra nem amerikás szuperprodukcióival, nem is több Oscarral jutalmazott munkáival (Száll a kakukk fészkére, Hair, Amadeus, Ragtime…) emlékezik március első hetében a Duna Televízió. Hanem a szülőföldjén, az általunk is oly’ igen jól ismert Közép-Európában forgatott, Tűz van, babám! című vígjátékával, valamint a gyermekkorát, pályakezdését, majd pályaívét is megidéző dokumentumfilm-sorozatával, amelynek címe Forman életfilozófiáját is kifejezi: Amibe nem halsz bele… (az megerősít!)

tovább >>

2019. február 26.

Szürke Bagoly

Nem urai vagyunk a Földnek. A gyermekei! – európai előadókörútja alkalmával, de máshol is ezt hirdette Szürke Bagoly, az 1888 és 1938 között valóban élt rézbőrű (ál)indián, akinek Richard Attenborough által játékfilmesített élettörténete március 2-án, szombaton 20.30-tól lesz látható a Duna Televízióban. Az eredetileg Archibald Stansfeld Belaney néven anyakönyvezett, különös férfiú természetvédőként akkor vált híressé, amikor az emberiség éppen kezdte megtanulni, hogy „vannak olyan dolgok, amik nem eladók”. És éppen akkor készült a sokadalom e nagy igazságot elfeledni, amikor talán minden halandóból természetvédőt kellett volna faragni. (Elsőként a politikusokból, hogy elegendő pénzt adjanak a brutálisan kifosztott élővilág védelmére.) A természettudós ismeretterjesztő David Attenborough 76 éves testvérbátyja, Richard még időben érkezett: 1999-ben forgatott játékfilmje szívhez szólóan mutatja be azt a világot, amelynek megőrzése mindnyájunk életprogramja lehetne.

tovább >>

2019. február 19.

Hatalmas a kísértés a jóra!

Hétköznap esténként a két jól ismert doktor – a kisvárosi Christian Kleist és a fővárosból falura költöző Martin Ellingham – szívmelengetően mulatságos kalandjai közt szokatlanul rövid epizódokból összefűzött német sorozat jelenetei bukkannak fel mostanában. A lélek orvoslásával foglalkozó, Apró bűnök című produkció. Színtere egy több évszázados katolikus templom gyóntatószéke, ahol két felszentelt pap várja a bűneik megbánásával és a javulás szándékával betérő embereket. A 2018-ban forgatott vígjátéksorozatról „csak” az utca emberétől hallani, közjárműveken, szupermarketek pénztárgépei előtt sorban állva. Még a műsorújságok is hallgatnak róla. Hogy miért, nem tudom. Egyházi átoktól tartanak?

tovább >>

2019. február 12.

Nyilas Misire várva…

Miként írója, Móricz Zsigmond, a köztelevízió is felnőtteknek szánja az 1920-ban megjelent híres magyar regény, a Légy jó mindhalálig történetét: a száz éve született Ranódy László mozgóképes átirata február 15-én, pénteken korahajnalban, 0.30-tól lesz látható a Duna Televízióban. Remélem, nem csak az alvászavarokkal küzdő aggastyánok és az ilyen-olyan éjszakai munkára rendelt, hivatásos éberek figyelnek majd e siratni valóan elgondolkodtató kilencvenöt percre, de azok is, mind, akiknek mindenkor szívügyük „a sötétben is szivárványozó jóság”.

tovább >>

2019. február 5.

„Az igazságot nem lehet elkerülni. Az igazság kerül el minket”

A százhúsz éve született Páger Antalra több műsorával is emlékezik a köztelevízió. Kivételes tehetségét televíziós sorozattal (A fekete város), gyermekeknek szánt produkcióval (Keménykalap és krumpliorr), nevezetes irodalmi adaptációkkal (Fekete gyémántok, Elveszett paradicsom) ünnepli a Duna Televízió, az M3 és az M5 az elkövetkező napokban. A bűntudattól tépett kisembert, a múltjának fekete foltjait vállaló nagy színészt a Fábri Zoltán által rendezett Utószezon című filmdráma idézi meg. A Duna Televízióban február 7-én, csütörtökön 23.40-től megtekinthető 121 perc a magyar filmtörténet tán legvitatottabb produkciója.

tovább >>

2019. január 29.

Húsz óra, ötvennégy év, új évezred…

A száz esztendős Fábri Zoltánra emlékezve – „jó” magyar szokás szerint kicsit késve s visszhangtalanul – a Magyar Nemzeti Filmalap jóvoltából és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával olyan, a filmrendező mozgóképes nyilatkozataiból összeállított DVD kiadvány jelent meg, amelyből az 1917-ben született és az élők sorából 1994-ben távozó mester alkotói hitvallása is kihallható. Az erőszak, a megalázottság, a lealacsonyodás elviselhetetlensége foglalkoztatta egy életen át, meg az emberi tűrőképesség határa, a félelem légköre, mely – szerinte – mindig új félelmeket szül. (És terjed, akár a pestis.) Filmjeihez Fábri Zoltán szinte szünet nélkül kereste az irodalmi alapanyagokat, Sánta Ferenc 1964-ben Húszórás riport címen megjelent elbeszélése alapján többek által több oldalról is vitatott filmjét rendezte meg. A Húsz órát január 31-én, csütörtökön 21.50-től az M5 tűzi műsorára.

tovább >>

2019. január 22.

A gyermek a jövő, élnie kell, ha körülötte szinte minden pusztulásra ítéltetett, akkor is!

A valós történet alapján készült Fuss, fiú! című német – francia – lengyel film első képsorai az 1942-43-as éveket idézik meg. A további százvalahány perc a következő időket, amikor a felnőtteknek világgá kellett küldeni az oltalomra szoruló gyermekeket; menteni az ajtajukon kopogtató árvákat, az útjaikat keresztező, éhségnek, fagynak, nincstelenségnek, embertelenségnek kiszolgáltatott kisembereket. A gyermek a jövő, élnie kell, ha körülötte minden pusztulásra ítéltetett, akkor is – az Uri Orlev írása alapján az Oscar-díjas Pepe Danquart által megrendezett film szereplői közül többen is ezen íratlan alaptörvény útmutatása szerint tevékenykednek. Mások meg, saját szaros jövőjüket féltve, üldözik a menedék nélkül maradó kiskorúakat.

tovább >>

2019. január 15.

Tégla itt, tégla ott, téglák vannak mindenütt!

Semmit nem adnak ajándékba, mindent magadnak kell megszerezni! – az apa nélkül növekvő, jóravaló gyermeket így idomítja a maffia nagyfőnöke. A feddhetetlen embernek vélt fickó ördögien ügyes pedagógiai mutatványának „gyümölcse” az apjaként tisztelt bűnöző minden elképzelését készségesen kivitelezi; s bár a bűnüldözés elismerésre méltó szakembere szeretne lenni, a bostoni rendőrség elit alakulatába beépülő tégla lesz belőle. Kortársa és hasonmása meg a különleges rendőri alakulat téglája a maffiózók bandájában. Martin Scorsese négy Oscarral is jutalmazott filmjét, A téglát, amely január 19-én, szombaton 22.17-től lesz látható a Duna Televízióban, erős kritikával fogadták mifelénk. Pedig bitangul jó film, izgalmas, fordulatos és fontos is. Azt a képtelen helyzetet vetíti nézői elé, amikor a társadalmi, a gazdasági és a politikai ellentétek úgy nekivadulnak, hogy még „beépülni” is menő, nem csak ölni, gátlástalanul.

tovább >>

2019. január 8.

Holnapután? Vagy az után?

Alapvető klímaváltozás határán vagyunk – a politikusok és tudósok részvételével meghirdetett, nemzetközi konferencián ezt bizonygatja az Antarktiszról nemrég, épp hogy ép bőrrel visszatérő kutató, az általános elismertségnek örvendő klimatológus, a TV2 műsorán január 13-án, vasárnap megtekinthető Holnapután című film főszereplője. Intelmét senki nem veszi komolyan, a leghatározottabban az Államok elnökhelyettese replikázik vele. A német rendező – forgatókönyvíró – producer, Roland Emmerich 2004-es produkcióját bemutatója óta kitartóan bírálják a szakemberek. Az, ami e filmben megesik, „a fizikai lehetetlenség határát súrolja”, állítja a virginiai környezetvédelmi kutató. Más meg azt ismételgeti, hogy „a média által felkapott klímaváltozás elénk vetített képének az alapja fikció”. Azt viszont szinte egybehangzóan állítják, hogy a filmben látható folyamat „drámai gyorsasága teljesen lehetséges”. Gyanítom, a történetnek ezt a tanulságát a Holnapután nézői gyorsan felismerték, ezért lett a felmelegedéssel foglalkozó filmek listáján ez a 124 perc – többszáz-milliós dollárbevételével is – a legeslegelső.

tovább >>

2019. január 1.

Út a szabadságba

Legalább szabadon halunk meg! – biztatja társait a szibériai munkatáborból való szökést régóta tervező amerikai. Fiatalabb rabtársai közül többen is egyetértenek vele. Az Út a szabadságba című amerikai – lengyel filmet, amely január 3-án, csütörtökön 23.45-től lesz látható az RTL KLUB műsorán, megtörtént eset alapján forgatták. Forgalmazói általában kalandfilmként hirdetik. Kritikusai viszont a történet valóságalapját kérdőjeleikkel keretezik. A gulágos adminisztráció mást állít azoknak a férfiaknak a szabadulásáról, akikről a filmbéli szökevényeket mintázták! – mondogatják, rendületlenül. Ne hibáztassuk e jóhiszeműeket dokumentáltnak vélt kételyeik miatt! Inkább soroljuk őket azon szerencsés szegénylegények közé, akik – drámai élethelyzetek híján – még soha nem tapasztalták, embertelenül sötét megpróbáltatások közt miként fénylik föl az emberség.

tovább >>

2018. december 25.

Valóság és képzelet határán

Negyven éve forgatott tévésorozattal várja az újesztendőt az M3; karácsony és szilveszter között a Verne Gyula híres írása alapján rendezett Sándor Mátyást kétszer is műsorába illeszti. December 26. és 28 között két-két részt hoz belőle egy napon, majd december 29. és 31 között a teljes produkciót megismétli. Elmés választás ez, annyi szent! És nem is csak azért, mert mind Vernének, mind a merész fantáziával és tudományos megalapozottsággal dolgozó francia író rokonszenves magyar hősét megjelenítő Bujtor Istvánnak még ma is jókora a rajongói tábora mifelénk. De azért is, mert az a hat óra, melyet köztévénk jóvoltából a társaságukban tölthetünk, talán segít helyrerántani kificamodott értékrendünket. Ebben az igazán gondosan összeállított sorozatban ugyanis még a jogos bosszúnak is Megállj!-t parancsol a könyörület, az emberek jobbik részében – úgy tűnik – minden időben ott fészkelő nagylelkűség.

tovább >>

2018. december 18.

Sötét indulatok, fekete városok és emberek

Tragikus világképet tükröző irodalmi alkotásnak, Mikszáth Kálmán nagyregényének, A fekete városnak a tévéváltozata az M3 karácsonyi ajándéka. A december 19-től 25-ig minden áldott nap 19.10 órai kezdettel jelentkező sorozat – noha 47 esztendővel ezelőtt készült – ma is figyelemre méltó! A Zsurzs Éva által rendezett televíziós produkció is nemzeti életünk – megmaradásunk – esélyeit firtatja, miként Mikszáth utolsó írása, vagy hatvan évvel korábban: hová jutunk, ha körünkben egyetlen olyan társadalmi réteg sem található, amelyik országnyi közösségünknek távlatokat és viselkedési mintákat mutathatna?

tovább >>

2018. december 11.

„A szeretet otthon kezdődik”

Szegényeink szeretetre méltó emberek, méltósággal bánjunk velük! – ezt hajtogatta, eleinte városszerte, majd világszerte az az egyik kalkuttai szerzetesi iskolában földrajzot és hittant tanító apáca, aki, ha biztonságos kolostorát civil teendői miatt el kellett hagynia, másra sem ügyelt, csak arra, miként lehetne a nyomornegyedek lakóin, éhezőkön, betegeken, hontalanokon segíteni. Kalkuttai Szent Teréz szeretetszolgálatát már több mozgóképes alkotás is megörökítette. A Duna Televízióban december 11-én, kedden 23.20-tól – köztévéink egyetlen adventi hangulatot sugárzó adásaként – megtekinthető életrajzi film azonban a legteljesebb képet adja arról az 1910 és 1997 között élt emberről, akinek az életpéldája – napjainkban, mifelénk – talán mindennél időszerűbb. A 180 perces alkotás két részben lesz látható; a Teréz anya – A szegények szolgálója című produkció második részét december 18-án 23.20-tól vetíti a néhanapján, lám, eredeti értékrendjéhez és műsorpolitikájához visszatérő Duna Televízió.

tovább >>

2018. december 4.

80 huszár

Nyolcvanötödik születésnapján a játék- és dokumentumfilm-rendező Sára Sándort két-két munkájával köszöntötte-köszönti a közszolgálati televízió. Teljes életművét is műsorán tarthatná, az 1962-es Cigányok című rövidfilmjétől A vád című játékfilmjéig. (Ez utóbbit már a Duna Televízió elnökeként, 1996-ban forgatta!) A középnemzedék meg az ifjúság is fölismerhetné végre, mi történt mifelénk az emberekben és az emberekkel történelmi-társadalmi földrengések idején. És, persze, némi csöndes tűnődés után azt is, hogy mi történhet ezután… December 6-án, csütörtökön éjszaka a 170 éve valóban megtörtént eset alapján Sára Sándor által írt, fotografált és forgatott játékfilmet, a 80 huszárt mutatja be a Duna Televízió.

tovább >>

2018. november 27.

A hegyi doktor a hét minden napján rendel

Negyvenöt éves tévénézői függetlenségemet feladva, sorozatfüggő lettem. Hiányérzetem támad, sőt, elvonási tünetekkel küszködöm, ha délutánonként nem találkozom Martin Gruberrel, a ZDF jóvoltából 2008 óta újra rendelő hegyi doktorral. Mifelénk hétfőtől péntekig a Duna Televízióban, szombaton és vasárnap a TV2 műsorán fogadja „betegeit” a naprakész orvostudor. Tudom, az 1992 óta szinte folyamatosan megújuló német tévésorozat nem a műfaj leges-legjobbika, négy forgatókönyvírója, négy rendezője és három operatőre sem képes a megfelelő szinten tartani. Pláne évfolyamról évfolyamra, hétről hétre, napról napra! Ám azt valamennyi új és egyre újabb epizódja jól szemlélteti, hogy létezik még olyan sarka a világnak, ahol az egészségügyi rendszer voltaképpen zavartalanul működik. Ha magas hegyek által körülölelt, kis település lakója betegszik meg – a hegyi doktor kezdeményezésére, majd pedig az ő elővigyázatos irányításával – őt is a létező legkorszerűbb intézmények – laboratóriumok, szakkórházak, klinikák, kutatóközpontok, szakrendelők, szanatóriumok, rehabilitációs intézetek – munkatársainak a „közreműködésével” kezelik. Szélsebesen.

tovább >>

2018. november 20.

Felnőni nehéz!

Volt idő, amikor az embereket a szerint osztályoztam, hogy szeretik-e Micimackót, vagy sem. Aki Milne bácsi Karinthy Frigyes által magyarított Csekélyértelmű Medvéjét szereti, rossz ember nem lehet – ezt vallottam. Amikor aztán a felnőtt kor küszöbén e szelekciós elvemet feledni próbáltam, szépen fel is sültem. Amint az az HBO műsorán november 24-én, szombaton este nyolctól megtekinthető, Viszlát, Christopher Robin! című angol életrajzi filmből is kiviláglik, kilencvenegynéhány évvel ezelőtt a Micimackó-mesék forrásánál is hasonló életelveket és élményeket csipegethettek fel az emberek. Gyerekek, felnőttek egyaránt. Akik az eredeti szövegben Winnie-the-Pooh-nak nevezett játékállatot az első kiadás után megkedvelték, szinte minden élethelyzetben boldogultak. Azoknak azonban, akik csak a mackós történetek nyomában felszikrázó sikerre meg a siker pekuniáris hozadékára ügyeltek, magányosan, vigasztalanul kellett élniük. Még a meseírónak és a mesecsiholó fiúcskának is. Háborúban és békében – egyaránt.

tovább >>

2018. november 13.

Ábel a rengetegben (Esetleg a példatárunkban is?)

A Székelyföld mesés valóságát – valóságos meséjét –, Tamási Áron Ábeles történeteit 25 éve mozgóképesítette Mihályfy Sándor. Időtálló irodalmi adaptációt hagyott ránk a 2007-ben ígéretes tervekkel teletömött tarisznyájával a „túlsó partra” költöző rendező. A híres regénytrilógiából (Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában) forgatott televíziós sorozat bemutatója óta semmit sem veszített első látásra is felismerhető értékeiből: megfontolt hűséggel tükrözi, amit az író a trianoni döntés utáni Erdélyről országnak-világnak el akart mondani. Mindenek előtt azt, hogy az ostobán rendelkező békediktátum e világszép térségnek „csak” a határait változtatta meg, őshonos lakóinak észjárását, hitét nem tudta kikezdeni. Az Ábel a rengetegben című 102 perc november 15-én, csütörtökön 23.25-től lesz látható a Duna Televízióban.

tovább >>

2018. november 6.

Akár egy ló…

Egy ló még akkor is képes nemes érzelmeket kiváltani az emberekből, ha embertelen körülmények közt kénytelenek élni. Steven Spielberg e tételt tanúsító, mozgóképes tantörténete, a Hadak útján november 11-én, vasárnap 21.05-től látható a Duna Televízióban. A 2011-ben forgatott amerikai-indiai film a világelsők között számon tartott rendező felettébb vitatott munkája: legalább annyian szapulják, mint ahányan rajonganak érte. A locsei.net szerzője – rég bevált szokása szerint az arany középúton maradva – nem ócsárolja, de nem is bálványozza Spielberget, hogy 2011-ben – több más fontos vállalása mellett – ezt a 116 percet összehozta. De hálatelt szívvel köszöni, hogy egy újabb világégés küszöbén, amikor milliók kénytelenek elhagyni harctérré változtatott szülőföldjüket, sokszázezren válnak hajléktalanná, arról mesél gyermeknek, felnőttnek, korhatár nélkül, hogy az élet minden rémisztő fenyegetés, gazság és életveszélyes ostobaság ellenére is emberül élhető. Feltéve, hogy irgalmasok, jóindulatúak, segítőkészek tudunk lenni. Akár egy ló példáján okulva…

tovább >>

2018. október 30.

Házsongárdi életképek

Felhígított értékrendű világunk szülötte nem szeret, és nem is igen tud emlékezni. Halottak napján, a Mindenszentek ünnepét megelőző éjszakán kétségbeesett igyekezettel halloweenezik; vicsorgó tököket farigcsál, és maga is vicsorog. A közszolgálati televízió rendszerint gyámoltalan gyakorlatlansággal segédkezik, hogy közönsége e kínos órákat „letudja”. Ebben az esztendőben azonban az M5 igazán leleményes műsorpolitikával készül a halottak-napi megemlékezés hétvégével meghosszabbított és még őszi vakációval is „súlyosbított” ünnepére. Azt A Házsongárd napjai című ismeretterjesztő sorozatot tűzi műsorára november 2-án, pénteken, méghozzá fő műsoridőben, amelyik Közép-Európa tán legszebb kegyhelyét, a négy évszázadnál is öregebb kolozsvári temetőkertet járja be. Az 1585 óta „jegyzett”, mára már fogalommá vált Házsongárdot, ahol számos sírkő, fejfa, kripta és síroszlop dicséri az életet. Mondhatni: időtlenül.

tovább >>

2018. október 23.

Beszédes csönd – néma tüntetés

Az 1960-as, 70-es években többen és több helyen is susogtak arról a beszédes csöndről, amit tizenéves diákok hoztak össze 1957. október 23-án, a forradalom első évfordulóján. Napjainkban azonban még ezt a vakmerően hősies csöndet is csönd fedi. Vagy az ostobán szabadok ricsaja? – nem tudom. Ám azt igen, hogy A néma tüntetés című dokumentumfilm, amely e tiszteletre méltó némaságot megidézi, az 56-os forradalom méltó emlékműsora 2018. október 23.-án, az M5 esti műsorán. Pedig az ötvenpercnyi összeállítás rendezője, Pajer Róbert nem tett mást, csak megszólaltatta a hatvanegy esztendővel ezelőtti történet közreműködőit, majd ifjú amatőrök segítségével meg is jelenítette, mi zajlott a budai tanodában 1957. október 23-án.

tovább >>

2018. október 16.

„Ez a korszak mindenkinek adósa marad”

A száznegyven esztendeje, 1878. szeptember 21-én Nyíregyházán született Krúdy Gyulára az író elbeszélései alapján Huszárik Zoltán által rendezett Szindbád filmmel emlékezik a Duna Televízió október 21-én, vasárnap 22.40 és 0.15 között. Előtte Kenó-sorsolás, utána Bagi Nacsa Show… Ha van szerző, aki ezeknél méltóbb elő- és utóhangot érdemelne, akkor Krúdy Gyula minden bizonnyal az. Ráadásul a mi zaklatott előéletű köztelevíziónknak volna is miből válogatnia. Tárházában ugyanis szép számmal találhatók Krúdy-adaptációk. A Szindbád film sikerét elirigyelvén, az 1970-es évtizedben a Magyar Televízió minden esztendőben újabb és újabb Krúdy-átirattal jelentkezett. (A ’80-as évtizedben két-háromévente állt elő Krúdy után szabadon gyártott produkciókkal az akkor már királyinak becézett, állami tévéadó.) A lehangolóan körülkerített emlékműsor miatt mégsem érdemes a kedves nézőknek háborogniuk. Inkább azon tűnődjenek – miután a Kikapcs. feliratú gombot rút újmagyar kifejezéssel élve „beüzemelték” – mi mindent kaptunk és kaphatunk attól a magyar írótól, aki – bár hatvan regényt, harmincezer elbeszélést és ezernél is több újságcikket írt – pályáját nélkülözésekkel kezdte, s eladósodva fejezte be.

tovább >>

2018. október 9.

Október 14-ig tizenötször találkozhatunk Sinkovits Imrével

Kilencven éve, 1928. szeptember 21-én született Sinkovits Imre, a nemzet felejthetetlen színésze, hősök, különcök, fortélyos nagy- és kisemberek megszemélyesítője, kedves mesék, elmés ismeretterjesztő sorozatok narrátora, a magyar irodalom legszebb és legfontosabb verseinek megszólaltatója. A színpadon: Ádám és Lucifer, Macbeth, Prospero, Zuboly és Lőrinc barát, Bánk bán és Tiborc megszemélyesítője… E nevezetes évfordulóról köztelevíziónk sem felejtkezett meg, hetek óta műsorába illeszti azokat a mozi- és tévéfilmeket, amelyeket jószerint Sinkovits Imre alakításai tettek és tesznek ma is kitörölhetetlen emlékké az egymást követő nemzedékek tudatában. Október 8. és 14 között a Duna Televízió, az M3 és az M5 jóvoltából tizenöt mozgóképes produkcióban láthatjuk viszont Sinkovits Imrét. A tehetséges pályakezdőt, a mindentudó középkorút és a nagy öreget – hétfőtől vasárnapig, délidőben, koradélután, estelente, éjféltájban, hajnalonta. Napjainkban is könnyen, gyorsan beazonosítható alakokat állítanak elénk ezek a mozgóképsorok: az önmaga gyógykezelésére képtelen orvost, a jólelkű hajléktalant, a szerelmi szenvedélytől fűtött, magányos öreget…

tovább >>

2018. október 2.

Két egyenlő részre osztható, egyenlő szárú háromszögek

Nemzeti gyásznapunkra, az 1849. október hatodikán kivégzett aradi vértanúkra (Knezic Károlyra, Nagysándor Józsefre, Damjanich Jánosra, Aulich Lajosra, Láhner Györgyre, Poeltenberg Ernőre, Leiningen-Westerburg Károlyra, Török Ignácra, Vécsey Károlyra, Kiss Ernőre, Schweidel Józsefre, Dessewffy Arisztidra, Lázár Vilmosra) délelőtti órán és koradélután emlékezik a köztelevízió. A Duna World 11.25-kor az 1943-as Ördöglovassal, amely láttán legfeljebb azon merenghet a néző, micsoda bosszúság lehetett a közutálatnak örvendő Metternich hercegnek, hogy a lánya az őrülten vakmerő Sándor Móricba szeretett bele. A Duna Televízió 15.10-kor az 1983-as Klapka légió című tévéjátékot vetíti, amely viszont Klapka György párnapos kalandját idézi meg. (1866-ban a tábornok – vagy ezerötszáz főt számláló csapatával – újabb magyar szabadságharcot próbált kirobbantani.) Ezekhez az ötletszerűen előrántott „emlékműsorokhoz” képest az egyetlen, valóban gondolatébresztő produkció az M3-on 21.15-től megtekinthető tévéfilm (címe: Kastély csillagfényben), amely majd egy órán át azt elemzi, oly’ időkben, amikor a hatalom mindenkit behálóz, ki az áldozat és ki az áruló? Hogy e szkeptikus kérdéssel köztévénknek október 6-án kell-e az emberek elé állni, nem tudom. De azt igen, hogy kinek, kinek érdemes a maga válaszát rá megadni.

tovább >>

2018. szeptember 25.

Amikor egyik pillanatról a másikra minden változik

Helen Hunt nem csak tehetséges színész, de bátor ember is. Amióta a Lesz ez még így se! című filmben felszikrázó alakítását Oscar-díjjal jutalmazták, forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is meg-megmutatja, mire képes. Az általa írt és filmre vett történetek mindegyike olyan asszonyokat hoz képbe, akik a feltartóztathatatlan alkony előtti, utolsó órákban igyekeznek az életüket rendbe tenni. Törékeny családi kapcsolataikat megszilárdítani, saját gyermeket vállalni… Hétköznapian esendő hőseit – bátorságának újabb bizonyítékát adva –, a forgatókönyvíró, rendező, producer Helen Hunt – hervadásnak indult bájait sem takargatva – maga személyesíti meg. Aki az Amikor minden változik című 96 percet végignézi (a Duna Televízió szeptember 29-én, szombaton 22.05-től tűzi műsorára), megbizonyosodhat felőle, hogy a nyúzott Hunt és az általa felindultan előidézett, zűrös helyzetek is megérdemlik a figyelmet. Elfelejtett, „leírt” nemzedékek ismerhetnek általuk magukra.

tovább >>

2018. szeptember 18.

Minden gyermekben ott rejlik egy jobb világ reménye!

A még élete delén világhírűvé vált Maria Montessoriról sokan tudják, hogy Olaszországban ő volt az első diplomás orvosnő. Többen azt is megjegyezték róla, hogy pályája kezdetén az értelmi fogyatékos gyermekek nevelésének kérdései foglalkoztatták. Azt azonban – érdekes módon – jóval kevesebben könyvelték el magukban, hogy mik voltak azok az általa megfogalmazott és alkalmazott pedagógiai módszerek, amelyeknek hírnevét köszönhette. Honfitársa, Gianluca Maria Tavarelli 2007-ben – négy írót, forgatókönyvírót maga mellé véve – Montessori metodikáját is gondosan „leképezte” – a nagyszerű asszony derűsen keserves, avagy keservesen derűs sorsával egyetemben. A FILM4 műsorán három alkalommal, szeptember 20-án, csütörtökön 20.00 órától, 21-én, pénteken 10.15-től és 20.00-tól, valamint 22-én, szombaton10.20-tól futó életrajzi film, amely az Egy élet a gyermekekért alcímet viseli, napjainkban is számos jó tanáccsal szolgálhatna az óvodás- és iskoláskorú gyermekek nevelőinek. Pláne mifelénk…

tovább >>

2018. szeptember 11.

Szeretni valóan szerelmes tanárok, tanulékony diákok

Szeptember közepén is időszerű az iskolás téma, kiváltképpen, ha olyan játékfilm tálalja, mint az ausztrál Fred Schepisi amerikai-angol produkciója, a Duna Televízióban szeptember 15-én, szombaton 21.10-től megtekinthető Apropó szerelem. A kényes témákhoz mindig is vonzódó rendező ezúttal azt mutatja meg, hogy még két sérült ember is mi mindenre képes (méghozzá tanárként!), ha az olyan kötelező penzumok helyett, mint a tanrend következetes betartása, vagy az osztályzási kötelezettség, tanítványaik képességeinek kibontására és a valóban fontos tudnivalók elsajátíttatására összpontosítanak. Saját kudarcaikat, testi, lelki fájdalmaikat, de még a legszemélyesebb érzelmeiket is félretolva. Persze, jól tudom, a Juliette Binoch és Clive Owen által megjelenített pedagógusokhoz hasonló karakterek mifelénk nemigen vetődnének a katedrának még a közelébe sem. Pedig e tájon is volna mit tanítaniuk!

tovább >>

2018. szeptember 4.

Vajon az igazság szó szerint megfogható? És mozgóképileg?

Sajnos, ugyanazzal a felütéssel kell kezdenem e heti tévéjegyzetemet is, mint két héttel ezelőtt a Zöldárról írtakat: az egész filmvilágot elbűvölő lengyel rendező, Krzysztof Kieslowski 1991-es filmjét, a Veronika kettős életét is hasonlóképpen fogadták, mint Gaál István 1965-ös munkáját: Nyugat-Európában szerették, Kelet-Közép-Európában éjt nappallá téve értetlenkedtek fölötte. Napjainkban azonban, amikor Kieslowski életfilozófiáját alap-, közép- és felső-fokon kéne tanítani (elsőként azt az alapelvét, amely szerint „az ember csak azon változtathat, amivel tisztában van; a változtatás sikerének előfeltétele pedig: önmagunkkal kell tisztában lenni”), érdemes kihasználni a Duna Televízió műsorszerkesztői által biztosított lehetőséget. Szeptember 7-én, pénteken 22.15 órai kezdettel ajánlatos megtekinteni azt a francia – norvég – lengyel közös munkaként forgatott, Veronika kettős élete című Kieslowski művet, amely a befogadót minden időben – ma is – saját életének a „felülvizsgálatára” készteti.

tovább >>

2018. augusztus 28.

Nyolcéveseké a világ…

Szerencsére a szeptember elsejei nagy felhajtás közepette az iskolásokról sem felejtkezett meg a közszolgálati televízió. Miközben a hírműsorok a tanévkezdés népjóléti áldásait ragozzák, a Duna a Nicolas az iskolában című, belga-francia filmvígjátékot fő műsoridőben vetíti. (A pedagógusok megpróbáltatásaira a Duna World a Kosztolányi Dezső elbeszélése alapján, Ranódy László által forgatott Aranysárkánnyal emlékeztet.) A nyolc esztendős Nicolas vagy hatvan éve a francia gyermekirodalom népszerű alakja. Történeteit – a hazai gyermekkönyvkiadásnak köszönhetően – magyar kortársai évtizedek óta ismerhetik. Hogy szülőhazájában miért csak 2009-ben lett e rokonszenves fiúból a mozik hőse, nem tudom. Sem azt, hogy a Maxim Godart által megszemélyesített Nicolas miért csak napjainkban mutatkozik be a kis és nagybetűs m(M)agyar t(T)elevízióban. Azt viszont bátran állíthatom, most, hogy Nicolas végre a mi médiánkba is megérkezik, örvendenünk kell őkelmének!

tovább >>

2018. augusztus 21.

Zöldár vagy fertő?

Idehaza szapulták, Nyugat-Európában lelkesedtek érte. A Le Monde szerint Gaál István 1965-ben forgatott filmje, a Zöldár a legőszintébb, legpontosabb és legérzékenyebb film, amit szocialista országban a sztálini időkről forgattak. Tartok tőle, az augusztus 24-én, pénteken este 21.15-től az M5 műsorán megtekinthető 94 percet a mi tájainkon ismét ellentmondásosan értékelik. A készségesen igazodók talán ugyanazokat a kifogásokat ismételgetik, mint amilyeneket a sikeres filmkritikusi pályáját tragikus fináléval bevégző B. Nagy László hozott fel ellene. Kidolgozatlan a főhős alakja, a morális konfliktusok mögül hiányzik a lélektani megalapozottság… Akik azonban még nem adták fel teljesen természetes, azaz számításmentes értékrendjüket, tudni fogják, nem adott korhoz, évszámhoz kötött történetet tár elénk ez a fekete-fehér játékfilm, hanem időtlenül érvényes igazságot: ahol megtévesztik az ifjúságot, a jövőt mérgezik. Jóvátehetetlenül.

tovább >>

2018. augusztus 14.

Nem szabad semmit sem a sorsra hárítani…
Nem is lehet…

A locsei.net legújabb kori hagyománya, hogy augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a köztelevízió azon adásait ajánlja olvasói figyelmébe, amelyek valóban érdemdús honfitársainkat hozzák képbe. A Magyar Művészeti Akadémia által megrendelt portrékra, valamint Dala István és Hollós László Szerelmes földrajzára minden időben számíthatunk! Televíziós képmásokban még ma is jók vagyunk! Az augusztus 20-i szép ünneppel meghosszabbított hétvége Duna World-ös programjáról ráadásul az is tudható, hogy 18-án, szombaton 13.20-kor a Péterffy András által forgatott Nemeskürty István-emlékműsort vetíti. 19-én, vasárnap, pedig, 19.25-től egyik Szerelmes földrajz-epizódnak szenteli adásidejét. Ha szerencsénk van, a locsei.net által alább sztárolt epizódok valamelyikét, például a Börzsöny lábánál levő Perőcsényt (is) bemutató Buglya Sándor-portrét, vagy dr. Poór Gyulának, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatójának az óbudai körsétáját… Mind a három összeállítás figyelmet érdemel!

tovább >>

2018. augusztus 7.

Kiút a zűrzavarból, ostobaságból és azok érzelmi következményeiből

Két tudós, egymással hadban álló országok polgárai a világmindenség alapvető törvényeit kutatva, majd igazolva keresnek kiutat a zűrzavarból, ostobaságból, a borzalmakból, és azok érzelmi következményeiből. A Philip Martin által 2008-ban rendezett film a német-amerikai fizikusnak, az általános relativitáselmélet megalkotójának, Albert Einsteinnek, valamint az angol csillagász, fizikus és matematikus, Sir Arthur Stanley Eddingtonnak a példájával mutatja meg, az igazán nagy emberek minden időben megpróbálnak nemet mondani az embertelenségre. Az Einstein és Eddington című film augusztus 9-én, csütörtökön 20.00 órától, 10-én, pénteken 6.00-tól tekinthető meg az HBO műsorán.

tovább >>

2018. július 31.

A belülről vezérelt ember

Az önmagát kereső, modern embert mindenki másnál pontosabban mutatja be Fekete Ibolya német – horvát – magyar – chilei közös produkcióként forgatott filmje, a 110 perces Chico, mely augusztus 2-án, csütörtökön 21.15-től, 3-án, pénteken 1.55-től lesz látható az M5 műsorán. A valóságot itt-ott kitalált elemekkel vegyítő, elképesztően kalandos történet öt országban – Chilében, Albániában, Magyarországon, Izraelben és Horvátországban – játszódik, és talán még azzal a nézővel is képes elfogadtatni a főszereplő-főhős, Eduardo Rózsa Flores alaptételét – „az ideológiai összeütközések elkerülhetetlen háborúkhoz vezetnek, és a győzelem soha nem hozza el a szabadságot”, aki e nevezetes személyről soha nem is hallott.

tovább >>

2018. július 24.

„Béke van. De nekünk még nincs”

Az élete nagyobbik részét Svájcban leélő, de magát minden időben magyarnak valló Kristóf Ágota franciául írt regényét 46 nyelvre fordították le, olvasták, vitatták, dicsérték. 2013-ban német – francia – magyar és osztrák közreműködőkkel játékfilm is készült A nagy füzetből, Szász János rendezése július 26-án, csütörtökön 21.15-től, 27-én 02-től lesz látható az M5-ön. Az 1986-ban megjelent írást toldalékoló, itt-ott össze is gabalyító mozgóképes történet 1944-ben, 45-ben, Magyarország nyugati határszélén játszódik, főszereplője egy ikerpár. A nyolc-tíz év körüli fiúkat boszorkányos nagyanyjukhoz menekíti az édesanyjuk, azt remélvén, hogy a faluvégi kicsi házban ép testtel és lélekkel vészelik át a háborút.

tovább >>

2018. július 17.

És Franciska velünk maradt…

A Franciska vasárnapjai című, Simó Sándor által 1997-ben rendezett játékfilm – amely július 20-án 21.15-től, 21-én 02.05-től tekinthető meg az M5 műsorán – a maga csendes realizmusával olyan világról mesél, amely méltatlan helyzetekbe sodorja, meg is rontja az embereket. Ez a 77 perces produkció nem ítélkezik, nem fenyegetőzik, nem is követelőzik, csak sztorizik. Arról a rettenetes történelmi-társadalmi megrázkódtatásról „anekdotázik”, amelynek a következményeitől évtizedek múltán is szenved az a közösség, amelynek e félelmetes „kísérletet” el kellett viselnie. És, mert szelíden, szeretni s szánni való hősökkel érvel az igazság mellett, hogy tudniillik az a társadalom, amely a polgáraiból felszínre hozható hátrányos tulajdonságokra épít, gyors változtatásra vár, el kell hinnünk neki, világunkat sürgősen meg kell újítani! Miért? Hogy senki emberfia ne kényszeríttessék benne semmi rosszra.

tovább >>

2018. július 10.

Legyünk boldogok, amíg boldogok lehetünk! Legyünk kedvesek, nagylelkűek, jók…

Hatvanadik életévén túl életművének látványos összefoglalóját akarta a Fanny és Alexander című filmdráma által Ingmar Bergman közreadni, miközben lépten-nyomon azt hangoztatta, utolsó nagy produkciója lesz ez a grandiózus alkotás. Voltak, akik ügyes reklámfogásnak tekintették a világhírű svéd rendező ezen állítását, ám a néző számára – akár a 197 perces, akár az ötórányi tévé-változatot ismeri – ma is nyilvánvaló, a „nagy illuzionista”, Ingmar Bergman valóban mindent elkövetett, hogy a többször is átigazított és továbbpörgetett műben szinte valamennyi rendezői és forgatókönyvírói vesszőparipája, heppje és kényszerképzete megjelenhessék. Erkölcsi tépelődései is, reményeivel és csalódásaival egyetemben. Az Isten- és boldogságkeresés nagy attrakciójával a fő helyen. A százesztendős Bergman megidézésére keresve sem találhattak volna a Duna Televízió műsorszerkesztői alkalmasabb művet, mint az 1982-ben forgatott és kisvártatva négy Oscar-díjjal jutalmazott Fanny és Alexandert, amely – mellesleg szólván – a legkönnyebben befogadható, színes, látványos és fordulatos bergmaniáda is. Jelen idejű útbaigazításokkal megtűzdelve…

tovább >>

2018. július 3.

Az ifjú Viktória meg az ő állandó minisztere

A 64 éven keresztül uralkodó Viktória királynőről egyre többször és egyre lelkesebben forgatnak játékfilmeket. Ifjúsága és öregsége egyaránt remek lehetőséget kínál a mozi mutatványosainak. A locsei.net szerzője számára, igaz, az öregasszony hétköznapjait bemutató mozgóképes történetek sokkal, de sokkal kedvesebbek, mint a pályakezdő uralkodót megidézők – kiváltképpen, ha az idős uralkodót Judi Dench személyesíti meg – ezúttal azonban mégis a Duna Televízióban július 6-án, pénteken este 20.25-kor megtekinthető, Az ifjú Viktória királynő című amerikai-angol filmet ajánlja olvasói figyelmébe. Igazából nem is a nevezetes uralkodónő tüzetesebb megismerése érdekében. Hanem, hogy az ő „állandó miniszterét”, Albert főherceget, a férjét képbe hozhassam…

tovább >>

2018. június 26.

Szeszélyes nyarak, szeszélyes évek

Letagadhatatlanul itt a nyár! Ez többek között abból is tudható, hogy még a köztévé is hozzá igazodik. Június 30-án, szombaton például, reggel nyolctól este tízig. A Duna Televízió fő műsora e napon 20.35-től Jiri Menzel egyik remeke, a Szeszélyes nyár! Kevésbé népszerű 72 perc ez, mint a Menzel által egy esztendővel korábban forgatott Szigorúan ellenőrzött vonatok, amelyet ugyancsak ’68-ban Oscar-díjjal jutalmazott az amerikai filmakadémia nagyhatalmú grémiuma. De a maga módján legalább olyan jelentős alkotása a Menzelék nemzedéke által világhírűvé tett közép-európai filmművészetnek, mint az 1967-es esztendő legjobb idegen nyelvű filmjeként elkönyvelt, vasutas történet. A Szeszélyes nyár forgatókönyve nem Hrabal elbeszéléseiből vétetett, hanem annak a 20. század első évtizedeiben méltán népszerű, napjainkra azonban méltatlanul feledett Vladislav Vancurának a kisregényéből, akit – mert részt vett a cseh ellenállási mozgalomban – 1942-ben elfogott, majd megölt a hitleri Németország politikai rendőrsége, a Gestapo.

tovább >>

2018. június 19.

Múltunkból cipelt roncsainkból épül a jelen

Ha nem fedeztem volna fel az M5 június 22-i, 23-i műsorán, akkor is ráhangolódtam volna Szomjas György huszonhat évvel ezelőtt forgatott Roncsfilmjére. Miután napjaink Sánta Gizijét láttam kukák közé bedőlni – menthetetlenül. Ámbár ez a sztori nem a nyóckerben, hanem az egyik elitnek mondott budai negyedben esett meg, és az általam megismert, hús-vér Gizi fonnyadtabb is, szutykosabb is volt a filmbéli figuránál, a meghökkentő kis közjáték mégis az 1989-ben játszódó, mozgóképes történetet idézte fel bennem. A kultuszfilmmé avanzsáló produkciót, amelynek a válogatott benyögéseit ma is szívesen citálják az emberek. 1992-ben azért váltottunk jegyet a Roncsfilmre, hogy iszonyú felismerések és borzasztóan nagy hahoták közepette búcsúzhassunk a mögöttünk hagyott világtól. Ha most találkozunk vele, pláne a köztelevízióban – napi híradók szomszédságában – megbizonyosodhatunk felőle: keserves múltunkból tovább cipelt roncsainkból épül a jelen is.

tovább >>

2018. június 12.

Gyerekjáték szülőnek lenni, ha…

Akár hiszik, akár nem, a nagy nyári vakáció kezdetén az RTL KLUB figyelmezteti a szülőket a legeslegfontosabb tudnivalóra: a június 17-én, vasárnap 20.05-től megtekinthető amerikai filmvígjáték, a Gyerekjáték azt igyekszik elfogadtatni felnőtt nézőivel, hogy a gyermekek kedvéért mindenről érdemes lemondani. Még az önzésről is. A tizenkét éven felüli kiskorúakkal meg azt, hogy nincs annál boldogítóbb szünidei program, mint családi körben forgolódni, pezsegni, lábatlankodni, erősödni!

tovább >>

2018. június 5.

Libabőr

Vietnamtól Nagy-Britanniáig sokfelé nézik majd a nagyvilágban a Duna Televízió élő adását június 8-án, pénteken – magyar idő szerint – 19.30-tól, ez már ma biztosra vehető! Nem is „csak” a Fulwell 73 által megszerzett szabadalmi jogok szavatolják a közszolgálati televíziónk által negyedik alkalommal megrendezett komolyzenei tehetségkutató műsor iránti, nemzetközi érdeklődést. A Virtuózok döntője, de korábbi fordulói is azt tanúsították ország-világ előtt, hogy hazánkban még ma is hatalmas a varázsa a klasszikus zenének! Alap, közép és felső szinten is eredményes a zeneoktatás! És van annyi értéktisztelet és szakmai felelősség televíziós közintézményünk alkalmazottaiban, hogy az ezt igazoló műsorfolyamot évről évre meg is tudják rendezni. Hogy miért éppen Nagy-Britannia és Vietnam említendő fő helyen a Virtuózok iránt megnyilvánuló globális érdeklődési körből? Mert Nagy-Britannia lesz az első komolyzenei és televíziós nagyhatalom, ahol a Virtuózokat „másolni” kezdik. Vietnam meg a saját fiára, Ninh Duc Hoang Longra figyel majd, amint Erkel Ferenc Bánk bán című operájának híres áriájával – Hazám, hazám, te mindenem… – a világhír felé szárnyal.

tovább >>

2018. május 29.

Szép vidékek, barátságos bestiák

Zöld napján azt igyekezett tudatosítani nézőiben az M5, hogy van olyan köztévé-részlegünk, amelyik a természet világával kapcsolatos tudnivalókat népszerűsíti. Május 27-én, vasárnap hat órán át Gödöllőről, a negyedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Természetfilm Fesztiválról továbbította a híreket, „szállította” az országos ismertségre érdemes személyeket, a Kárpát-medence Gödöllőn (is?) díjazott természetfilmeseit. Ahogyan az közszolgálati televíziónk oktatási – ismeretterjesztő – kulturális adójától el is várható. Azaz: kicsit ügyetlenebbül. A jó mesterektől menet közben is elsajátítható rutint tudálékossággal helyettesítve. Pedig, ha csak a saját házuk tájára figyelnének, például David Attenborough-nak, Szemadám Györgynek, Gyenes Károlynak az M5-ön mostanában feltűnő produkcióira, akkor is könnyen, gyorsan elsajátíthatnák azt a természetes és közérthető stílust, amellyel a természettudományos ismeretek eredményesen népszerűsíthetők.

tovább >>

2018. május 22.

A világnak annyi! (Vagy mégse?)

Reménytelenül sötét világba viszi nézőjét a mexikói rendező, Alfonso Cuarón 2006-os filmje. Végül azonban reménykedni is megtanít Az ember gyermeke című, kevéssé utópisztikus történet, amely május 25-én, pénteken 21.00 órától tekinthető meg a TV4 műsorán. Az amerikai filozófus – politikai közgazdász – író Fukuyama szerint nyilvánvaló, hogy napjainkban erre a 2027-ben játszódó angol-amerikai filmre kell figyelni. A rendező pedig, röviden, ám találóan meg is indokolja, hogy miért. Nem a már általunk is ismert, és kilenc év múltán föltehetően mindnyájunkat a mostaninál jóval határozottabb és emberségesebb állásfoglalásra késztető menekültkérdés miatt. Hanem, mert azt üzeni: ne higgyük, hogy nem tudunk változtatni az életünkön!

tovább >>

2018. május 15.

Mesetévé, vagy kacattár?

Harminc nap múlva kitör a nagy nyári vakáció, hasznos és biztonságos eltöltése a legtöbb család számára óriási kihívás! Hogy kitől vagy mitől várhatnak segítséget e nagy feladat teljesítése során, nem tudom. De azt sejtem, hogy az évekkel ezelőtt a felnövekvők köztévéjének kikiáltott M2-től nem sok jóra számíthatnak. Ez az adó szorgalmi időben is találomra összehordott kacatokkal szórakoztatja és tanítgatja a gyermeknépet – reggel nyolctól este nyolcig! A hatéveseket csakúgy, mint a kiskamaszokat! (A bölcsis korosztályról meg az óvodásokról adásideje jelentős részében azonban szinte meg is felejtkezik!) Ezt felmérve, sajnos, gyanítható, hogy a nyári szünet hosszú heteiben M2-ék mire lesznek kaphatók! Mickey egér játszóterére terelgetik a gyereknépet? Karácsonyi egerezésre bíztatva kicsiket, nagyobbacskákat, nyáron is? Mint május derekán?

tovább >>

2018. május 8.

Olvasni jó!
Tájékozódni s tudni érdemes!

A tudás még a gazdagságnál is többet ér! – ezt igyekszik nézőiben tudatosítani az új-zélandi rendező, Lee Tamahori filmje, A vadon foglyai, mely május 12-én, szombaton 23.40-től látható a TV2 műsorán. Az 1997-ben forgatott 117 perc Anthony Hopkins által megszemélyesített főszereplője különös figura: annak ellenére, hogy mesésen gazdag, folyton folyvást olvas. Vadregényes északi útjára is könyvvel a tarsolyában indul el. Közvetlen környezete, persze, a különcöknek kijáró, kaján figyelemmel méltányolja poggyászát. Ám az életveszélyes utazás során még a kételkedő kajánok számára is kétségtelenné válik, hogy mi a túlélés holtbiztos eszköze: az ezernyi (nyomtatott) forrásból összegyűjthető ismeret, és nem a mindenhatónak vélt mikrochipes arzenál. Alkalmanként az emlékezet mélyrétegeiből felszínre törő, ósdi erkölcsi alapelvek is, és nem az önzés mindent felülíró, hétköznapi gyakorlata.

tovább >>

2018. május 1.

Üzenet a (televíziós) palackban

Anyák napján világszerte ünnepelik az édesanyákat. Mi, magyarok hosszú idő óta május első vasárnapján köszöntjük őket. Köztelevíziónk azonban – műsor-előzetesei alapján úgy tűnik – tengernyi köz(?)szolgálati teendője közepette ez esztendőben megfelejtkezett az édesanyákról. Helyettük magukra hagyott, sebzett lelkű asszonyokat sorakoztat fel május 6-án, vasárnap a Dunán, a Duna Worldön, az M3-on, az M5-ön. A választékból – Báthory Erzsébet, Gasztroangyal, Forsyte-delnők és fennhéjázón bugyuta polgárasszonyok… – szerintem egyedül az Üzenet a palackban című amerikai film Theresája képviseli – úgy, ahogy – az asszonyokat legalább e napon megillető, emelkedett hangulatot. A kisfiával magára hagyott hírlapíró egy tengerparti palackposta „ihletésére” szeretné az életét újraépíteni.

tovább >>

2018. április 24.

„A boldogsághoz csak egy út vezet, a szabadság!”

Öt ország – olaszok, franciák, spanyolok, amerikaiak, angolok – filmesei készítették, a többi náció apraja-nagyja meg gyanakvással fogadta Az ifjú pápa című sorozatot, amelyet április 28-án, szombaton 21.00 órától kezd el vetíteni reklámok és megszakítások nélkül (!) a FilmBox. Akármit kárognak is az Oscar-díjas Paolo Sorrentino rendezéséről a képmutatók, a tudatlanok meg a nagyokosok, általános figyelemre érdemes produkció az a tízrészes filmfolyam, amelyben a képzeletszülte s mégis igen valószerű ifjú pápa – Jude Law szédületesen meggyőző alakítása által – képernyőnkön megjelenik. A segítségével ugyanis olyan folyamatosan gyötrődő, ellentmondásos személyiséget ismerhetünk meg, mint amilyenekkel – Krisztus követőiként és tagadóiként – nap, mint nap találkozhatunk. Közhivatalban, kórteremben, az út sarában… Elvétve, talán még a világi vagy az egyházi hatalom bércfokán is…

tovább >>

2018. április 17.

Százötvennégy évvel ezelőtt…

Bő másfél évszázadot kanyarodik vissza az időben az, aki április 19-én, csütörtökön 23.50-től a Duna Televízióban Szomjas György 1979-es játékfilmjét, a Rosszembereket megtekinti. Ennek ellenére, mintha napjainkban járna-kelne, olyan jól eligazodhat a történetben. A film bemutatója alkalmával a mozik népének a somogyi betyárvilág 1864-es felszámolása – szolgálatkész filmkritikusok elterelő hadmozdulatai ellenére is – az 1956 utáni, úgynevezett konszolidációs időket juttatta eszébe. Aki 2018 borongós tavaszán a köztelevízió műsorában találkozik e produkcióval, a saját környezetét véli felfedezni általa: kilátástalan szegénységükből zsiványkodva menekülő férfiakat, készséges igazodókat, legjobb cimboráikat is feladó besúgókat… Csak a viseletük más a mai betyároknak és pandúroknak, mint 154 évvel ezelőtti prototípusaiknak. Meg a fegyvereik, amelyekkel kilövik egymást.

tovább >>

2018. április 10.

De szép lenne a világ, ha nem volnának azok a rusnya darazsak!

Nehezen hihető, de igaz: immár az örökifjú Jiri Menzel, a közép-európai filmművészet világhírű fenegyereke is nyolcvan éves! A Duna Televízió – a költészet napján – Hóvirágünnep című rendezésével köszönti. Hogy miért éppen e napon? És miért ily’ késedelmesen? Mindkét jogos kérdésre találni magyarázatot. Menzelnek, miként a teljes életműve, ez a mozija is közeli rokonságban áll a költészettel. Mozgóképesített lírájának csak az eszközei mások, mint az írásjelekkel alkotó poétáknak. A februárban esedékes születésnapi köszöntő elodázása pedig – feltételezésem szerint – azzal indokolható, hogy a műsorszerkesztők megvárták, míg a múlt év novemberében többórás koponyaműtétet elszenvedő, majd hosszú, mesterséges kómával gyógykezelt rendező felépül, és április 11-én, szerdán 22.35-től szokásos derűjével nyugtázhatja, milyen nagyon szeretik és értik őt, meg a műveit kedves barátai és lelki rokonai, a magyarok.

tovább >>

2018. április 3.

Srác biciklivel

Valahol Európában az apjáért és a kerékpárjáért hajt, veszettül a tizenegy esztendős kisfiú, Cyril, akkor is, ha körülötte mindenki azt állítja, sejteti, a családi kötelékekért, a feltétlen szeretetért nem érdemes hajtani. A bicajért? Talán… Ám a feltűnően értelmes és rámenős gyermek nem hallgat senkire. Addig kerekezik, balhézik, amíg a bringáját is, meg az apját is megleli. A kerékpár a viszonylagos szabadságot hozza vissza az életébe, az apjával való találkozás a holtbiztos magányt… A Nyugat-Európában több jelentős díjjal is jutalmazott, mifelénk azonban érthetetlen fanyalgással fogadott Srác a biciklivel című produkciót április 6-án, pénteken 22.40-től tűzi műsorára a Duna Televízió.

tovább >>

2018. március 27.

„A szeretet nem szűnik meg soha”

A keresztényeket kegyetlenül üldöző Saulusból – a damaszkuszi úton – Krisztus követőit elszántan védelmező Paulussá átlényegülő apostol a főszereplője annak a kétrészes történelmi filmnek, amely olaszok, csehek és németek közreműködésével, tizennyolc esztendővel ezelőtt készült. A közel három órás produkció annak a férfiúnak az életét idézi meg, aki Jézussal, noha a kortársa volt, földi életében soha nem találkozott. Ám a tanításait tán azoknál is hatásosabban vallotta s hirdette, akik éveken át a Megváltó nyomában jártak: „Ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok, vagy pengő cimbalom… Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek”… A Szent Pál című film március 30-31.-én, a Duna Televízió húsvéti műsorán lesz látható. Nagypénteken 20.30-tól, nagyszombaton 20.40-től.

tovább >>

2018. március 20.

Bálnákra várva

Harminc évvel ezelőtt, 1988 októberében, az észak-alaszkai Barrow közelében három szürke bálna a szokásosnál is keményebb időjárás következtében a jég foglya lett. Tömör jégfal torlaszolta el útjukat, a nyílt óceánig nem tudtak kiúszni. Ideig-óráig egyetlen – ideiglenes – léken keresztül lélegeztek. Kis- és nagyvállalkozók, természetvédők és médiasztárok, eszkimók meg a Nemzeti Gárda tisztjei, Ronald Reagan és Gorbacsov, valamint egy szovjet jégtörő személyzete „szövetkezett”, hogy a bálnacsaládot a jég rabságából kimentse. Egy esztendő múltán Thomas Rose gondoskodott róla, hogy a televíziós hírek alapján világszerte ismertté vált, igaz történetet senki ne feledje. Igazából azonban a könyv alakban is megörökített „bálnás akciót” a Rose írása alapján forgatott mozifilm népszerűsítette. Az a Mindenki szereti a bálnákat című, 2012-es produkció, amelyet a TV2 műsorán március 25-én, vasárnap 20.40-től lehet megtekinteni.

tovább >>

2018. március 13.

Dérynére figyeljünk március idusán!

Ez igen! Az idei március 15. televíziós műsorával Andics Erzsébet is elégedett lehetne! Tetszik tudni, az az akadémikus, akinek a források figyelmen kívül hagyása és a nyíltan vállalt politikai manipuláció volt a kutatói módszere. Aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriumán a Görgei-kérdést a Magyar Történelmi Társulat elnökeként azzal a határozott kijelentéssel zárta le, hogy „aki árulót véd, maga is áruló”. A Duna World ünnepi műsorának fő látványossága a szovjet szakértők bevonásával 1953-ban forgatott Föltámadott a tenger, az M3-é a híresen hírhedt Zichy-gyémántok talányos történetét felidéző, ’76-os tévéfilm. A Duna Televízió pedig azt az 1964-es Jókai-átiratot hozza, A kőszívű ember fiait, amelyről ma már a jóhiszeműek is messziről megérzik, hogy a kádári konszolidáció által megkívánt célzatosság is benne foglaltatik… Még jó, hogy koradélután az 1951-es Dérynével is találkozhatunk! Ezt a 104 percet ugyanis azok a régi filmesek jegyzik, akik veszedelmes időkben is tudták, hogy a publikumot nem szabad a végtelenségig megtéveszteni.

tovább >>

2018. március 6.

Csoportkép – jó emberekkel

Hangulatjavító tévé-műsorokra vágyó polgártársaimnak ezúttal három olyan sorozatot ajánlok a figyelmükbe, amelyek a Viasat3, a Cool, a Story4 és a Galaxy programjában hétfőtől péntekig, délelőtt, délután, de esténként is azt példázzák, miként lehet elcsípni a bűnözőket – A mentalista, Az utolsó zsaru és Murdoch nyomozó módszereivel. Az amerikai, a német és a kanadai-angol filmfolyam szó szerint is határtalan népszerűsége nem csak a főszereplők – Simon Baker, Henning Baum és Yannick Bisson – rokonszenves egyéniségével magyarázható, hanem azzal a forgatókönyvíróik és rendezőik által rájuk ruházott képességükkel is, hogy kitartóan, mi több: megvesztegethetetlen következetességgel üldözik a törvényszegőket. Függetlenül attól, hogy kisstílű tolvajokat, megtévedt bajkeverőket, vagy fontos posztra, nagy vagyonra vágyó gazembereket kell lefülelniük.

tovább >>

2018. február 27.

„a valóság: az egy-szerelem”

A 90. Oscar díj átadására várva, a Duna Televízió jóvoltából Enyedi Ildikó Simon mágus című filmjét is megismerhetjük március 4-én, vasárnap 22.50-től. E húsz esztendővel ezelőtt forgatott film voltaképpen a Legjobb idegen nyelvű film Oscar várományosaként számon tartott Testről és lélekről című mozgóképes alkotás testvérének is tekinthető: mind a kettő az egyedül valóan valóságos szerelem hétköznapi misztikumát példázza. (Az Oscar gyanús magyar játékfilmet egyébként az HBO tűzi műsorára március 4-én este.)

tovább >>

2018. február 21.

Nem csak a tél örök

Szerelem a pokol tornácán? A szovjet kényszermunkatáborokban? Sokszázezer magyarnak állít emléket a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én, vasárnap 21.00 órától a Duna Televízió műsorán az Örök tél című, új magyar tévéfilm. A Havasi János írása alapján Szász Attila által forgatott 110 perc nem az első és nem is az egyetlen gulágos produkció mifelénk. „Csak” a bátorsága rendkívüli: játékfilmben meri megmutatni, hogy az embertelenség mélységes bugyraiban is szirmot bonthat a szép szerelem.

tovább >>

2018. február 13.

Isten éltesse Cserhalmi Györgyöt!

Az Európa tíz legjobb színésze közé nemzetközi jelentőségű szakmai grémium által beválasztott Cserhalmi Györgyöt kétszáznál is több filmszerepe közül az 1977-es K. O. Csungijával köszönti a Duna Televízió február 15-én, csütörtökön 0.10-kor. Más tévé-adók már korábban elkezdték az 1948. február 17-én született művész ünneplését: az M3 a Rózsa Sándort tűzte műsorára, az AMC a Kontrollt, az M5 A nagy generációt meg a Nárcisz és Psychét… Ám ez a Müller Péter által kitalált, Rényi Tamás által megrendezett és Presser Gábor által „megzenésített” K. O. mindegyiknél jobb választás! Nem azért, mert a történet „eszmei mondanivalóját” az egyik – Bencze Ferenc által hitelesített – mellékszereplő ekként fogalmazza meg: „Mocsokká válik minden a kezetek között!” Hanem, mert a Cserhalmi-jelenség lényegét adja…

tovább >>

2018. február 6.

Ne bízzunk a jövőben! (?)

Az abnormális idők megmérgezik a normális embereket is – e szavakkal igyekszik megnyugtatni hitvesét a jólelkű Josef, amikor már az ablakuk alatt is eszelős jeleneteket rendez a háború. Köztisztelettel övezett munkaadóját kilakoltatják; a kényszerűen elhagyott ház idegenek otthona lesz. A szemfüles szomszédok a tulajdonosváltás forgatagában csak azt emelik el, ami megtetszik nekik. Vagy, amivel szívük hölgyét remélik meghódítani. Horst az ajándék mellé jó tanácsot is csomagol: „Minden reggel gyakorold a tükör előtt, hogy az arcodon tükröződjék a lojalitás!” Az Élet mindenáron című cseh filmszatíra február 7-én, szerdán 22.40-től lesz látható a Duna Televízióban.

tovább >>

2018. január 30.

A fájdalom elmúlik, a szépség megmarad

A fájdalom elmúlik, a szépség megmarad, életrajzírói, de a 2012-es Renoir-film állítása szerint is ez volt a válasza az idős mesternek, Pierre-Auguste Renoir-nak, ha környezete azt kérdezgette tőle, miért oly’ igen fontos számára az életörömöt újra meg újra megfesteni, miközben háborús őrület uralkodik a világon, ő maga meg, egyre gyöngébb, betegebb. A február 4-én, vasárnap 23.25-től a Duna Televízióban megtekinthető 111 perc azonban nem „csak” az agg művész napjainkban is rokonszenves – sőt, egyre rokonszenvesebb – életfilozófiáját hozza képbe, de az egymást követő nemzedékek ellentétekkel sebzett kapcsolatát is. Meg az egymásra találásukat…

tovább >>

2018. január 23.

Tesla sugara

A XX. századi tudománytörténet tán legtitokzatosabb alakját, Nikola Teslát és az ő rejtélyes aktáit idézi meg a Discovery Channel január 28-án, vasárnap este 21.00 órakor. A Jack Murphy és Cameron Prince által jegyzett hatvanperces összeállítás Tesla tán legutolsó találmányát, az általa békesugárnak nevezett, mások által halálsugárnak tekintett konstrukciót „hozza képbe”. Azt a szerkezetet, amely már a működési elvét ismertető sajtótájékoztatón is megbukott. A 200 mérföldes körzetben pusztító sugár helyett az amerikai hadvezetés és a politikai hatalom is az atombomba továbbfejlesztése (tökéletesítése?) mellett szavazott. A Föld lakói, persze, akkor lehettek volna igazán boldogok, ha egyikről sem hallottak volna. Sem a sugárról, sem a bombáról. Sohasem…

tovább >>

2018. január 16.

Látta-e már Budapestet télen?

A magyar kultúra napján, Himnuszunk január 22.-i „születésnapján” sem kényezteti el nézőit a köztelevízió. (S a többi se.) A Duna Televízió este tíz után műsorára tűzi Szabó István Szabó Magda írása alapján 2012-ben forgatott játékfilmjét, Az ajtót, előtte s utána – ahogyan mondani szokás – „néma csönd”. Esetleg amerikai-angol akciókrimi-sorozat, Ridikül, tegnapi lieblingek fércnél maradandóbb művei… Pedig ma már a megmondó emberek is tudják, ki is nyilvánítják: irodalomközpontú kulturális életünket ideje volna más művészeti ágak kincseivel gazdagítani. Mozgóképkultúránk azon értékeivel, például, amelyekről számos honfitársunk tán soha nem is hallott. A 60 éves Nemzeti Filmarchívum három héttel ezelőtt hatvan magyar film online megtekintését tette lehetővé. Nagylelkű indítványukba – tekintettel az óriási érdeklődésre és a magyar kultúra napjára – január 22.-ig kapaszkodhatnak az internet bajnokai. Az a korosztály, az a társadalmi réteg azonban, amelyik az online áldásait nélkülözni kénytelen, legfeljebb a televízió jóvoltából ismerhetné meg e figyelemre méltó régi filmeket. Házhoz szállított, valóban ingyenes ajándék gyanánt.

tovább >>

2018. január 9.

Mélyrepülés – Rézivel

Fanyalognak a tévénézők, fintorog a locsei.net szerzője is: a jókora hírkongatással beharangozott televíziós bemutató, amely a háromszáz éve született uralkodónő, Mária Terézia ifjúságát „mozgóképesítette”, magánfelméréseim szerint a legtöbb embernek csalódást okozott. Az irgalmas szívűek az osztrák – cseh – magyar – szlovák életrajzi sorozat szerény anyagi lehetőségeivel indokolják e kétszer száz perc mind valahány gyöngeségét. A köztévénk újévi szuperprodukciójaként futtatott Mária Terézia mellől – szerintem – nem a pénz, hanem a leleményes forgatókönyvíró, az ihletetten erélyes rendező, a felkészült díszlettervező, az ügyes maszkmester is hiányzott. Sőt, a Duna Televízióban január 5-én és 6-án este, fő műsoridőben (!) sugárzott tévé-moziból az a címszereplő is „kimaradt”, akiről bárki – azaz a tudós történész és a hiányos históriai alapképzésben részesített közember is – elhihette volna, hogy legalább olyan otthonosan mozog a XVIII. században, mint a saját korában, a XXI. században.

tovább >>

2018. január 2.

A tanúságtévő

Kilencven éve, 1928. január 6-án, Kassán született Bacsó Péter, az 1949 és 2008 közötti időszak mozgóképes tanúságtevője. A sors is kegyes volt hozzá, adottságai is kedvezőnek bizonyultak: hat évtizeden át szinte folyamatosan dolgozhatott. A nagypolitika sem naponta gördített áthághatatlan akadályokat az útjába. Pályatársai, ha kérte, fenntartások nélkül segítették. Többen közülük vevők is voltak a munkáira – Keleti Mártontól Fábri Zoltánig, Makk Károlytól Gyöngyössy Imréig. Felsorolni sem egyszerű a magyar filmtörténet azon műveit – Déryné, Fel a fejjel, Katonazene, Két félidő a pokolban, Virágvasárnap, Szerelem, Isten hozta, őrnagy úr, Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka… – amelyek Bacsó Péter forgatókönyvírói, dramaturgi közreműködése nélkül tán meg sem születhettek volna. Vagy, ha mégis, hiányozna belőlük a „bacsós fortély”. Rendezőként az álságosan zavaros hétköznapi valóságot igyekezett hitelesen megörökíteni. Csak mostanában döbbenhetünk rá, hogy a tanúságtevő milyen jól munkálkodott.

tovább >>

2017. december 26.

Szabó Magda legjobb történetei

Századik születésnapján országszerte méltóképpen emlékeztek Szabó Magdára. Az év utolsó hetében a köztévé is iparkodik: közkedvelt regényének, az Abigélnek a televíziós változatát futtatja december 26 és 29. között a Duna Televízió. Ha kunigundás uramék elébb észbe kapnak, az egész esztendőn átívelő mozgóképes visszaemlékezést is kerekíthettek volna a tán legolvasottabb magyar írónő centenáriuma köré, hiszen kevés szerző műveiért kapkodtak oly’ lelkesen a televíziósok és a filmesek az 1960-as, 70-es, 80-as években, de még az új évezredben is, mint az ötvenkét könyvet ránk hagyó Szabó Magda történeteiért.

tovább >>

2017. december 19.

Ahol a gyermek mindennél fontosabb…

2017-ben – úgy tűnik – a „bombabiztos” sikerfilmek és az egyházi ünnepet is számon tartó programok mellett hétköznapi történetekkel telítik karácsonyi műsoraikat a magyar nyelvű tévéadók. Így kerülhet az M3-on futó A Pál utca fiúk, vagy a Duna World-ön követhető, vatikáni élő adás közelébe az az amerikai filmvígjáték, az Ilyen az élet című produkció, amely a maga meghatóan mulatságos eszközeivel azt mutatja meg, mi minden kell ahhoz, hogy igazi család születhessen. Az RTL KLUB december 24-i adásában 20.35-től megtekinthető film, noha első percétől az utolsóig a mi zűrös-zavaros harmadik évezredünket „hozza”, azt a kétezer-valahány évvel ezelőtti emberpárt is eszünkbe juttatja, amelyik a Szeretet parancsát követve alapított családot Betlehemben.

tovább >>

2017. december 12.

Szeressétek Odor Emíliát!

A Szeressétek Odor Emíliát című, 68-as magyar játékfilmet nem lehet nem szeretni! Bárki meggyőződhet erről, ha Sándor Pál rendezését december 15-én, pénteken az M5 műsorán, 21.15 órai kezdettel megtekinti. Ötven (bocsánat: 49) évvel ezelőtt is rajongtunk érte, pár évtizeddel később felnőtt gyermekeink is kedvelték. És most itt az idő, hogy az ő gyermekeik, ahogyan mondani szokás: a jövő reménységei is megismerjék a Szabó Ildikó által megszemélyesített fruskát, aki 121 évvel ezelőtt is tudta, amit mi oly’ igen gyakran feledünk, hogy tudniillik a képmutató önkény ellen is lázadni kell! Ha tudva tudjuk, lehetetlen elmenekülni előle, akkor is.

tovább >>

2017. december 5.

Karácsonykor mindenkire figyelni kell!

A szeretet mindenütt jelen van; a karácsony azoknak jó, akik szeretnek valakit – állítják az Igazából szerelem című angol filmvígjáték hősei és anti-hősei. Az agglegény miniszterelnök, a nevelőapja mellett árválkodó kisfiú, az alkotói válságban senyvedő szépíró, a kiégett rock-sztár… És ki mindenki még abban a 129 percben, amellyel december 10-én, vasárnap 17.15-től vigadhatunk a klasszikus sikerfilmeket futtató AMC-nek (American Movie Classics) köszönhetően! A világ – tán – legjobb forgatókönyvírójaként emlegetett Richard Curtis által írt és rendezett produkcióról aligha kell bárkinek is bizonygatnia, hogy sikerfilm. Karácsonyt váró hangulatban talán azt sem, hogy – a klasszikus szó eredeti jelentése szerint is – mestermű…

tovább >>

2017. november 28.

Jelbeszédes családi film is lehet mulatságos! Sőt: megható!

Karácsonyi „előzetesként” családi filmekkel tűzdelik meg műsorukat a nézőikre is ügyelő tévéadók. A siketnéma Bélier családot bemutató francia-belga filmvígjátékkal azonban, december 1-jén este 22.55-től a 30 éves Európai Filmakadémiát köszönti a Duna Televízió, nem a rendkívüli adottságokkal sújtott és megáldott családokat. Nem a halláskárosultakat üdvözli, nem a jófülűeket sztárolja, de nem is a mutujokat, vagy a különösen tehetségeseket. Az európai kultúra védelme s támogatása érdekében jeles európai filmrendezők által létrehozott szervezet, az Európai Filmakadémia 2015-ben a Legjobb filmvígjáték díjára jelölte A Bélier család című 106 percet. Mi, nézők, a legmulatságosabb, és mégis igen megható családi filmek műfajában is értékelhetjük.

tovább >>

2017. november 21.

A zseni is fenegyerek szeretne lenni

Az Amelie csodálatos élete című francia film világhírű rendezőjének, Jean-Pierre Jennet-nek a 2013-as produkcióját mifelénk családi filmként ajánlják a nézők figyelmébe. Pedig a T. S. Spivet különös utazása című 105 perc – amely november 25-én, szombaton 19.30-tól lesz látható a Duna Televízióban – nem családi film, hanem sivár lelkivilágú felnőtteknek, fagyos apáknak, zárkózott anyáknak szánt, mozgóképes lecke a meghitt családi élet lényegéről.

tovább >>

2017. november 14.

Juno, Kisirma meg a többiek

Kedves film a 2007-ben forgatott Juno. Rendezője, Jason Reitman a tőle megszokott, finoman ironizáló szeretettel mutatja be, mi vár arra a tizenéves leánykára, akiből – a véletlenek összjátékának köszönhetően – kismama lesz. A Paramount műsorán november 18-án, szombaton este és 19-én, vasárnap kora délelőtt is megtekinthető filmnek a címszereplője, Ellen Page is biztosítja a sikert, a 96 percnyi mozi kísérőzenéjéről nem is beszélve! És a locsei.net szerzője, hogy, hogy nem, a várandós amerikai diáklány sztorija mellől mégis hiányolja azt a 2004-es magyar játékfilmet, a Böszörményi Zsuzsa által forgatott Mélyen őrzött titkokat, amelyik egy a mi tájainkon megesett tizenévest jelenít meg. Szeretettel. Iróniától mentesen.

tovább >>

2017. november 7.

Kósa Ferenc nagy mérkőzései

Ha másként nem is, születésnapi köszöntőként meg-megidézi köztelevíziónk a magyar filmtörténet világszerte számon tartott, itt-ott nevezetes díjakkal is jutalmazott, nagy korszakát, az 1960-as, 70-es, 80-as évek filmtermését. Egyik-másik jeles filmrendezőnk, operatőrünk, moziszínészünk kerek évfordulóján a Duna és a Duna World műsorába illeszti azokat a műveket, amelyeket mindnyájunknak ismerni illenék. Az ifjabb nemzedékeknek kiváltképpen. Van, akit – a tényleges érdemektől függetlenül – több filmmel (életművét felvonultató sorozattal!) köszöntenek, és van, akit egyetlen produkciójának megidézésével. Közben, persze, a műsorszerkesztőknek eszükbe sem jut, hogy egyetlen retrospektívvel is fel lehet kelteni a nézők figyelmét az életmű rejtőzködő szakaszai iránt. A nyolcvan éves Kósa Ferencet csak a pár esztendővel ezelőtt raktárok mélyéről előhalászott „krimijével”, A mérkőzéssel ünneplik. Sebaj! Aki november 8-án, szerdán a Duna Televízióban 23.55 órai kezdettel végignézi ezt a bűnügyi históriát, talán-talán érdeklődni kezd a rendező többi, történelmi jelentőségű alkotása iránt is…

tovább >>

2017. október 31.

Lélekmadár a Tűzoltó utcában

Miként a társadalom, köztévénk sem igen tud mit kezdeni a halál gondolatával. November elsejei tanácstalanságát a Duna Televízió a Tűzoltó utca 25 című film bemutatásával „leplezi”. Az 1973-as magyar produkció rendezője, Szabó István különböző halálnemeket jelenít meg az álom és ébrenlét mezsgyéjén tétovázó kilencven percben. A nézőn múlik, melyiket gyászolja vigasztalhatatlanul. Az ágyban, párnák közt exitáló fiatal orvost? Az orvlövész által lepuffantott kiskatonát? A – tán – végérvényesen leterített polgári erkölcsöt és életformát?

tovább >>

2017. október 24.

A hölgy, akinek a hazája volt a hitvese

Előrehozott Erzsébet napokat tartanak a kereskedelmi televíziók. A megelőlegezett eseménysort a DIGI FILM – az 1998-as angol filmmel, az Elizabeth-tel – már október 22-én és 23-án elkezdte, a Sony Max október 28-án, szombaton 18.45-től, majd vasárnap 8.15-től folytatja. Méghozzá a ’98-as király-mozi „következményével”, a 2007-es Elizabeth: Az aranykor című produkcióval. Mindkét káprázatosan kiállított történelmi filmben ugyanaz a tüneményes képességekkel megáldott színész, az európai film világába Ausztráliából érkező Cate Blanchett játssza a címszerepet. És ugyanaz a művész, a szigetországba szintén Ausztráliából érkező Geoffrey Rush személyesíti meg az uralkodó legfontosabb külpolitikai tanácsadóját, hatékony ügynökhálózatának létrehozóját és működtetőjét. A filmbéli Sir Francis Walsingham, persze, nem az Erzsébet-napi köszöntés tartozéka, hanem „csak” a maradandó történelmi tanulságoké.

tovább >>

2017. október 17.

„’56, te árva, ’56, te drága”

Naptárunk rendjének köszönhetően ebben az esztendőben akár három napon is átívelhetnek az 56-os megemlékezések, október 21.-től 23-ig, szombat reggeltől hétfő estig. A hírTV október 22-én, vasárnap kezdi a televíziós visszapillantást, a köztévé másnap reggel. A Duna Televízió, szokásos hétköznapi műsorrendjére ügyelve, éjszaka folytatja. Az MTVA által felügyelt adók görcsösen ügyelnek rá, hogy a korábbi évek október 23-i adásainak lesújtó nézettségi mutatóit feledni lehessen. Ezért aztán a szokásos hétfői gezemice után közvetítik azokat a filmeket, amelyek a nézőket az 1956-os forradalom máig érvényes igazságaira hangolhatnák. Szűkszavú műsor-előzeteseik csak arra jók, hogy az ötvenhatos téma iránt figyelmes embereket is messzire tereljék az úgy, ahogy ünneplő tévéadóktól. Pedig mi mindenről szerezhetnének tudomást…

tovább >>

2017. október 10.

Az élet csak olcsó regény?

Bereményi Géza legelső játékfilmje, az 1985-ös évszámmal jelölt A tanítványok több mint négy évtizedes történelmi hátramenet után – egy 1938-ban valóban megnyitott, majd botrányos körülmények közt, nagy hirtelen be is zárt budapesti kiállítás históriájának a megidézésével – olyan társadalmi kérdéseket feszeget, amelyek a második világháború előestéjén is időszerűek voltak, de a rendszerváltást megelőző években is. És napjainkban is egyre gyakrabban kerülnek elő. Mit tegyen a tudós, a független értelmiségi, a gazdag, meg az élénk ésszel, vasszorgalommal, rendíthetetlen tisztességgel felvértezett szegény legény, ha a magyar társadalom fejlődését akarja elősegíteni? A közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelőjére, az iskolateremtő Magyary Zoltánra és tanítványaira hivatkozva, Bereményi első nekifutásra is olyan történetet mozgóképesített, amelyből kortársai is okulhatnak. Ma is, holnap is.

tovább >>

2017. október 3.

„A balhé mindig ott volt a levegőben”

Középiskolai tananyag is lehetne Kisfaludy András legújabb dokumentumfilmje, az Elhallgatott zenekarok – akár az 1956 után Magyarországot kényszerűen elhagyó zenészekből alakult Filharmonia Hungarica történetét megörökítő Az elhallgatott zenekar című összeállítás. Vagy emlékműsor az 56-os forradalom 61. évfordulóján. A szónoki emelvényekről elhangzó közhelyeknél fontosabb és hatékonyabb ismeretekkel szolgálna azoknak a tizenéveseknek, akik – talán – elképzelni sem tudják, milyen életre szóló élménye lett több nemzedéknek is a huszadik század legszebb szabadságharca. Az a pár nap, amely mindazoknak, akik megélték, gyermeknek, felnőttnek, hívőnek, hitetlennek, képzettnek és tanulatlannak a szabadság ma már szinte felfoghatatlanul mámorító élményét adta.

tovább >>

2017. szeptember 26.

Ne féljetek!

Elég későn értesültem róla, hogy filmszemléje is lesz az idei, Ne féljetek! jelszóval szeptember 17. és 24. között megrendezett Ars Sacra – Nyitott templomok programsorozatnak. Ezért aztán csak utólag tudom olvasóim érdeklődését azon 2016-17-ben forgatott dokumentumfilmek iránt felkelteni, amelyeket Budapest kilencedik kerületében, a DocuArt Moziban lehetett délután négy és este tíz óra között megtekinteni. Erősen bízom benne, hogy a magyar nyelvű tévéadók valamelyike műsorába emeli az Ars Sacra által felsorakoztatott mozgóképek legjavát. Ha nem a köztelevízió, esetleg a HírTV Vetítője?

tovább >>

2017. szeptember 19.

Főszereplő: a gátlástalan nagyravágyás

Shakespeare-nek azt a színművét tűzi műsorára a FILMCAFE szeptember 22-én, pénteken 13.55-től és 23-án, szombaton 7.55-től, amelynek a mondandója a történelem bármelyik periódusában, a világpolitika akármelyik fordulópontján érvényes lehet. Jól tudta ezt Richard Loncraine angol film- és tévérendező, aki Ian McKellen színművészi és forgatókönyvírói (!) közreműködésével olyan játékfilmet hozott össze a tizenötödik századot megidéző királydrámából, a III. Richárdból, amelyben a gátlástalanul nagyravágyó címszereplő jelmezei s kellékei szinte kivétel nélkül mind a huszadik század harmincas éveiből valók. Az évszázadokon átugró produkció így is igen hatásos; mondhatni, a leleményes „időzavarnak” köszönhetően hatásos igazán.

tovább >>

2017. szeptember 12.

A nagy négyes (Vagy ötös?)

A közszeretetnek örvendő, két Oscarral is jutalmazott színész, Dustin Hoffman hetvenöt esztendős volt, amikor filmrendezéssel először próbálkozott. 2012-es produkciójában, amelyet Quartet címen ismert meg a világ – az M5 segítségével pedig, szeptember 17-én, vasárnap 21.15-től a hazai tévénéző nagyközönség Kvartett – A nagy négyes címen ismerhet meg – a Kramer kontra Kramer apafigurájaként megszeretett, és az Esőember zseniális fogyatékosaként meg is siratott művész kortársairól „filozofál”. Az elmúlással farkasszemet néző hetven-nyolcvanévesekről, akiknek akkor sem könnyű életük utolsó lépteit megtenni, ha szép környezetben, kifogástalan körülmények között botorkálnak a vég felé.

tovább >>

2017. szeptember 5.

Amikor honvágyunk támad egy hely iránt,
ami talán már nem is létezik

Régóta tudom – évről évre másokon is látom, magamon is tapasztalom – szeptember első napjaiban honvágya támad az embereknek a közösség és a táj iránt, ahol életük első tíz-tizenöt évét töltötték. Aki teheti, személyesen is felkeresi régi otthonát, első iskoláit; és még akkor is jólesik megpillantania azokat a helyszíneket, amelyek indulásának tanúi voltak, ha seregnyi keserű emléket idéznek fel be. Az 1975-ös születésű Zach Braff 105 perces játékfilmet forgatott erről az érzésről. Több rangos fesztiválon (Sundance, Los Angeles…) is sikert arató mozija, A régi környék szeptember 6-án, szerdán 21.00 órától, 8-án, pénteken 23.45-től látható a FOX Magyarország műsorán.

tovább >>

2017. augusztus 29.

A rettegés arénája

A nagyvilág riasztó hírei – miként a hidegháború éveiben – napjainkban is egyre jobban népszerűsítik azokat a történeteket, amelyek a háborúk, az atomháborúk esélyeit latolgatják. A 2001-ben forgatott, és a szeptember 11-i merényletsorozat előtt pár héttel befejezett amerikai-német film, A rettegés arénája, mely a Duna Televízió műsorán szeptember 2-án, szombaton 23.20-tól látható, azt az egyszerű polgárt is képbe hozza, aki a nagymellényű döntéshozók és szűklátókörű tanácsadóik ellenében is képes megakadályozni a küszöbön álló katasztrófát.

tovább >>

2017. augusztus 22.

Hiteles tudósítások a Föld legforróbb katlanaiból

A 2017-es nyár hevét a gyilkos merényletekről szóló napi hírek is folyamatosan növelték, növelik. A bombák földjén című amerikai film azonban – amelyet augusztus 25-én, pénteken 21.00 órától a FILMCAFE mutat be – akár hidegzuhanyként is „alkalmazható” a Földgolyót körülkévéző rémület hőhullámai ellen. Kathryn Bigelow hat (!) Oscarral díjazott rendezése ugyanis igen hatásosan mutatja meg, voltaképpen mi is ez a jelenünket végzetesen nyugtalanító megfélemlítési sorozat, ismeretlen személyek által kiagyalt, majd üzemeltetett háború. Drog. Kábítószer, amely csak és kizárólag a nagyhatalmú nepperek számításait szolgálja.

tovább >>

2017. augusztus 15.

„Isten nélkül semmire nincs megoldás”

Az ideinél szegényesebb műsorral rég nem készültek augusztus 20-ra a magyarországi tévéadók! Félrelépő miniszterek, kismenők, vakrémületben vergődő maffiavezérek szórakoztatják a népet alkotmányunk ünnepén a kereskedelmi televíziókban, egyetlen szempillantás alatt megunható, hazai „szuperprodukciók” a köztévében. Közönséges hétvégéken ezt a protokolláris programok közt feltűnő, ínséges kínálatot is elviselnénk. Ám azon a napon, amikor a keresztény Magyarországra és annak fenséges szimbólumára, a Szent Koronára is emlékezhetnénk, bizony, nehéz belenyugodni, hogy a honi tévétársaságok fenntartóiknak, az adófizető polgároknak csak a hirtelenjében összekapkodott minimumot juttatják! Még jó, hogy a DUNA WORLD műsorszerkesztőinek eszébe jutott az az ismeretterjesztő sorozat, a Szerelmes földrajz, amely azt is előáshatja a feledésből, hogy milyen szép tájak alkotják és milyen nagyszerű emberek lakják hazánkat! A DUNA WORLD augusztus 20-i műsorán 19.25-től futó Szerelmes földrajz a zongoraművész Szentpéteri Csillát és legkedvesebb mérföldköveit mutatja be. Ha szerencsénk van, e méltán népszerű sorozatnak a nevezetes ünnepnapra becsempészett epizódjai tiszteletre méltó honfitársaink sorát is képbe hozzák. Ha rajtam múlna, az András Ferenc filmrendezőről és az Európa-szerte elismert hegedűművészről, Kathy-Horváth Lajosról forgatott összeállítással aranyoznám az ünnepet.

tovább >>

2017. augusztus 8.

Forró napokon lázas látnivalókkal is jegelhetjük indulatainkat

Világsztárok népesítik be a nyár tán legforróbb moziját, ám a hideg is kirázza, aki augusztus 9-én, szerdán 22.55-től végignézi a Forrongó évszak című amerikai filmet a FILMMÁNIA műsorán. Pedig Euzhan Palcy – a legelső fekete rendező(nő!), aki Hollywoodban önálló produkcióba foghatott – André Brink könyve alapján csak azt jelenítette meg, amit a XX. század utolsó harmadában, a Dél-afrikai Köztársaságban maga körül láthatott: az idő tájt fajgyűlölők, tolvajok és gyilkosok irányították ezt a többek által is édenkertnek nevezett vidéket.

tovább >>

2017. augusztus 1.

Randi a hullaházban, avagy miként lehet túlélni a gyászt?

Ez a nyár is telített nyughatatlan fiatalokkal. Izgágákkal is, akik a szünidei szabadság hatására válnak elviselhetetlenül akaratossá, de olyan zaklatott fiúkkal, lányokkal is, akiket valóban nyomasztó gondok hergelnek. Ez utóbbiak „táborába” tartozik az a két tizenéves, akiket Gus Van Sant 2011-es filmje megrendítően, ugyanakkor bátorító vigaszt nyújtva mutat be nézőinek. A nyugtalanság kora című amerikai mozi augusztus 3-án, csütörtökön 13.50-től, 4-én, pénteken 8.05-től tekinthető meg az AMC műsorán.

tovább >>

2017. július 25.

A fiú, aki „csak” jó ember szeretne lenni

Sok családban nyaranta erősebben mutatkoznak meg az együttélés gondjai, mint az esztendő többi szakaszában. Elviselésükhöz akár a Gilbert Grape című amerikai film is ajánlható, amely július 30-án, vasárnap 21.00 órától fut a FILMCAFE műsorán. A méltán világhírű svéd rendező, Lasse Hallström a – minálunk ma így mondanák: – halmozottan hátrányos helyzetű Grape família történetével azt mutatja be, milyen lehet a sorsa azoknak a fiataloknak, akiknek a felnőtté válás nehéz korszakában családfenntartóként is helyt kell állniuk.

tovább >>

2017. július 18.

Churchill és a viharfelhők

Elsősorban azoknak ajánlom azt a CINEMAX július 20-i műsorán futó Gomolygó viharfelhők című angol filmet, akik e napokban a vizes világbajnokságon kívül másra is kíváncsiak. Például az olyan kiemelkedő képességű államférfiakra, mint amilyen az 1874 és 1965 között élt Winston Churchill lehetett. Richard Loncraine 2002-es mozija – a tengereken innen és túl egyaránt népszerű Albert Finney közreműködésével – azt a férfiút jeleníti meg, aki a fél világgal is szembeszállt, hogy politikai elképzeléseit megvalósíthassa. Közben, persze, vaskos kudarcok is érték…

tovább >>

2017. július 11.

Meg kell szabadulni attól, ami viszályt kelt közöttünk

Nem csak szerethető, de időszerű is az a harmincegynehány éve forgatott családi film, Az istenek a fejükre estek, amely július 15-én, szombaton 20.50-től fut a TV2 műsorán. Afrika őslakója, egy busman férfi mutatja meg benne, hogyan kell megszabadulni attól, ami viszályt kelt az amúgy jó szándékú és békés közösségekben.

tovább >>

2017. július 4.

Az ellenszenves doktor, aki igyekszik megmenteni a világot

Nem csak a napjaink legszerethetőbb, legtehetségesebb és legbritebb színészének tartott Benedict Cumberbath kedvéért érdemes megnézni az HBO műsorán július 5.-től július 8-ig szinte folyamatosan futó amerikai akciófilmet, a Doctor Strange-et, de a világmindenségről látványosan hirdetett ötletei miatt is. A július 5.-én, szerdán 20.00 órától, 6-án, csütörtökön 10.45-től, 8-án, szombaton 9.40-től és 21.25-től megtekinthető, 2016-os produkció ugyanis azt próbálja illusztrálni, hogy multiverzumunkban milyen titkok létezhetnek az anyag érzékelésén túl.

tovább >>

2017. június 27.

KAFF-ogni jó!

A Kecskeméten június 21. és 25. között megrendezett, Földgolyó horizontú animációs fesztivál komoly ajándéka volt az a sok jó televíziós sorozat, amely a felnövekvőket színesen, mulatságosan és mégis okosan igyekszik felkészíteni a mindennapok nagy kalandjaira. A hírös város egyre hírösebb szemléjének a díjai is kellő számban méltányolták a televíziós produkciókat: A nagyon hosszú vakáció című francia sorozatot is jutalmazták, a Kojot és a sápadt arcú című magyar sorozatot is, a Cigánymesék legújabb epizódjával és a Hoppi-mesékkel egyetemben. A többszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát utólag is ünneplő Egér című sorozat legelső epizódját szintúgy. És alighanem azt is a gyermekek iránti, általános figyelem jeleként könyvelhetjük el, hogy a közönség díját a 8-14 éveseknek szánt báb-animáció kapta, a francia Claude Barras rendezése. Igaz, az Életem Cukkiniként című 65 perc nem televíziós sorozat, hanem egészestés mozifilm…

tovább >>

2017. június 23.

Az engedelmesség művésze – az erős akarat mestere

Engedelmeskedni az anyagnak címmel a nemzetközi hírű ötvösművész, Kótai József mutatkozik be az M5 nézőinek június 25-én, vasárnap 13.50-kor.

tovább >>

2017. június 20.

Vuk és a Kapitány is emlékezik

A 90 éve született rajzfilmrendezőre, Dargay Attilára Az erdő kapitánya című nagyfilmjével (is) emlékezik a gyermekek köztelevíziója, az M2. Június 25-én, vasárnap 18.15-től azt is bemutatják, hogyan készült az a környezetvédelmi ismeretekkel is szolgáló hetven perc, amelyben a cím- és főszereplő modellje a rendező igazi kutyája volt. A száznál is több filmet „jegyző” Dargay Attila elképesztően színes és gazdag életművére június 19. és 24. között két híres sorozatának, a Pom-Pomnak és A nagy ho-ho-horgásznak az epizódjaival is felhívja kis nézői figyelmét a Magyar Televízió. A mozikban legeslegkedveltebb rajzfilmjét, a Vukot vetítik.

tovább >>

2017. június 13.

A legyek ura

Még pár nap, és kitör a nagy nyári vakáció, s ez legalább annyi gondot jelent a felnőtteknek, mint amennyi örömöt az iskoláskorú felnövekvőknek. Az éjjel-nappal sikeres mozifilmeket futtató CINEMAX korhatár nélkül vértezi fel ellene az érdekelteket: június 14-én, szerdán például, este 20.00 órától a William Golding Nobel-díjas regénye alapján a világhírű színházi direktor, Peter Brook által 1963-ban forgatott angol filmet tűzi műsorára. A legyek ura című nagy történet legelső, s voltaképpen máig felülmúlhatatlan mozgóképes változatát.

tovább >>

2017. június 6.

Aki a virágot szereti…

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a magyar közmondás, amelyet egyesek a leghosszabban – hetvenkét esztendőn át – regnáló francia uralkodó, a Napkirály esetében is helyénvalónak tartanak. A híres angol színész, Alan Rickman A virág románca című munkájával forgatókönyvíróként és rendezőként is megpróbálta igazolni ezt a feltevést. Június 10-én, szombaton a Duna Televízió és az AMC nézői is megbizonyosodhatnak róla, hogy milyen sikerrel. A 2015-ben forgatott angol romantikus film a New York-i székhelyű amerikai kábeltévé magyar nyelvű adásában déli 12.00 órakor lesz látható (előző nap, június 9-én, pénteken délután 16.00-kor), nemzeti adónkon, a Dunán 22.10-kor.

tovább >>

2017. május 30.

Boldog születésnapot Béres Ilona!

Béres Ilonának, a Nemzet Művészének június 4-i születésnapja alkalmából négy mozgóképes munkáját is bemutatja a köztelevízió. A Zojka szalonja című tévéfilm (az 1986-as produkcióban a címszereplőt jelenítette meg a művésznő, aki immár a Halhatatlanok Társulatának az örökös tagja) május 30-án 11.20-kor, 31-én 2.20-kor a Duna World-ön lesz látható. Az elsőszülött június 1-jén 11.15-kor és június 2-án 2.20-kor szintén a Duna World-ön fut majd. A kőszívű ember fiai című Jókai-adaptáció első része június 3-án 15 órakor tekinthető meg a Duna Televízióban, a második rész június 4-én 15.30-kor. A Macskafogó című, magyar – kanadai – NSZK koprodukcióban készült animációs film, amelyben Béres Ilona gyönyörű, mélyen zengő hangját Pissy-nek kölcsönzi, június 4-én 10.05 órai kezdettel jelenik meg az M2-őn. Ha valaki, a szépkorú színésznő meg is érdemli az országos (vagy inkább interkontinentális?) hatósugarú ünneplést!

tovább >>

2017. május 23.

Agora

Az emberiséget minden időben megosztó gyűlölködés 16 évszázaddal ezelőtt Alexandriában megesett történetét jeleníti meg az Agora című, spanyol-máltai film, amelyet május 24-én, szerdán 21.00 órakor tűz műsorára a FILMCAFE. Alejandro Amenábar 2009-es produkciójának a főszereplői valóban élt, nevezetes személyiségek. A szép és okos Hypatia a világ első ismert matematikusnője, a püspök, aki a vesztét okozta, Alexandriai Szent Cirill az 5. századi rettenetes hitviták éltetője volt. Synesius–Szünesziosz püspök pedig, aki írásaival Hypatia munkásságát az utókor számára megőrizte, a bölcsességéért általánosan tisztelt hölgy tanítványa volt. Akik a legdrágább spanyol filmként számon tartott Agorát „jegyzik”, sok más mellett arra is erősen ügyeltek, hogy az ókori világ legnagyobb könyvtára, az alexandriai Muszeion is úgy jelenjen meg a 21. századi nézők előtt, amilyen az emberi tudás legteljesebb ókori tárháza a Krisztus születése utáni 4 –5. században lehetett.

tovább >>

2017. május 16.

Szép gemenci ujjgyakorlatok

Igaz, értesüléseim szerint legfeljebb karácsonykor jelenik meg a köztévében, a locsei.net mégis 20. heti műsorajánlót tesz közzé róla. Higgyék el nekem, ezerszer jobb a Gemenc – Árterek világa című hatvan perc kedvéért moziba menni, mint az eheti tévé-balgaságok közt szemelgetni! Ki tudja, hányadik Terminátor a Film +-on, Szenes Iván a Duna World-ön hétfőtől péntekig, A pampák királya című brazil telenovella az M3-on… Kell ez nekünk? Az első-filmes Olma Frigyes munkája sem tökéletes alkotás, de legalább emlékezetes és kedves képsorok láthatók benne a fekete gólyákról, a gímszarvasokról és a vaddisznókról, a rétisasról és a kerecsensólyomról, a szürke gémről…

tovább >>

2017. május 9.

Motel

Sose gondoltam, hogy vén fejjel véres horrorfilmet fogok ajánlani Kedves Olvasóim figyelmébe! Most mégis ezt teszem: a magyarországi HBO műsorán május 12-én, pénteken 21.20-kor és 13-án 3.45-kor megjelenő amerikai film, a Kelet-Közép-Európában játszódó Motel ugyanis érdemes térségünk lakóinak a figyelmére. A 2005-ös – a „nagy” Tarantino által támogatott – produkció láttán ugyanis könnyen-gyorsan fölfogható, milyen egyszerű s veszélytelen vállalkozás egy régiónak és népének rossz hírét kelteni.

tovább >>

2017. május 2.

Határtalan szeretet

Anyák napján – május 7-én, vasárnap – édes gyerekversek és amerikai szuperprodukciók mellett az anyaság lényegére utaló produkcióval is szolgál a köztelevízió: az M5-ön 21.05-től lesz látható az az igaz történet alapján forgatott, angol – amerikai – francia játékfilm, amely azt mutatja meg, hogy milyen természetfölötti kötelék fűzi az embert a gyermekéhez. Stephen Frears rendezése annak a Martin Sixsmith-nek a kutatása alapján készült, aki az ír Philomena Lee-nek segített megkeresni az asszonytól az ’50-es években elszakított, majd messzi földön kiárusított gyermekét.

tovább >>

2017. április 25.

Ha Isten úgy akarja

Tudomásomra hozták, hogy az apa–fiú kapcsolat Arany Jánosénál korszerűbb példáit is várják – sőt, elvárják – akik a locsei.net-et figyelemmel követik. Nékik is, másoknak is üzenem: a CINEMAX-on április 28-án, pénteken 8.35-kor és 17.15-kor, május 2-án, kedden 11.45-kor, 3-án, szerdán 4.30-kor futó, 2015-ös olasz filmvígjátéktól a korunkbeli parabolák egyikét meg is kaphatják! A Ha Isten úgy akarja című 88 perc napjaink tanulékony apáit és útkereső fiait mutatja be. Igaz, nem oly’ költőien, mint Arany János, de legalább annyi szeretettel

tovább >>

2017. április 18.

Látlelet

Ha egy időben süt a nap és zuhog az eső, azt szokás mondani mifelénk: Veri az ördög a feleségét! András Ferenc Karlovy Varyban fődíjjal jutalmazott filmszatírája is ezzel a voltaképpen régen is, ma is értelmezhetetlennek tűnő mondással kezdi a mulatságot. Veri az ördög a feleségét című rendezése legközelebb április 20-án, csütörtökön 23.50-től, a Duna Televízió műsorán lesz látható. Napsütéses zápor is van a 95 perces produkcióban, Balaton környéki édes élet is, a Bereményi Géza forgatókönyve alapján pörgő történet valójában a képtelen magyar valóság látlelete. Amikor 1977-ben a Veri az ördög a feleségét című játékfilmet bemutatták, nagy elégedetten azt suttogtuk róla: Ez ám a kádári szocializmus kritikája! Ma már, nagy szomorúan azt is elmondhatjuk: Napjainké is!

tovább >>

2017. április 11.

Kicsoda Ferenc pápa?

Nagypénteken, amikor mi, keresztények Jézus Krisztus kereszthalálára emlékezünk, a Duna Televízióban 22.50-től látható dokumentumfilm választ ad e kérdésre: Kicsoda Ferenc pápa? Az Andres Garrigó által rendezett, spanyol produkció Jorge Mario Bergoglio megválasztásának évében, 2013-ban készült. A római katolikus egyháznak az amerikai kontinensről is, de Szent Ignác szerzetesrendjéből, a jezsuiták köréből is elsőként érkező vezetőjét mutatja be Európának és az Argentínán túli nagyvilágnak. A legfontosabb tudnivalót teszi közzé róla: Szent Péter 266. utóda arra buzdítja az emberiséget, ne engedje, hogy a borúlátás, a pesszimizmus legyőzze.

tovább >>

2017. április 4.

Hajrá, n(N)yuggerek!

Éppen egy éve, 2016. április 6-án módosították a nyugdíjtörvényt Angliában. Az új állami nyugdíj bevezetése milliószámra sodorta kétségbeejtő helyzetbe az idős embereket. Közülük az ugyancsak 2016-os Nyuggerek című akcióvígjáték rendezője, John Miller azokat mutatja be, akik bankrablóként próbálnak e nyomorúságos állapotból kikecmeregni. Idehaza nem túl lelkesen fogadták a Gyűrűk urából és az 1990-es évek Titanic-mozijából is jól ismert Bernard Hill főszereplésével forgatott 96 percet. Honfitársaink a hasonló témájú magyar mozihoz, a 2007-es Konyechez mérték a Nyuggereket, noha az a kelet-közép-európai múltat idézi meg. Az angol produkció viszont – alighanem – az interkontinentális holnapot.

tovább >>

2017. március 28.

Delfines kaland

Több mint ötven éve lettek filmsztárok a kiváló értelmi képességükről is, az emberek iránti rokonszenvükről is híres emlősállatok, a delfinek. Legelőször az 1963-as, Flipper című film népszerűsítette őket, legutóbb a már a harmadik évezredben forgatott Delfines kaland, amely április 1-jén, szombaton 19.20-tól lesz látható az RTL KLUB „családi mozijában”. Nem „csak” azért érdemes felnőttnek, gyermeknek megtekinteni ezt a csaknem kétórányi kalandfilmet, mert Charles Martin Smith rendezése legalább annyira érdekes, mint amennyire tanulságos, hanem, mert már „úton van” a történet folytatása is. A Delfines kaland 2-nek egy elárvult delfinbébi, Hope a hőse.

tovább >>

2017. március 21.

Ha Lajcsi királyt kivághatnánk, el is felejthetnénk…

A tavaszi szünet közeledtével az előrelátó tévéadók egyre több családi mozit illesztenek műsorukba. A magyarországi HBO március 26-án, vasárnap 16.10-kor a 2016-os világsikert, A dzsungel könyvét futtatja. Alkalmas, mondhatni: naprakész választás a Disney legújabb és legmodernebb produkciójával a kisgyermekes családokat tévékészülékük elé csábítani. A Jon Favreau által rendezett, digitális Kipling-adaptáció ugyanis, a maga hatásos módján arra is felhívja nézői figyelmét, amire – az angol elbeszélő százhuszonhárom évvel ezelőtt közreadott elbeszélésfüzérét lapozgatva – nem is igen szoktunk ügyelni. Hogy tudniillik egymásrautaltságunk tudomásulvétele az élővilág biztonságos jövőjének a záloga.

tovább >>

2017. március 14.

Százhatvankilenc évvel ezelőtt…

Legújabb-kori hagyományainak megfelelően köszönti 2017-ben is köztelevíziónk március 15-ét. Kötelességtudóan közvetíti a hivatalos eseményeket, a Nemzeti Múzeumnál megrendezett díszünnepség hatását például – Lesz, amilyen lesz! alapon – Jamie 30 perces kajáival jegeli. Aztán a szokásos játékfilmek következnek. Az Egy magyar nábob meg a Kárpáthy Zoltán, Columbo, valamint a falkenau-i erdészház közé ékelve; s persze, A Hídember, koraeste s éjfél után, unos-untig ismételve. Az adásnapot pedig – ha a kiadott műsornak hihetünk – Barkó Judit Lélek Boulevard-ja zárja. Világos, mint a nap: kedvére okulhat-kukulhat a magyar, adójából fenntartott köztelevíziója hőn szeretett nemzeti ünnepén is gondoskodik róla. Az M3 azonban – mentve, ami menthető – a nevezetes történelmi évfordulóhoz illő ismeretterjesztő sorozattal áll elő. Ez az Ő napja címmel olyan öt-tíz perces összeállításokat illeszt – Derrick-kel, Starskyval és Huttch-csal teletömött – műsorába, amelyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc igazán jól-, vagy alig ismert közreműködőit idézik meg.

tovább >>

2017. március 7.

Patakországban

Az igazán jó mozgóképes riportokból, dokumentumfilmekből megismert embereket a néző rendszerint személyes ismerősének tekinti. Még évek múltán is eszébe jut, vajh’ mi történhetett velük virtuális megismerkedésük óta. Az Aranykalyiba című filmből tizenhárom évvel ezelőtt megismert gyerekember, a tizenéves Karácsony Emilke például – aki, miként Tamási Áron Ábelje, tavasztól hóhullásig meglett férfit is próbára tevő munkában és magányban, egyedül élt fönn a gyimesi Hidegség magaslatain – nekem is gyakran eszembe jutott. Jó volna tudni, milyen felnőtt lett belőle, mondogattam magamban. Ám rohanó világunkban, amikor a közvetlen közelünkben élőkre is a szükségesnél kevesebb időt szánhatunk, nemigen számíthattam rá, hogy az embernyi ember Karácsony Emilt valaki még egyszer szóba, sőt képbe hozza.

tovább >>

2017. február 28.

Magyar korridor – a bátorság folyosója

Szinte még nem is tudatosult bennünk a 89. Oscar-díj átadásán bejelentett magyar siker – idehaza még nem tudják elegen, tíz millióan legalább, milyen okos programadó mozi Deák Kristóf rendezése, a Mindenki. De még a világra szóló Los Angeles-i botrányt sem tudtuk kellően feldolgozni. (Úton, útfélen azt találgatják az emberek, vajon politikai játszmák áldozata lett a 89. Oscar fináléja? Rasszista nagymenők próbálták az édes Kaliforniai álmot az év legjobb filmjeként elfogadtatni, a másság keserű valóságát kibeszélő Holdfény című filmre szavazó akadémikusok döntését is elfedve s feledtetve?) És máris itt van a 3. Magyar Filmhét, amelynek igazán figyelemreméltó a dokumentumfilmes programja.

tovább >>

2017. február 21.

„Semmiféle tanúltság nem segít
a morális romlottság ellen”

Tisza István életének is, halálának is hatalmas az irodalma. A mozgókép mesterei azonban nem foglalkoztak vele olyan gyakran, mint az írók és a történészek. Közel sem annyiszor, mint híres-hírhedt kortársaival, például, politikai vetélytársával, Károlyi Mihállyal. Ezt a – történelmi ismereteink szerint is – sajnálatos mulasztást szerette volna a maga műfajával helyrehozni a dokumentumfilmes Zsigmond Dezső, amikor Herminamező árnyai címmel a tiszteletre méltó államférfi meggyilkolásának a történetét megidézte. Az ötven perces összeállításnak volt már sajtópremierje, itt-ott mozikban is futtatják. Köztelevíziónk azonban, úgy tűnik, nem igazán érdeklődik iránta. Pedig késedelem nélkül, még a bűntény századik évfordulója előtt be kéne mutatnia!

tovább >>

2017. február 14.

Sírjunk, vagy nevessünk a Házasság hetén?

Kilenc éve hazánkban is megrendezik a Házasság hetét. A bő két évtizeddel ezelőtt Angliából elinduló mozgalom célja, hogy azokat a hagyományos értékeket népszerűsítse, amelyek boldoggá tehetik a házasságokat. Ebben az esztendőben – február 13. és 19. között – a magyar nyelvű televíziós társaságok is részt vállalnak e tiszteletre méltó akcióban: a köztévé szórakoztató filmekkel, a kereskedelmi televízió(k) a lélek sötét zugait is bevilágító, drámai művekkel „érvelnek” a házasság mellett. Hogy melyik szolgáltatástól leszünk okosabbak? Ha sírunk, vagy, ha nevetünk? Nem tudom. Ám azt igen, hogy éveink számától, iskolai végzettségünktől és világnézeti kötődéseinktől függetlenül, mindnyájunknak jól jönne egy igazán hatásos, mozgóképes továbbképző tanfolyam.

tovább >>

2017. február 7.

Sebő 70 – kivonatolt formában

Az énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, egyetemi magántanár és építészmérnök köszöntésére nem „csak” előadóművészeket, zeneszerzőket, népdalénekeseket hívtak meg az MTVA munkatársai. Barvich Iván, Gryllus Dániel, Koltay Gergely, Nagy Albert, Perger László Sebestyén Márta, Soós Réka és Tímár Sára mellé odaültették Sebő Ferenc pályájának mozgóképes útitársait, a kiváló dokumentumfilmest, Székely Orsolyát, valamint a 70-es, 80-as évek televíziós gyermekműsorait igen ügyesen kézben tartó Szabó Mártát is. A két műsorvezető, Bényi Ildikó és Bősze Ádám a felkészült szakemberekre jellemző figyelemmel dolgozott, az ünnepelt pedig, Sebő Ferenc a tőle megszokott közvetlenséggel mesélt, énekelt, muzsikált a szűkre szabott televíziós keretek között. Akik február 11-én, szombaton nem jutnak el a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében A népzene ünnepe címen meghirdetett gálakoncertre, a Duna World délutáni műsorával (15.45: Hogy volt?!) is beérhetik. Sebő Ferenc életműve még kivonatolt formában is ország-világ figyelmére érdemes.

tovább >>

2017. január 31.

Beszélni kell arról is, ami jó…

Beszélni kell arról is, ami jó – állítja a magas politika piszkos dolgait kibeszélő Oliver Stone, és World Trade Center című filmjében, amely február 5-én, vasárnap 22.05-kor, majd február 7-én, kedden 1.50-kor tekinthető meg a Duna Televízióban, az egyszerű emberek jóságát mozgóképesíti.

tovább >>

2017. január 24.

Csinos nők – az egyik orvlövész, a másik robbantási szakértő,
a harmadik örömlány, a negyedik grófnő…

A francia filmrendező, Jean-Paul Salome két dolgot kedvel igazán: régi és igaz történeteket filmre vinni. Az új évezred nyitányaként megrendezett Belphégorját legalább annyian dicsérték, ahányan kárhoztatták. Az általa megidézett Arsene Lupint hasonlóképpen. A 2010-es Kaméleont – kanadai, francia, amerikai közös munkaként – világszerte szapulták, a két esztendővel korábban forgatott Kémnőket némelyek szeretni is tudták. (A locsei.net szerzője is köztük keresendő.) Leginkább a valóban élt háborús hőst, Lisé de Baissacot megszemélyesítő Sophie Marceau miatt, akit január 24-én, kedden 21.45-kor, 25-én, szerdán 16.40-kor e film jóvoltából új szerepkörben pillanthatunk meg a FILMCAFE műsorán. Gépfegyverrel a kezében, a háború öldöklő angyalaként.

tovább >>

2017. január 17.

Puzsér a köbön
(Vagy valahol, a szájvitézek közt)

Mondták már anarchistának, konzervatívnak és szélsőségesen középutasnak, mióta 2016 októberében a legelső Sznobjektívje a hírTV-ben megjelent, Puzsér Róbert napjaink megmondó embere. Szellemesebb, mint amilyen Bayer Zsolt valaha is volt, hatásosabb az aktuális Fábry Sándornál, és alkalmasint feledhetőbb, mint a megboldogult Hofi Géza élcei. Puzsér a köbön! – harsogják hívei, mielőtt kedd esti, szerda délelőtti, szombat koradélutáni és vasárnap későesti műsora elé telepednek. Felfújt hólyag! – hörgik a kritikusai, miközben a fölös kilóitól sikeresen megszabadult szájvitéz legfrissebb összeállításaira várnak. Vagy a régebbi sznobjektívek sokadik ismétlésére. A locsei.net harag és részrehajlás nélkül igyekszik véleményt alkotni róla.

tovább >>

2017. január 10.

Örömhír!

Örömhír: nem szűnt meg, hanem megújult a Szerelmes földrajz című ismeretterjesztő tévésorozat. A megújulás első jelei január 14-én 14.25-től láthatók a Duna Televízióban, a Dárday Istvánt bemutató epizódban. A pályatársai által csak Hugónak becézett filmrendező a vidéki Magyarország szerelmetes hívének vallja magát, nem csodálkozhatunk hát azon, hogy nem városon, hanem a Nyugat-Dunántúlon, Nógrádban és a főváros „vidékies” környékén mutatja meg a nézőknek legkedvesebb tájait.

tovább >>

2017. január 3.

Vajh’ miért került Vuk a nyolcadik helyre?
És Vízipók a tizenharmadikra?

Ó, ha ez az újesztendő nem a lázadás, hanem a gyermekek éve lehetne! – sóhajtozom 2017 hajnalán, kezemben a Kolozsváron kiadott könyvecskével, a Média- és kommunikációtudományi könyvsorozat ötödik kötetével. Kassay Réka tanulmánya a gyermekek társadalmi beilleszkedésében vezető szerepet játszó médiát kutatja. S aki a Barbie vagy Star Wars? című kiadványt elolvassa, a szerzővel együtt azt fogja hajtogatni, hogy Kelet-Közép-Európa régióiban is érdemes volna a jelenleginél jóval nagyobb figyelmet fordítani a médiakultúra korszerűsítésére, a gyermekekkel folytatott párbeszédre s a felnőttek – szülők és pedagógusok – tájékoztatására, ha meg akarjuk találni a közös hangot azokkal az újabb nemzedékekkel, amelyeknek a tanításában, nevelésében, mi több: értékrendjük kialakításában egyre fontosabb lehetőségeket biztosítanak az új elektronikus technikák és az új médiumok.

tovább >>

2016. december 27.

Véres mesékkel zárjuk 2016-ot

Családi filmnek álcázott maffiás történetekkel búcsúztathatjuk a 2016-os esztendőt, a Duna Televízió december 30-án 23.50-től, 31-én 2.10-től a Maffia! című amerikai filmet mutatja be, a DIGIFILM 31-én 18.10-től az amerikai-francia akcióvígjátékot, a Vérmeséket. Jó ez nekünk? – kérdezhetik tőlem e hír olvastán a Kedves Olvasók, és én erre – hebegve, habogva – csak azt válaszolhatom: igen! Talán e két gonoszkodó mozgóképes mulatság ismeretében bátrabban fogadhatjuk a 2017-es hétköznapokat.

tovább >>

2016. december 20.

Rőzsetűz

„Nem vagyok csillag, csak rőzsetűz, de az, amíg ég, meleget tud adni az egyszerű embereknek” – ezzel a Móra Ferenc-idézettel is kezdődhetne december 24-én, szombaton 17.25-kor az M3-on az a Karácsony Mórával című tévéműsor, amelyet – ámbár a benne szereplő rövidfilmek, tévéjátékok és televíziós mesék az 1950-es, 60-as, 70-es, 80-as években készültek – az ünnepi összeállítás időszerű programjaként fogadhatunk. Móra Ferenc írásait a II. világháború után Szőts István fedezte fel a film számára, példáját Rákosi és Kádár regnálása idején boldog, boldogtalan követte. A nézőközönség – háromtól százhárom évesig – régen is gazdagodott, most is gazdagodik a sokféle indíttatású s ideológiájú Móra Ferenc-átiratok által, amelyek fölött mindenkoron az író rőzselángos igyekezete győzedelmeskedik. Milyen jó, hogy ezt az M3 felfedezte!

tovább >>

2016. december 13.

Zűrös, de hiteles történet
advent idejére

Hiába keresgéltem adventi történeteket az 50. heti televíziós műsorok között, csak flörtöseket és méregkeverőseket találtam. Meg háborús propagandafilmeket, az elkötelezett kommunistákat népszerűsítő produkciók mellett. Ezek árnyékában valóságos kincsnek tűnt a zűrös természetű Erin Brockovich története, kiváltképpen, ahogyan Steven Soderbergh – Julia Roberts közreműködésével – közreadja. Az őt megszemélyesítő színésznőre egyre jobban hasonlító, igazi Erin, huszonhárom évvel ezelőtt, botcsinálta jogi szakértőként és környezetvédelmi aktivistaként pontosan azt tette, amit a nagy adventi várakozások heteiben, de az esztendő többi napján is a lelkiismeretes embereknek tenniük kellene: megvédte életveszélyes kórokkal sújtott és megtévesztett embertársait a mindent és mindenkit behálózó korrupciótól; kiszabadította őket a hatalom és a pénz által uralt társadalom rabságából. A 2000-ben forgatott életrajzi film december 15-én, csütörtökön 21.00 órai kezdettel lesz látható a FILMCAFE műsorán.

tovább >>

2016. december 6.

A pávások Kodály mondását igazolják

Esztendeje a 2015-ös esztendő zárszámadásaként ünnepeltem a Duna Televízió Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorát. Most, 2016-ban a magyar hagyományvilág meg a Duna Televízió életképességének örvendhetek általa. A brazil, koreai, spanyol, török szappanoperák iszapjából, amellyel reggel hattól este hétig igyekeznek elterelni a figyelmünket a saját gondjainkról, bajainkról, de az értékeinkről és érdemeinkről is, messze kimagaslik az a produkció, amely Kodály Zoltán mondását igazolja: a néptánc és a népzene, minden akadály ellenére, röpíteni tudja a nemzetet…

tovább >>

2016. november 29.

Semmi sem múlik el egészen…

Éppen egy esztendővel ezelőtt jeleztem Kedves Olvasóimnak, hogy csakhamar látni fogják a 2015-ben megismételt történelmi dokumentumfilm-sorozatnak, Az ókori Hellásznak a folytatását is. Aztán a hosszú s kénytelen várakozásban én, magam sem vettem észre, hogy ebben az esztendőben, október 2. és november 20. között csakugyan megjelent az M3 műsorán Hahn Istvánnak az ókori Rómáról az 1980-as években, kamerák kereszttűzében megtartott előadássorozata. Még jó, hogy az ókortudomány és a televíziós ismeretterjesztés nálam éberebb hívei hétfői hajnalokon olyan felvételeket készítettek a B. Révész László által rendezett produkcióról, amelyeket megtekintve – igaz, csak utólag – a parlamenti képviselőktől az egyetemi hallgatókig mindenkit arra bíztathatok, keresse, sőt követelje ezt a nyolcszor egyórányi televíziós műsort. Nem csak az ókori Rómával kapcsolatos tudása gyarapszik általa, de esetleg a hazai jelennel, jövővel összefüggő elképzelései is szárnyalni kezdenek.

tovább >>

2016. november 22.

Öregember nem vénember

Az egyre népszerűbb internetes divatcég – ügyes reklámfogásként – 65 év feletti gyakornokokat is hajlandó alkalmazni. Hirdetésükre a 70 éves Ben is felfigyel, mert – mint magamagának mondogatja – mozgásban szeretne maradni. S tartozni valahová. Nancy Meyers filmjét, A kezdőt november 24-én, csütörtökön 11.20 órai kezdettel tűzi műsorára a magyarországi HBO. Amikor a fehér tornacipős nyugdíjasok az Egyesült Államokban tévékészülékük közelében tanyáznak. Hogy mifelénk, ahol az idős embereket egyre kevesebben kedvelik – a fehér tornacipőseket meg, ha vannak még ilyenek egyáltalán, mint a fogfájást, úgy szeretik – hányan kattannak rá a Robert De Niro főszereplésével is csalogató vígjátékra, nem tudom. De azt igen, hogy fiatalnak, öregnek érdemes megismerkedni A kezdővel. Ennek a mozgóképes mesének a segítségével ugyanis, talán még nemzedéki szakadékaink is áthidalhatók.

tovább >>

2016. november 15.

Szép karácsonyi ajándék volna!

Az MTVA műsorújságja, az RTV Részletes a Duna Televízió védjegyével hirdeti a vagy ötven éve felnőtt és gyermek által egyaránt kedvelt tévésorozat, a Belle és Sébastien legújabb folytatását. Lehet, hogy ez azt jelenti, a mozikban már megtekinthető, 2015-ös változat karácsonyra köztévénkbe rendeli a teljes filmfolyamot az 1965-ben forgatott első epizódtól kezdve? Meg a más-más rendező által jegyzett, harmadik évezredbeli részeket? Szép ajándék volna!

tovább >>

2016. november 8.

Jeges ablakon át

Torz az az eszme, amely csak erőszakkal tud fennmaradni – írta az 1984-ben meggyilkolt lengyel pap, Jerzy Popieluszko, akinek a vértanúságát 1988-ban (!) a Megölni egy papot című amerikai-francia film adta tudtára a világnak. Brenner Jánost, a 25 esztendős rábakethelyi káplánt 1957-ben gyilkolták meg, és idehaza is kevesen, egyre kevesebben tudnak róla… Az Agnieszka Holland által rendezett filmet, amelyben Isten szolgáját Christopher Lambert jeleníti meg, november 11-én, pénteken 22.00 órakor tűzi műsorára a Duna Televízió.

tovább >>

2016. november 1.

Tanovic mozijának a virtuális túlélők számára is van mondandója

Az 1936-os spanyol polgárháború lelki sérültjeit is kezelő pszichológus Platónt idézi, amikor a török – iraki – iráni – szíriai határvidékről hézagos emlékképekkel hazatérő fotóst próbálja a hallgatás csöndjéből és homályából a hétköznapi valóságba visszahozni. Az ókori népek gondolkodásmódját meghatározó, mondhatni, racionalista filozófus szerint csak a holtak látják a háborúk végét. A kurdok háborúiból a nyugalom honába kollégája nélkül visszaérkező fiatalembernek a szakember csak abban segédkezhet, hogy együtt tudjon élni a fájdalommal, amely utolsó kiküldetése alkalmával útitársául szegődött. Az igazság nyomában című ír – spanyol – belga – francia filmet, az Oscar-díjas bosnyák rendező, Danis Tanovic művét november 5-én, szombaton 22.00-kor, november 7-én, hétfőn 20.00 órai kezdettel tűzi műsorára az AMC.

tovább >>

2016. október 25.

Itt mindig van még rosszabb

Az amerikai filmgyártás fenegyerekének, Steven Soderbergh-nek A jó német című mozijából több számunkra égetően fontos ismeret is kiszemelgethető – például: milyen az a világváros, amelyre négyszázötvenezer bombát dobtak le, s amelynek másfél millió lakosa vált hajléktalanná –, csak az nem, hogy valójában ki a jó német. Aki a romokon akar új életet kezdeni? Vagy, aki a világot szeretné szülőhazájában megszerzett tudásával és tapasztalatával boldogítani? Aki övéiről az igazat, csakis az igazat akarja bevallani? A George Clooney Casablancájaként elhíresült fekete-fehér akciófilm 1945 júliusában játszódik, ám napjainkig elvezet. Az HBO 2-őn október 26-án, szerdán 19.30 órai kezdettel tekinthető meg, 27-én, csütörtökön 2.15-kor. Az „alap” HBO november 4-én, pénteken 13.20-kor vetíti.

tovább >>

2016. október 18.

Hazugságleplek mögött

Hatvanadik évfordulóján nem emlékeznek új magyar játékfilmek az 1956-os forradalomra. A pályázatok révén mostanában életre hívott dokumentumfilmek is a televíziós műsorpolitika homályába veszve idézik fel a XX. század legszebb revolúcióját. Az enyhülés időszakában engedélyezett és az 1990-es nagy forduló közvetlen közelében szorgalmazott mozgóképes leckék jelentős részét az elmúlt hetekben-hónapokban – 1956-60. A magyar filmművészet tükrében sorozatcímen – köztelevíziónk illesztette műsorába. Így aztán a nevezetes napon, 2016. október 23-án azokkal a filmekkel találkozhatunk a Duna Televízióban, az M3-on és az M5-ön, amelyekre az utóbbi időben nem jutott kellő figyelem. Ezek is mindnyájunk megismerésére méltó, fontos alkotások, Sára Sándor Vigyázók című rendezése is, az inkább csak televíziósként számon tartott Téglásy Ferenc munkája, a Soha, sehol, senkinek is. Mészáros Márta immár digitálisan felújított Napló gyermekeimnek című produkciója is…

tovább >>

2016. október 11.

Jó reggelt, világ!

Ki-ki maga döntse el, elszállt-e az idő a 29 éve forgatott, Jó reggelt, Vietnam! című, háborús vígjáték fölött. Új korában – merész hangütéséért, háborúellenes propagandájáért, s persze, Robin Williams fergeteges játékáért is – sokan szerették. Ma legalább annyian fanyalognak a hír hallatán: valamelyik tévéadón ismét felhangzik Adrian Cronaner kurjantása: Jóóó reggelt Vietnaaam!. A Duna Televízió október 15-én, szombaton 19.30-kor tűzi műsorára.

tovább >>

2016. október 4.

Kémek és kisemberek hídja

Van, aki a hibáit sorolja. Van, aki lelkesedik érte. Mint például e sorok írója is, mert, miközben a 20. századi történelmet, a hidegháború vérfagyasztó tetteit teregeti nézői elé, jelenkori félelmeinket is eszünkbe juttatja. A nagypolitika útvesztőiben tétován botorkáló kisemberekét mindenek előtt. Steven Spielberg 2015-ös filmje, a Kémek hídja október 9.-től négy napon át fut a magyarországi HBO műsorán. Vasárnap 20.00 órától lehet megtekinteni, október 10-én, hétfőn 15.15-től, 12-én, szerdán ugyancsak 20.00 órától, 13-án, csütörtökön 11.30-tól. Az amerikai mozi-adónak nem csak a műsorpolitikája, az ismétlési rendszere is figyelemre méltó.

tovább >>

2016. szeptember 27.

Isten ajándéka

Alkalmi közvélemény-kutatásaim szerint a tévénézők többsége a hatodik-hetedik évadnál már undogálja a végeláthatatlan tévésorozatokat. Az olaszok Don Matteója azonban – úgy tűnik – kivétel ezen íratlan szabály alól. A Duna Televízióban esténként, 18.35 órai kezdettel, hétfőtől péntekig megjelenő, kétszáz-valahányadik folytatást is szinte ugyanolyan lelkesedéssel várják az emberek (leginkább a lányok, asszonyok), mint a 2000-ben forgatott, bevezető történeteket. Vagy azok közeli rokonát, a Pietro nevű erdész kalandjaival szórakoztató Alpesi őrjáratot, amelynek ugyanúgy az örökifjú Terence Hill a főszereplője, miként az Isten ajándékaként (is) emlegetett Don Matteónak.

tovább >>

2016. szeptember 20.

„Sejtelmünk sincs az élet mennyei békéjéről”

Köztelevíziónk – legújabb-kori szokásához híven – a legnagyobb magyar 225. születésnapjára is ímmel-ámmal emlékezik. Ha az MTVA hivatalos műsor-előzetesének hinni lehet – és miért ne lehetne? – a fő adón szeptember 21-én is a szokásos hétköznapi kínálatot biztosítják. Még a jó Duna World is Puskás Tivadarra emlékezik, és nem Széchenyi Istvánra. (Szó se róla, Puskás Tivadar is megérdemli, hogy a világ emlékezzék rá, de Széchenyi is, annyi szent!) Állítólag a nevezetes dátum előtt két nappal a végleges formáját magára öltő, új tévéadó, a többség által még be- és el nem fogadott M5 szolgáltatja majd a nevezetes születésnapra szánt ismétléseket. Hozzák az évei múltával egyre zaklatottabb Széchenyi Istvánt megjelenítő Hídembert; valamint egy Széchenyi 225 című összeállítást, amelynek a bemutatóját éppen olyan sűrű homály fedi, mint alkotóinak névsorát. Miközben az ifjú Széchenyit is volna mivel megidézni… A korai élményeiből okosan építkezőt is, nem csak a keserűt, a létre végül nemet mondó, egyszervolt lázadót.

tovább >>

2016. szeptember 13.

Harley és a Davidson fiúk –
meg a Harley-Davidsonnal a Földet körül motorozó magyarok

Négy jó cimbora, Bill Harley és a Davidson-testvérek, Arthur, Walter, William – Milwaukee városában, az otthonuk mögötti fészerben – olyan járművet állított össze a XX. század első éveiben, amelyből rövid időn belül igen-igen népszerű motorbicikli lett. A voltaképpen 113 éve verhetetlen Harley-Davidsonról a hazánkban váltig népszerű ismeretterjesztő adó, a Discovery Channel olyan televíziós sorozatot készíttetett, amelyben a nevezetes jármű világra jöttének a történetét egyre kedveltebb ifjú filmszínészek jelenítik meg. Annak viszont, akit a magyar nyelvű Discovery Channel műsorán szeptember 18-tól, vasárnaponként 21.00 órai kezdettel vetített epizódok magyar vonatkozásai is foglalkoztatják, egy 1937-ben megjelent, izgalmas útikönyvben kell keresgélnie…

tovább >>

2016. szeptember 6.

A személyiség nem jelmez,
nem is váltóruha

Idejétmúlt – fanyalognak fölötte a nagyokosok. Szerintem meg ma is sok ezer ember számára ismerős élethelyzetet mutat be Jancsó Miklós klasszikus filmje, az Oldás és kötés, amelynek az önmagát kereső s ugyanakkor önmaga elől menekülő hősét Latinovits Zoltán játssza. Nem az 53 esztendős, a Duna Televízióban szeptember 10-én, szombaton 15.20-kor, a Duna World-ön 2.25-kor megtekinthető film avasodott meg mostanra, korunk vezető rétegeiből és az őket készségesen kiszolgáló siserehadból veszett ki az önértékelési igyekezet. A nagy kérdés, hogy vajon a tehetségüknek vagy az erőszakosságuknak köszönhető-e fényes előmenetelük, napjaink úgynevezett jó kádereiben talán meg sem fogalmazódik.

tovább >>

2016. augusztus 30.

Tanévnyitóóó!

Évekkel ezelőtt szeptember elsején országos eseménynek számított a tanévnyitó ünnepség. A miniszterelnök szólt a tanulóifjúsághoz, köztelevíziónk pedig, új és eredeti gyermekműsorokkal kedveskedett az iskolába indulóknak. (Olykor politikai felhangok nélkül!) Most az osztódással szaporodó közszolgálati adók is inkább csak az innen-onnan szárnyra kapó oktatáspolitikai rossz hírek cáfolatával próbálják jó kedvre deríteni s munkára sarkallni a diákokat. Meg „a kiadott műsortól eltérő”, kutyafuttában összehozott nemzeti tanévnyitóval, augusztus 30-án, délután ötkor, a Duna Televízió műsorán. A kereskedelmi televíziók pedig, gyermekszereplőkkel ékített drámákkal próbálkoznak. Lehet, hogy ma már egyedül csak Vukban bízhatunk?

tovább >>

2016. augusztus 23.

Előkelő kislányok,
bolondul boldog alattvalók

Már sok filmet forgattak a brit uralkodóról, II. Erzsébetről. Dokumentumfilmeket is, játékfilmeket és televíziós sorozatokat is. A 19 éves trónörököst azonban – aki 18. születésnapja óta állami tanácsos is! – csak 2015 óta, Julian Jarrold rendezői buzgóságának köszönhetően pillanthatjuk meg a filmvásznon, illetve a televízióban. És nem is akármilyen időpontban és környezetben: 1945. május 8-án, a II. világháborút lezáró béke első perceiben, óráiban, bolondul boldog alattvalói közt vigadva, vergődve. A Hercegnők éjszakája című angol filmet augusztus 27-én, szombaton 20.00 órai kezdettel, 28-án10.50-kor tűzi műsorára a magyarországi HBO.

tovább >>

2016. augusztus 16.

Fehér liliomszál

Augusztus 20-án, szombaton lesz a közszolgálati tévékben angol és ausztrál kalandfilm, operett-ünnep, a kisgyermekeknek Dzsungelbanda és préri-kutya… (Magyar mondák vagy népmesék véletlenül sem!) Alkalmatlan adásidőben magyar szentekről és boldogokról szóló ismeretterjesztő összeállítások is futnak majd a Lúdas Matyi, valamint a nem éppen az államalapító Szent István királyra emlékeztető Jókai-adaptáció, Az aranyember mellett. Annak viszont őszintén örülhetünk, hogy állami ünnepünk záróakkordjaként – szokásos helyén, a Duna World-ön – nem Szenes Iván műsorát szolgáltatják nézőiknek köztelevízióink, hanem – 2.20 órai kezdettel – egy 1942-ben készült játékfilmet, az Isten rabjait. A Gárdonyi Géza történelmi regényéből fabrikált 89 perc, amelyet a Duna Televízió e napon 13.25-kor szintén műsorára tűz, minden gyarlósága ellenére is megérdemli a figyelmünket. Azt adja ugyanis, amire a leginkább szükségünk van: a szent életű királylány, Margit erkölcsi tökéletességét felmutatva, a tán legidőszerűbb történelmi példaképet.

tovább >>

2016. augusztus 9.

Válogatott szulejmánkodások

Három és fél éve általában egymillió magyar követi lankadatlan figyelemmel az Oszmán Birodalom legnagyobb szultánjáról, Szulejmánról szóló sorozatot. A történelmi kalandfilm-sor egyes epizódjai után pedig, nagy hangon szapulja azt a világnézetet, amelyet a török televíziósok által gyártott szuperprodukció népszerűsít. Tömeges méretű tudathasadásról kéne beszélnünk e jelenség láttán? Lelki folyamataink összefüggéseinek felbomlásáról? Á, dehogy! „Csak” kóros befolyásolhatóságról, megtéveszthetőségről…

tovább >>

2016. augusztus 2.

Az átgyúrt Akhillész

A harmadik évezred első éveiben gőzerővel igyekeztek filmre vinni az ókori görögök két legnagyobb epikus költeményét, a vak Homérosznak tulajdonított Iliászt és az Odüsszeiát. 2003-ban világszám lett a Trója – Háború egy asszony szerelméért című történelmi kalandfilm, 2004-ben – Brad Pittel a középpontban a Trója, amelyet az RTL KLUB augusztus 6-án, szombaton 19.50-kor tűz műsorára. 2007-ben a Trója – Az elveszett város következett, de az már a téma túlfuttatásának számított, nemigen foglalkozott vele a világ. Igaz, az első kettővel is csak ideig-óráig, a történelmi kalandfilmek kategóriájában.

tovább >>

2016. július 26.

Feldobott kő – százszor is, végül is

Apját internálták, főiskolai felvételi kérelmét – kitűnő eredményei ellenére – visszadobták. Földmérőként járta hát a vidéki Magyarországot, a tájnak és lakóinak szinte minden drámájával szembesült. Csoóri Sándor és Kósa Ferenc forgatókönyvírói közreműködésével első játékfilmjét 1968-ban személyes élményei alapján rendezte meg az az idő tájt már nemzetközi elismertséggel övezett operatőr, Sára Sándor. A Feldobott kő július 27-én, szerdán 21.30 órai kezdettel az 1956-60 A magyar filmművészet tükrében című sorozat keretei közt lesz látható a Duna Televízióban.

tovább >>

2016. július 19.

Fényes szelek, sötét korszakok

A terror visszahat arra, aki gyakorolja – Jancsó Miklós Fényes szelek című filmje, mely az 1948-as vad időket idézi meg, ezt a tételt (is) kifejezésre juttatja, majd igazolja. Az 1956-60 A magyar filmművészet tükrében című televíziós sorozat keretei közt, július 20-án, szerdán 21.30-kor a Duna Televízióban látható film a hatalom szín- és eszmeváltásainak mindenkor kiszolgáltatott ifjúság drámáját mutatja be.

tovább >>

2016. július 12.

Gépek vagyunk, vagy emberek?

Hitchcock után Fellini is megjelenik a nyári tévéműsorokban, az 1970-es években kedvezőtlenül fogadott, az új évezredben azonban a legjelentősebb Fellini filmként emlegetett Casanova július 16-án, szombaton 22.00 órakor, 18-án, hétfőn 3.15-kor látható a FILMCAFÉ műsorán. Ajándék ez az európai filmművészet szerelmesei számára, kiváltképpen, ha azzal is számolnak, hogy a hazai DVD forgalmazóknál hiába keresik az ilyen-olyan hivatalosságok által idejétmúltnak titulált rendező műveit.

tovább >>

2016. július 5.

Marnie, Grace, bűnösök és áldozatok

Biztos nyári tipp Hitchcock rendezéseivel szórakoztatni a tévénézőket, pár hét óta ezzel a trükkel él a Duna Televízió is. Mostanra az igazán nagy hitchcockiádákon – Madarak, Psycho… – is túljutottak, eztán tehát az olyan kevéssé ismert produkciókkal kell a dunásoknak a nézők elé állni, mint amilyen az 1964-es Marnie. Hogy a nézői élményt „prolongálják”, a műsorszerkesztők az alapmű „háttérmoziját” is előszedik: annak a különleges személyiségnek az Olivier Dahan által mozgóképesített históriáját, akivel Hitchcock a szép pszichopata tolvajnő szerepét szerette volna eljátszatni. A Marnie szerepére felkért Grace Kelly azonban az idő tájt már a monacói herceg hitvese volt. És a hercegné – állítólag – széftől széfig is szívesen lépegetett volna, csakhogy a „szívtelen birodalomtól” kis időre szabaduljon. A Marnie július 9-én, 23.15-kor fut a Duna Televízió műsorán, a francia – amerikai – belga és olasz közös munkaként jegyzett Grace – Monaco csillaga egy hét múlva, július 16-án 21.13-kor lesz látható.

tovább >>

2016. június 25.

Éjfélkor Párizsban, Pesten és Budán

Budapest az a város, ahol nem ér véget vasárnap virradóra a francia példa nyomán szerveződő Múzeumok éjszakája. Aki szombaton éjjel megnézi a Nemzeti Galériában Picasso kiállítását, másnap este, sőt még hétfőn délután is találkozhat Pablóval – a FILMCAFE műsorán. És nem is csak az „útkereső óriással”, de párizsi művészbarátaival is, Salvador Dalitól Ernest Hemingway-ig. Woody Allen Oscar díjas filmje, az Éjfélkor Párizsban épp’ jókor érkezik mihozzánk, és ez nem csak a Múzeumok éjszakája miatt mondható el róla. Akkor, amikor egyre többen vágyódnak el a jelenből, egyesek talán csakugyan Pablo Picasso Párizsába.

tovább >>

2016. június 21.

Történelmi vadhajtások a vörös grófnő virágoskertjében

A Kossuth-díjas filmrendező, Kovács András három filmjében is foglalkozott Károlyi Mihály politikusi pályájával. 1973-ban és 1988-ban egy-egy dokumentumfilmet, 1985-ben pedig, látványos játékfilmet rendezett róla. Az utóbbi, A vörös grófnő leginkább a felesége árnyékában tébláboló államférfit mutatja be. Június 25-én, szombaton a Duna Televízió és a Duna World is a nyolcvanadik születésnapjához érkező Bács Ferencet köszönti A vörös grófnő által. A Duna 15.45 órai kezdettel, a Duna World 2.20-kor tűzi műsorára a kétrészes történelmi show-t, amelyben a széleskörű belpolitikai reformokat sürgető grófot, az Osztrák-Magyar Monarchia romjain kikiáltott köztársaság elnökét és a papucs-férjet Bács Ferenc jeleníti meg. Szép kis születésnapi ajándék a színművésznek, hasznos mulatság nekünk, nézőknek, mondhatom!

tovább >>

2016. június 14.

Mancsot csak a gyerekek szeretik?

Ukrajnában és Romániában gyermekek szavazatai alapján kapta meg a legjobb film díját a világhírű magyar mentőkutyáról, Mancsról szóló magyar produkció. Hogy idehaza mit tartanak Pejó Róbert rendezéséről a hat éven felüliek, az – sajnos – nem tudható. Magyarországon nem rendeznek olyan gyermekfesztiválokat, mint amilyen az ukrajnai Children KinoFest, vagy a romániai KINOdiseea. A felnövekvők szórakoztatására rendelt köztévé meg, az M2, szívesebben tűzi műsorára az idegenből érkező kacatot, mint a magyar filmeket.

tovább >>

2016. június 7.

Jutalomjáték

Gárdos Éva elég gyakran foglalkoztatott vágója az amerikai filmiparnak. Több évtizedes szakmai elhivatottságát, szorgalmát azzal jutalmazták az ezredfordulón, hogy a saját gyermekkoráról rendezhetett játékfilmet. Az amerikai-magyar koprodukcióban készült Amerikai rapszódiát az 1956-60 a filmművészet tükrében című sorozat keretei közt mutatja be a Duna Televízió június 8-án 21.25-kor. Gárdos Éva mozijának azonban – minden hibájával és érdemével együtt – a gyermekvédelmi oktatófilmek közt volna a helye, nem az 56-os forradalom személyes történeteit megidéző televíziós sorozatban.

tovább >>

2016. május 31.

Az élet szép

Mintha csak a halálra éheztetett kislányt (és a gyermekvédelmet) gyászoló országot akarná vigasztalni, az önfeláldozó szülői szeretet filmjét tűzi műsorára június 3-án, pénteken 18.40-kor és június 5-én, vasárnap 10.40-kor a Paramount. Az élet szép – hirdeti Charlie Chaplin legjobb olasz tanítványa, Roberto Benigni, a szinte összeszámlálhatatlanul sok rangos díjjal jutalmazott, ’97-es filmburleszk forgatókönyvírója, rendezője s főszereplője. Akit, persze, nem csak díjaztak, de korholtak is, mert „bohózatot csinált” a megsemmisítő táborok szörnyűségeiből.

tovább >>

2016. május 24.

Ahol a látóhatár végtelen…

Ma a világ 160 országában 981 olyan kulturális és természeti értéket tartanak nyilván, amely az emberiség közvagyona. A világ öröksége, melyet a későbbi generációk számára megőrizni közös felelősségünk. Az UNESCO – az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – által kezdeményezett egyezmény értelmében hazánk nyolc világörökségi helyszín védelmére kötelezte el magát. A Fertő-táj, azaz a Fertő tó és az azt övező vidék és annak több települése 2001 óta a Világörökség része. Megóvása – amint arról a május 28-án 10.35-kor a Duna Televízió műsorán futó ismeretterjesztő film is tájékoztatja nézőit – Ausztria és Magyarország közös feladata.

tovább >>

2016. május 17.

Menni vagy maradni?

Hetek óta figyelemreméltó sorozatot futtat a Duna Televízió. 1956-60 A filmművészet tükrében címmel azokat a játékfilmeket tűzi műsorára, amelyek az 56-os forradalmat „előkészítő” történelmi eseményekről, a felkelés örömteli s gyászos napjairól, valamint a megtorlásról mesélnek. Melyik-melyik a maga művészi erejével, őszinteségével. Május 18-án 21.30-kor Sándor Pál 1982-ben (!) forgatott Szerencsés Dániel című filmje lesz látható a Duna Televízióban. Az a mozi, amelyik azt a sorsfordító kérdést feszegeti, amelyet sokan feltesznek maguknak mostanában is: Menni, vagy maradni?

tovább >>

2016. május 10.

Bábel

Fél évszázaddal ezelőtt a hat elemit végzett öregek is ismerték a bábeli történetet. Idézték is, ha felfuvalkodott emberek tüsténkedtek körülöttük. Isten előbb-utóbb megbünteti őket, mondogatták, mint Babilónia népét, amikor égig érő tornyot akartak építeni. Manapság az úgynevezett tanult emberek is többet tudnak Harry Potter fantasztikus kalandjairól, mint a bibliai történetekről. A mexikói filmrendező, Inárritu, mielőtt Bábel című filmjének a forgatásához hozzákezdett volna, stábjának az ótestamentumi Babilóniáról kezdett el mesélni. Tejfehérbőrű, szöszke gyermekszereplői határtalan figyelemmel hallgatták.

tovább >>

2016. május 3.

„Rácpácegresen más volt a röpte a szavaknak”

Nem találkoztam olyan emberrel, aki Lázár Ervint ne szerette volna! Az 1936 és 2006 között élt, kedves, megértő, segítőkész, vidám férfiút is szerették, ha valakinek megadatott, hogy személyesen ismerje (szerencsére sokaknak megadatott), az írót is. A „mesemágust” – írásai alapján. Ha köztünk maradhatott volna, s tíz esztendővel ezelőtt – hosszú s irgalmatlan dulakodás után – nem teperte volna le a rút Halál, május 5-én, nyolcvanadik születésnapján lelkes sokadalom köszöntené. Napjainkban azonban – jobbára – a hiányával küszködünk. Legfájóbban, ha a televízióra figyelünk…

tovább >>

2016. április 26.

Ahogyan a Nap mesélte…

Két esztendeje a sorozat nyitófilmjére, a Cigánymeggyre hívhattam fel a figyelmét Kedves Olvasóimnak. Egy évvel ezelőtt azt a két díjat hírelhettem, amellyel a Velencében megrendezett nemzetközi animációs fesztiválon, a Carton on the Bay-en a kecskeméti rajzfilmstúdióban, a méltán világhírű, 100 részes Magyar népmesékhez hasonló alkotói szándékkal útjára indított Cigánymeséket jutalmazták. (Az egyiket azért adták, mert a zsűri ítélete szerint egyensúlyra talált bennük a régi és az új animációs technika. A másikat lenyűgöző kísérőzenéjével érdemelte ki ez a produkció.) Ezúttal arról az epizódjáról írhatok, méghozzá úgy, ahogyan „az örök idők óta világító nap mesélte az öregasszonyoknál is pletykásabb kósza szélnek”, amelyik azt a szerelmes cigánylegényt mutatja be, akit egy vízi tündér olyannyira magába bolondított, hogy a kedvéért mindent és mindenkit odahagyott volna.

tovább >>

2016. április 19.

Azé a szívük, aki fölemeli

Idehaza mesterségesen (is) gerjesztett érdektelenség és masszív értetlenség fogadta Goda Krisztina Veszettek című rendezését. Párizsban, az április 5. és 12. között 33. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztiválon, a FIFE-n – a közönség szavazatai alapján! – 90 versenyfilm közül a legjobb játékfilm díját kapta meg a napjaink égető társadalmi kérdéseit feszegető produkció. Úgy tűnik, Párizsban „első blikkre” is felfogták e film nézői, amit itthon a nagyokosok sem akartak észrevenni, hogy ez a történet nem szélsőjobboldali fenegyerekekről, bőrfejűekről szól. Hanem azokról a kallódó fiúkról, akiknek azé a szívük, aki fölemeli.

tovább >>

2016. április 12.

A végtelenségig nyújtott utazás

Divat lett róla, s éppen az ifjúság körében gúnnyal beszélni. A hír, hogy április 13-tól a Duna Televízió megismétli az 1989 és 96 között Lucy Maud Montgomery regénye alapján forgatott, Váratlan utazás című, 91 részes kanadai sorozatot, az éles nyelvűeket most is lendületbe hozta. Internetes élcelődésük közben azt, persze, elismerik, a Duna Televízióban az első epizódtól az utolsóig futtatott filmfolyam remélhetőleg megkíméli nézőjét a hosszadalmas reklámbetétektől, az epizódok önkényes megkurtításától. A Story 4-en hétköznap délután 16.15-től vetített történeteket ugyanis szinte az érthetetlenségig szétszabdalják az 1903 és 12 közt játszódó históriához semmiképpen nem illeszkedő hirdetések. Gyakran a történetek befejezésétől is „megkíméltetik” a közönség, az egyes epizódok végéről ugyanis – időhiányra hivatkozva –, az utolsó képsorokat le szokták metszeni.

tovább >>

2016. április 5.

Minálunk minden megtörténhet

Amikor a Magyar Televízió, a moszkvai ősbemutató után nagy sebesen a Stirlitz-sorozatot műsorára tűzte, jó ismerőseim, barátaim vagy nevettek, vagy dühöngtek A tavasz 17 pillanata láttán. Persze, csak egymás között. Mások tisztes (vagy inkább óvatos?) távolból figyelték a Vjacseszlav Tyihonov által alakított hírszerző jól, rosszul megjelenített kalandjait, az 1970-es évek derekán a magyar tévénézők jelentős hányadában még élénken éltek a szovjet hadvezetésről 1945-ben és 1956-ban szerzett tapasztalatok. Sokan a gyarmati sors velejárójaként fogadták idehaza a szovjet filmgyártás szuperprodukciójaként hirdetett, mozgóképes kémtörténetet; hogy a forradalom 60. évfordulójának évében miért kellett elővenni, föl nem foghatom.

tovább >>

2016. március 29.

Csukás István köszöntése

Andersennel egy napon, április 2-án született. A dán meseírót a születése napján, amely egy ideje a Nemzetközi Gyermekkönyv napja is, az egész világon köszöntik, miközben a történeteivel korunk gyermeknépe már csak ímmel-ámmal ismerkedik. A Hans Christian Andersennél 131 évvel fiatalabb magyar írót, a 80 éves Csukás Istvánt viszont, míg a történeteit 3-tól 93 éves korig minden műfajban mindenki lelkesen „fogyasztja”, hivatalos fórumokon szinte senki nem köszönti. Kivétel a Magyar Rádió, amely kétszer fél órát szentel neki – azaz a Süsü című mesejátékának ­–, meg az M2, amely hétvégi programjából a jeles évforduló ellenére sem száműzi a korábban műsorába illesztett Kiscsacsi-sorozat soron következő epizódjait.

tovább >>

2016. március 22.

Pócspetri – avagy az igazságnak mindig megadatik a feltámadás?

A kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét ebben az esztendőben a köztelevízióban a magyarországi keresztényeket megfélemlítő Pócspetri ügyet bemutató dokumentumfilm vetítésével kezdődik, és azzal is fejeződik be. Ember Judit 1982-es (!) rendezésének az első részét a nagyhét kezdetén, március 21-én 1.50-kor tűzi műsorára a Duna Televízió, második részét húsvét hétfőn, március 28-án 1.15-kor. A 108 perces film különleges érdeme, hogy nem csak az igazságot tárta fel, de az évtizedeken át „rendőrgyilkos falunak” nevezett község jó hírének a helyreállításáért is igen sokat tett.

tovább >>

2016. március 15.

Ha Petőfi látná…

Nem magamtól jutott eszembe, a közmédiát kritikus szemmel figyelő fiataloktól hallottam: meg kéne saccolni, a nyögvenyelősen összeállított március 15.-i ünnepi műsorból Petőfi Sándor vajon minek örvendene? A Kossuth Lajost és udvartartását bemutató programoknak aligha, a 80 huszár című történelmi játékfilmnek – talán.  A hajnalok hajnalán műsorra tűzött animációs filmnek, a Fehérlófiának – emberi fogyasztásra alkalmas adásidőben – esetleg. A szülőföldjét bemutató természetfilmet, a Mosonyi Szabolcs által forgatott és még a nagyvárosi nagy- és kismenők által is díjazott Vad Kunságot azonban a mi Sándorunk bizonyára lelkesen fogadná. Ha az égi mezőkről körbetekintve megpillanthatná, végig is nézné…

tovább >>

2016. március 8.

Budapest ostroma

Mielőtt a dokumentumfilmek kategóriájában Oscar-díjjal jutalmazott művek rendezőinek (Sarmin Obed-Csinojnak és Asif Kapadiának) az aranyszobrot átnyújtották volna, a szókimondásáról híres humorista és médiamindenes, Louis C. K. – eredeti nevén: Louis Székely – pár keresetlen szóval illette azt a negatív megkülönböztetést, amellyel ezt a műfajt a játékfilmes lobby kezeli. A helyszínen elnéző mosollyal nyugtázták Székely Lajos szövegét; idehaza, a Saul-film Oscarjától kábult publikum föl sem igen fogta, a „jó rokon” mire hivatkozott. Aztán a II. Magyar Filmhéten a 2015-ös esztendő legjobb dokumentumfilmjének a Drifter című magyar-német játékfilmet kiáltották ki a hazai filmakadémia tagjai, miközben számos szakmailag kifogástalan, fontos és érdekes dokumentumfilm szerepelt a filmhét programján. A Budapest ostroma című, kétrészes produkció például, napok múltán is fogva tartja nézőjét.

tovább >>

2016. március 1.

Hölgyek öröme és diadala:
Downton Abbey!

2015 karácsonyán végérvényesen véget ért az új évezred – tán – legnépszerűbb televíziós sorozata, a folyamatosan tíz-tizenkétmillió nézőt vonzó Downton Abbey, folytatását senki sem remélheti. De nem is kell tőle senkinek sem tartania. Forgatókönyvírója, Julian Fellowes „A csúcson hagyjuk abba!” felkiáltással zárta le az 1912-ben, egy yorkshire-i nagybirtokon kezdődő történetet, és az égvilágon senkinek sem engedi át a folytatás jogait. Magyarországon a hat évadon átívelő széria felét ismerhették meg eddig „hivatalosan” az emberek. Lehet, hogy a Viasat3 március 7-től azért kezdi ismételni a legelső epizódtól az arisztokrata Crawley család háza népének a históriáját, mert a svéd Modern Times Group Broadcasting AB tagjaként működő magyar kereskedelmi tévéadó elhozza nekünk az oly’ nagyon várt maradékot is?

tovább >>

2016. február 23.

Oscar tudja, tán díjazza is…

A Saul fia című magyar filmdráma esélyeire való tekintettel, ebben az évben minálunk is különösen nagy figyelmet fordít a közmédia a 88. Oscar-díj február 28-i ceremóniájára, melyet a Duna Televízió 0.20 órai kezdettel élő adásban közvetít. Hogy hány nézője lesz az öt és fél órán keresztül pörgő – vagy zötyögő – monstre adásnak, amelyet az 51 esztendős amerikai színész, tévé-producer, rendező és forgatókönyvíró Chris Rock „karmesterkedésével” követhetünk, nem tudom. De azt igen, hogy a Nemes Jeles László körüli jelölteket is érdemes szemmel tartanunk, idegeneket és helybélieket egyaránt. Elsőként talán a filmrendezőként ugyancsak most bemutatkozó regényírót, Alex Garland-t ajánlanám.

tovább >>

2016. február 16.

Keresztúton

Zsigmond Dezső, akinek a dokumentumfilmjeit Vukovártól Mar del Plataig oly’ igen nagy figyelemmel követik a szakemberek (is), az utóbbi időkben – a Magyar Média Mecenatúra támogatásával – Magyarpolányban forgatott, a Veszprém megyei, immár nemzetközi hírű település legújabb-kori szomorú históriáját harag és részrehajlás nélkül – felgöngyölítve. Az Egy passió kálváriája című, kétszer ötven perces produkciónak köztévéink nagyböjti műsorában is helye volna, de szinte szünet nélkül békétlenkedő kis magyar valóságunkat minősítő „példabeszéd” is lehetne belőle. Feltéve, persze, hogy sokan ismerik…

tovább >>

2016. február 9.

Magyarország felfedezése

Az immár másfél évtizede folyamatosan jelentkező, Szerelmes földrajz című ismeretterjesztő sorozatban minden a helyén van. Kivéve az adásidőt és az egyes részekről szolgáltatott információkat. Aligha csodálkozhatunk hát azon, hogy a Bartók Béla emlékdíjas és Príma díjas produkció legfeljebb pár embert talál meg, a tömegeket azonban hidegen hagyja. Hajnalok hajnalán, hétköznap 5.45-kor, vasárnap 5.20-kor ugyan ki néz televíziót? Kiváltképpen, ha fogalma sincs róla, hogy az elkövetkező 25 percet kinek a társaságában és mely vidéken töltheti? Ezúttal azonban, minden Kedves Olvasómnak elárulhatom, február 13-án, szombaton a Duna World-ön káprázatosan színes egyéniséggel találkozhatnak, Szemadám György festőművésszel és íróval. És nem is korahajnalban, hanem kései hétvégi reggelen: 9.50-kor.

tovább >>

2016. február 2.

Kisfiú a jövőből, nagyfiúk a Marsról

Négyesztendős fiúunokámmal – miközben szokásos téli nyavalyáinkkal küszködtünk – új animációs sorozatra leltünk: a Disney Junioron minden áldott nap, több alkalommal is feltűnő Miles a jövőből olyan családot mutat be, amelyiknek apraja, nagyja egyvégtében azon munkálkodik, hogy a világegyetem távoli pontjain élőket összekösse, megsegítse. Azt viszont már egymagamban kellett felfedeznem, hogy a Csillagszféra nevű űrhajón élő família milyen közeli rokona a NASA azon asztronautáinak, akiket a hét Oscar-díjra jelölt amerikai játékfilm, a Mentőexpedíció révén lehet megismerni.

tovább >>

2016. január 26.

„Valóságot se rózsaszínre,
se feketére ne mázoljunk!”

Ne keresse a Kedves Olvasó a magyar nyelvű televíziók e heti programjában az alább ismertetett dokumentumfilmet, B. Révész László 1975-ös Kisamerikáját, mert azt bizony, sehol, senki nem tűzi műsorára. Annak ellenére sem, hogy ezt ma már bárki megtehetné. A betiltása után anyagi mivoltában is megsemmisült produkciót ugyanis, a kivágott részletek és a megmaradt negatívok felhasználásával rendezőjének sikerült visszahoznia az „örök halálból”. Producerének, a hazai mozgóképgyártást életben tartó magyar társadalomnak tehát nincs más teendője, mint kikövetelni, hogy ez a kordokumentumként is, filmtörténeti és művelődéspolitikai bizonyságként is fogcsikorgatóan figyelemreméltó ötvenkét perc minél szélesebb körben ismertté váljon.

tovább >>

2016. január 19.

Isten éltesse Bereményi Gézát!

53 évvel ezelőtt Pápán ismertem meg. Akkor éppen Rozner Gézának hívták, és szőke sörényével nemigen tudott mit kezdeni. Emlékszem, Szabó István, a pszichológia tanárom azt mondta, hallani fogunk még róla. Harmincvalahány évvel később, miközben a Széchenyi-film előkészületeiről faggattam, a pápai diákévek is szóba kerültek. Bereményi Géza akkor az olasztanárának, Nagy Sz. Sándornak az alakját is nagy-nagy szeretettel idézte fel. A fővárosból – ki tudja, miért – kiebrudalt fiúnak ő is sokat segített, hogy a felnőtt lét küszöbén, idegen környezetben magára találjon. Az íróként is, filmrendezőként is jelentős életművet maga mögött tudó művész, aki hetven évvel ezelőtt, 1946. január 25-én született, igazolta jó tanárai sejtéseit. Nevelési elveiket is.

tovább >>

2016. január 12.

Most már elég!
Avagy: bunyóra bunyó?

Novemberben az RTL II.-őn tűnt fel, ma, január 12-én a COOL tűzi műsorára. Január 22-én 21.00 órai kezdettel az AXN Magyarország programján lesz látható. Az önvédelmi harcra berendezkedő családanyákat bátorító amerikai filmet, ki tudja, miért, szinte folyamatosan vetítik mifelénk a kereskedelmi televíziók. Michael Apted 2002-es rendezését, mióta a hazai mozikban megjelent, sokan szapulják, ám, ettől függetlenül, egyre többen nézik. A tanulékony asszonynép lelkesen…

tovább >>

2016. január 5.

Egy erkölcsös éjszaka – csöndes és bölcs szeretettel spékelve

Tízszer harminc évre elegendő az energiája – hatvan évvel ezelőtt ezt állította ifjú barátjáról és kedves munkatársáról, Makk Károlyról Örkény István, aki a 90 esztendős filmrendező köszöntésére a Duna Televízióban január 7-én 22.20-kor műsorra tűzött Egy erkölcsös éjszaka című film forgatókönyvének a megírásánál oly’ sokat segédkezett. Az örkényi jóslat egyharmadát az érintett 2015. december 22-én hitelesítette. Pedig az ő életútja sem volt végestelen-végig piros szőnyeggel beterítve. A Hunyady Sándor írása alapján készült forgatókönyv például tizennégy évig feküdt a fiókjában, és, amikor az Egy erkölcsös éjszaka című filmet bemutatták, a hivatásos ítészek nem tudtak – vagy nem mertek – vele mit kezdeni.

tovább >>

2015. december 29.

Gyermekpávás zárszámadás

A televíziós jegyzetírónak is lehetnek hagyományai. Az én 42 esztendős gyakorlatom szerint azokra a műsorokra igyekeztem időben – azaz jó előre – felhívni olvasóim figyelmét, amelyeket – véleményem szerint – feltétlenül érdemes megnézniük. Utólag csak azokról a produkciókról szoktam írni, amelyeket a Vége felirat után lehet méltányolni, s amelyeknek a folyamatos ismétlésére – jó vagy rossz sejtéseim szerint – bizton számíthatunk. Az MTVA és a Hagyományok Háza által 6-14 éves gyermekek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorfolyammal, a „gyermekpávával” derűs előérzeteim szerint 2016-ban gyakran találkozunk.

tovább >>

2015. december 22.

Mindenki megvan valahogy

A hazai média-nagyhatalom, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap hivatalos műsorajánlója szerint leginkább főzőcskés programokkal és bűnözős-betörős családi filmekkel múlathatjuk az időt az idei karácsonyon. Az istentelenül nagy készülődés közben elhagyott gyermekkel, utódot nem szívesen vállaló ifjú párral, idilli családnak álcázott kereskedelmi ügynökökkel, bérelt famíliával is. Az MTVA magazinjában a Szombathelyről közvetített éjféli szentmise kis betűvel szedve, az angol-francia-német-olasz Jézus-sorozat szintén… Még jó, hogy a Paramount – Mindenki megvan cím alatt, Robert De Niro főszereplésével – a családi kapcsolatok szívfacsaróan hiteles történetét is megmutatja. Kirk Jones Giuseppe Tornatorét követő rendezése december 27-én 21.40-kor látható a világ egyik legnagyobb filmvállalata, a magyarnak született Adolph Zukor által alapított Paramount Pictures magyarországi tévéadóján.

tovább >>

2015. december 15.

Hidegben szebben virágzik a szeretet?

Meglehet, az elkövetkező napokban régi vágyam teljesül: a jó diadaláról és a szeretet mindenhatóságáról szóló műsorokkal hangolják rá nézőiket a karácsonyi ünnepekre a televíziós társaságok. A Mark Helprin kultuszregénye alapján forgatott Téli mesét december 16-án 18.00 órakor, 17-én 7.45-kor vetíti a magyarországi HBO.

tovább >>

2015. december 8.

Európa bölcsője

Harminc esztendeje készült az a nyolcrészes – magyar! – ismeretterjesztő sorozat, amely Az ókori Hellász címmel a nagynevű ókortudós, Hahn István útmutatása szerint és a régész Szabó Miklós közreműködésével Európa bölcsőjét mutatja be. Az M3 október 2. és november 20. között szinte észrevehetetlenül tűzte műsorára, pedig ezt az időtálló, napjainkban kiváltképp sokat mondó produkciót mindnyájunknak ismerni kellene! Közembereknek és döntéshozóknak egyaránt! Jóval előbb, mint Európa koporsóját!

tovább >>

2015. december 1.

Emlékeink nélkül nem vagyunk önmagunk

Hogy, hogy nem, az idén inkább a felnőtteket örvendezteti meg a televízió mikulásos műsoraival, nem a gyerekeket, ha ugyan bárkiben is örömöt csiholhatnak az olyan gagyi vígjátékok, mint amilyeneket december 5-én és 6-án késő este a Duna Televízió, vagy az Universal Channel illeszt műsorába. A Cinemax viszont egészen más jellegű meglepetéssel szolgál Szent Miklós ünnepén: korunk kiismerhetetlen betegségéről, az Alzheimer-kórról szóló, emberséges tanmesével áll nézői elé. A Megmaradt Alice-nek című, Oscar-díjjal is jutalmazott film december 5-én 20.15-kor, december 6-án 12.25-kor tekinthető meg a Cinemax műsorán. A Cinemax 2 december 6-án 20.15 órai kezdettel vetíti.

tovább >>

2015. november 24.

„Mikor mosolyra vágysz,
foltokban hull rád a bánat…”

Nincs abban semmi furcsa és megmagyarázhatatlan, ahogyan Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmvígjátéka a szerelmi csalódásába belerokkant Áront bemutatja. De a 29 éves, friss diplomás fiatalembert körülvevő világban, bizony, sok minden furcsa és megmagyarázhatatlan… Az Európa-szerte díjakkal jutalmazott új magyar filmet a FILMCAFE mutatja be november 26-án 21.00 órai kezdettel, 27-én 13.00-kor, 29-én 15.00 órakor. Köztelevízióink túlontúl óvatosan bánnak vele.

tovább >>

2015. november 17.

Csokoládé

A szép és tehetséges francia színésznő, Juliette Binoch hatásos közreműködésével, angol írónő regényéből svéd rendező forgatta a Csokoládé című angol-amerikai filmet, amely a maga mágikus realizmusával arra a korunkban gyakran feledett alapigazságra (is) emlékeztet, hogy jobb lesz az ember, ha olykor belekóstol az élet apró örömeibe. A tizenöt éve megunhatatlan film november 22-én 15.05-kor látható a Paramount műsorán.

tovább >>

2015. november 10.

Sissi, Romy s más boldogtalanok

Szomorú események és emlékezetes évfordulók is hozzájárulhattak, hogy az AXN White nem várt karácsonyig, és már Erzsébet nap környékén – november 12-én 20.10-kor, 13-án 1.52-kor, 19-én 19.45-kor – műsorára tűzi az Erzsébet királyné viszontagságos ragyogásáról szóló osztrák-német Sissi-sorozat első 101 percét. E filmet hatvan évvel ezelőtt forgatták; pár hónappal ezelőtt távozott a világból Ernst Marischka világhírű produkciójának utolsó körülrajongott szereplője, a Ferenc József császárt megszemélyesítő Karlheinz Böhm. Az idén volna 77 éves a film igazi sztárja, Romy Schneider, a boldogtalan királynét oly’ igen hitelesen megjelenítő, boldogtalan színésznő. És jövőre lesz 150 éve, hogy Sissi – hétköznapi asszonyi praktikákat is bevetve – fafejű férjében a nemzetünk iránti rokonszenvet ébresztgetni kezdte.

tovább >>

2015. november 3.

Mint kicsi atomok egy részecskegyorsítóban…

Kivételes eset: 2003-ban egy művészi bravúrokat is, technikai mutatványokat is nélkülöző német film a hétköznapi nézőket és az avatott kritikusokat egyformán elbűvölte. A Good bye, Lenin című 117 perc már az Európai Filmakadémia berlini díjátadóján is hatalmas sikert aratott. A legjobb európai film díját a producere, Stefan Arndt vehette át, a legjobb európai színésznek ítélt kitüntetést a 25 éves Daniel Brühl, aki szerepe szerint 1990-ben, az otthonában olyan Német Demokratikus Köztársaságot kreált, amilyen a valóságban soha nem is létezett. A lelki kárpótlás filmjeként is emlegetett produkció november 8-án és 9-én a Cinemax műsorán reggel 6.00-kor és délután 16.20-kor látható.

tovább >>

2015. október 27.

Tudva, tudatlan…

Napról napra, hétről hétre, évről évre rossz emberek végeláthatatlanul hosszú sorát viszi az otthonokba a televízió. Felelősségtudattal megáldott-megvert publicisták hiába ágálnak ellene, sem a bűnügyi história, sem a bunyó s a gyilok nem tűnik el a médiából. Számszerűen sem fogyatkozik; már csak ezért is érdemes közhírré tenni, ha olyan személyiségek – művészek és tudósok, tudós művészek – tűnnek fel köztelevízióink láthatárán, akik az elrontott erkölcsi világrend helyreállításán fáradoznak. A Kossuth-díjas zeneszerző és zenepedagógus, Dubrovay László Kisfaludy András által készített mozgóképes portréját október 30-án, pénteken 17.30 órai kezdettel tűzi műsorára a Duna World; Jelenczki István „Áldom a Teremtőt” című, a régész-történész festőművész László Gyulát bemutató, nagy műve egyelőre – s elvétve – csak moziban látható.

tovább >>

2015. október 20.

Határjelzők

Eltüsszentett köztelevíziónk az 56-os forradalom emlékünnepén végre három olyan ritkán látható filmet is bemutat a szokásos ismétlések és a nevezetes évfordulóhoz méltatlan töltelékanyag mellett, amelyek az 59 évvel ezelőtti szabadságharc kiváltó okait és kevéssé ismert háttéreseményeit idézik fel. Banovich Tamás mesefilmje, az Eltüsszentett birodalom október 23-án délelőtt 10.00 órakor és éjjel 0.25-kor látható a Duna Televízióban, Kósa Ferenc A mérkőzés című bűnügyi történetét október 22-én 22.50-kor a Duna Televízió, 23-án 23.05-kor a Duna World vetíti. Bereményi Géza Szabadság tér 56 című televíziós kamaradarabja a Duna World-ön október 23-án 21.30-kor, 24-én 1.20-kor tekinthető meg. Történelmi határjelző mind a három produkció.

tovább >>

2015. október 13.

Kosok, bárányok, emberek

Az izlandi Grímur Hákonarson és a magyar Kisfaludy András aligha ismerik egymást személyesen, filmrendezőként mégis ugyanazt a divatosnak nemigen mondható témát választották legújabb produkciójuk számára: a birkatenyésztés nehézségeit. A Kosok című izlandi játékfilmet a cannes-i filmfesztiválon – az Un Certain Regard, azaz a hivatalos versenyprogramon kívüli művek szekciójában – fődíjjal jutalmazták; a Médiatanács támogatásával készült Karácsonyi bárány című dokumentumfilmet szeptember 12-én, szombaton délután 17.25 órai kezdettel, a kiadott műsortól eltérően vetítették.

tovább >>

2015. október 6.

Vészkijárat

Ha jó irodalmi alapanyagra lel, Jean-Jacques Annaud azon nyomban felkurblizza magát, majd olyan játékfilmmel áll elő, amely láttán valamicskével jobb lesz a világ. A mozgókép-rajongóké bizonyosan. Az 1980-as években Umberto Eco regénye ihlette meg, A rózsa neve című játékfilm az óta is a mozik és a televíziók sikerdarabja. Aztán Marguerite Duras könyve került a kezébe, s A szerető című filmmel öreget, fiatalt meghódított. Amikor azonban a nemzetközi elismertségnek örvendő hegymászónak, Heinrich Harrernek lélekcserélő tibeti éveire való visszaemlékezését, a Hét év Tibetben című írását adaptálta, Annaud az előző munkáinál is többet adott: a könyvvel azonos címen bemutatott filmjével európai civilizációnktól végletesen különböző kultúrák áldásos hatását is igazolta.

tovább >>

2015. szeptember 29.

Jobb lesz vajon a holnap?

Nyomornegyedek kis lakói, tegnapi gyerekkatonák, a jelen történéseit értetlenül vagy felháborodottan szemlélő, idős emberek voltak a főszereplői azoknak a dokumentumfilmeknek, amelyeket a Budapesten másodízben megrendezett nemzetközi dokumentumfesztiválon, a BIDF-en szeptember 23. és 27. között tekinthettünk meg. A helyszínük legtöbbször Kelet-Közép-Európa és Afrika, a kérdés, amelyet e filmek hősei, de kegyetlen sorsuk láttán a nézők is gyakran feltettek maguknak: Jobb lesz vajon a holnap?

tovább >>

2015. szeptember 22.

Király! Király?

Nem ifjúsági film, nem családi mozi. Nem kalandfilm, nem is üde vígjáték csupán a 2012-ben a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában BAFTA-díjra, Oscarra is felterjesztett Holdfény királyság. Hanem amolyan igazi Wes Anderson-féle mulatság, amely láttán – miként a még friss élményként bennünk cikázó Grand Budapest Hotel történetét követve – nagyokat nevethetünk, és sokáig töprenkedhetünk. Szeptember 23-án és 24-én a Digi Film 15.15-kor, 27-én és 28-án az M2 21.00 órai kezdettel, 30-án a Duna Televízió 1.30-kor teszi ezt lehetővé.

tovább >>

2015. szeptember 15.

Bronzalak, gipszfigurák, ólomkatonák

Mifelénk még a szoborállítás is vad politikai hajcihők kíséretében zajlik; a magyar politikusként életében is, holtában is nemzetközi elismertséggel övezett Andrássy Gyula azonban viszonylag könnyen túljutott rajta. Emlékének megörökítésével, nyomban a halála után, maga a kormány foglalkozott; csak azt nem tudták eldönteni, milyen szobrot állítsanak neki. A nemzeti történelmi szobrászat tán legnagyobb tehetsége, Zala György azonban minden kétséget eloszlatott, olyan pályázatot nyújtott be, amely egyértelművé tette, hogy az önálló, modern magyar államszervezet megteremtésében jelentős eredményeket elérő államférfi az életnagyságúnál háromszor nagyobb lovas szobrot érdemel. Zala 1906-ban felavatott, grandiózus alkotását, noha a II. világháborút szinte sértetlenül vészelte át, 1950-ben lebontották, feldarabolták, beolvasztották. Hatvanhárom évvel később két fiatal szobrászt bíztak meg az újraalkotásával. Az ő munkájukat bemutató, Szobor születik című dokumentumfilmet szeptember 17-én, éjfél után tűzi műsorára a Duna Televízió.

tovább >>

2015. szeptember 8.

A ’61-es show meg a jelen

A kellően felsrófolt várakozást ugyancsak „alulmúlja” a hazai mozikban már látható, s bizonyára az otthonunkban, a képernyőnkön is hamarosan megjelenő angol film, Az Eichmann show. Ennek ellenére minden kedves olvasómat arra bíztatnám, ha csak teheti, hibái ellenére is ismerkedjen meg e filmmel. Nem csak a XX. század, de a mai világ elembertelenedésének a mechanizmusát is tanulmányozhatják általa.

tovább >>

2015. szeptember 1.

A lényeg a (kép)sorok között keresendő!

Sem az eredeti regény – Jókai Mór 101. nyomtatásban megjelent műve –, A lőcsei fehér asszony, sem annak mozgóképes átirata nem tartozott a magyarság örök kedvenceinek körébe. Az irodalmi alkotást alighanem a véle egy évben megjelent másik Jókai-mű, Az arany ember feledtette, Maár Gyula televíziós filmjét Zsurzs Éva hatásos történelmi sorozatai, A fekete város, a Beszterce ostroma, az Abigél… És, talán a kor sem segítette a befogadót, hogy annak lássa ezt a produkciót, aminek rendezője szánta: a cselszövés és az árulás minden időben érvényes és tanulságos szomorúhistóriájának.

tovább >>

2015. augusztus 28.

Aki idős korában szerszám szeretett volna lenni…
Szabad György emlékére

Koporsójánál szinte minden – immár közmondásként továbbélő – híres nyilatkozatát idézték. Azt is, amit Kossuth Lajostól vett át („a haza örök, nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet s lesz”) és azt is, amit ő fogalmazott meg legelőször („a nép s az elit érdekeinek az egyesítése nélkül soha nem jöhet el a haza felemelkedése”). Ami hosszú s tevékeny életének nevezetes tudósi, tanári és politikusi állásfoglalásai közül mégis elmaradt, azt Szabad György tisztelői megtalálják a Hír Televízió Vetítő című műsorában augusztus 28-án, pénteken 14.05-kor és 29-én, szombaton 22.05 órai kezdettel.

tovább >>

2015. augusztus 25.

Vad gyerekek, tanácstalan nevelők

Pár nap és vége a nyárnak, jön az ősz, kezdődik az iskola. A tévétársaságok is készülnek a tanévnyitóra, ki-ki a maga módján. Számomra a Cinemax választása tűnik a legrokonszenvesebbnek, és talán a leghasznosabbnak is: augusztus 30-án és 31-én több alkalommal is vetíti a méltatlanul feledett Francois Truffaut botrányosan negligált filmjét, A vad gyereket, amelyet a viszontagságos ifjúkorát is megidéző rendező igaz történet alapján, 1970-ben forgatott.

tovább >>

2015. augusztus 18.

A reklámmal is baj van mifelénk…

Még amikor az új kenyeret és az 1936-os szovjet alkotmány mintájára összekalapált 1949. évi XX. törvényt, azaz a Magyar Népköztársaság (buharini) Alkotmányát kellett ünnepelni augusztus 20-án, akkor is érdekesebb műsort állított össze a közmédia, persze, Losoncz Pál ünnepi szónoklatait leszámítva, mint amilyet ebben az esztendőben. Ráadásul azt a keveset, amit az államalapító szent király emlékének szentelnek, azt is ügyetlenül ajánlják a tisztelt (?) publikum figyelmébe: a Szent István törvényeivel foglalkozó ismeretterjesztő negyedórát 6.30-kor kell megtekintenünk, a többség számára el nem érhető M3-on, a Szent Koronáról szóló műsort 7.30-kor, a Duna Televízióban. Fő műsoridőben – ha a műsor-előzeteseknek hinni lehet – Cserháti Zsuzsa, Szenes Iván jelzi az ünnepet a Duna World-ön… De nem csak önnön programjait, közvetlen és közvetett környezetét is cefetül hirdeti az elektronikus média, a közszolgálati s a kereskedelmi egyaránt. A reklámmal is baj van mifelénk, nem „csak” a műsorpolitikával.

tovább >>

2015. augusztus 11.

Tengeralattjáró = acélkoporsó = nagyvilág

Azt hittem, a II. világháború befejezésének a hetvenedik évfordulójára háborús filmek sokaságával emlékeztet majd a televízió, külföldön és idehaza egyaránt. Hogy idegenben mi a helyzet, nem tudom, itthon azonban sem a közszolgálati adók, sem a kereskedelmi televíziós társaságok nem csinálnak nagy ügyet ebből a világunk sorsát időtlen időkre meghatározó évfordulóból. Az augusztus 14-én, pénteken 21.45-kor az M3-on induló nyugatnémet (!) sorozat kivétel a műsorszerkesztés ezen – megfontoltnak aligha nevezhető – szabálya alól. Sőt: nem csak kivételes, de elismerésre is méltó az M3 választása: Wolfgang Petersen rendezését ugyanis a filmtörténet legjobb tengeralattjárós filmjeként tartja számon a mozik népe, Los Angelestől Párizsig.

tovább >>

2015. augusztus 4.

Brazil, vagy amit akartok

Harminc éves. A véle egyidős sikerfilmeket, például Richard Attenborough Tánckarát, Alan Parker Madárkáját, Sydney Pollack Oscar díjjal jutalmazott, afrikás moziját rég feledtük, vagy pallérozottan unjuk. Terry Gilliam 1985-ös Brazilja azonban ma is olyan időszerűnek tűnik, mintha tegnap forgatták volna, méghozzá a mi régi kacatokkal és modern ketyerékkel zsúfolt retro-futurista világunkban. Aki nem hiszi, járjon utána: a Duna Televízió augusztus 9-én, vasárnap 22.55 órai kezdettel vetíti a Monty Python frontemberének híresen hírhedt rendezését.

tovább >>

2015. július 28.

Amikor a filmrendező taxisofőrnek áll…

Az iráni Jafar Panahi többet ült börtönben, mint rendezői székben. Ez azonban a nyugat-európai nevezetes filmszemléken, Cannes-ban, Berlinben, Velencében is kitüntetett filmest, úgy tűnik, a legkevésbé sem zavarja. Megtalálja a módját, hogy miként adja tudtára a világnak, milyen az élet az Iráni Iszlám Köztársaságban, azaz Perzsiában. Legutóbbi filmje kedvéért például, amelyet pár hete a magyar mozikban is vetítenek, és remélhetőleg hamarosan valamelyik magyar nyelvű televízió is a műsorába emeli, taxisofőrként járta Teherán utcáit, és alkalmi utasainak a közreműködésével mutatta be a teheráni hétköznapokat.

tovább >>

2015. július 21.

Akiknek a fájdalom a barátjuk

A balkáni térség legfontosabb filmes eseményére, az augusztus 14. és 22. között zajló, 21. Szarajevói filmfesztiválra is meghívták a magyarországi HBO megbízásából Nagy Dénes által rendezett dokumentumfilmet, a Sebet, amely a depresszió és a személyiségzavar leküzdésére használt, „személyes gyógymódról” szól. A „falcolásról” – három huszonéves nő őszinte vallomása alapján. A lelki fájdalmaikon önsebzéssel túljutó asszonyok a rendező kíméletes érdeklődésére sebeik gyermekkori eredőiről is vallanak.

tovább >>

2015. július 14.

A menekülés útvonalán

E heti televíziós jegyzetemet személyes vallomással kell kezdenem: ki nem állhatom azokat az embereket, akik sportszerűen gyilkolják a teremtett világ legritkább, legszebb és legerősebb vadjait. Az 1898 és 1967 közt élt Széchenyi Zsigmondnak, a legnagyobb magyar dédunokaöccsének azt sem tudtam megbocsátani, hogy élete végén Kádár János vadásztársaságának közkedvelt vendége lett. Kinyó Ferenczy Tamás mozgóképes pályarajza láttán azonban módosítanom kellett szigorú ítéletemet, a Hír Televízióban július 19-én 22.06 órai kezdettel, majd július 24-én 14.06-kor megismételt dokumentumfilm a korának, a rettenetes XX. századnak kiszolgáltatott embert mutatja meg. Nem a vadászt, hanem a hétköznapi halandót.

tovább >>

2015. július 7.

Szabad, békés, madárdalos élet

Nincsenek időtlen időkre, reménytelenül elátkozott ügyek, végérvényesen eltévelyedett alkotók, a Tőkés család elfogult magánéleti helyzetelemzésére vállalkozó szerzőpáros, Petényi Katalin és Kabay Barna is visszatért a Stigma című (kényszer szülte?) bántóan elhibázott mozgóképes dolgozat után a dokumentumfilm-készítés tőlük is megszokott, másoktól is elvárt útjára. A Hír Televízió Vetítőjében a közeljövőben (július 12-én 22.06 órai kezdettel, 17-én 14.06-tól, 18-án 22.06-tól) látható Bakonyi juhászasszonyról bátran állítható, hogy közérdeklődésre érdemes, kimunkált alkotás.

tovább >>

2015. június 30.

Labirintusainkat is lehet szeretni!?

Kecskemétre figyelt június utolsó napjaiban az emberiség jobbik része, a rajzfilm, az animációs film tisztelői s művelői. A nagy múltú alföldi városban 12. alkalommal rendezték meg azt a fesztivált, amelyet immár a műfaj öt legrangosabbja közt tartanak nyilván szerte a világban. Idehaza, persze, Kecskemét határain túl nem sok szó esett róla. Korántsem annyi, mint amennyit megérdemelt volna. Még a gyermekek mulattatására rendelt M2 is a szokásos animációs film-kínálatát futtatta június 24. és 28. között: német, spanyol, osztrák, kanadai sorozatokat.

tovább >>

2015. június 23.

Utak az iskolába

Forró, hétvégi délután is megtelt az Uránia Mozi kamaraterme, amikor a francia-kínai-dél-afrikai dokumentumfilmet, Pascal Plisson Utam az iskolába című munkáját vetítették. Kisgyermekes kis- és nagycsaládok váltottak jegyet a produkcióra. Aztán a Vége felirat után, még a kijáratnál, kicsi és nagy mondogatni kezdte, miért jó, hogy láthatták e filmet. Ha valamelyik televízió vetítené, odahaza is beszélgethetnének róla, reggeltől estig. Tanévzárás idején, az új iskolaév kezdetén…

tovább >>

2015. június 16.

Gyilkos cápa? Vérengző ember?

Nagyanyáim gyakran mondogatták: nem ad örömöt az azon nyomban teljesülő kívánság. Vagy hatvan évvel ezelőtt kétkedve fogadott bölcsességüket napjainkban még a médiapolitika is igazolja. Egy héttel ezelőtt honlapom mozgóképes rovatában olyan filmtörténeti sorozat után ácsingóztam, amely azokat a szuperprodukciókat futtatná, amelyeknek a forgalmazása az elmúlt fél évszázadban viszontagságosan alakult. És lám, máris itt A cápa! Igaz, nem az M3 tűzi műsorára, s nem is film- és művelődéstörténeti sorozat részeként érkezik. A Paramount június 20-án, 20.00 órai kezdettel vetíti, a TV2 június 22-én, hétfőn, 22.30-tól. Azt ünneplik, hogy Steven Spielberg rendezése harminc éve látható Magyarországon.

tovább >>

2015. június 9.

„Még mindig nyögjük a vaskalaposság következményeit”

Ne ütközzön meg a Kedves Olvasó, hogy mozgóképes rovatomban, A tévé műsoráról cím alatt könyvismertetőt találnak. Gál Mihály munkája, „A vetítést vita követte” című, tanulmányértékű bevezetővel és bőséges jegyzetanyaggal ellátott dokumentumgyűjtemény, amely – magánfelméréseim szerint – az idei könyvhét tán legkeresettebb kiadványa volt, azt az évtizedeken át felülről irányított mozgóképes tájékozódást szemlélteti, melynek a következményeit még ma is magunkkal cipeljük. Sőt, akarjuk, vagy sem, utódainknak is örökül adjuk, nemzedékeken át.

tovább >>

2015. június 2.

Egymásra utalva

Általad álmodunk – mondotta róla a franciák köztársasági elnöke, Chirac, amikor 2002-ben hamvait a vidéki kis temetőből a nemzeti panteonba vitette. A megkésett, de el nem késett elismerés a filmeseket ismét mozgásba hozta. Az új évezred első évtizedében azonban az idősebbik Dumas élete is téma lett számukra, nem csak a művei. A Safy Nebbou által rendezett, mozgóképes Dumas-életrajz június 7-én, vasárnap éjfél után jelenik meg a Duna Televízió műsorán.

tovább >>

2015. május 26.

Apák és fiúk, nagyapák és unokák

Hetven éve ért véget a II. világháború. A kerek évforduló alkalmából az unokák nemzedéke adja közre róla, amit az előző nemzedékek kibeszéletlenül hagytak, és, amit az emberiségnek örök időkre meg kellene jegyezni. Nemes Jeles László játékfilmje, a nagyvilágban is, sőt, úgy tűnik, idehaza is elismeréssel fogadott Saul fia a poklok poklában is megőrizhető felelősségtudatról szól; Katona Zsuzsa dokumentumfilmje, a Katonatörténet a Nyugat-Európában elszenvedett hadifogságról, amely sok ezer kényszerbesorozott fiatalember sorsát életre szólóan határozta meg.

tovább >>

2015. május 19.

A remény hal meg utoljára

Telt ház előtt mutatták be Gödöllőn, a királyi kastély lovardájában május 16-án Török Zoltán legújabb filmjét, amely a Florida déli részén elterülő, hatalmas mocsárvidék, az Everglades élővilágát tárja a nézők elé. A Svédországban élő magyar természetfilmes német, francia, osztrák és – természetesen – amerikai pénzekből forgatott műve a hazai természetvédők bátorítására is szolgál: a mohó emberek által vészesen megbolygatott élővilág megmentése nem reménytelen vállalkozás.

tovább >>

2015. május 12.

A cápák volnának korunk hősei?

Elviselhetőbbé tesszük a bizonytalanságot, aztán a vízbe lökjük őket, hogy ússzanak tovább – ekként magyarázza ifjabb pályatársának a kirúgó ember, hogy miként kell a gyáva nagyfőnökök nevében bejelenteni az alkalmazottak elbocsátását. Mifelénk sem ismeretlen a 2009-es Egek ura című amerikai film e kétes erkölcsű hérosza, még ha minálunk olyan hitvány figurák vállalják is el az efféle kínos feladatokat, akik a május 17-én 15.30-kor a Paramount műsorán látható produkcióban George Clooney által alakított „mintapéldánynak” a bokájáig sem érnek.

tovább >>

2015. május 5.

Ha egy kicsit jobb világban élnénk…

Sokak szerint a világ egyik legnézettebb sorozata. Szülőhazájában első képsorától fogva embermilliók figyelték, és figyelik majd az utolsó jeleneteket is, ha ez év szeptemberétől a hatodik, a befejező évadot vetítik. A Downton Abbey idehaza is hatalmas sikert aratott. Hogy még ma is komoly vonzerőt képvisel, az a Story 4 szombati ismétlésein is lemérhető. Csak azt nem értik a nagy angol produkció magyarországi rajongói, miért nem jön a folytatás, a negyedik évad, miközben másutt már az ötödik történéseit vitatják!

tovább >>

2015. április 28.

Tititá

A Puskás Hungary sikere után sokan kérdezték, ki kajánul, ki őszinte kíváncsisággal, ki lesz a hőse Almási Tamás következő dokumentumfilmjének. A választ pár héttel ezelőtt kaptuk meg a Kossuth-díjas rendezőtől: a tizennyolc éves, romatelepen élő Anti, kinek a gitár a mindene. A róla szóló, Tititá című filmmel egyelőre csak az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhatunk, pedig ezt a kilencven percet a köztévék is műsorukra tűzhetnék.

tovább >>

2015. április 21.

Kossuthrétes

Csodát tett a Kossuthkifli című televíziós sorozat: eggyé kovácsolta a végzetesen széthúzó nemzetet. Korra, nemre, iskolai végzettségre s világnézeti meggyőződésre való tekintet nélkül, egy emberként határolódtak el tőle az emberek; ilyen egyetértés magyar földön rég nem született. Hogy jött ez össze? Csak találgatni tudom.

tovább >>

2015. április 14.

Tenyérnyi gyerekek

Módosítanom kell az április 7-i televíziós jegyzetemben közreadott állítást: elvétve találni a magyar ifjúságnak szánt köztévében, az M2-ből kimetszett Petőfin fontos műsorokat is! Április 16-án 23.35-kor például az idő előtt világra jött csecsemők életben tartásáért folytatott küzdelmet bemutató Tenyérnyi gyerekek című dokumentumfilmet vetítik. Hogy az új adó által megcélzott korosztály, a 16-35 évesek vevők lesznek-e Szuchy Zsuzsanna 2013-ban forgatott munkájára, nem tudom. De azt igen, hogy ezt a filmet a hazai egészségügyről döntő közszolgák számára kötelező tananyaggá kéne tenni.

tovább >>

2015. április 7.

Petőfi, Tatár meg a Z-generáció

Pályatársaimmal ellentétben nem dühöt, csak szánalmat érzek, ha a hirtelenjében átalakított közmédiára kapcsolok. A hír-televízióvá átalakított M1 dilettantizmusát, a nemrég még Európa kulturális televíziójaként ünnepelt Duna Televízió sekélyességét látva, bevallom, olykor el is búsulok. Az M2-ből kihasított Petőfi Tv-től viszont bevadulok, kiváltképpen, ha a fenntartók szorgalmazására azt bizonygatják róla, hogy ezt az este nyolctól hajnalig zakatoló, mozgóképes gezemicét Petőfi Sándor is szívesen nézné…

tovább >>

2015. március 31.

Nem csak kenyérrel él az ember

Az eredeti rendeltetésétől – hogy tudniillik a világ magyarjait összekötő, kulturális híd legyen – elég messzire sodródó Duna Televízió az egyetlen a hazai tévéadók közül, amelyiknek a műsorán március utolsó-, április első napjaiban a húsvéti ünnepkör megjelenik. Egyenes, élő adás Rómából nagypénteken, Jézus története nagyszombaton, közvetlenül a Szerencseszombat után… Másutt: Zsaruvér és csigavér, Ridikül, Vadmacska klub és Monty Pyton…

tovább >>

2015. március 24.

A zseni, aki az érvényesülésre rá se rántott

Nem tudom, hogy a középiskolások számára előírt média- és filmismeretek listáján szerepel-e a több Oscarral is jutalmazott Good Will Hunting című amerikai film. Ha nem, érdemes volna a kötelező, vagy, legalább az ajánlott mozgóképes alkotások sorába fölvenni. Gus Van Sant 1997-es rendezése mifelénk, mostanában könnyen elérhető: március 28-án és 29-én az AMC műsorán látható (28-án 21.00, 29-én 18.45 órai kezdettel); az RTL2 április 4-én 22.50-kor vetíti.

tovább >>

2015. március 22.

Égjen inkább az olajmező…

A zalai olajmezők ’56-os története voltaképpen nem is 1956 októberében kezdődött, hanem tízegynéhány esztendővel korábban, amikor az ott dolgozók életre szólóan megtanulták, miként kell megakadályozni, hogy az idegen megszállók kisajátítsák a magyar föld természeti kincseit, hogy a magyarok munkájának eredményét a magyarság eltiprására használják fel. Az Égjen inkább az olajmező… című dokumentumfilmből, amely ma, március 22-én látható a Hír Televízió Vetítő című műsorában, ez egyértelműen kiviláglik.

tovább >>

2015. március 17.

Rózsaszálak harca

A hazai könyvkereskedelem már évek óta népszerűsíti őket. Elizabeth Woodwille-t is, IV. Edward feleségét, a „fehér királynét”; de a „vöröset”, VIII. Henrik nagymamáját is. Sőt, A királycsináló lányának, Anne Neville-nek a vérfagyasztóan romantikus története is olvasható magyarul. Philippa Gregory-nak az előkelő rózsaszálak által vívott családi harcait, a rózsák háborúját elbeszélő írásaiból 10 részes televíziós sorozat is készült, amely A fehér királyné címmel március 4-től szerdánként 22.05-től látható az AXN White műsorán.

tovább >>

2015. március 10.

Felejteni nem szabad!

Nem árt emlékezetünkbe idézni: a nemzeti ünnep olyan kitüntetett nap, amelyen az ország népe összetartozásának örvendezhet. A legtöbb országnak egyetlen egy nemzeti ünnepe van, mi, magyarok hárommal is büszkélkedhetünk: március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetére, augusztus 20-án az államalapítás ünnepére, október 23-án az 1956-os forradalom kirobbanására emlékezhetünk. Azaz: csak emlékezhetnénk, ha hosszú idő óta nem a nemzeti széthúzás kinyilvánításának nevezetes napjai volnának nemzeti ünnepeink. Az utóbbi években, a magyar nyelvű televíziók műsorán, fő helyen. Éppen emiatt – és, mert a 2015-ös esztendő márciusi ajándékaként meghirdetett sorozatot, a Kossuthkiflit egyelőre csak villanóképek formájában ismerhetem, a nagy reményekre feljogosító mozgóképes produkció irodalmi alapanyaga pedig, Fehér Béla regénye, a hitványsággal kikövezett történelmi utakon folytatott hosszú utazás elbeszélése révén a nemzeti széthúzásról szól – ezúttal olyan tévéprogramokra hívom fel olvasóim figyelmét, amelyekből, ha feltűnnek valahol, nemzeti ünnepünk lényegét lehet kihallani: a haza szeretetét, a személyes sérelmeken, csalódásokon és bánatokon is felülemelkedő, együttes kötelességvállalás élményét.

tovább >>

2015. március 3.

Liszt Ferenc és a Pesti Vigadó

Százötven éves a Pesti Vigadó, az eredetihez méltó módon felújított épületet egy esztendővel ezelőtt adták át a vitathatatlan művészi értékeket tisztelő embereknek. E kettős évfordulóról köztévéink sem felejtkeztek meg, az m1 március 7-én, szombaton délelőtt 10.30-kor tűzi műsorára azt a harmincperces ismeretterjesztő filmet, amely Liszt Ferenc és a Pesti Vigadó kapcsolatát mutatja be.

tovább >>

2015. február 24.

Oscar meg a kis novícia

Soha jobbkor nem jöhetett volna az az Oscar díj, amelyet február 22-én a Los Angeles-i Dolby Színházban Nicole Kidman kihirdetett. A legjobb idegen nyelvű film kategóriájának győztese, az Ida című játékfilm a fél évszázaddal ezelőtti Lengyelországban játszódik, és azzal a térséggel, Közép-Európával példázódik, ahová mi, magyarok is tartozunk.

tovább >>

2015. február 17.

Kunkötés

Utoljára 1997-ben lett közbeszéd tárgya minálunk a kun ember, Szörényi Levente Kun Lászlóról írt rockoperája, A kiátkozott tette azzá a Keletről hazánk földjére érkező, s IV. Béla királyunk által befogadott népet. Most őseikre máig büszke kis- és nagykunok mondják el, amit az egykor könnyűlovas hadviseléséről híres, nomád népről feltétlenül tudni érdemes. A Keletről jött emberek című, kétrészes dokumentumfilm, a TISZApART produkciója február 17-én 17.45-kor a Duna World-ön látható, 19-én 15.30-kor a Duna Televízióban.

tovább >>

2015. február 10.

Gyaloglás múltban és jelenben

Szakmai tanulmányait a rendszerváltás hajnalán a Magyar Televíziónál, a Természettudományi szerkesztőségnél kezdte s a Natura híres műhelyében folytatta. Az új évezredben „magánzó” lett belőle. Ha alkalmi jövedelme lehetővé teszi, útra kel, gyalogszerrel járja be Oroszország azon tájait, ahol a szovjethatalom haláltáboroknak is bátran nevezhető kényszermunkatáborai működtek. Az 1961-es születésű Szalkai Zoltán már sok helyütt megfordult, Gyaloglás Gulágföldön című hatrészes sorozatának 2012-ben forgatott epizódja a Magyar Művészeti Akadémia által kiválasztott száz kiváltképpen figyelemreméltó – az Uránia Moziban műsoron tartott – magyar dokumentumfilm között szerepel. Ha a magyar nyelvű televíziók műsorszerkesztőiben kis kurázsi volna, február 16-án a Krasznojarszk városát, Tajmirt, Norilszkot bemutató részt fő műsorként tálalnák.

tovább >>

2015. február 3.

Régi idők mozija

Amióta 1914-ben, Kolozsváron forgatott némafilmjét, A toloncot – a pusztulástól szinte az utolsó pillanatban megmentve –, a hazai mozikban bemutatták, szülőhazájában is népszerű a Hollywoodban világhírűvé lett Kertész Mihály. A Casablancával, legeslegismertebb rendezésével egy évben, 1940-ben készült filmjét azonban, a Santa Fe ösvényt aligha csupán emiatt tűzi műsorára a Duna Televízió két egymás követő napon, február 7-én, szombaton 20.55 órai kezdettel, és 8-án, vasárnap 23.20-kor.

tovább >>

2015. január 27.

A beilleszkedés tévésorozatai

Általában a sorozatellenzők népes táborába sorolom magam. Ha azonban hétköznapjainkat megjelenítő televíziós szériákba ütközöm, érdeklődni kezdek irántuk, alkalmanként – múlhatatlanul fontos tevékenységekre szánt időmet sem sajnálva, féltve őrzött függetlenségemet is feladva – sorozatfüggővé válok. Mostanában is ez történik velem, noha az AXN-en futó, új sorozatok közül csak a február 3-ától, kedd esténként 21.00 órai kezdettel látható Falco játszódik napjainkban. A másik sorozat, a Rossz csillagzat sci-fi a javából. Vagy mégsem?

tovább >>

2015. január 20.

Magyar megálló

A Himnusz szültésnapján, amely 1989 óta a magyar kultúra jeles napja is, köztelevízióink „legjei” – a legnépszerűbbnek mondottak, a leginkább futtatottak – kiadott műsoruk szerint francia filmvígjátékkal, nőieskedő talkshow-val, retrokabaréval emlékeznek a 225 éve született Kölcsey Ferenc költeményére, amely Erkel Ferenc zenéjével törvény szerint is a Magyar Köztársaság ünnepi éneke. Csak a Duna Televízió gondoskodik a nevezetes naphoz méltó magyar műsorokról (a Marosvásárhelyi Spectrum Színház Tamási Áron előadásával este kilenc után és a Muzsikás együttesről készült felvétellel éjféltájban). Magyar voltunkkal foglalkozó, gyökereinkre emlékeztető, hagyományainkat, értékeinket felmutató produkciókkal nemigen találkozhatunk; magyar megálló – úgy tűnik – legközelebb Bogotában található, Parador Húngaro név alatt.

tovább >>

2015. január 13.

A reneszánsz ember

Száz éve, 1915. január 17-én született Benedek István, az elmeorvos, aki a XX. századi magyar irodalomnak is, a tudományos ismeretterjesztésnek is jeles művelője volt. Élete delén, ötvenkét esztendős korában a „mágikus médiával”, a televízióval is barátságot kötött, Az orvosi gondolkodás története című sorozatát 1967-től, nemzetről, erkölcsről, hazaszeretetről a nála fiatalabb generációk képviselőivel folytatott beszélgetéssorát, a Toronyórát 1986-tól láthattuk a Magyar Televízióban.

tovább >>

2015. január 6.

„Elfelejtettük, hogy angyalok voltunk”

Különös, hogy József Attila istenes verseit a költő 1937. december 3-án bekövetkezett, tragikus halálának az évfordulóján szokták olvasni, értelmezni s értékelni az emberek. A Vigília című katolikus folyóirat – a szerkesztő, Sík Sándor szorgalmazására – tíz évvel az után, hogy a harminckét esztendős fiatalember a balatonszárszói vasútállomáson egy mozgó vonat alá került. A filmrendező Jelenczki István a 77. évfordulón, 2014. december 3-án mutatta be Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban „…Por és istenpor vagyunk…” című filmversét, amely József Attila istenkereső költeményeinek az ihletésére készült.

tovább >>

2014. december 29.

A kellő időben érkezik

Tarka alakokkal pingáljuk tele a falakat, amelyek közt raboskodunk – írta az ifjú Werther neve alatt Johann Wolfgang Goethe, miközben tarkának a legkevésbé sem mondható hasonmását levélregény formájában a megszokások és elvárások börtönfalára fölfestette. Az 1774-es lipcsei könyvvásáron – még a szerző neve nélkül – megjelent mű, Az ifjú Werther szenvedései egy-kettőre ismertté vált, Európa-szerte szidták és dicsérték, később ezer módon át is dolgozták. Tíznél is több filmváltozata közül a köztévék óévbúcsúztató programjában a Philipp Stölzl által 2010-ben rendezett produkció látható, amelyben – nem először és valószínűleg nem is utoljára – a szerző és a regényhős, Goethe és Werther személyisége szinte eggyé válik.

tovább >>

2014. december 23.

Názáret, Róma, Vác, Pápa…

Ketten is segédkeztek a köztelevíziók és –rádiók munkatársainak, hogy a karácsonyi ünnepnapokhoz méltó műsorokat közvetíthessenek. Egyikük, az 1957-es születésű olasz filmrendező, Giacomo Campiotti a Názáreti Mária, valamint A mennyországot választom című filmjével szolgálja a televízió vagy a rádió társaságában ünneplő magyarok örömét; az 1727 és 99 között élt Eszterházy Károly pápai földesúr, váci, majd egri püspök az általa terveztetett-építtetett váci Nagyboldogasszony székesegyházzal és a pápai nagytemplommal. Vácról az éjféli szentmisét közvetíti az m1 december 24-én, Pápáról a déli harangszót a Kossuth Rádió karácsony másnapján.

tovább >>

2014. december 16.

A Virtuózok győztese: Vivaldi, Haydn, Chopin, Brahms…

Az 1974-es, legelső karmesterverseny óta nem volt a Magyar Televízióban komolyzenei műsornak akkora visszhangja, mint amekkorát a Virtuózok című sorozat keltett. Ez azonban csak és kizárólag az egyes adásokból megismert fiataloknak és az általuk megszólaltatott zeneműveknek köszönhető, nem a túlpörgetett szórakoztató műsorok mintájára összehozott tehetségkutató vetélkedőnek.

tovább >>

2014. december 9.

Ne zúgolódj!

Ne zúgolódj! – mondogatja magának Csapóné – vannak nálad rosszabb sorban élő emberek! Majd sorolni kezdi, mi mindenre tanítaná meg a még nála is szegényebbeket. A Surányi Z. András dokumentumfilmjéből megismerhető asszony élete párjával meg a hatesztendős unokájával távol a világtól, egy folyóvíz- és villanyszolgáltatás nélküli, erdőszéli kalyibában lakik, a gyermeket esővízzel teli fémhordóban fürdeti, tévéjüket, mosógépüket egy rettentően hangos, benzines áramfejlesztővel működtetik. A Hír TV-ben december 14-én és 20-án 22.06-tól, 17-én 14.06-tól látható Panoráma című film hőse mégsem panaszkodik. Mégsem és sohasem.

tovább >>

2014. december 2.

Válaszfal? Rosta? Szúnyogháló?

Novemberben a filmfesztiválok városa volt Budapest. 19 és 23. közt a 12. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra meghívott művek futottak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a világ animációs termésének a legjava. Ezzel szinte egy időben hét kelet-közép-európai ország filmesei, dermesztően jó játék- és dokumentumfilmjeikkel a Toldi Moziban azt mutatták meg, miként segédkezik a mozgókép az államszocializmussal kapcsolatos emlékeink megőrzésében. Az utolsó novemberi hétvégén pedig, 28-án és 29-én a XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemléé lett az Uránia vetítőinek jelentős hányada; ezúttal 22 ország 48 pályakezdője vizsgázott Krzysztof Zanussi vigyázó szemei előtt.

tovább >>

2014. november 25.

Káin unokái

Akik a fiatalságukat börtönben töltötték, sosem nőnek fel, ugyanolyan tapasztalatlanok, mint börtönéveik előtt – mondja a november 27-én 23.00 órai kezdettel a magyarországi HBO műsorán megtekinthető Káin gyermekei című dokumentumfilm rendezője, Gerő Marcell. Állítását már a hazai bemutató előtt jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó 104 perces produkciójával igazolja. „Mindannyian a börtönlét örökösei vagyunk, ez igaz a mi társadalmunkra is” – munkájáról a rendező ekként nyilatkozik.

tovább >>

2014. november 18.

Ember az embertelenségben

Tizenkét esztendős volt, amikor szülőfalujából, az észak-keletmagyarországi Tiszakarádról szüleivel, testvéreivel együtt elhurcolták. Tizennégy, amikor – Auschwitzot, Dachaut, Bergen-belsent megjárva – a világháborúból nehezen magához térő hétköznapokba visszatérhetett. Első nagy megütközésére, rokonai körében lágerélményeiről hallgatnia kellett. Megpróbálta hát kiírni magából valamennyit. Edith Bruck néven megjelent Ki téged így szeret című életrajzi regénye nagy visszhangot keltett.

tovább >>

2014. november 11.

Mária országában Júdás is névtelen maradna?

Lapos mondattal nem indítunk! – zúgta a Magyar Nemzet szakmai szigoráról elhíresült szerkesztője vagy negyven évvel ezelőtt. Intelmét egy életen keresztül követtem, sőt, népszerűsítettem is. A dokumentumfilmes Varga Ágota legfrissebb munkája láttán (címe: Operatív érték – a besúgottak) azonban, feledve e figyelmeztetést, a világ legbanálisabb kérdését kell feltennem: Kinek készülnek a múltidéző dokumentumfilmek? A rendezőnek és munkatársainak? A filmben „nyílt sisakkal” vagy „takarásban” nyilatkozó embereknek? A bemutatni szándékozott kor és téma alapos ismerőinek? Vagy a laikusoknak? A tudatlanok tömegének? A jelennek? A jövőnek?

tovább >>

2014. november 4.

Kallódó emberek

Nem John Huston ’61-es filmjére gondolok, a szánni s szeretni valóan édes Marilyn Monroe-val a középpontban, amikor a vetítővásznon vagy a televízió képernyőjén megjelenő, kallódó emberekre hivatkozom, hanem azokra az ide-oda vetődő emberekre, akiket az utóbbi időben a dokumentumfilmesek fedeztek fel és mutattak be. Akikkel a budapesti őszben megrendezett filmszemléken (is) találkozhattunk, ha esetleg köz- és kereskedelmi televízióink műsorán nem figyeltünk fel rájuk. A szabadon – állami támogatás nélkül –, önkéntes szakmai társulásként prosperáló, nemzetközi dokumentumfesztivál, a BIDF (Budapest International Documentary Festival) is felvonultatta őket, a 2014. október 13-án debütáló magyar filmhét is, legfeljebb az elsőként említett rendezvénynél ügyetlenebb organizációban.

tovább >>